Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. ipman

  ipman Membru Senior

  Daca scrie gift si are valoare mai mica de 50USD parca nu mai platesti vama.
   
 2. _~_

  _~_ Membru

  Nu contează dacă scrie gift sau nu. Valoarea limită e de 10€ pentru TVA și 250€ pentru vamă. Chiar dacă e sub 10€ tot trebuie să arăți factura, altfel nu-ți dă pachetul. în cazul de față o să plătești numai TVA.
   
 3. Pache

  Pache Administrator Sugar daddy

  Deci de unde se ridică coletele acestea periculoase? :smile:
   
 4. _~_

  _~_ Membru

  De la poștă, dacă vin prin poștă. Ai să primești un aviz care spune când să vii și la ce oficiu poștal, în general într-o singură zi pe săptămână într-un interval orar foarte neprotrivit și restrâns. În general poșta e de evitat, vameșii sunt ultimii oameni cu care vrei să ai de-a face, aș putea să-ți spun oricâte povești horror cu ei, iar calitatea serviciilor poștale lasă mult de dorit. Dacă ai de ales, pune vânzătorul să-ți trimită prin DHL, fiind un pachet așa mic o să vină direct acasă și scapi de mulți nervi și bătaie de cap.
   
 5. Wolfie

  Wolfie ulf de mare

  Cand trimit prin DHL, atunci se ocupa curierul de vama si vine cu nota de plata la tine. La colete trimise prin posta, va trebui sa te duci la oficiul postal vamal (mentionat pe aviz). Acolo un vames iti face vamuirea coletului. Cel putin teoretic, in realitate ce se intampla difera de la vames la vames. Eu nici nu imi aduc aminte cand m-a pus ultima data sa desfac un colet, ii dau chitanta de la Paypal, daca valoarea nu depaseste cu mult limita de 10$ (inclusiv shipping) nu ma pune sa platesc nimic, sunt multe hartii de facut pentru incasarea TVA-ului. Atentie, valoarea de calcul in vama este valoarea produselor + shipping! Daca ai cumparat produse de 5$ si ai shipping prin curier rapid de 30$, atunci vei plati TVA pentru 35$!

  Inca un lucru bun de stiut: legea ii da vamesului statut de God. Daca are suspiciunea ca sumele din declaratia vamala sau de pe factura nu corespund realitatii, atunci el poate ignora toate hartiile si explicatiile aduse de tine si iti vamuieste produsele la valoarea de catalog.

  Anymore questions? :biggrin:
   
 6. Pache

  Pache Administrator Sugar daddy

  Da. Acum mi-e clar că nu voi putea ridica produsul de la oficiul poştal cel mai apropiat.
  Mulţumesc!
   
 7. JustIn

  JustIn Membru Senior

  Eu cu amazon.com am avut o experienta foarte placuta in decembrie, cand am luat o tableta de la ei.

  Am facut comanda, iar dupa doua zile m-a sunat curierul sa imi aduca pachetul, fara vama, fara alte taxe, fara umblat dupa ei, cu posibilitatea de a urmari tot timpul coletul etc... Cred ca mai greu imi venea din Romania. Altceva decat ce se vede n-am platit (total ~307$), iar acum cateva zile mi-au facut refund la vreo 4$ din reduceri de taxe (probabil au estimat mai mult...)
   
 8. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Păi $60 vamă e cam multicel la $246 costul achiziției, nu...?
   
 9. _~_

  _~_ Membru

  E TVA-ul românesc de 24%.
   
 10. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  A, ce porcărie. „Import fees deposit” îmi sună, pe hîrtie, mult mai mult ca vamă și nu ca TVA.

  Complet pe lîngă subiect: cum mama ei de treabă e justificată taxa asta numită TVA? Ce primește cetățeanul, în teorie, pentru că plătește TVA la orice? Persoanele juridice de ce o pot recupera?
   
 11. JustIn

  JustIn Membru Senior

  Mie mi se pare ca e cam TVA-ul :smile:
  Sa nu uitam ca e vorba de State, nu de Europa.
  Anyway, pretul e cam acelasi per total cu cel pe care-l gaseam in Ro, numai ca nu gaseam in perioada aceea pe aici (era chiar pe 22)
   
 12. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Nu primeste nimic deosebit, e doar o alta clasificare a taxelor - ca sa nu platesti un procent si mai mare la salariu platesti TVA. Teoretic sunt avantaje si dezavantaje in a sparge taxele, o data ca individual par mai mici si mai digerabile de populatie (care nu aduna, ca in medie nu o duce capul ) si apoi pentru ca unele sunt pe consum general (TVA), altele pe consum specific (accizele) si te poti juca cu ele cum ai chef ca sa incurajezi sau sa descurajezi diverse sectoare. Pana la urma toate se varsa in acelasi mare cos numit bugetul de stat si de acolo se toaca la gramada, nu conteaza provenienta si nu exista nici o regula sau obligatie de cheltuire in functie de pretextul colectarii.
   
 13. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Merci pentru răspuns, Adi.
   
 14. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Am uitat partea a doua: de ce o pot recupera persoanele juridice.

  TVA e o taxa pe valoarea adaugata, nu pe transfer. Daca o persoana juridica vinde o marfa la pretul de achizitie nu a adaugat nimic si nu plateste nimic pe diferenta, in schimb daca iti cumpara materie prima (deja taxata) si vinde produs finit (cu TVA inclus) plateste TVA pe diferenta de valoare intre produsul finit si materia prima; asta inseamna ca plateste TVA pe valoarea finita, dar recupereaza TVA-ul pe materia prima (ca altfel ar plati de 2 ori pe materia prima). Concluzia: toata lumea care recupereaza TVA pretinde ca produsul intra in procesul de productie - nu trebuie sa fie neaparat materie prima, poate fi si un utilaj de productie si in linii mari cam orice poti pretinde ca ajuta in productia de bunuri sau servicii. Daca persoana juridica e consumator final (nu rezulta un alt produs in proces) nu recupereaza TVA.

  Practic e ca un geamantan pe care pui etichete pe unde mergi: mergi la Bucuresti si pui eticheta de Bucuresti, mergi la Iasi pui eticheta Bucuresti-Iasi (ca sa ai traseul complet) si o dai jos pe cea de Bucuresti (recuperezi TVA). Daca Bucurestiul e destinatia finala nu ai de ce sa dai jos eticheta, deci ramai cu ea pusa (TVA platit si nerecuperabil).
   
 15. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Cum se mai poate ajunge la un consultant Vodafone din meniul *222? Site-ul lor e incredibil de inutil și văd că opțiunea cu "apăsați 0" pentru consultant nu mai apare pe nicăieri. Trebuie musai să folosesc linia directă, care se taxează?
   
 16. IceCub

  IceCub Membru Senior Sugar daddy

  Dupa ce suni la *222, intri in meniul care te intereseaza, abia dupa aceea apesi tasta "0".
   
 17. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Nu merge, am încercat. "Alegerea ta nu corespunde..." yadayada.
   
 18. IceCub

  IceCub Membru Senior Sugar daddy

  Dupa ce intri in meniu si asculti toata palavrageala, abia atunci ai acces la lasta "0". Doar daca robotul nu a putut sa te ajute, abia atunci iti dau optiunea de a vorbi cu un operator.
   
 19. bogdan192

  bogdan192 Membru Senior

  Pentru ca are sens sa te plimbi 10 minute prin 20 de meniuri mai mult decat sa vorbesti 5 minute cu o persoana care chiar te poate ajuta.
   
 20. ipman

  ipman Membru Senior

  Are sens, reduce personalul si costurile.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice