La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Dacă despicăm firul în patru și facem analiză pe text, găsim hibe oriunde, nu doar la un amărât de articol de ziar.
Congelarea sub -30C e nerentabilă economic (industrial) oriunde, nu doar în Sahara. :wink:
Poate și ăștia de la UT Cluj sunt proști.

Congelarea în curent de aer rece este cel mai răspândit procedeu de congelare, fiind utilizat pentru o gamă largă de produse: (carcase de carne, păsări preambalate, peşte de dimensiuni mari, fructe şi legume. Răcitoarele de aer montate în spaţii izolate sunt echipate cu ventilatoare. Temperatura aerului rece variază în limitele -25...-40°C. Temperaturile mai scăzute nu sunt economice.
N.B. Congelarea se face până la min. -30C, uzual până la -25C.

Vezi că spune ceva și de diferența de temperatură dintre mediul de răcire și centru termic al produsului, poate te lămurești ce și cum apropo de prostia scrisă de ziaristul acela.
 
Last edited:
Daca tot cauti si gasesti materiale, citeste-le:
- congelarea se considera incheiata daca temperatura centrului termic este cu cel mult 3-5 grade mai ridicata decat a mediului in care urmeaza sa fie realizata depozitarea. Sa citim impreuna, ca la scoala: maximum 3 pana la 5 grade fata de mediul de depozitare. Vaca scria in articol ca ai 50 de grade la suprafata produsului si 25 in interior, adica o diferenta de 25 de grade intre miez si suprafata, nu intre miez si mediul ambiant. Vezi vreo diferenta sau nu? Hint: sunt cel putin doua.
- "Temperatura aerului rece variază în limitele -25…-40°C. Temperaturile mai scăzute nu sunt economice". E vorba de temperatura aerului cu care se face congelarea, nu de temperatura de stocare. Temperaturile mai scazute de -40 de grade nu sunt economice pentru procesul de congelare. Iarasi vreo 2 diferente, ambele esentiale: temperatura aerului cu care se face congelarea nu e tot aia cu temperatura de stocare (care poate fi cu pana la 5 grade mai joasa), iar temperaturile mai joase de -40 nu sunt economice pentru procesul de congelare, nu pentru cel de depozitare.

Ar fi interesant de gasit capitolul care se ocupa de stocare, nu de procesul de congelare (adica aducerea produselor de la temperatura initiala la cea apropiata de cea de stocare). Congelarea dureaza intre 2 ore si 18 ore (nu discutam de congelarea unor chestii ambalate in cutii de carton, extrem de ineficienta), stocarea e procesul ala care dureaza intre luni si zeci de ani, dupa gustul autorului.
 
Temperaturile mai scăzute nu sunt economice". E vorba de temperatura aerului cu care se face congelarea, nu de temperatura de stocare. Temperaturile mai scazute de -40 de grade nu sunt economice pentru procesul de congelare. Iarasi vreo 2 diferente, ambele esentiale: temperatura aerului cu care se face congelarea nu e tot aia cu temperatura de stocare (care poate fi cu pana la 5 grade mai joasa), iar temperaturile mai joase de -40 nu sunt economice pentru procesul de congelare, nu pentru cel de depozitare.

Eu le-am citit şi le-am şi înţeles. :wink:
Exact, mai jos de -30C nu mai e economică congelarea, ca proces. Valabil şi pentru stocare, că şi aia se face tot prin aducerea (şi menţinerea) mediului la o temperatură ceva mai mare (logic, nu?) decât cea dorită pentru stocare, pentru a suplini pierderile. Că se păstrează, POATE, la rezervele de stat mai jos de -30C e altă gâscă-n altă traistă. Stocarea pentru rezervele de stat n-a fost la niciun produs economică, nu doar la carne. Ţi-o spune unul care le inspectează pe unele, periodic. Nu-i de mirare că de unele produse statul chiar vrea să scape.

Oricum, divagaţia ta şi "analiza" pe text ne îndepărtează iarăşi de esenţă: carnea congelată se depreciază în timp. Şi nu în 40 de ani, ci muuult mai rapid. :wink:
Apropo de râncezire... sau banala oxidare cum se mai numeşte şi care depreciază (puţin spus) carnea. Evident, respectivul proces din congelate e foarte lent şi nu se poate compara cu cel din produsele râncezite la temperaturi mai ridicate decât cea de congelare, dar asta nu înseamnă că lipseşte.

PS: Până mai ieri-alaltăieri nu se ştia de ele şi nu se dădea importanţă nici aflatoxinelor, iar acum se refuză porumbul cu procente infime de 2 micrograme pe kilogram. Aşa şi cu râncezirea asta la congelate şi produşii ei toxici secundari. Cantităţi infime, dar care nu-s de neglijat.
 
Pana la urma nu inteleg pe ce va certati - din moment ce statele folosesc stocarea carnii congelate pentru rezervele strategice pe timp indelungat (ani de zile) inseamna ca respectiva mancare este sigura pentru consumul uman (nu te omoara), chiar daca nu mai are acelasi gust ca al uneia proaspete. Respectivele rezerve sunt gandite pentru momente in care gustul diferit de cel al carnii proaspete este cea mai mica problema si se pune problema de supravietuire. E ca pe vremea lui Ceasca, atunci cand aveai senzatia ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior cand gaseai pui congelati, refuzul unei astfel de oportunitati in speranta gasirii unora proaspat sacrificati fiind ceva de domeniul SF-ului.

Dupa cum spune United States Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service "Freezer storage is for quality only. Frozen foods remain safe indefinitely".
 
Cum stă treaba cu vacumarea înainte de congelare, cu cât ajută la păstrarea pe termen mai lung?
 
Ar trebui sa ajute putin, pentru ca teoretic impiedica sau ingreuneaza dezvoltarea bacteriilor aerobe. Dar nu sunt suficient de in masura sa spun cat de mult ajuta.
 
Comarnic... Peste putin timp montam afumatoarea... :tongue: Sper sa ne ajunga lichidele pana luni, cand ne intoarcem... :biggrin:
 

Attachments

  • vin.jpg
    vin.jpg
    445.4 KB · Views: 29
Aia e cantitatea de vin pe care o beau in vreo 6 luni, voi vreti sa o terminati in 3 zile? Sunteti mai mult de 20 sau afumatoarea se uita superior la voi?
 
Mi-ai adus aminte că mai am fo doo kile de vin de la bunica nevesti-mii pe balcon. Face un vin tare aromat bătrâna, exact pe gustul meu. Beau puțin, da' de calitate. Cred că tot anul trecut am băut cât ai tu pe masa aia. :hihi:

PS: încearcă și nițel macrou la afumătoarea aia. Neapărat proaspăt, nu d-ăla congelat. :wink:
 
La laborator avem materiale de referinta (calibratori, control intern) care au la origine produse biologice si se pastreaza congelate.
Regulile sunt asa:

O singura congelare.
< -20°C
Valabilitati variate intre 2 saptamani si 6 luni, in functie de analitul in cauza.

Congelarea la > -20°C face ca unele bacterii sa poata totusi sa traiasca. Citoplasma contine diverse saruri care ii coboara punctul de inghet.
Degradarea enzimatica este si ea dependenta de temperatura. O enzima are o temperatura optima de functionare. La animalele cu sange cald, este 37°C, dar exista bacterii cu enzime specializate pe temperaturi scazute, gen Listeria.
La sub -20°C practic nu mai exista degradare cauzata de bacterii sau enzime. Dar exista inca degradare fizica. Moleculele se rup, legaturile atomilor se reorganizeaza, cristalele cresc si sparg membranele celulare, radiatiile ionizante (naturale sau nu) spag atomi, C14 se fisioneaza spontan, etc.

Am avut ocazia la un moment dat sa vad congelator (lada frigorifica, de fapt) de -80°C. Stoca probe ADN ale donatorilor de organe pentru testarea compatibilitatii la transplant. Niste muncitori au scos-o din priza ca n-aveau loc sa bage bormasina. S-au gandit ca nu se decongeleaza in juma' de ora. Cand a fost descoperita nenorocirea, ajunsese pe la -12°C si personalul medical ziceau ca ii va lua o saptamana sa ajunga din nou la -80°C.
Deci da, sub -40°C devine foarte ineficient energetic.
 
Nu am timp sa citesc tot ce a scris Marius dar like. Am coborat din pod ce am lasat atarnat de grinda in noiembrie 2015. Bem niste palinca si testam. :biggrin:
 

Attachments

  • cantina.jpg
    cantina.jpg
    298.3 KB · Views: 34
Sighisoara. Pofta! :smile:

Ursa like pentru pontul cu Carrefour / mangal brichetat. Eram stresat ca iar vom face gratarul pe ploaie. M-am inselat. Fulguie usor. :biggrin:
 

Attachments

  • scoartza.jpg
    scoartza.jpg
    215.7 KB · Views: 34
Proaspete de aseara! Si nu, nu-s de la brutaria orizont si nici facute cu masina de paine. :smile:
 

Attachments

  • IMG_20160220_212643389.jpg
    IMG_20160220_212643389.jpg
    113.4 KB · Views: 30
  • IMG_20160220_212654659.jpg
    IMG_20160220_212654659.jpg
    104.6 KB · Views: 29
  • IMG_20160220_214345054.jpg
    IMG_20160220_214345054.jpg
    112 KB · Views: 29
Acum e soare! :nuts: In fine... Preludiu. :smile:
 

Attachments

  • prelude.jpg
    prelude.jpg
    462.4 KB · Views: 25
  • prelude2.jpg
    prelude2.jpg
    517.4 KB · Views: 27
Dupa cum arata, a fost coapta la temperatura mare. Foarte probabil in cuptor de caramida cu lemne sau coceni.
Paine fac si eu acasa, dar imi lipseste un asemenea cuptor ... si face o mare diferenta fata de masina de paine.
 
Back
Top