Soluţie NAS pentru acasă

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Nu merge să dai cartonul cu spray pentru impermeabilizat țesături și piele? :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Hârtia atrage şi reţine praful mult mai tare decât metalul. Praful intră în pori, se depune, mă rog...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Eu stau cu picioarele pe ea de obicei. Maică-mea pune flori pe a ei, și uneori se suie și motanul să se uite pe fereastră.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Ok, mi-am instalat galeria foto folosind Gallery Server Pro şi am reuşit să configurez şi serverul de mail folosind SmarterMail.
Cea mai tare fază la ele: sunt GRATUITE, primul chiar open source. :majoreta:
Pentru supraveghere video folosesc Vitamina D, tot gratuit. E singurul din câte am testat care e axat strict pe ce are de făcut fără să fie nevoie de ore de configurări la el. Dezavantajul e că în varianta free rezoluţia e limitată la 320x240 şi claritatea suferă mult, de aceea mă gândesc să cumpăr licenţa Basic Edition care nu e scumpă ($49) însă momentan am ceva reţineri, unele filmuleţe apar corrupted şi n-am găsit încă motivul. O să iau legătura cu ei să văd dacă au o soluţie sau măcar să reuşesc să aflu motivul pentru care se întâmplă chestia asta.

La carcasă încă nu m-am decis şi am hotărât să las sistemul aşa cum e până la modificări ulterioare (adăugarea unuia sau mai multor hdd-uri).

Am nevoie de un program cu care să remapez butoanele la telecomanda plăcii de bază, vreau să folosesc Boxee pentru redare video şi butonul de Back nu merge (merge doar în aplicaţia proprie care e nimic pe lângă asta). Alte idei în afară de Girder? Am găsit unele discuţii care spuneau că ar fi existând pe net setările pentru Boxee, însă ultima dată când l-am folosit nu prea m-a încântat.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Am reuşit să fac rost de un NSK2480 deci am rezolvat în sfîrşit carcasa. Să vedem cum fac cu sunetul, intenţionez să pun nişte venturi Scythe în ea. Are loc de 2 de 120, cred că o să încep cu unul şi o să văd ce temperaturi scoate. Dacă aţi avut aşa ceva, ce modele (turaţii) sînt silenţioase?

Va trebui să umblu şi la sursă, un Antec EA380, să-i înlocuiesc ventilatorul. Merge băgat un ventilator aftermarket Scythe de 80? Aceeaşi întrebare ca mai sus, ce e silenţios? Sursa are conector PWM?

Sursa nu mai e în garanţie deci pot să-i fac ce vreau. De curentat sper să nu mă curentez, n-a mai fost în priză de vreo lună şi jumătate, sper să se fi descărcat chestiile alea din ea.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Messages
818
Merge băgat un ventilator aftermarket Scythe de 80? Aceeaşi întrebare ca mai sus, ce e silenţios? Sursa are conector PWM?
Merge bagat orice de 80 mm. Asta nu inseamna si ca e recomandat. Nu are conector PWM.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
No, am făcut-o şi-am supravieţuit. Bănuiesc că te referi la căldura dezvoltată de sursă? Sau la fiabilitatea ventilatorului? Am pus un Noctua alimentat de la placa de bază. Am făcut şi-o suspensie cu elastic în cuşca de 5". Momentan sînt relativ mulţumit de nivelul de zgomot dar nu la maxim. Cred că trebuie să mai aplic nişte reductoare de tensiune pe ici pe colo.

LE: Am făcut teste cu fiecare ventilator individual pînă a devenit inaudibil de la 10-20cm. Iată ce a trebuit să fac:

* Vent din sursă (Antec EA-380) înlocuit cu un Noctua R8 (80mm) şi alimentat din placa de bază prin adaptorul ULNA cu care a venit. Găsit pe web că acel ULNA înseamnă 5.3V. Acei 0.3V sînt importanţi pentru că acelaşi vent alimentat printr-un adaptor Nexus de fix 5V nu a pornit. Testat şi la 7V (Nexus) respectiv 7.5V (LNA Noctua); acceptabil pentru un desktop, nu inaudibil. Testat la 12V, inacceptabil.

* Vent de carcasă Scythe 800 RPM. Acceptabil la 12V, inaudibil la LNA Noctua (7.5V). Mai jos n-am mai testat că nu era cazul.

* Vent de cooler Arctic Cooling Alpine 7. Inacceptabil la 12V, foarte acceptabil la 7V (adaptor Nexus), inaudibil la 5V (Nexus). Am rămas pe 7V. Am făcut teste doar cu adaptorul Nexus că era conector de 4 pini vs 3 pini la Nexus şi am vrut să reduc sculptura în conectori la minim.

Singura sursă reală de zgomot devin în momentul ăsta hardurile, nu din cauza seek sau vibraţii (suspensii etc.) ci au ele un zgomot implicit care în condiţii de linişte perfectă devine audibil. :smile: Sper să rezolv cu alte harduri.
 
Last edited:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Epic fail.

Am instalat Nexenta pe Brazos. Mergea OK, instalarea a fost cam lenta (e un CD de 600 MB si a durat vreo 20-30 de minute) si nu a recunoscut mouse si tastatura USB pana nu am schimbat portul (erau din nimereala in cele USB3). Am instalat pe un stick USB de 4 GB, am pus 3 discuri pe care le-am gasit pentru teste (WD50000AAKS), am facut un singur ZRAID-1 (adica RAID 5 cu un singur disc de paritate) din toate discurile, am facut un volum, un folder, totul OK. Am copiat de test 1 fisier de 10 GB, totul perfect. Dar a tinut putin.

Am incercat sa pun quota pe share, nu are optiuni sa faci partitii pe volumul RAID dar se pot face folders cu quota. Pentru asta a fost nevoie de login ca admin, moment in care interfata Web a inceput sa crape din cand in cand, in special la Logout. Dupa un restart am reusit sa intru ca admin, am facut un user, un grup, pus quota pe grup, am dat drumul la o copiere de vreo 50 GB. A murit: dupa vreo 20-25 GB a zis ca I/O pe discuri e suspendat pentru ca nu raspund, sau ceva de genul. Restart, nu a mai recunoscut discurile ca fiind in RAID, le-am pus din nou, restart, a vazut primul fisier de 10 GB deja pe discuri si ceva din ce copiasem a doua oara. Am pus din nou la copiat, a murit iarasi; problema e ca atunci cand mor discurile incepe sa reactioneze ciudat sau sa nu mai functioneze interfata web sau chiar si shell-ul.

O coincidenta stranie e ca acelasi model de discuri le-am avut pe 2 NAS-uri Intel care mureau intr-un mod similar: la copiere mai serioasa intepeneau, dupa 2-3 restartari mureau de tot NAS-urile de nu mai porneau. Le-am dat la garantie, mi-au trimis altele, aceeasi poveste, deci ar putea fi ceva si de la discuri dar e greu de demonstrat (fara RAID sau cu un RAID cu trafic lejer merg fara probleme, a avut frate-meu 2 servere de fisiere rar utilizate cu tipul asta de discuri si nu a avut niciodata probleme) si e si mai greu de depanat. Se cam incing discurile, iar Nexenta nu raporteaza SMART sau macar temperatura lor, asa ca nu am cum sa testez daca sunt discurile sau nu. O sa mai fac o proba cu discurile astea pe alta platforma (AMD 890 cu SB 850), desi nu cred ca o sa se schimbe ceva.
 

Pache

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 12, 2003
Messages
1,235
Făcând un mic ricoşeu din discuţia de aici, probabil că soluţia pe care o voi adopta va fi HTPC care să ştie 3D (HDMI 1.4) şi întrebarea se pune unde să fac stocarea fişierelor respectiv descărcarea lor de pe net: pe HTPC sau pe router?
Din câte am citit nici routerele care suportă prin firmware original sau cu firmware OpenWRT nu dau randament prea mare la download-ul de torrents şi cele din a doua categorie necesită şi configurări destul de complicate.
Ce experienţă aveţi cu astfel de routere la care se pot conecta HDD-uri externe sau nu şi pot susţine clienţi torrent?
 
Last edited by a moderator:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Daca tot faci un HTPC il poti lasa linistit sa faca si stocarea fisierelor. Daca vrei sa legi un HDD la router iti trebuie eSATA enclosure, la HTPC il bagi in carcasa iar de inca un router nu mai ai nevoie.

Am instalat Nexenta pe Brazos....a murit iarasi; problema e ca atunci cand mor discurile incepe sa reactioneze ciudat sau sa nu mai functioneze interfata web sau chiar si shell-ul.
Aceeasi platforma merge de o saptamana cu Win 2008 R2 si 5 discuri, 2 in RAID1 si 3 in RAID5 si nu are nici o problema, am copiat 1 TB. Pacat ca 2008 nu se lasa instalat pe un stick USB, e mai silentios si mai ieftin decat un HDD pentru OS, iar cum Brazos nu stie RAID5 din UEFI nu pot instala OS pe discurile cu datele.

OpenMediaVault progreseaza, dar inca e departe :frown: Sugestii de OS care sa faca RAID5 software si se instaleaza pe el?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Eu am avut router+hdd pe usb. Managerul de torente se descurca, problema era la transferul în rețea, nu mergea cu mai mult de 2Mb/s.
Dacă vrei și media player probabil cea mai bună soluție e cea cu HTPC + NAS într-o singură cutie.

Eu am luat până la urmă carcasa de la Fractal Design, Array R2, însă sunt puțin dezamăgit de șuruburile cu care se închide: toate sunt din aluminiu. Și fiindcă erau strânse destul de tare am reușit și am stricat capul la 2 din ele, cred că dacă mai desfac carcasa de vreo două ori le stric de tot. Dar în rest e ok, însă nu atenuează zgomotul deloc. Nu vibrează, nu îl crește dar nici nu-l atenuează. Totuși temperatura la hdd e bună, 32 grade pe cel pe care merge torentul. Celălalt stă mai mult închis deci nu prea contează. Procesorul are acum 34 grade, cu ventilatorul pus pe radiator.
Ventilatorul care a venit cu carcasa e silențios, stă constant în 500rpm. Am încercat să reglez turația din bios dar nu am văzut nici o schimbare. Per total e ok, dar costurile sunt destul de ridicate mai ales pentru componentele care nu prea au căutare, cum e carcasa.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Windows Home Server 2011 non-review

Instalarea dureaza destul de mult fata de 2008 R2; nu stiu ce face in plus, dar face restart de cateva ori.
Performanta e aceeasi. Tot ce are in plus vizibil e o chestie numita Dashboard care te ajuta sa faci niste chestii mai usor daca esti natang, dar altfel nu am descoperit nici o functionalitate complet noua. Singura diferenta notabila fata de 2008 R2 e ca Media Services e mult mai simplu de utilizat si configurat, daca varianta din 2008 R2 era aproape inutila si imbecila (limitata la fisiere WMV si WMA si rezolutii de rasul curcilor) asta din WHS 2011 aparent nu are nici o limitare. Inca nu am apucat sa o testez complet, dar la nimereala un AVI encoded DIVX sau XVID a mers fara probleme (intr-un mod mai ciudat, asta e alta poveste).

Managementul discurilor ma asteptam sa fie punctul forte, dar nu e deloc. Ca sa nu am surprize am facut instalarea doar cu un disc de boot (l-a partitionat decent, 3 partitii: 100 MB system, vreo 50 GB pentru OS si o partitie pentru date), apoi am adaugat niste discuri de 2 TB ca sa fac un RAID5: in zona de storage configuration din Dashboard nu a aparut nimic. Dupa ce am facut RAID5 manual prin varianta clasica atunci a aparut noul storage in Dashboard, am mutat rapid o parte din folderele predefinite (gen Video, Music, Photo, TV Recordings) pe el si acam asta a fost tot.

RAID5 pe discuri de 2 TB e [strike]o placere[/strike] atractiv din punct de vedere al capacitatii, dar initializarea ia o vesnicie. Noroc ca nu e nevoie sa astepti sa se termine si poti incepe copierea imediat pentru ca dupa 12 ore de resync ajunsese pe la 15% - daca ia 3-4 zile operatiunea asta e totusi cam mult. Asa ca nu o fac, ci scriu direct datele pe discuri - am copiat deja 300 GB (cu 70-80 MB/sec pana se umple system cache de pe server, apoi cu 40-45 MB sustinut) si am lasat la copiat inca vreo 2 TB, asa o sa ia doar vreo 25 de ore sa scriu complet 4 TB (nu ca as avea cu ce) decat sa ii initializeze cu zerouri.

Partea cu adevarat nasoala la WHS 2011 e ca nu are Drive Extender, acel utilitar cu care puteai oricand sa maresti un array RAID5 din mers (mai bagi un disc, mai castigi 2 TB). Nu era solutia ideala, dar era cea mai simpla varianta de a creste spatiul de stocare disponibil cu costuri minime.

Acum despre NAS:
- consumul e decent cu 1 WD5000AAKS de boot si 3xWD Caviar Green de 2 TB pentru storage. Zgomotul, in schimb, e mare: cu carcasa deschisa (ca tot cuplez si decuplez cele 9 discuri cu care fac testele) zgomotul de la AAKS e mare, acopera complet celelalte 3 discuri de mare capacitate, iar sursa (generica "de 450W max") acopera tot :frown: Cu o sursa mai buna cu ventilator de 12cm probabil AAKS-ul e singura componenta care s-ar auzi cu carcasa inchisa.
- cu 2 GB de RAM (1.6 ramasi dupa ce video integrat isi ia partea) chiar si Windows 2008 R2 era cam stramtorat (aloca vreo 900 MB pentru OS, restul cache), asa ca am pus temporar 4 GB (3.6 utilizabil). E mai bine, dar tot se simte ca procesorul nu e tocmai rapid (E350) sau ca discul de boot nu e tocmai rapid, de pilda deschiderea Dashboard-ului sau a unei conexiuni RDC dureaza sensibil mai mult decat pe alte servere cu care sunt obisnuit. Pentru un "server" de 40W sunt insa multumit

Planuri de viitor:
- testat ce mai e prin WHS 2011, in special optiunea de backup complet a unui computer din retea; nu mi se pare o mare inventie, dar macar pot sa vad cum merge
- gasit sursa tacuta care sa epuizeze rezervele BNR pentru achizitie
- ales o placa cu E350 din cele 2 modele pe care le-am testat: Asus E350 PRO e microATX are 2 porturi USB3 (momentan inutile si inutilizabile, nu gasesc drivers care sa mearga pe WHS sau orice 2008 Server) si 5 porturi SATA interne (+ 1 eSATA), Asrock e miniITX, are doar 4 porturi SATA interne si are doar USB2; intrucat cele 4 discuri nu incap in nici o carcasa miniITX decenta o sa folosesc o carcasa microATX, deci ambele placi pot fi utilizate.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Deocamdata un microATX generic de 50 de lei; nu stiu daca ramane asta sau nu, dar carcasa e fix ultima problema. Cu 4 discuri de 3.5" miniITX pica, Full ATX pica (nu are sens), tot la micro raman.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
HTPC-ul meu face figuri, adică sacadează când rulez fișiere MKV. În orice program, după ce Boxee a început să facă probleme am instalat BSPlayer și apoi XBMC. Nu s-a schimbat nimic. Cel puțin în Boxee când pornesc unele fișiere sunetul nu mai vine, în celelalte e un delay de vreo 2 secunde între sunet și imagini. Alte fișiere le rulează fără probleme.
Din ce am citit ar fi o problemă cu accelerarea 3D iar treaba asta vine de la codarea MKV-urilor. Nu știu să explic exact fenomenul, doar că nu e folosit GPU pentru decodare când trebuie pentru că partea software nu știe că are nevoie de el. Procesorul stă în 20-30% iar din GPU-Z gpu-ul stă în 8-9% când rulează un .mkv. Știe cineva cum aș putea să rezolv problema asta? Ce e curios este că vreo două săptămâni după ce instalez Windows+programe merge fără probleme, apoi dintr-o dată începe să facă figuri. Am reinstalat de câteva ori tot dar nu am găsit vreo explicație, inițial mă gândisem că ar fi de la vreun program pe care l-am instalat eu ulerior însă nu e cazul, problema apare din senin.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Verifica daca viteza de citire de pe HDD/card/DVD/retea sau ce ai tu acolo este suficienta pentru a reda fisierul.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Copierea de pe un hdd pe altul merge cu 80-100 Mb/s deci cred că e suficient. Iar asta e scrierea, nu citirea.
O să încerc de pe un stick USB să văd cum face.

Am pus 3 fisiere .mkv pe un stick usb, copierea pe ele merge cu 4Mb/s. TV-ul le redă fără probleme. Dacă-mi repară ăștia netul azi o să încerc să văd ce reușesc să fac prin rețea (DLNA cred că e nevoie).
 
Last edited:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Am o problema de rezolvat cu NAS-ul (Windows based): ca un baiat istet opreste discurile dupa o perioada nu prea lunga de inactivitate; se intampla uneori sa pornesc un film de pe el, mititel de tot (<1GB), sa pun pe pauza o vreme si sa incerc sa il vad in continuare. Desi intra tot in cache (are 4 GB de RAM, 1.5 utilizat) nu se intampla asta, sta vreo 5-10 secunde pana pornesc discurile (RAID5) ca sa continue redarea. Exista vreo solutie, optiune, parametru prin care sa il fac sa tina in cache fisierele deschise?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Ai încercat Performance options/Advanced/Memory usage setat pe System Cache? Ar trebui să dea voie Win-ului să ocupe tot RAM-ul cu cache. Însă ce ți-ar trebui ție de fapt e read-ahead imens + expirare super lazy a cache-ului, trebuie săpat prin registry tweaks după așa ceva. Ce Windows e exact?
 
Top Bottom