Am upgradat şi eu NAS-ul azi dimineaţă. De la
Intel D945GCLF2 (Atom 330 + 2GB RAM) la
ASUS E53M1-M (AMD E350 + 8GB RAM).
Motivele: aveam nevoie de 8GB RAM pe maşina aia (mă distrez cu o
soluţie SOA şi e compusă din >10 servere, fiecare vrea 4-500MB RAM), iar Intel-ul avea doar 2 SATA-uri (suplinit cu o placă PCI-SATA de 2 porturi era ok-ish) şi tot simţeam nevoia să mai pun câte ceva pe-acolo şi n-aveam unde, având un singur PCI, şi ăla ocupat.
Cel mai complicat a fost să conving un Windows 2003 x64 să se instaleze pe drăcie (pe cel vechi era 32-bit). Nu mai are IDE, iar eu am doar o unitate optică veche, IDE. Toate soluţiile de "instalat XP de pe stick" sunt pentru XP 32-bit, pentru 64-bit n-am găsit nimic să meargă; bootarea cu bootloader + ISO dădea blue screen. După ce am pierdut o zi întreagă căutând soluţii de stick USB mi-am adus aminte că am un rack vechi IDE-USB (pentru HDD-uri). Se pare că merge şi cu unităţi optice
. A doua parte a fost căutarea de drivere pentru instalarea cu AHCI. Nu există (în W7 e recunoscut automat, probabil nu s-au mai complicat cu chestii vechi), aşa că am instalat în IDE mode. Restul instalării a fost fără surprize, am găsit drivere pentru tot ce aveam nevoie, dar fără audio şi firewire, care au fost disabled din start.
Rezultate: sistemul anterior (Atom 330, 2GB RAM, CF pentru boot, placă PCI-SATA, un ventilator de 120mm la turaţie joasă, 3 HDD-uri (1+1.5+2TB), sursa Fortron 300W de care aminteam mai sus) consuma ~50W în idle (placa are chipset de desktop, care nu e low power). Noul sistem (E350 + 8GB RAM, HDD 80GB 2.5" pentru boot,
adaptor PCI-serial, aceleaşi HDD-uri) consumă cam 45W, iar maximul în full load a fost 70W. Placa de bază + HDD-ul de 80GB stăteau în idle la 29W. Măsurătorile sunt făcute direct la priză.
Performanţa e asemănătoare, adică nu se simte deloc upgrade-ul. Load-ul sistemului e cam acelaşi (~30%) când trag cu 90MB/s prin reţea.