La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Nu, am cules-o de pe FB. Unde intru din Paști-n Crăciun. :biggrin:

...si-a mancat ardeleanul slana si a murit linistit la 95++ ani.
Nu neg, așa o fi, da' la stilul nostru de viață, cu mișcare ioc... nu ca ardeleanu'.
 
Last edited:
La cât de școliți în ale alimentației mai sunt patronii (l-ai văzut pe TV?) din zilele noastre, or fi crezut că la carne e ca la vin, cu cât mai vechi cu-atât mai bine. :hihi:
E oripilant, totuși, să știi că poți consuma carne atât de veche (poate și mai veche), chiar dacă organoleptic e OK. Din câte știu eu din "amintire și cântec haiducesc" carnea, indiferent cât de înghețată bocnă ar fi, tot își schimbă, cu timpul, proprietățile.
 
Asa stiam si eu ref. la carnea cruda, ca se dezvolta ceva bacterii, incet dar sigur, chiar si la -35 de grade... Si cand ma gandesc ca alimentatia principala a Quarcului pe plaja sunt suberecii cu carne... :biggrin:
 
De bacterii care sa se dezvolte la -35 de grade nu am auzit, dar de rezerve strategice de alimente tinute cate 40-50 de ani la -50 de grade am auzit, cica o fac americanii. Culmea, chiar intentioneaza sa manance alea in caz de nevoie.

Daca nu intrerupi lantul de frig cu dezghetari atunci cred ca dupa ce a inghetat tun la -50 (nu -18) ramane asa indefinit, sta si molecula in loc la temperatura aia si nu ii arde de facut schimbari.
 
Eu citisem într-un tratat despre congelarea cărnii (mi-a picat întâmplător în mâini) cum își modifică proprietățile după câteva luni indiferent de temperatura de congelare (chiar și -50°C), nu că s-ar dezvolta bacterii. În lipsa lui folosim netul:

Adevarul este cu totul altul si ni-l spune Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnica. In functie de ceea ce congelam si de conditiile in care o facem, nimic nu trebuie pastrat mai mult de 6 luni. "Congelatorul nu este un aparat care sa prelungeasca termenul de valabilitate al produselor" conchide Gabriela Berechet. Pentru ca alimentele sa isi pastreze calitatile temperatura in centrul acestora trebuie sa fie de - 25°C, iar la suprafata de - 50°C, explica specialista. Frigiderele si combinele frigorifice casnice, nu pot asigura aceste temperaturi, de aceea majoritatea alimentelor nu pot fi pastrate mai mult de o luna.
...
In cazul congelarii in combine frigorifice industriale, termenul de pastrare este mai mare. Alimentele de origine vegetala pot sta congelate maximum 6 luni, la fel si carnea de porc si de vita. Pentru carnea de pui, termenul este redus la jumatate. Toate aceste termene mai depind si de cat de grasa este carnea. Tesutul gras se degradeaza foarte repede, de unde rezulta produsi secundari de lipoliza, care duc la alterarea alimentului.


PS: unei rude cu probleme serioase la ficat medicul i-a interzis alimentele congelate, cu explicația de mai sus.
 
Textul e atat de plin de cretinatati si sursa atat de fluffy incat ma intreb de ce pierd vremea sa raspund la asa ceva. -25 de grade in centru si -50 la suprafata? Proasta satului are habar de fizica sau de unde a scos chestia asta?
 
Mi-e să nu fie opera jurnalistului. Ideea era că mai mult de șase luni n-ar trebui să congelezi carne pentru consum. Dar mă rog, tu știi fizică.
 
Am incercat sa ma loghez de pe mobil si sa postez exact ce a spus AdrianB1. O halca d'aia de carne oricum ajunge in cateva ore / zile la echilibru termodinamic. Atata timp cat n-ai o sursa de energie in interior, nu vad cum ar rezulta un gradient de temperatura intre interior si exterior. :biggrin:

Dar desigur ca am schimbat de pe desktop parola de login pe xf pentru ca https si de ce sa nu profit. Acum trebuie sa import pe desktop baza de date din keepass 1.27 in keepass 2.29 (ca winkee de pe Winphone 8.1 asta stie sa deschida), sa sterg parolele "sensibile" din baza de date exportata, sa o transfer via ftp in telefon, sa deschid baza de date cu winkee, sa incerc un login pe xf cu parola veche (care sa esueze), astfel incat IE sa imi ceara din nou o alta parola. Fac copy-paste din winkee in IE, dau "save password" si gata. I LOVE my Lumia! :biggrin:
 
Last edited:
Ideea era că mai mult de șase luni n-ar trebui să congelezi carne pentru consum.
Si cine a calculat si cum alea 6 luni, nu tot din pixul jurnalistei specialiste in spus tampenii? Cat rahat de pe Internet poate cineva sa inghita ca sa imprastie si pe aici suficient de mult incat sa devina necomestibila discutia?
 
Regret că nu mai am tratatul despre congelare să-l pot arăta unei "somităţi" în fizică (păcat că nu şi în chimie alimentară) ca tine. Dar poate ai vreodată ocazia să vorbeşti cu un specialist în chimie alimentară...
Cât despre înghiţit rahat... atât poţi?

Modificarile chimice apar datorita actiunilor autolitice ale enzimelor tesutului muscular sau influentei factorilor externi. Þesutul gras, mai putin rezistent la impactul cu mediul, modifica grasimile din carne, iar proprietatile organoleptice sufera modificari (greu sesizabile la carnea de porc), in urma actiunii oxigenului din aer. Oxidarea isi confirma prezenta si consistenta prin colorarea spre galben, pregnanta gustului ranced fiind influentata de temperatura de pastrare.
Totusi, prin congelarea carnii, continutul vitaminelor scade, cu precadere cel al liposolubilelor. In schimb, hidrosolubilele rezista mai bine in carnea congelata, asemenea vitaminei A, fixata pozitiv in carne, comparativ cu Vitamina E, pierduta aproape in totalitate la congelare. Fenomenul explica astfel reducerea rezistentei grasimii la oxidare.
 
Citeste mai atent si nu o lua personal. Adi ti-a explicat ca citatul dinainte e absurd si ilogic, iar perioada de maxim 6 luni inteleasa gresit sau asumata asa cum e tot din acel citat obscur.
Iar ultimul citat este iarasi cu sursa necunoscuta si dubioasa, adica insisti :biggrin:
Astia zic ca e ok sa o pastrezi si mai mult.
 
Sa facem diferenta intre "incepe sa-si schimbe calitatile" si "necomestibila".
Citez:

Is Frozen Food Safe?
Food stored constantly at 0 °F will always be safe. Only the quality suffers with lengthy freezer storage. Freezing keeps food safe by slowing the movement of molecules, causing microbes to enter a dormant stage. Freezing preserves food for extended periods because it prevents the growth of microorganisms that cause both food spoilage and foodborne illness.
 
Prefer să-i cred pe-ai noştri, că nu-s mai proşti decât americanii (care recomandă max. 12 luni de păstrare prin congelare).
La orice temperatură ai congela carnea (apropo, sub -30C devine foarte neeconomic) aceasta îşi va modifica proprietăţile în timp. Şi nu în bine. Asta e, n-am spus-o eu şi nici nu vreau să conving pe nimeni. Personal nu consum congelate (acasă) mai vechi de 1 lună. Nici nu le ţin atât, e drept. De cumpărat din comerţ, nici vorbă. Dacă aveţi aşa încredere în zeul Congelare, vă poftesc la un biftec de mamut din permafrostul Siberiei. :wink: Ar trebui să fie ca proaspăt, odată decongelat... :hihi:

ipman, sunt persoane care consumă chestii râncede şi nu mor. Cam asta păţeşte carnea. E safe, sigur. La nevoie o poţi consuma şi nu mori, dar nu mai are proprietăţile cărnii prospete în veci. Evident, în premisa că stă timp îndelungat congelată.

PS: eu n-am susţinut vreodată că se dezvoltă bacterii în carnea congelată, Q a zis-o şi cred că la repezeală.
 
Rancezeala nu face o carne necomestibila, doar ii schimba calitatile. Si chiar si asa, toleranta la bacterii depinde de la organism la organism (cel sau cea care mananca).
 
Din umilele mele științe:
- congelarea rapidă (flash freeze) e mai eficace dpdv al păstrării calităților decât slow freezing
- păstrarea stării de congelare nu întrerupe deteriorarea chimică și fizică a cărnii, ci doar o încetinește (și diferențiat în funcție de anumite componente: grăsimi, proteine etc.), deci nu e forever, indiferent dacă americanii ăia vor să mănânce friptură omorâtă acum o juma' de secol;
- parcă cea mai mare problemă era decongelarea, în care bacteriile încep să-și facă de cap înainte ca dezghețarea să fie chiar completă și carnea gata de a fi gătită; problema asta apare mai ales în cazul cărnurilor recongelate/refrigerate repetat.

Nu știu dacă carnea aia a fost confirmată că chiar are 40 de ani; senzaționalismul unor „jurnaliști” depășește orice limită.

Dacă carnea aia chiar a stat 40 de ani la congelat, aș fi foarte surprins să fi existat un mecanism cu o asemenea continuitate în timp pentru a asigura condițiile ideale de păstrare la o foarte joasă temperatură. Iar dacă pe parcursul acestor 40 de ani a fost chiar și o singură întrerupere de curent electric în urma căreia carnea s-a decongelat și apoi a fost recongelată, atunci are o problemă.

Apoi, m-aș uita la limitele legale stabilite în baza studiilor unor institute abilitate - bune, rele, cum or fi, ele stabilesc regulile de sănătate publică. Și dacă legea sau sanepidu' zice că nu poți ține carne congelată în România mai mult de 6 luni, păi nu încape discuție.

Restul are sens ca discuție despre procesul de congelare din perspectivă științifică, dar nu prea cred că avem specialitatea necesară pentru a o dezbate, iar dacă ne războim în citate găsite pe net... mniezo cu mila :biggrin:
 
Bine zici tu acolo.
Dar pe scurt si in mod practic chiar nu vad de ce ai tine musai sa mananci alimente asa de vechi cand ai atatea alternative.
 
Nu trebuie sa stii mai multa fizica decat aia din scoala generala si un pic de common sense ca sa iti dai seama ca nu ai cum sa ai -50 de grade la suprafata unui obiect care nu e izolator extrem de eficient si -25 de grade in interior cand vorbim de congelare pe termen lung. Si nici ca stocarea la mai putin de -30 nu o faci in Sahara, ca sa poti spune ca e nerentabila economic, pentru ca nu o faci nici acasa si nici in congelatoare cumparate din hypermarket.

Normal ca nu te apuci sa congelezi si sa consumi totul congelat daca ai alternative. Dar nu despre asta era discutia.

puterfixer , sunt probleme serioase cu bacteriile la ciclurile de inghet-dezghet. In fapt, recomandarea e ca orice produs o data dezghetat sa nu il mai ingheti la loc, ci sa il gatesti cat mai repede si sa il consumi. Congelarea nu are eficienta anti-bacteriana si anti-parazitica a fieberii sau a gatirii la temperaturi mai mari (la cuptor, 150-250 de grade) pentru ca nu omoara bacteriile, doar le opreste practic dezvoltarea la temperaturi suficient de joase (de la -18 in jos). Congelarea la -2 - -10 grade e frectie la picior de lemn.
 
Last edited:
Back
Top