Cuptorul are ventilatie, insa nu o folosesc la paine sau la coacere in general pentru ca arde. (link ul e mai mult orientativ nici nu cred ca se mai gaseste modelul pe care l-am cumparat eu atunci)
Esential ar fi fost sa aiba aburi, insa nu gaseam la vremea aceea si nici buget nu prea as fi avut. Daca ar fi sa cumpar acum, aburii ar fi o cerinta obligatorie.
In general regula la copt paine ar fi cam asa:
- primele 15 minute copt cu aburi - aburii umezesc suprafata painii o fac elastica si sub presiunea drojdiei se aluatul se umfla ca o minge.
- dupa 15 min stop aburi, eliminat umezeala din cuptor
- coacerea finala depinde de cat de mare e painea - am facut paine din 2 kg de aluat, pe care a trebuit sa o coc 2 ore.
Cu aburii m-am descurcat pana la urma cu niste tuf vulcanic peste care pun niste cuburi de gheata, dar asa implica deschiderea cuptorului, scos bucatile de lava dupa 15 min si se pierde destul de multa caldura in timpul manevrelor.
Oricum am in plan sa-mi fac cuptor de paine cu lemne in curte, cred ca anul asta ma apuc de el.