Din umilele mele științe:
- congelarea rapidă (flash freeze) e mai eficace dpdv al păstrării calităților decât slow freezing
- păstrarea stării de congelare nu întrerupe deteriorarea chimică și fizică a cărnii, ci doar o încetinește (și diferențiat în funcție de anumite componente: grăsimi, proteine etc.), deci nu e forever, indiferent dacă americanii ăia vor să mănânce friptură omorâtă acum o juma' de secol;
- parcă cea mai mare problemă era decongelarea, în care bacteriile încep să-și facă de cap înainte ca dezghețarea să fie chiar completă și carnea gata de a fi gătită; problema asta apare mai ales în cazul cărnurilor recongelate/refrigerate repetat.
Nu știu dacă carnea aia a fost confirmată că chiar are 40 de ani; senzaționalismul unor „jurnaliști” depășește orice limită.
Dacă carnea aia chiar a stat 40 de ani la congelat, aș fi foarte surprins să fi existat un mecanism cu o asemenea continuitate în timp pentru a asigura condițiile ideale de păstrare la o foarte joasă temperatură. Iar dacă pe parcursul acestor 40 de ani a fost chiar și o singură întrerupere de curent electric în urma căreia carnea s-a decongelat și apoi a fost recongelată, atunci are o problemă.
Apoi, m-aș uita la limitele legale stabilite în baza studiilor unor institute abilitate - bune, rele, cum or fi, ele stabilesc regulile de sănătate publică. Și dacă legea sau sanepidu' zice că nu poți ține carne congelată în România mai mult de 6 luni, păi nu încape discuție.
Restul are sens ca discuție despre procesul de congelare din perspectivă științifică, dar nu prea cred că avem specialitatea necesară pentru a o dezbate, iar dacă ne războim în citate găsite pe net... mniezo cu mila