Windows Home Server 2011 non-review
Instalarea dureaza destul de mult fata de 2008 R2; nu stiu ce face in plus, dar face restart de cateva ori.
Performanta e aceeasi. Tot ce are in plus vizibil e o chestie numita Dashboard care te ajuta sa faci niste chestii mai usor daca esti natang, dar altfel nu am descoperit nici o functionalitate complet noua. Singura diferenta notabila fata de 2008 R2 e ca Media Services e mult mai simplu de utilizat si configurat, daca varianta din 2008 R2 era aproape inutila si imbecila (limitata la fisiere WMV si WMA si rezolutii de rasul curcilor) asta din WHS 2011 aparent nu are nici o limitare. Inca nu am apucat sa o testez complet, dar la nimereala un AVI encoded DIVX sau XVID a mers fara probleme (intr-un mod mai ciudat, asta e alta poveste).
Managementul discurilor ma asteptam sa fie punctul forte, dar nu e deloc. Ca sa nu am surprize am facut instalarea doar cu un disc de boot (l-a partitionat decent, 3 partitii: 100 MB system, vreo 50 GB pentru OS si o partitie pentru date), apoi am adaugat niste discuri de 2 TB ca sa fac un RAID5: in zona de storage configuration din Dashboard nu a aparut nimic. Dupa ce am facut RAID5 manual prin varianta clasica atunci a aparut noul storage in Dashboard, am mutat rapid o parte din folderele predefinite (gen Video, Music, Photo, TV Recordings) pe el si acam asta a fost tot.
RAID5 pe discuri de 2 TB e [strike]o placere[/strike] atractiv din punct de vedere al capacitatii, dar initializarea ia o vesnicie. Noroc ca nu e nevoie sa astepti sa se termine si poti incepe copierea imediat pentru ca dupa 12 ore de resync ajunsese pe la 15% - daca ia 3-4 zile operatiunea asta e totusi cam mult. Asa ca nu o fac, ci scriu direct datele pe discuri - am copiat deja 300 GB (cu 70-80 MB/sec pana se umple system cache de pe server, apoi cu 40-45 MB sustinut) si am lasat la copiat inca vreo 2 TB, asa o sa ia doar vreo 25 de ore sa scriu complet 4 TB (nu ca as avea cu ce) decat sa ii initializeze cu zerouri.
Partea cu adevarat nasoala la WHS 2011 e ca nu are Drive Extender, acel utilitar cu care puteai oricand sa maresti un array RAID5 din mers (mai bagi un disc, mai castigi 2 TB). Nu era solutia ideala, dar era cea mai simpla varianta de a creste spatiul de stocare disponibil cu costuri minime.
Acum despre NAS:
- consumul e decent cu 1 WD5000AAKS de boot si 3xWD Caviar Green de 2 TB pentru storage. Zgomotul, in schimb, e mare: cu carcasa deschisa (ca tot cuplez si decuplez cele 9 discuri cu care fac testele) zgomotul de la AAKS e mare, acopera complet celelalte 3 discuri de mare capacitate, iar sursa (generica "de 450W max") acopera tot

Cu o sursa mai buna cu ventilator de 12cm probabil AAKS-ul e singura componenta care s-ar auzi cu carcasa inchisa.
- cu 2 GB de RAM (1.6 ramasi dupa ce video integrat isi ia partea) chiar si Windows 2008 R2 era cam stramtorat (aloca vreo 900 MB pentru OS, restul cache), asa ca am pus temporar 4 GB (3.6 utilizabil). E mai bine, dar tot se simte ca procesorul nu e tocmai rapid (E350) sau ca discul de boot nu e tocmai rapid, de pilda deschiderea Dashboard-ului sau a unei conexiuni RDC dureaza sensibil mai mult decat pe alte servere cu care sunt obisnuit. Pentru un "server" de 40W sunt insa multumit
Planuri de viitor:
- testat ce mai e prin WHS 2011, in special optiunea de backup complet a unui computer din retea; nu mi se pare o mare inventie, dar macar pot sa vad cum merge
- gasit sursa tacuta care sa epuizeze rezervele BNR pentru achizitie
- ales o placa cu E350 din cele 2 modele pe care le-am testat: Asus E350 PRO e microATX are 2 porturi USB3 (momentan inutile si inutilizabile, nu gasesc drivers care sa mearga pe WHS sau orice 2008 Server) si 5 porturi SATA interne (+ 1 eSATA), Asrock e miniITX, are doar 4 porturi SATA interne si are doar USB2; intrucat cele 4 discuri nu incap in nici o carcasa miniITX decenta o sa folosesc o carcasa microATX, deci ambele placi pot fi utilizate.