Întrebări pe care ni le punem de mult

Nu contează dacă scrie gift sau nu. Valoarea limită e de 10€ pentru TVA și 250€ pentru vamă. Chiar dacă e sub 10€ tot trebuie să arăți factura, altfel nu-ți dă pachetul. în cazul de față o să plătești numai TVA.
 
De la poștă, dacă vin prin poștă. Ai să primești un aviz care spune când să vii și la ce oficiu poștal, în general într-o singură zi pe săptămână într-un interval orar foarte neprotrivit și restrâns. În general poșta e de evitat, vameșii sunt ultimii oameni cu care vrei să ai de-a face, aș putea să-ți spun oricâte povești horror cu ei, iar calitatea serviciilor poștale lasă mult de dorit. Dacă ai de ales, pune vânzătorul să-ți trimită prin DHL, fiind un pachet așa mic o să vină direct acasă și scapi de mulți nervi și bătaie de cap.
 
Cand trimit prin DHL, atunci se ocupa curierul de vama si vine cu nota de plata la tine. La colete trimise prin posta, va trebui sa te duci la oficiul postal vamal (mentionat pe aviz). Acolo un vames iti face vamuirea coletului. Cel putin teoretic, in realitate ce se intampla difera de la vames la vames. Eu nici nu imi aduc aminte cand m-a pus ultima data sa desfac un colet, ii dau chitanta de la Paypal, daca valoarea nu depaseste cu mult limita de 10$ (inclusiv shipping) nu ma pune sa platesc nimic, sunt multe hartii de facut pentru incasarea TVA-ului. Atentie, valoarea de calcul in vama este valoarea produselor + shipping! Daca ai cumparat produse de 5$ si ai shipping prin curier rapid de 30$, atunci vei plati TVA pentru 35$!

Inca un lucru bun de stiut: legea ii da vamesului statut de God. Daca are suspiciunea ca sumele din declaratia vamala sau de pe factura nu corespund realitatii, atunci el poate ignora toate hartiile si explicatiile aduse de tine si iti vamuieste produsele la valoarea de catalog.

Anymore questions? :biggrin:
 
Da. Acum mi-e clar că nu voi putea ridica produsul de la oficiul poştal cel mai apropiat.
Mulţumesc!
 
Eu cu amazon.com am avut o experienta foarte placuta in decembrie, cand am luat o tableta de la ei.

Item(s) Subtotal: $209.99
Shipping & Handling: $36.72
-----
Total Before Tax: $246.71
Sales Tax: $0.00
Import Fees Deposit $60.44

Am facut comanda, iar dupa doua zile m-a sunat curierul sa imi aduca pachetul, fara vama, fara alte taxe, fara umblat dupa ei, cu posibilitatea de a urmari tot timpul coletul etc... Cred ca mai greu imi venea din Romania. Altceva decat ce se vede n-am platit (total ~307$), iar acum cateva zile mi-au facut refund la vreo 4$ din reduceri de taxe (probabil au estimat mai mult...)
 
A, ce porcărie. „Import fees deposit” îmi sună, pe hîrtie, mult mai mult ca vamă și nu ca TVA.

Complet pe lîngă subiect: cum mama ei de treabă e justificată taxa asta numită TVA? Ce primește cetățeanul, în teorie, pentru că plătește TVA la orice? Persoanele juridice de ce o pot recupera?
 
Mie mi se pare ca e cam TVA-ul :smile:
Sa nu uitam ca e vorba de State, nu de Europa.
Anyway, pretul e cam acelasi per total cu cel pe care-l gaseam in Ro, numai ca nu gaseam in perioada aceea pe aici (era chiar pe 22)
 
Complet pe lînă subiect: cum mama ei de treabă e justificată taxa asta numită TVA? Ce primește cetățeanul, în teorie, pentru că plătește TVA la orice? Persoanele juridice de ce o pot recupera?

Nu primeste nimic deosebit, e doar o alta clasificare a taxelor - ca sa nu platesti un procent si mai mare la salariu platesti TVA. Teoretic sunt avantaje si dezavantaje in a sparge taxele, o data ca individual par mai mici si mai digerabile de populatie (care nu aduna, ca in medie nu o duce capul ) si apoi pentru ca unele sunt pe consum general (TVA), altele pe consum specific (accizele) si te poti juca cu ele cum ai chef ca sa incurajezi sau sa descurajezi diverse sectoare. Pana la urma toate se varsa in acelasi mare cos numit bugetul de stat si de acolo se toaca la gramada, nu conteaza provenienta si nu exista nici o regula sau obligatie de cheltuire in functie de pretextul colectarii.
 
Am uitat partea a doua: de ce o pot recupera persoanele juridice.

TVA e o taxa pe valoarea adaugata, nu pe transfer. Daca o persoana juridica vinde o marfa la pretul de achizitie nu a adaugat nimic si nu plateste nimic pe diferenta, in schimb daca iti cumpara materie prima (deja taxata) si vinde produs finit (cu TVA inclus) plateste TVA pe diferenta de valoare intre produsul finit si materia prima; asta inseamna ca plateste TVA pe valoarea finita, dar recupereaza TVA-ul pe materia prima (ca altfel ar plati de 2 ori pe materia prima). Concluzia: toata lumea care recupereaza TVA pretinde ca produsul intra in procesul de productie - nu trebuie sa fie neaparat materie prima, poate fi si un utilaj de productie si in linii mari cam orice poti pretinde ca ajuta in productia de bunuri sau servicii. Daca persoana juridica e consumator final (nu rezulta un alt produs in proces) nu recupereaza TVA.

Practic e ca un geamantan pe care pui etichete pe unde mergi: mergi la Bucuresti si pui eticheta de Bucuresti, mergi la Iasi pui eticheta Bucuresti-Iasi (ca sa ai traseul complet) si o dai jos pe cea de Bucuresti (recuperezi TVA). Daca Bucurestiul e destinatia finala nu ai de ce sa dai jos eticheta, deci ramai cu ea pusa (TVA platit si nerecuperabil).
 
Cum se mai poate ajunge la un consultant Vodafone din meniul *222? Site-ul lor e incredibil de inutil și văd că opțiunea cu "apăsați 0" pentru consultant nu mai apare pe nicăieri. Trebuie musai să folosesc linia directă, care se taxează?
 
Dupa ce intri in meniu si asculti toata palavrageala, abia atunci ai acces la lasta "0". Doar daca robotul nu a putut sa te ajute, abia atunci iti dau optiunea de a vorbi cu un operator.
 
Pentru ca are sens sa te plimbi 10 minute prin 20 de meniuri mai mult decat sa vorbesti 5 minute cu o persoana care chiar te poate ajuta.
 
Back
Top