Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
De-aia am conexiune cu frate-meu de 1 Gbps :biggrin:

Serios, ultimele dati cand am avut ceva de luat de la amici au venit cu un hard disk, iar filmele pe internet (nu cele iola) merg pe torenti mai bine decat le tragi de la un singur om din partea cealalta a orasului. E WAN, nu LAN, daca intelegi diferenta.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
591
Pai, dupa cum zice si Adrian, NAS-ul se presupune ca e folosit in reteaua locala (LAN) unde viteza depinde doar de ce echipamente ai tu. Daca vrei sa faci sharing cu alti utilizatori (care probabil sunt tot din Romania) atunci ai 100Mbps la dispozitie dar NAS-ul nu prea se preteaza la asta pentru ca o sa ai distractie cu permisiunile (in cazul in care te intereseaza ca sa nu iti vada toti filmele de 8GB/bicle/carti/reviste de modelism/whatever). Pentru sharing via WAN torentele sunt varianta cea mai fiabila - poti face tu fisierul torent si sa il trimiti via email celorlalti user, nu-ti trbuie neaparat tracker.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Inteleg, inteleg :biggrin: Cum ai facut cu fratele la 1 Gbps? Daca nu poti spune aici, PM.
Am renuntat la ideea de a face ceva in sensul asta. Insa este usor frustrant, pentru ca "ceva", o intuitie tamplita, imi spune ca o solutie simpla si care nu implica eforturi materiale suplimentare exista numai ca nu o stiu eu :biggrin:

Altfel, daca stam stramb si gandim drept, la ce imi iau un abonament de giga, sa trag ce si de unde cu viteze mari? Doar de pe torente? Ca toti au limita de upload...
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
Raspunsul ar fi: depinde cat e de flexibil NASul matale. E ceva comercial, sau "facut acasa"?

Daca poti sa pui un firewall/router gen pfsense intr-o masina virtuala la interfata de internet mai scapi de-o grija.
Si te faci sysadmin :
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,236
Am testat două versiuni de stick-uri USB mici, bune pentru NAS boot pentru că e mai greu să le scoți/miști prea mult accidental. Condițiile au fost: USB2 (pentru că în multe cazuri boot-ul de pe USB3 e nesigur, depinde de MB, controller, OS etc), 8GB, mufă USB completă (nu doar partea din mijloc cu contacte, pentru că se mișcă prea mult), cât mai scurt, ieftin.

Stick-urile alese sunt Kingmax PI-03 (stânga în grafice) și Kingston DT Micro 8GB (dreapta în grafice).

La 20 de lei nu mă așteptam la cine știe ce performanțe, dar fiind un boot disk folosit rar, nu e chiar așa de important. Viteza de scriere medie e un pic peste 5MB/s la ambele, iar viteza de citire e 30MB/s la Kingmax și 21MB/s la Kingston. Kingston-ul pare să aibă un pic de write cache onboard, dar care nu face mare lucru; viteza de scriere e mai bună într-un interval mic (16-128k), însă în rest e mult mai slab decât Kingmax-ul - mai ales sub 8k la scriere și în tot intervalul la citire. Am ales Kingmax-ul pentru boot.

USB_stick_8gb_small_kingmax_kingston.png

Ambele stick-uri au o gaură pentru agățat de ceva. Nu vă bazați pe ea pentru extragerea stick-ului din USB, pentru că e într-o parte și nu-s foarte bine prinse carcasele. La Kingston am folosit metoda doar de 2 ori și deja carcasa s-a mișcat, dacă mai trag de câteva ori de ea probabil iese.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Mai tragem mata de coada pana ma apuc de mesterit la viitorul nas.
Ce fs ma sfatuiti sa pun pe sistemul meu, in conditiile in care as vrea sa pun pe el 3 sau 4 hdd WD Red 3TB in raid5. Continut, am spus, filme si filmulete la greu, carti, muzica, bla bla... :biggrin:
ZFS sau UFS ?
Memoria deja am marit-o la 8GB

Processor
Model : Pentium(R) Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz
Speed : 1.6GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Type : Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 Cache : 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Mainboard : DFI BI P45-T2R
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/14/2009
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 3GB DIMM DDR2

Chipset
Model : Intel P45/P43/G45/G43 DRAM Controller
Front Side Bus Speed : 4x 266MHz (1GHz)
Total Memory : 4GB DIMM DDR2
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 399MHz (798MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Mushkin 991599 996599 2GB DIMM DDR2 PC2-8500U DDR2-1066 (5-5-5-18 3-23-6-3)
Memory Module : Mushkin 991599 996599 2GB DIMM DDR2 PC2-8500U DDR2-1066 (5-5-5-18 3-23-6-3)

Video System
Video Adapter : NVIDIA GeForce 9500 GT (32 SM4.0 1.4GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.38GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 1.4GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)
CUDA Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.38GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)

Storage Devices
Seagate ST3160023AS (160GB, SATA150, 3.5", 8MB Cache) : 149GB (C (E
ASUS DRW-24B1LT (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (D

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
Hard Disk (C : 77GB (NTFS) @ Seagate ST3160023AS (160GB, SATA150, 3.5", 8MB Cache)

Network Services
Network Adapter : Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20) (Ethernet, 100Mbps)

Neo, am vazut ca si tu vrei tot wd red de 3tb. Ai un "pont" sa le luam mai ieftine?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,967
În general ai nevoie de minim 1GB RAM/TB. GT9500 nu știu cu ce te ajută, mi se pare total inutil.

WD Red o să iau de pe Amazon.co.uk, cu garanția extinsă de la WD costă cam 120GBP bucata.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu stiu de ce ai pune UFS, dar poate explici tu de unde provine ideea.

În general ai nevoie de minim 1GB RAM/TB.
Daca folosesti dedupe si trebuie cam 5 GB/1TB, altfel nu e nici o relatie directa.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Nu stiu de ce ai pune UFS, dar poate explici tu de unde provine ideea.


Daca folosesti dedupe si trebuie cam 5 GB/1TB, altfel nu e nici o relatie directa.

Fiind habarnist am citit pe unde am gasit si eu mai pe intelesul meu si mi-ati spus si voi ca ZFS are nevoie de f multe resurse ca sa mearga bine, altfel va merge chiar mai greu decat un UFS. Sau altfel spus, daca ai o configuratie mai slabuta este de preferat sa pui UFS. Cu concluzia asta am ramas eu. Tocmai de-asta va intrebam pe voi. Pe configuratia mea ce ar fi mai bine sa pun?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Am mai cumparat ieri un hdd WD RED de 3TB, mai am de cumparat 2 ca sa fac un RAID5 din 4 bucati.
Asadar, la configuratia mea cum imi recomandati sa instalez FreeNAS-ul, cu UFS sau cu ZFS? Si alte sfaturi, daca imi puteti da, va foarte multumesc!
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Acum nu stiu ce sa zic, chiar nu inteleg de ce UFS e o optiune, drept pentru care comparatia pica.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
La mine se descurca, raman de obicei vreo 6 GB liberi. Nu pune 4 discuri, cauta RAID5 hole daca vrei detalii, pune 3 sau 5 sau 9.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Tu de fapt vrei RAID5 (din MB) sau ZFS cu RAID-Z1?

Pai eu de fapt as vrea sa ma sfatuiti voi :biggrin:

AdrianB1, ce sistem ai tu, ce configuratie?
Imi poti recomdanda si o placa de retea pentru acel sistem mai vechi al meu, care sa stie gigabit? Caci din ce-mi dau eu seama cea onboard stie maxim 100 Mbps.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
O poza face cat 20 de cuvinte:FreeNAS-info.PNG
Placa de retea e "Intel Gigabit CT Desktop Adapter" doar pentru simplul motiv ca era disponibila la frate-meu in dulap.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Procesorul tau are un controller de memorie. Al meu nu are, este pe MB.

http://www.cpu-world.com/Compare_CPUs/AMD_AD5300OKA23HJ,Intel_AT80571PH0772ML/

De la wikipedia graire:
History

Computers using Intel microprocessors have traditionally had a memory controller implemented on their motherboard's northbridge, but many modern microprocessors, such as DEC/Compaq's Alpha 21364, AMD's Athlon 64 and Opteron processors, IBM's POWER5, Sun Microsystems's UltraSPARC T1, and more recently Intel's Core i7 and Core i5 Cpu's have an integrated memory controller (IMC) on the microprocessor in order to reduce memory latency. While this has the potential to increase the system's performance, it locks the microprocessor to a specific type (or types) of memory, forcing a redesign in order to support newer memory technologies. When DDR2 SDRAM was introduced, AMD released new Athlon 64 CPUs. These new models, with a DDR2 controller, use a different physical socket (known as Socket AM2), so that they will only fit in motherboards designed for the new type of RAM. When the memory controller is not on-die, the same CPU may be installed on a new motherboard, with an updated northbridge.

The integration of the memory controller onto the die of the microprocessor is not a new concept. Some microprocessors in the 1990s such as the DEC Alpha 21066 and HP PA-7300LC had integrated memory controllers, but rather than for performance gains, this was implemented to reduce the cost of systems by eliminating the need for an external memory controller.
Purpose

Memory controllers contain the logic necessary to read and write to DRAM, and to "refresh" the DRAM. Without constant refreshes, DRAM will lose the data written to it as the capacitors leak their charge within a fraction of a second (not less than 64 milliseconds according to JEDEC standards).

Reading and writing to DRAM is performed by selecting the row and column data addresses of the DRAM as the inputs to the multiplexer circuit, where the demultiplexer on the DRAM uses the converted inputs to select the correct memory location and return the data, which is then passed back through a multiplexer to consolidate the data in order to reduce the required bus width for the operation.

Bus width is the number of parallel lines available to communicate with the memory cell. Memory controllers' bus widths range from 8-bit in earlier systems, to 512-bit in more complicated systems and video cards (typically implemented as four 64-bit simultaneous memory controllers operating in parallel, though some are designed to operate in "gang mode" where two 64-bit memory controllers can be used to access a 128-bit memory device).

Some memory controllers, such as the one integrated into PowerQUICC II processors, can be connected to different kinds of devices at the same time -- SDRAM, SRAM, ROM, and memory-mapped I/O -- each of which requires a slightly different control bus -- and present a common system bus / front-side bus to the processor. Some memory controllers, such as the one integrated into PowerQUICC II processors, include error detection and correction hardware. [2]

A few experimental memory controllers contain a second level of address translation -- in addition to the first level of address translation performed by the memory management unit.[3]
Este doar treaba de marketing si pot merge linistit si cu al meu sau ajuta cu adevarat foarte mult si este de preferat sa caut unul cu?


l.e. Dupa ce-am citit si aici m-am cam lamurit, merg cu al meu, va fi mai incet dar asta este.

https://forum-en.msi.com/index.php?topic=129150.0
 

Dashu

Membru
Joined
Oct 7, 2004
Messages
226
Cred ca te pierzi in detalii, chiar nu conteaza ce-i cu controlerul de ram, daca-i in northbridge sau daca-i in procesor, de care tip, etc

N-am un NAS acasa inca, sa-ti zic cum e la mine, dar stiu ce planuri am: FreeNAS, ZFS, Mirroring. Probabil RAID-Z2 daca va fi cazul. Vreau pozele/filmele/documentele/muzica intr-un singur loc. Configuratie E5200 & 4Gb RAM, boot de pe USB stick (le am deja, stau intr-o cutie de mai bine de 1 an, deocamdata am altele mai importante).

Am vazut destui care zic ca 4Gb is ok-ish pentru ZFS, le merge fara probleme de 1-2 ani (home use, pentru 2-3-4 utilizatori e ok, nu copii TB in fiecare zi). La un moment dat gasisem niste PDF-uri pentru optimizari de ZFS facute de unii care par sa aibe habar de ceea ce zic. Nu le gasesc acum, tre sa le caut p'acasa.

L.E.Asta era parca unu dintre ele
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
OK, got it, asa voi face si eu doar ca mi-a bagat AdrianB1 parlamentarul in casa cu RAID5 hole, tocmai cand ziceam ca am mai "scapat" de 500 RON.... (am deja 2 x 3TB WD RED, mai puneam ~1000 RON si faceam 4, acum trebe sa pun ~1600 ca sa iau inca 3 bucati, da cu 404 in buzunare).
 
Top Bottom