Soluţie NAS pentru acasă

Io am alta nelamurire.
Hardware exista, inclusiv un disk de 8 si altul de 10TB.
Imi doresc sa:
- tin camerele de supraveghere pe el (5 bucati prin zoneminder)
- nu mai platesc la Netflix :smile: sau HBO Max
Cam atat pentru inceput. Deci NAS

Acuma, sa fie simplu si fara scripturi sau alte tehnicalitati, ce aleg?
OMV, Freenas, Debian chel etc
Multam
 
Nu stiu celelalte solutii de NAS, dar TrueNAS e usor de instalat si configurat si nu necesita in nici un caz Docker sau Portainer. Are jails (un soi de VM) daca vrei, dar aia e alta poveste si e relativ simpla si aia.

Am 2 servere cu TrueNAS de niste ani de zile, unul e VM pe un server mai mare, unul e tot VM intr-un miniserver, dar cativa ani am avut si un computer fizic cu TrueNAS pana au aparut nevoi noi care au impus solutii (configuratii) noi.
 
Xpenology a devenit si el bag de seama, mult mai prietenos de instalat. Dar cred ca tot pierzi cateva ore ca sa intelegi ce model vrei sa iti emulezi si pe ce hardware ai. Odata instalat in schimb, e frumos rau al naibii. Bonus, cred ca poti face si update fara griji ca nu mai porneste dupa aia.
 
Da, s-a automatizat tot configul, bootezi loader-ul si isi ia singur detaliile necesare gen usb serial sau network mac, nu mai e nevoie sa editezi manual fisierele de config. Dezavantajul ar fi ca ai nevoie de un stick usb pentru boot, am unul vechi de vreo 4gb care sta conectat tot timpul.
Insa update-urile automate nu merg si e indicat sa le dezactivezi altfel risti sa nu mai porneasca. Pentru upgrade la versiunea ulterioara care e functionala trebuie doar refacut setup-ul in bootloader si migrarea se face automat fara sa pierzi date sau setari. Pentru upgrade-uri am un hdd vechi de 320gb de test pe care fac migrarea si apoi daca totul e ok fac pe hdd-urile cu date.
Asa le-am tot migrat de la versiunea 5.x la 6.x si acum la 7.1.1. Pentru 7.2 inca nu merge, astept update-ul de bootloader sa incerc.
Iar pentru alegerea modelului e relativ simplu, nu sunt suportate foarte multe variante ci ai de ales intre 918+ daca vrei maxim 4 hdd-uri sau DS3622x+ daca vrei sa pui pana la 9 hdd-uri. (DS3622x+ suporta 12 dar cred ca e o limitare in bootloader si e indicat sa pui maxim 9).

Fiindca tot am facut upgrade de la Asrock N3150-ITX la Placa de baza miniITX + i59600T am facut si o carcasa cu hotswap pentru 3HDD-uri pentru offline backup. Nu-i cea mai aspectoasa ca n-am avut suruburi cu cap ingropat dar isi face treaba si raceste mai bine hdd-urile decat SilverStone SST-CS380 in care am NAS-ul acum.
case.jpg
 
Back
Top