Soluţie NAS pentru acasă

scristian

Membru Senior
Joined
Aug 23, 2004
Messages
54
Un pic off-topic.

Vrem sa facem la firma un cluster de storage initial din 4 node-uri cu GlusterFS. Momentan pentru storage, compute avem scule IBM Blade center, DS-uri dar personal prefer modelul Gogol/Facebook din multe node-uri ieftine. Asa ca ne orientam catre ceva custom built: gen carcase http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811147154.
Aveti experiente, recomandari de MB-uri (sa duca 32G Ram), carcase, surse, controller raid ?

Merci
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
@scristian cred că e mai bine să deschizi un topic dedicat. Aici e într-adevăr off-topic.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu doar off topic, ci perfect vag; urasc probleme XY doar pentru ca cuiva ii e lene sa spuna ce vrea sa obtina si pune alte intrebari despre starea vremii.
 

scristian

Membru Senior
Joined
Aug 23, 2004
Messages
54
Scuze daca am fost confuz, am facut un alt topic aci , sper ca mai lamuritor.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Salutare din nou!
Maine daca joc o batuta in fata la loto s-ar putea sa castig ceva simpatii si experienta asa ca am de gand sa imi iau maine ultimele 2 hdd-uri RED de 3TB.
Ceea ce credeam insa a fi o parte usoara se doveste a fi ceva mai complicat. Si anume partea cu imprumutatul unui hdd de 1TB ca sa ma folosesc de el si sa depozitez pe el info ce nu mai incape pe hdd-urile de pe pc pana instalez NAS-ul.
Asa ca m-am gandit sa iau si-un hdd de 1TB, pe care sa il pun pe NAS separat de RAID. Adica sa am un RAID-Z1 din 4 x HDD 3TB RED si separat 1 x HDD 1TB. Cu ocazia asta ma gandeam ca pe acesta de 1TB sa il setez in NAS numai pentru torente active si directorul de upload prieteni, cand mai vor sa mai puna una alta si ei, ori ca sa-si dea intre ei, ori ca sa puna pe NAS.
Evident, acum intrebarile :biggrin: :
1. Se poate face asa in FreeNas, un hdd separat de orice matrice? Trebuie sa selectez JBOD pt acesta de 1TB la instalare sau cum altfel?
2. Daca vreau sa-l folosesc pe post de spatiu de depozitare pentru moment, pana instalez NAS-ul, pot sa-l adaug mai tarziu fara probleme?
3. Este cineva din Bucuresti dornic sa ma ajute contra cost?

Evident: mii de multumiri anticipat!
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
1. Da. Nu exista JBOD, e mai simplu: dupa instalare vezi in GUI cum creezi un volum (zvol) raidz in Storage\Volumes, acolo adaugi discurile pe care le vrei (alea de 3 TB) si in volum creezi cate datasets vrei. Apoi faci un alt volum cu discul de 1 TB si un dataset in el.

Daca tot pui si un disc de 1TB cred ca poti face boot de pe el ca sa nu mai folosesti un stick USB. dar nu stiu cum apare in GUI cand vrei sa aloci restul discului pentru date. Poti face un test inainte de a pune cele de 3 TB.
2. Sigur ca da. Atata timp cat mai ai porturi libere si alimentare cu curent poti sa adaugi discuri fara limita. Singura chestie e ca un volum o data facut nu poti sa mai adaugi discuri la el sau sa schimbi organizarea discurilor (ex. din pacate nici din raidz in raidz-2).
3. Hă? Sa te ajute cu ce?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Yeeee, am rezolvat-o si cu hdd pentru storage de moment, noroc cu facebook asta, sa-i dea D-zeu sanatate la mama lu' Zucke ala, mancal-ar pe el de cret!
Multumesc frumos Adrian! Am inteles ca boot-ul iti papa tot suportul pe care este pus si chiar pe site-ul freenas, la recomandari, spun sa nu pui un hdd sau macar nu unul mare.
3. sa ma tina de vorba ca de baut nu pot eu acum dar nu se stie niciodata ce si cum. Sunt foarte multe lucruri in care pot da cu capul. De ex.:
a. cum sa setez NAS-ul sa se inchida cand UPS-ul ajunge la x baterie.
b. sa setez ddns atat in nas cat si in router.
Astea doua exemple imi vin acum repede in mine dar cine stie cate altele vor mai fi in realitate, sute, mii :biggrin:
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Voi ce client de torente folositi pe FreeNas? Cel cu care vine el by default in Services sau altul?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Eu: nici unul. Nu prea folosesc si atunci cand folosesc il las pornit pe desktop si il opresc cand am terminat. Banuiesc ca nu te ajuta cu nimic raspunsul, dar am raspuns la intrebare deci ai putea banui ca lucrez la Microsoft: nu. (era un banc cu un elicopter in ceata)

DDNS: in router tine de router, in FreeNAS nu am facut-o pentru ca nu am avut nevoie; din router poti sa faci port forwarding catre NAS, deci din afara va fi ceva gen numedomeniu:tongue:ort ->> NAS. Nu stiu ce protocol vrei sa folosesti pentru extern, preferabil FTP pentru simplicitate, consumul mic de resurse si compatibilitatea cu computere si routere.

Pentru UPS tot ce stiu e ca pornesti serviciul si ai 2 variante prestabilite: sa faca shutdown dupa un anume timp de la intrarea pe baterie (ex: 5 minute daca stii ca UPS-ul tine macar 10) sau cand UPS-ul raporteaza low-battery. Nici o varianta nu e perfecta, dar prima cred ca e mai simplu de setat, la a doua depinde mult de UPS.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Stiu bancul, chiar bun! :biggrin:
Sa inteleg ca faci hit and run, pai e "frumos"?!
OK, o sa va stresez "online" atunci.... :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu fac hit and run decat cu biciclisti, cel mai adesea folosesc torenti pentru a descarca chestii oficiale (gen kituri diverse) mai rapid decat download de pe site. Multa lume care da ceva mare la descarcat iti da si optiune de torrent, de pilda Digital Combat Simulator e free (o parte), dar are 7 GB; sunt altele de zeci de GB.

Cand descarc porn il las si pentru altii :tongue:
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Oameni buni, daca imi fac NAS-ul zilele astea cu FreeNas si pe urma sunt nevoit sa iau doar hdd-urile din el (plec din tara), pot reface nas-ul pe o alta configuratie fara sa pierd informatia de pe hdd-uri?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Doar daca nu folosesti criptare si uiti cheile de criptare acasa; altfel bagi discurile in alt computer cu FreeNAS si importi volumele.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Multumesc frumos Adrian!
Alta intrebare intrebatoare: south bridge-ul acelui sistem s-a ars din cauza.... nu stiu.... la un moment dat, intr-o dimineata, tot ce era pe usb era prajit. Care vasilica mi-am luat pentru acel sistem o placa PCI-E to USB si de atunci si pana astazi asa a functionat tot ce era pe USB conectat la acea masina.
O sa reusesc eu oare sa bootez pe USB in conditiile astea (o sa se incarce driverele placii PCI2USB in timp util) ?
Raspunsul va veni peste o ora cand ajung sa probez. Promit ca va spun!

Si deja am reusit sa aflu raspunsul.... teapa, nu merge.
Am setat in BIOS First Boot Device: USB-ZIP si degeaba. Cand da sa boot-eze imi spune "Disk Failure.... bla bla bla.... "
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Nu stiu cum e sistemul tau, dar la unele placi de baza am observat ca stick-urile USB la pune in categoria HDD la ordinea de boot. Practic in BIOS e posibil sa ai o optiune de genul "Hard Disk boot priority" unde pe langa HDD-urile din system, apar si device-urile conectate pe USB.

De pe CD/DVD nu merge?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Nope, in BIOS la First Boot Device sunt optiunile: Floppy, LS120, Hard Disk, CDROM, ZIP100, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, Legacy LAN, Disabled.


Nu stiu cum e sistemul tau, dar la unele placi de baza am observat ca stick-urile USB la pune in categoria HDD la ordinea de boot. Practic in BIOS e posibil sa ai o optiune de genul "Hard Disk boot priority" unde pe langa HDD-urile din system, apar si device-urile conectate pe USB.

De pe CD/DVD nu merge?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Sunt bou, am gasit doua porturi USB care functioneaza, cele luate din pini de pe motherboard cu ajutorul cablurilor, nu cele lipite de producator pe placa, in spate.
Am reinstalat hdd-ul vechi, cu windows, am bootat si am verificat, mufele alea doua de usb chiar functioneaza.
Insa acelasi mesaj primesc, "Disk Failure. Please insert... bla bla bla.... "
Help! :biggrin:

Cineva are maine ceva timp sa ma ajute si invete cat radem o berica?

l.e. am reusit sa bootez de pe usb dupa ce am deconectat toate hdd-urile. Erau conectate numai hdd-urile cu care vroiam sa fac pool-ul. Dupa ce le-am deconectat a plecat.... pana mea..... chiar ma depaseste....
 
Top Bottom