Am ajuns sa locuiesc intr-o tara in care un program de constructii urias a decis ca e mai bine sa se separe strada (carosabil, acolo unde circula vehicule) de traficul pedestru si benzile rezervate bicicletelor.
Evident, cu plus si minus, de obicei pentru masini asta inseamna distanta mare mare parcursa. Pentru pietoni e ceva mai bine in majoritatea timpului, exceptie o perioada ciudata de tranzitue intre minus si plus grade cand se formeaza o gheata pe pantele de racordare care duc la pasajele (de obicei subterane) care servesc traficul non-auto.
Mai fun e ca sunt atatea scurtaturi pe care nu le stie nici o aplicatie de mapping. As fi curios daca asta este la fel si in alta parte.
Este modelul
recomandat de proiectare acolo unde există spațiu suficient sau unde se face road diet pentru prioritizarea mersului nemotorizat - reducerea numărului de benzi sau a lățimii benzilor, iar spațiul rămas e folosit pentru piste velo sau transport public. Ideea e ca mijloace de transport care se deplasează cu viteze diferite să fie separate între ele.
În profil transversal, se face trotuar, pistă velo, parcare la bordură și apoi carosabil, pentru ca utilizatorii cei mai vulnerabili să aibă un buffer suplimentar față de traficul auto (auto să lovească mașina parcată, nu pietonul sau biciclistul), iar șoferul care parchează să nu deschidă ușa spre pista velo (dacă ar fi inversate pistele și parcarea). Bineînțeles că în funcție de
contextul urban (centru, bulevard, stradă rezidențială, zonă industrială etc.) elementele diferă ca număr și dispunere (Barcelona e textbook aici, mai ales zona Eixample), adică poate să apară o mediană suplimentară cu arbori, sau mai multe benzi sau să nu existe pistă velo etc.
Trotuarul la rândul lui are o zonă de tranziție (la contactul cu fațada clădirilor, unde se deschid uși, te uiți în vitrine etc.), o zonă liberă (pe care se circulă efectiv) și o zonă de servicii (pentru vegetație de aliniament, mobilier urban, stații de bus, utilități publice etc.). În felul ăsta, arborii acoperă și trotuarul și pista velo, și eventual și parcarea. (Deci dacă mergi pe trotuar și trebuie să ferești chestii înseamnă că au fost amestecate zonele.)
Olanda, Danemarca și alții similari au tradiție în proiectare de genul ăsta pentru că fac infrastructură velo de un secol. În București sau Los Angeles nu o să obții subit același share de bicicliști doar pentru că faci infrastructură, chiar dacă ajută oarecum.