Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Mie mi se pare ca e o cerere a pietei si o segmentare a producatorilor: utilizatorii casnici vor stocare mare si nu neaparat performanta, de aceea discurile mari de 5400 rpm, iar power-users sunt putini; cine vrea discuri mari si rapide vrea de fapt storage pentru virtualizare si cloud, sunt clienti comerciali, SATA la 7200 rpm pentru asa ceva de fapt erodeaza vanzarile SAS enterprise. De acolo si situatia ofertei si mai ales a preturilor.

SATA 3 e marketing la orice HDD consumer grade, abia SATA 2 e necesar, insa SATA3 ajuta enorm pentru FIS. Adica pentru utilizatorii comerciali.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
SATA III pentru ca se poate (marketing mostly) si 5400RPM pentru ca acum cei mai multi cauta un disc de 2-3TB pentru capacitate nu viteza. Viteza o obtii cu un SSD.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,254
În acest caz, e mai bine să aleg discuri făcute pentru a rula 24/7 decât mai rapide. Seagate are seria SV35 pentru sisteme de supraveghere video și alte echipamente similare, iar un disc de 2 TB la 5900rpm e 400 lei. (1TB la 7200rpm în aceeași serie e 278 lei.)
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Cred ca e chestie de gust si aversiune la risc. Eu am pus niste WD20EARS in NAS acum ceva vreme si mizez pe faptul ca sunt in RAID5 si ca probabilitatea sa pice 2 discuri simultan e extrem de mica, poate comparabila cu cea de a-mi cadea un asteroid in cap si atunci nu mai am nevoie de NAS. Discurile au 3 sau 5 ani garantie, nici nu stiu exact (factura e pe la frate-meu), daca in cei X ani se strica unul opresc tot, inlocuiesc discul si ii dau drumul in continuare (nu raman in degraded mode, totusi); peste 3 sau 5 ani poate pot sa cumpar cu acelasi pret per disc altele de 2 ori mai mari si le inlocuiesc cu un numar mai mic de discuri - capacitate egala, pret mai mic. Si o iau de la capat inca 3-5 ani pana la sfarsitul zilelor NAS-ului, discurilor, mele sau pur si simplu pana pica catedrala indobitocirii neamului peste casa popoului, mor toti parlamentarii de inima albastra si se schimba regimul politic cu unul in care detinerea de mass storage e pedepsita cu moartea prin indoctrinare.

Btw, E350 e lent in tot ce inseamna interfata: pana porneste consola de administrare, pana face update din windowsupdate, in general toate chestiile pe care le faci uneori dar suficient de rar ca sa nu iti pese; scrie destul de lent pe discuri, ~ 50 MB sustinut in RAID5 (incepe cu 80-100 si scade cand se umple cache), dar citeste bine si e stabil, nu am avut nici o blocare, nici o problema. Pentru ceea ce face eu sunt extrem de multumit, mai putin sursa de 3 parale (si sute de megawati) care face zgomot mai mult decat e cazul, the quest pentru o sursa foarte tacuta de 80-100W nu a avut nici un rezultat pana acum, in continuare se produc surse imbecil de mari si cu randamente normal foarte proaste in zona de incarcare 5-10%.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,950
În acest caz, e mai bine să aleg discuri făcute pentru a rula 24/7 decât mai rapide. Seagate are seria SV35 pentru sisteme de supraveghere video și alte echipamente similare, iar un disc de 2 TB la 5900rpm e 400 lei. (1TB la 7200rpm în aceeași serie e 278 lei.)
Este motivul pentru care am zis green. Sunt super reci, suficient de rapide chiar și pentru gigabit LAN și au un preț/GB imbatabil.

Da, am bălărit-o la 0+1, mea culpa, ar fi trebuit 5. Probabil. Dar sigur puterfixer lucră cu chestiile astea mult mai mult ca mine (diverse tipuri de RAID), prin urmare poate să-și aleagă singur. Dar ca hardware aș lua musai 5400-5900 RPM stuff.

Și vă rog nu-mi mai spuneți de WD Caviar Black de 1GB, încă mai tremur c-o să-mi crape ăsta din desktop la cât uptime are (~2 ani 24/7).
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Eu am un amic cu o firma de storage/hosting care foloseste FreeBSD + ZFS + RAID 6. A inceput cu discuri enterprise care crapau intr-o veselie, si le-a inlocuit treptat cu discuri "consumer" (Seagate/WD), iar de atunci foarte rar mai are probleme.

Pentru "home use", merge facut un RAID 5/RAID 1 cu discuri dinamice in Win 2008 Rerver R2.
Am ramas placut surprins ca la reinstalarea unui Win 2008 Server R2 sa imi recunoasca automat matricea RAID 5 (din discuri dinamice) cu toate datele intacte pe ea.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Eu o sa ma feresc toata viata de orice storage cu discuri FATA, adica udiscuri low-end dar bune de montat in enclosure FC. Cred ca sunt toate rebuturile SATA Seagate, cu electronica adaptata si branduite (in exclusivitate cred) HP.

Si totusi sunt considerate enterprise.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,254
Grrrr, Asus are plăci de bază din variațiunea P8P67, ATX, cu 4 SATA-2 și 4 SATA-3. Diferența e că chipsetul P67 necesită placă video pe PCI-Express, nu folosește nucleul video al procesorului, însă are deblocată funcția de overclocking pentru procesoare Core din seria X. La H67 e invers, overclocking blocat și video activ; desigur că există și chipsetul Z68 care le are pe amândouă active (Asus P8Z68 începând de la 750 lei). Dar deja e overkill pentru un NAS.

De ce n-au putut pune 4+4 SATA și în H67? Grrrrrrrr!!
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,185
Mie orice placă de bază care are socket mi se pare overkill pentru NAS. Nu mai vorbim de overclocking :smile:.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,254
True, chiar și un i3 e prea mult pentru un NAS; poate dacă l-aș fi folosit și drept media player, da' din ăla am deja o cutiuță legată la TV. Însă ideea rămâne - sunt puține plăcile de bază compacte și low-power dar cu multe interfețe pentru stocare.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,950
De ce nu HTPC + NAS simultan? Mai elimini o cutie, ceva low-power dar cu zvâc. 1155 este o mizerie ordinară din toate punctele de vedere, nu știu de ce s-au mai obosit să-l scoată sincer.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
1155 este o mizerie ordinară din toate punctele de vedere, nu știu de ce s-au mai obosit să-l scoată sincer.
Huh?!?! :what: Cum?
Mai exact, din ce puncte de vedere este o "mizerie"?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,185
De ce nu HTPC + NAS simultan? Mai elimini o cutie, ceva low-power dar cu zvâc.
Pentru ca HTPC = chestie pe care o cam poate face orice TV mai nou sau cel putin TV + chestie super mica pusa langa TV (adica super silentioasa si aratoasa), pe care o comanzi usor din telecomanda. Nu-mi zice ca exista telecomenzi pentru PC, pentru ca a doua telecomanda Logitech in ordinea crescatoare a pretului costa cat un media player care stie HD. Iar un media player ok-ish costa cu cel putin 100 de lei mai putin decat o carcasa pentru ceva gen HTPC.

NAS = chestie cu multe HDD-uri zgomotoase pe care s-ar putea sa vrei si racire, care practic ar putea sta in subsol/debara/pod/balcon, astfel incat sa nu deranjeze. Si care n-are nevoie de o carcasa de 1000 de lei, thank you.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,950
Huh?!?! :what: Cum?
Mai exact, din ce puncte de vedere este o "mizerie"?
Este o mizerie pentru că se overclockează doar din multiplicator și doar dacă are "K" în coadă, pentru care plătești extra. Este o mizerie pentru că plăcile de bază scoase inițial aveau ditamai bug-ul fix la ce era nou și punct forte la vânzare (SATA3). Este o mizerie pentru că a apărut înainte de platforma high-performance (1366 a apărut înainte de 1156), ca să agațe toți tolomacii care au ochit uber-performanța VS 1366, dată efectiv de frecvența mai mare (discutabil clock-per-clock). Probabil platforma high-performance are jdemiliarde de bug-uri în sine de a fost întârziată atâta.

Nu mă refer la performanța în sine a procesorului, ci modul în care a apărut platforma (plăci de bază cu luni înainte ca primul procesor să fie disponibil => LOL <= și mai erau și proaste pe deasupra), modul în care Intel mulge comunitatea de utilizatori (mai pasionați și mai puțin pasionați) și vaca numită Sandy Bridge, etc, etc, etc.

@miahi -> da, înțeleg că NASul îl pui în ultima mizerie de carcasă, sau cum :smile: În fine, înțeleg ce spui, I`m just ranting.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,254
Au reapărut cartelele Intel care le cumperi cu 50$ și activezi cache-ul dublu din procesor cu un cod :biggrin: Deci da, flashback from past...

Însă revenind: cu așa un procesor ar putea fi HTPC, dar asta ar însemna să dau afară din sufragerie o cutiuță discretă și silențioasă pentru ca să o înlocuiesc cu una mare și gălăgioasă. Nu, mersi. Pentru asta îmi pun NAS, ca nici măcar hard discul extern să nu-l am în sufragerie, legat la media player, ci să accesez totul prin rețea.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Si care n-are nevoie de o carcasa de 1000 de lei, thank you.
N-are, dacă-l ții în debara sau la subsol poți să-l pui într-o cutie de carton, tot aia e. Dar dacă-l ți în casă....cam are.

HTPC sau NAS, Intel Atom sau varianta de la AMD. Tot ce e mai sus de atât e overkill, părerea mea.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Pana la urma ideea acestui thread este de NAS pt acasa, adica sa mor daca inteleg de ce vorbim aici de matrici raid care de care mai savante si 6+ TB? Nu zic ca nu exista si situatii de genul asta, dar eu as vrea NAS ul acasa pt ceva filme si muzica de accesat in retea.(poate si poze?? de ce m-as uita la poze pe TV?? si poate scanuri de acte esentiale, sa le dau un print la nevoie). Pe NAS acasa as pastra a.informatie lipsita de importanta, pe care daca as pierde-o nu mi-ar parea rau de loc sau la cele b. cateva lucruri cu adevarat importante pastrate acolo (gen muzica adunata cu greu timp de ani de zile) as avea un backup serios.

Threadul a ajuns la 50 de pagini si din pacate nu vad inca nicio o solutie concreta, atat hardware si software eu chiar vreau sa-mi fac un NAS, am norocul ca stau la casa, deci spatiul zgomotul, temperaturile nu ar fi o problema, pur si simplu vreau o cutie de care sa uit ca exista si pe care sa o bibilesc cat mai rar posibil. Poate ca ar trebui sa dezoltam subiectul NAS pt bloc, unde spatiul este intr-adevar o problema sau poate NAS pt home office, insa pana atunci dati-mi si mie va rog o solutie hardware + windows, pe care as putea s-o folosesc in ideea celor spuse mai sus!
 

JustIn

Membru Senior
Joined
Jun 6, 2005
Messages
302
Pentru tine e ok orice solutie SOHO cu doua discuri de 2TB, gen Thecus N2200 sau Iomega ix2-200, nu vad ce iti trebuie Windows si PC customizat pentru asta.

Pentru cei cu RAID 5 si discuri de 2TB, trebuie luata in calcul situatia in care, in cazul unui defect a unui disc, chiar daca il inlocuiesti in timp util (daca nu ai hotspare), rebuildul dureaza mult pe discuri mari si lente, ceea ce creste posibilitatea unui al doilea failure la celelalte discuri ajunse si ele la final de viata. Ca urmare, daca controllerul permite, e mai bun RAID 6, bineinteles daca informatiile chiar merita pierderea capacitatii a doua discuri.

Eu unul am optat pentru o solutie fara raid, la care fac backup (full cu deduplicare) la 2-3 zile. E mult mai simplu si foarte ieftin :smile:.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Varianta mea nu e bună? NAS+HTPC:
- Asus AT3IONT Deluxe, are Atom 330 onboard, 4 porturi SATA, HDMI, alimentator propriu (brick)
- 4GB RAM DDR3
- HDD la alegere, cred că poți pune fără probleme 4 hdd-uri la 2TB, momentan am 2x1TB și 1x2TB
- Carcasă Fractal Design Array R2 - n-am găsit altă variantă mai bună și eventual mai ieftină, dar asta e doar dacă stă într-o cameră unde zgomotul ar reprezenta o problemă, altfel orice cutie își face treaba.
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,965
Am facut repede o configuratie ca mai sus si MB+RAM+1 HDD a sarit de 900Ron. Cam overkill. Deja un PC brand la mana a doua, cu harduri noi, pare mult mai accesibil, in conditiile in care se doreste doar NAS, fara streaming si alte balarii.
 
Top Bottom