La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Groh. The long way home... Diseara pun la fum in balcon, prea scurt concediul. :sad: Urmeaza si review negativ pentru Sighisoara si pentru mangalul brichetat. Tineti apropape. OK-SK.
 
Radul, arata foarte bine. Unde e facuta?
Dupa cum arata, a fost coapta la temperatura mare. Foarte probabil in cuptor de caramida cu lemne sau coceni.

Multumesc pentru aprecieri! :smile:

E coapta la un banal cuptor electric la 250 C pe care l-am tweakuit :smile: cu o placa de granit de 2 cm grosime. Dureaza cam 40 -45 de minute pana cand atinge temperatura maxima. De regula fac paini din 750 gr de aluat fiecare si dureaza cam 30 minute coacerea per sarja. Daca sunt rotunde, pot inghesui 4 in cuptor deodata (desi nu este recomandabil, painea trebuia sa aiba spatiu la coacere), daca fac franzele intra doar 2.
 

Attachments

  • IMG_20160222_123503686.jpg
    IMG_20160222_123503686.jpg
    106.8 KB · Views: 28
Masina de paine merge cam pe la 180 de grade, asa ca am intuit bine ca este o temperatura superioara valorii asteia. Se cunoaste imediat dupa crusta maroniu-aramie mai pronuntata (diferenta mare de temperatura exterior-interior).
Nu am dedus din acel topic ce-a ramas pana la urma, dar daca are ventilatie placa aceea nu face decat sa acumuleze caldura. Daca nu are ventilatie ar face mai mult, sa imprastie mai uniform caldura.
 
Cuptorul are ventilatie, insa nu o folosesc la paine sau la coacere in general pentru ca arde. (link ul e mai mult orientativ nici nu cred ca se mai gaseste modelul pe care l-am cumparat eu atunci)

Esential ar fi fost sa aiba aburi, insa nu gaseam la vremea aceea si nici buget nu prea as fi avut. Daca ar fi sa cumpar acum, aburii ar fi o cerinta obligatorie.

In general regula la copt paine ar fi cam asa:
- primele 15 minute copt cu aburi - aburii umezesc suprafata painii o fac elastica si sub presiunea drojdiei se aluatul se umfla ca o minge.
- dupa 15 min stop aburi, eliminat umezeala din cuptor
- coacerea finala depinde de cat de mare e painea - am facut paine din 2 kg de aluat, pe care a trebuit sa o coc 2 ore.

Cu aburii m-am descurcat pana la urma cu niste tuf vulcanic peste care pun niste cuburi de gheata, dar asa implica deschiderea cuptorului, scos bucatile de lava dupa 15 min si se pierde destul de multa caldura in timpul manevrelor.
Oricum am in plan sa-mi fac cuptor de paine cu lemne in curte, cred ca anul asta ma apuc de el.
 
Cuptorul in curte e cu totul alta poveste. Obtii temperaturi mai mari.
Ar fi bun un asemenea cuptor cu abur automatizat ...
 
Urmeaza si review negativ pentru Sighisoara si pentru mangalul brichetat. Tineti apropape. OK-SK.
Sighisoara. Hotel Sighisoara, restaurant: pai prietene, cand dai un milion pe trei ciorbe de fasole (prin care se intelege un polonic de zeama, 15 boabe de fasole si absolut nicio fasie de carne), trei portii de clatite (reci), o cola la 0.3L si doua cescute cu vin fiert... te astepti macar ca la closet sa gasesti hartie igienica si sapun lichid in dispensor. Nu a fost cazul. ZBYE Hotel Sighisoara.

Mangalul brichetat arata sublim, se aprinde ok, arde mult mai mult comparativ cu cel clasic dar nu are miros de fum si nu are pic de putere calorica, ne-a prins noaptea cu ciocanelele pe gratar, cred ca le-am tinut vreo doua ore... Deci si IMHO reject!
 
In Sighisoara mergi numai la pensiuni, unele sunt ingrijite. Hotel nuuuuu ....
Am patit si eu cu brichetatul, am crezut ca eu sunt de vina.
 
Hmm, eu mă împac destul de bine cu brichetele, de când cu cana aia de aprins jaru'. (Asta nu înseamnă că nu mai folosesc mangal.) Nu-mi plac fiindcă lasă mult reziduu, semn că nu-s de calitate foarte înaltă (am mai discutat în urmă despre lianții din brichete, chestii inerte). Reziduu care e aderent la suprafața jarului, constituind un soi de izolație termică. De aici și senzația că arde mai slab. Dar eu cred că ăsta e un avantaj: prefer să frig carnea timp puțin mai îndelungat la jar mai puțin "iute", decât s-o ard la suprafață, iar la mijloc să rămână crudă sau insuficient friptă.
Voi la ce distanță de jar țineți grătarul? Mă gândesc că pe parcursul frigerii îl mai mutați înspre jar, că e logic să se procedeze așa, odată ce slăbește "puterea" jarului.
 
Sunt de acord ca e mai bine temperatura mai mica timp indelungat, dar nici nu cred ca e nevoie sa-ti petreci ziua langa gratar.
Eu cand fac jar cu mangal simplu nu simt nevoia sa apropii gratarul.
 
Ei, hai că nu stai chiar așa mult lângă grătar comparativ cu mangalul. :smile:
Acum nu știu cât aveți voi de preparat la grătar, dar eu cu 2 căni de jar fac un rând de carne (fripturi), un rând de pulpe, mici și mi-ajunge jarul (la iuțeală mă refer) și pentru ceva trufandale: ciuperci, dovlecei, vinete. De multe ori ce rămâne mai arde încă multă vreme.
PS: grătar de ~35 cm diametru, cu 3 "etajări". Încep de la 3 și ajung la parter spre final. :biggrin:
 
ipman: ce bine ar fi daca ne-ai citi cu atentie... Cine a zis ca am stat in Sighisoara si mai ales la hotel? Am stat langa o afumatoare situata langa Brasov iar la Sighisoara am facut o mica excursie culinara, special pentru ciorba de fasole in pita de la Hotel Sighisoara, pe care o laudasem eu acum cativa ani... Dar iata ca lucrurile au mers spre f. prost acolo...

@Ursa: mai, eu am constatat numai ca fata de mangalul obisnuit, din care daca pun o cana d'aia plina risc sa ard imediat carnurile cu gratarul pus sus de tot (pozitie "etaj 2"), la asta brichetat nu se fac in timp util nici cu ele puse "la parter". Desigur ca friptura lasata la foc mic este bestiala (frageda, etc...), dar nici chiar doua ore niste ciocanele... :frown: Plus ca ne-a prins noaptea cu ele pe jar, noi facandu-ne calculele cu ce stiam ca poate duce mangalul obisnuit. In rest nimic de zis, arata frumos, nu se sparge, arde frumos, etc...
 
Hei, multumesc pt. pont! Bat drumul ala cam o data pe an. Dar care sunt coordonatele bune pana la urma? Ca nu ma prind...
 
Corect. L-am marcat. La toamna facem o vizita, totul e sa nu-l inchida ISU. :smile:

LE: desigur ca nu e asta, dar daca au ramas in pana de idei... :biggrin:
 

Attachments

  • Fantanitza.gif
    Fantanitza.gif
    54.5 KB · Views: 14
Last edited:
La Fantanita Haiducului am stat o noapte acum vreo 6-7 ani cu Azazel cand am facut tura cu moto pe Transalpina, inainte de asfaltare si ne-a luat o zi traversarea. Locatia e interesanta, hotelul nu prea, mancarea la micul dejun a fost extraordinar de lipsita de chestii iesite din comun :smile:
 
...fata de mangalul obisnuit, din care daca pun o cana d'aia plina risc sa ard imediat carnurile cu gratarul pus sus de tot...
Jarul de mangal e "puternic și amărui", e drept, dar se duce relativ rapid. :biggrin: Dar și din brichete e destul de forțos. Ceva pare putred... și nu în Danemarca. Dacă n-ai încercat decât o singură pungă de brichete, mă gândesc să nu fi fost vreun lot cu probleme, naiba știe ce fel or fi alea. Vorba loteriei, mai încearcă o dată!

PS: vara când coc vinete prefer brichetele: țin mult mai mult și asigură temperatură suficientă, necesară coacerii pătlăgelelor.
 
E posibil, am gasit inglobate in respectivele brichete bucati de sfoara de rafie (de ex.). Chiar m-am mirat! Marca: GERAB. Sursa: Praktiker Brasov (de pe Calea Bucuresti). Mrrr....

LE: ASTA e vinovatul! :zbang:

Hello!!! AICI zice rau de rau de Fantanitza... Vezi mai ales comentariile. Oricum trec pe acolo, ca e in drum.
 

Attachments

  • Gerab.jpg
    Gerab.jpg
    20 KB · Views: 10
Back
Top