Soluţie NAS pentru acasă

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
@radul: Dacă n-ai nevoie de miniaturizare sau silenţiozitate sau consum redus atunci mergi pe componente cît mai ieftine. Carcasă normală, orice placă de bază, orice procesor. Un PC care serveşte strict ca NAS (acces la discuri prin share) nu are nevoie de procesor foarte puternic sau memorie multă. Foloseşte componente cît mai mainstream ca să le poţi cumpăra şi înlocui cît mai ieftin. Gigabit să aibă (dacă ai şi la restul reţelei.

@LNT asta e valabil şi la tine, 4 GB de RAM nu prea sînt necesari, 2 sînt suficienţi zic eu, poate chiar 1. Eu am pus 2 GB pentru că încarc părţi din discul-sistem într-un drive virtual în RAM şi pentru că mai rulez şi alte chestii, dar strict pt. NAS nu-s necesari.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
de ce m-as uita la poze pe TV??

Eu în una din săptămânile libere am fost cu logodnica și 2 prieteni la Mogoșoaia. Făcut o tonă de poze. În drum spre casă amicii au trecut pe la noi. Popped a couple of cold ones, luat loc pe canapea, inserted SD card into PS3, uitat la poze pe 38 inchi de ecran și râs cu lacrimi/comentat/etc.

Nu mai aprecia că ce-i bun/inutil pentru tine este bun/inutil și pentru alții. Eu am cam 5TB în desktop și nu-mi ajung. Până să înceapă lumea cu ștouri tip "șterge pr0n-ul", o poză în format RAW are 10-12MB, folderul Steam cu toate jocurile instalate are cam 700GB, kit-urile de pe GOG.com/Direct2Drive/etc încă vreo câteva zeci bune de GB, una peste alta... :hihi:

Unde mai pui că țin backups pe aproape fiecare HDD, cel puțin la e-mail-uri și chestii esențiale.

Sincer aș prefera să existe un mediu de stocare foarte sigur în primul rând. Cu restul de hardware este banal.


A, și nu pricep de ce toată lumea înțelege prin NAS o chestie zgomotoasă. Puneți pe masă un HDD de 2TB green și alimentați-l și apoi dacă-l auziți imho sunteți bolnavi :biggrin:
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Ce faci tu cu 5 TB in desktop e treaba ta, evident ca este colat pe nevoile tale, insa 5 TB+ de date absolut esentiale intr-un NAS de casa, mi se pare un pic exagerat, insa admit ca e perfect posibil. Dacă tu tragi RAW cu cătelul și cu pisi la mare, asta nu inseamna că in cei 5 TB nu e mai mult gunoi decât info cu adevarat esentiala, dar aici sunt total de acord cu tine, asta e o chestie strict de interpretare personala.
In alta ordine de idei am gasit topicul asta ce vrea war acolo, e mult mai aproape de ceea ce vreau eu, asa ca multumesc celor care și-au dat silinta și au postat la obiect.
 
Last edited by a moderator:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Motivul principal pentru care îți bagi un NAS în casă este că e un sistem mai tolerant la erori decât oricare din PC-uri - pentru asta investești în redundanță și sistem centralizat de back-up, mai ușor de administrat decât pe fiecare PC. Apoi, accesul la informațiile tale, importante sau nu, este același, indiferent cu care PC lucrezi; poți duce asta până la nivelul în care profilul de utilizator e stocat în rețea și PC-urile sunt cât mai aproape de „thin client”.

Din ce spui tu, cred că ai impresia că un NAS e de fapt doar un sistem de backup central pentru informațiile esențiale. Mda, poate fi și asta, dar poate fi și mai mult de atât.

Cel mai simplu sistem de stocare centrală îl am deja: pot conecta un hard disc direct la router, pe portul USB. Dar mișcă înceeeeeet ca un mort. În nici un caz nu am răbdarea să copiez de pe PC un film de 14 GB pe el prin rețea, și apoi să-l văd cu media playerul tot prin rețea, la o viteză de maxim 4-5 MB/s.

Un PC oarecare am deja, însă nu e potrivit. Procesorul vechi bagă căldură în draci chiar și stând degeaba, are nevoie de câteva coolere și consumă cât desktop-ul. NAS-ul va sta pornit tot timpul, n-am nevoie nici de gălăgie și nici de consum. Încă nu am făcut un calcul dacă nu cumva economia de curent pe 5 ani e mult mai mică decât costul componentelor. :biggrin: Dar compar un NAS dedicat (drobo, Thecus, de-astea) cu un PC cât mai asemănător (silențios, consum mic, volum mic). Și ar trebui să obțin un cost mai mic la acel PC, plus avantajul flexibilității de configurare și performanța în rețea.

Deocamdată mă uit la plăci de bază și discuri, bootare de pe stick USB, de-astea. Dar urmează și discuția despre sursele de alimentare, unde DC-DC ar fi cele mai eficiente energetic și complet silențioase, însă foarte costisitoare.

Momentan iau în considerare placa Asus E35M1-M (mATX) în locul E35M1-I Deluxe (mini ITX); e mai ieftină, tot răcită pasiv, spațiul nu e o problemă în carcasă chiar dacă nu voi folosi niciodată sloturile de extensie. Nu-s convins dacă merită 50 lei pentru a avea de pe acum USB-3 pentru stocare externă; voi lucra predominant cu eSATA. Dar ca și curiozitate, iată diferențele între variantele Fusion Controller Hub la AMD: M1-M3, D1-D3, E1. Și acum marea întrebare: dacă chipsetul are USB 3 și Gigabit Ethernet inclus... de ce producătorii optează pentru controllere USB de la NEC și Ethernet de la Realtek?! Ca să avem de ce să ne chinuim cu n drivere?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
Ce faci tu cu 5 TB in desktop e treaba ta, evident ca este colat pe nevoile tale, insa 5 TB+ de date absolut esentiale intr-un NAS de casa, mi se pare un pic exagerat, insa admit ca e perfect posibil. Dacă tu tragi RAW cu cătelul și cu pisi la mare, asta nu inseamna că in cei 5 TB nu e mai mult gunoi decât info cu adevarat esentiala, dar aici sunt total de acord cu tine, asta e o chestie strict de interpretare personala.
In alta ordine de idei am gasit topicul asta ce vrea war acolo, e mult mai aproape de ceea ce vreau eu, asa ca multumesc celor care și-au dat silinta și au postat la obiect.
1. Depinde ce înțelege fiecare prin "esențial". Eu am de la acte (scanate și criptate) până la kit-uri de jocuri și aplicații cumpărate cu tot cu serial numbers în alte documente criptate. Le consider pe toate esențiale.
2. Nu trag decât RAW de când mi-am luat dSLR-ul. Dacă ai înțelege de ce, nu ai numi "gunoi" pozele cu "cățelul și pisi la mare". Dar poate pentru tine amintirile nu au nicio valoare, asta este, nu o să o iau ca pe o jignire, ci ca pe o preferință a ta.
3. Sincer cred că fiecare știe mai bine ce are nevoie, acest thread nu este pentru a-ți răspunde ție, lui x sau lui y sau lui pufi, ci ca guidelines. Ne dăm cu părerea pe chestii, de la hardware super ieftin la extrem de scump, de la OSuri open source la soluții payed și tot așa. De fapt tot XF este așa. Așa a fost gândit. Nu-ți place, nașpa. Nu este totuși un loc unde se adună puberii de 11 ani (deși dpdv comportamental... mă simt uneori :biggrin:) să fie ținuți de mânuță.

@puterfixer - faza cu controllerele este hilară, deschide un control panel la un computer nou sau dă un lsmod și vezi câte chestii sunt instalate, respectiv nu sunt acolo. Dar chestia este relativ veche, la Linuxurile mai vechi pe computerele din 1998-1999 era minunat spre exemplu când mergea tot mai puțin sunetul iar când mergea sunetul picau USBurile și când mergeau și sunetul și USBurile crăpa HDDul, Bine, cauzele erau altele, dar nu s-au schimbat prea multe de atunci din păcate :frown:

P.S.: genial avatarul :biggrin:
 
Last edited by a moderator:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Aha, deci să înțeleg că au pus aceste funcții în chipset, dar nu în ideea că vor fi folosite toate concomitent :biggrin: Way to go!

Între timp am băgat un ochi la picoPSU, nu (mai) costă mai mult decât o sursă ATX decentă - 30-40$ + un brick (mini-box, logicsupply). Mai rămâne de aflat ce putere îmi trebuie pentru sistem + vreo 4-6 hard discuri.

Ideal ar fi să bootez de pe un stick USB, iar porturile SATA să fie doar pentru discurile de date. Căutând pe forumul Asus, însă, am dat de mulți nemulțumiți cu probleme: incompatibilitate la memorii, BIOS update care a făcut varză cu consecvență mai multe sisteme, imposibilitatea de a folosi interfața PCI-Express pentru altceva decât o placă video, etc. Să fi dat AMD cu pătrunjelu-n zamă?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
Ca să îți dau și alt exemplu, eu pe placa de bază de la desktop am 6 porturi SATA2, 4 pe controllerul Intel și 2 pe controllerul Marvell (or wth is its name). Intel suportă RAID/AHCI/bla bla, Marvel (cică) la fel. Chestia e că nu pot pune 2 HDDuri pe controllerul Marvell decât dacă sunt în RAID. Altfel nu vede decât unul singur (sau niciunul, nu mai stiu exact, eram în nerd rage).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Eu ma gandeam ce naiba am in NAS si recunosc ca nu imi aduc aminte. Stiu ca e un Asus cu E350, are 2 sloturi de memorie (2x2GB), USB3 nefolosit, 5+1 SATA (4 utilizate) si are un disc de 500 GB doar pentru OS pentru ca Windows Server nu vrea boot de pe USB.
- consuma putin si a fost destul de ieftin, carcasa de 5 lei, placa vreo 300 de lei, RAM-ul nu mai stiu, discul de 500 era prin dulap; discurile de date sunt dupa nevoi, asa ca nu pot sa generalizez
- e zgomotos, il am la 3 metri de birou (ca nu am implementat WOL ca sa il duc in mansarda, in plus e si foarte cald acolo pe vremea asta), ventilatorul sursei e de vina si inca nu am o sursa silentioasa si eficienta la dispozitie
- il opresc cand plec din Bucuresti, uneori il opresc si peste noapte; nu il folosesc pe post de client de torenti asa ca nu am nevoie de el decat ocazional si butonul de Power on e aproape
- e in RAID 5 fara disc de rezerva, imi asum riscul si tin o copie dupa chestiile foarte importante pe un disc extern si alta copie pe computerul meu
- da, sunt unele probleme de compatibilitate la ASUS cu diverse modele de RAM, de obicei cu cele mai ciudate (ex. la voltaj mai mare si timpi mai agresivi), dar sunt rezolvate de obicei cu BIOS updates; am avut si eu probleme cu niste memorii care merg la 1.65 si erau puse pe auto la 1.60 (nu stiu de ce). Le-am pus manual la 1.66V pana la un update de BIOS si totul a fost OK.
Asta e toata experienta recenta cu NAS-uri.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Asta presupunând că Windows-ul ăla e static. Greu de închipuit, măcar o dată pe lună tot pui niște update-uri, Microsoft Security Essentials chiar mai des.
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Messages
667
Nope, imaginea aia e dinamică. Windows-ul când funcționează scrie pe ea, fișierul de pe stick se modifică. De fapt, dpdv Windows nu poate să-și dea seama că nu rulează de pe un HDD.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu ma prind cum functioneaza asta, cand acel Windows porneste si instaleaza mass storage drivers se prinde ca discul de pe care a pornit e un USB stick si nu un HDD/SSD si atunci moare pentru ca nu vrea. Cu ce ajuta grub aici? Si cat costa un stick de 32 GB rapid ca sa incapa un Windows Home Server 2011?
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Messages
667
Nu ma prind cum functioneaza asta
Simplific un pic dar iei un Windows deja instalat, instalezi un driver gen WinVBlock (sunt multe altele), faci o imagine. Copiezi imaginea pe stick care are Grub ca bootloader și setezi Grub să booteze Windows-ul ăla. Windows-ul bootează, din perspectiva lui nu s-a schimbat nimic. Fișierul ăla de pe stick se modifică în real-time. Da, o să poți monta stickul și Windows-ul o să-și vadă propria imagine, Evident nu poți să o ștergi că e deschisă exclusiv de driverul WinVBlock.

cand acel Windows porneste si instaleaza mass storage drivers se prinde ca discul de pe care a pornit e un USB stick si nu un HDD/SSD si atunci moare pentru ca nu vrea. Cu ce ajuta grub aici?
Te referi că nu poți să instalezi pe stickul de pe care a bootat? Păi nu poți, de aia trebuie să faci imagine la o instanță deja instalată. E exact ca și cu iSCSI prior-Vista. Puteai să bootezi de pe SAN prin iSCSI dar nu puteai instala direct pe iSCSI și trebuia să captezi o imagine. (La astea noi poți instala direct pe SAN). Grub ajută ca să bootezi.

Si cat costa un stick de 32 GB rapid ca sa incapa un Windows Home Server 2011?
Nu știu, dar nu tu ai vrut stick USB?


Windows Server nu vrea boot de pe USB
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Am luat Seagate-ul ăsta că tot e la promoţie. Cică e AF.

Am fost curios să văd cum se comportă dacă aliniezi partiţia cum trebuie vs. the old way. fdisk momentan porneşte default în DOS compatibility mode (deşi scuipă un warning cum că e bine să-l dezactivezi), aşa că prima partiţie porneşte de la sectorul 63. Am formatat ext3 şi am copiat un fişier de 6GB cu o viteză constantă de aprox. 40 MB/s. Dup-aia am repartiţionat (când scoţi DOS mode-ul, fdisk creează prima partiţie începând cu sectorul 2048), formatat iarăşi ext3 şi copiat acelaşi fişier. De data asta a mers constant cu aproape 60 MB/s. Copierea s-a făcut cu Midnight Commander.

Urmează carcasa, CPU şi MB... :rolleyes:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Am încropit o listă de componente:

varianta E350:
ASRock E350M1

M-am uitat şi la Atom, dar iniţial doream ceva ZFS-based. Cum ZFS cere RAM, iar DDR2 e scump şi Atom nu ştie DDR3, am renunţat repede la varianta asta.

Am luat în calcul şi varianta AM3+ în ideea că mai târziu poate doresc mai multă performanţă şi atunci doar schimb procesorul. MB + CPU ar ieşi cam cu 70 de lei mai scump.

Carcasa:
Bitfenix Merc Alpha Alte recomandari?

Care sursă:
http://www.pcgarage.ro/surse/chieftec/smart-300w/
http://www.pcgarage.ro/surse/fortron/300w-sfx-real-bulk/ (ce-i aia SFX?)
http://www.pcgarage.ro/surse/chieftec/smart-series-gps-350a/
http://www.pcgarage.ro/surse/antec/basiq-350w/

Sau alta?

RAM:
2GB

switch:
Posibil să iau un RB250GS.

HDD:
Seagate 2TB (sda) + Samsung 1.5T (sdb) + WD 750G (sdc1)

Am renunţat la ZFS deoarece nu ştie să extindă raidz1, să-l creeze degraded, să convertească un mirror in raidz1. De ce am nevoie de asta? De extindere voi avea nevoie in viitor, iar degraded am nevoie sa le creez acuma fiindcă doar Seagate-ul de 2TB e gol. :smile:

procedura:
raidz.png
1) creat 2 partiţii de 750GB pe seagate (sda1 + sda2) + una de 500GB (sda3)
2) copiat toate datele de pe WD altundeva
3) initiat md0 raid5 degraded cu sda1 + sdc1
4) initiat md1 raid1 degraded cu sda2
5) initiat md2 raid1 degraded cu sda3
6) initiat md0, md1 si md2 ca PV-uri
7) creat VG peste ele
8) creat LV fortat sa foloseasca PE-uri doar de pe md0 si md1
9) copiat datele de pe sdb (si cele ce erau initial pe sdc1) pe LV
10) adaugat sdb1 si sdb2 la md0 respectiv md1
11) enjoy :smile:

Am observat că pasul doi nu e obligatoriu dacă iniţiez md0 ca raid1 degraded. În cazul ăsta, voi avea practic la dispoziţie tot spaţiul de pe Seagate şi voi putea copia pe el conţinutul de pe Samsung, după care sdb1 va fi folosită pentru a converti md0 din raid1 degraded în raid5 degraded (habar n-am dacă merge). Atunci voi putea copia datele de pe sdc1 pentru a-l putea adăuga apoi la md0. Dar varianta asta n-am testat-o.

Când îmi voi mai lua un disc de 2TB, md0 rămâne raid5, dar cu 4 partiţii, md1 va fi convertit in raid5, iar md2 rămâne raid1, dar nu va mai fi degraded. Sau md0 devine raid6, md1 raid1 (cu spare :biggrin:) si md2 raid1 undegraded. :smile:

Of course, sper să găsesc nişte storage să fac backup la TOT înainte să mă apuc de operaţiune (chiar dacă am făcut o grămadă de partiţii pe Seagate şi am testat ce-am scris mai sus).
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Messages
667
Poolurile ZFS RAIDZ1 se extind automat, nu trebuie nimic special, capacitatea crește când bagi discuri și le schimbi pe cele vechi, iar pentru ZFS trebuie 64 bit (deci fără ATOM-uri 32 bit).
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Currently, the following operations are not supported in a RAID-Z configuration:

Attaching an additional disk to an existing RAID-Z configuration.
De aici.

Ce-mi scapă?
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Messages
667
Nu poți adăuga discuri la un device RAID-Z dar pot exista oricâte device-uri într-un pool. Nici nu trebuie să fie tot RAID-Z, poate să fie orice, poate să adaugi chiar și un singur disc fără redundanță.

în plus de asta dacă înlocuiești discurile dintr-un pool cu unele mai mari capacitatea crește automat.

Și nu trebuie să faci mirror degraded. Faci un pool dintr-un singur disk, când mai ai unul îi dai attach ca și mirror și ai mirror.

Eu aș începe acum cu un HDD, apoi aș mai adaugă un HDD în mirror (și așa pentru boot trebuie mirror, nu se poate RAID-Z) și când mai am discuri adaug încă un device RAID-Z în același pool.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Mda, deci nu se poate cum vreau eu. Raid + LVM e mai complicat, dar mai flexibil.
 
Top Bottom