Soluţie NAS pentru acasă

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,258
Read here: http://blog.backblaze.com/2014/01/21/what-hard-drive-should-i-buy/

3,2% failure rate la discuri WD Red într-o jumătate de an. Cred că sunt destule ca să fie relevante din punct de vedere statistic; nu sunt rulate destul de mult pentru a putea spune ceva despre cât sunt de longevive, însă asta se poate extrapola cu oarecare doză de încredere pornind de la statisticile altor discuri WD, destul de consecvente.

Best of the best se pare că sunt Hitachi, Deskstar 7K3000 (HDS723030ALA640) de 3TB - 0,9% picaj în 1027 discuri cu vârsta medie de 2,1 ani, și GST Deskstar 5K3000 (HDS5C3030ALA630) tot de 3TB - tot 0,9% picaj în 4592 discuri cu vârsta medie de 1,7 ani. Tot Hitachi-urile sunt cele care au dat cele mai puține bătăi de cap.

Însă concluzia se pare că e edificatoare:
We are focusing on 4TB drives for new pods. For these, our current favorite is the Seagate Desktop HDD.15 (ST4000DM000). We’ll have to keep an eye on them, though. Historically, Seagate drives have performed well at first, and then had higher failure rates later.

Our other favorite is the Western Digital 3TB Red (WD30EFRX).

Asta după ce s-au ars cu Seagate care se defectează oarecum liniar (și mai multe decât Hitachi și WD) în primele 18 luni, după care o iau rău la vale. Vezi graficul de supraviețuire pe termen de 3 ani.

Lor le convine, au un business, cumpără discuri de 4TB care să meargă decent 18 luni și apoi le înlocuiesc. S-ar putea ca, astfel, să fie mai convenabil decât să ia aceeași capacitate totală în discuri de 3TB mai fiabile, dar cu alt cost și alt return of investment.

Un Hitachi 7K3000 e 1174 lei la CEL. Un WD RED 3TB e 545 lei la PCGarage și 599 lei la eMag. O mică diferență atunci când vrei să iei mai multe...

Ce n-am văzut în teste de-astea sunt discurile ce le-am pus eu în NAS: Seagate SV35, ediție specială pentru echipamente de supraveghere video ce râșnițează date 24x7. În lipsă de date, nu pot decât să sper că nu urmează trendul Seagate pentru desktop drives și să rulez periodic SMART Long Test (durează câteva ore pe disc). Unul de 3TB e 555 lei la PCGarage.

Nu mă crede pe cuvânt, io doar sintetizez ce citesc. M-am lecuit de a mai face recomandări; de exemplu, din niște mii de frigidere Gorenje vândute cu ZERO defecte, două am recomandat la niște rubedenii și alea două au fost singurele la care s-a defectat compresorul. :biggrin: Băieții de-aici au experiență mai multă hands-on - miahi mă dă gata cu ce experimente mișto mai face, Adi își bate capul și el cu diverse configurații, etc. Fă-ți propria părere :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Cel mai important lucru până acum legat de HP MicroServer: nu poate fi convins (ușor, adică până acum n-am reușit) să booteze de pe al cincilea HDD. Nu poți să-i dai o ordine, ia întotdeauna porturile la rând și încearcă să booteze de pe primul HDD găsit. Dacă nu merge de pe ăla, too bad, nu încearcă de pe altele, trece direct la alt tip de boot. Nu înțeleg cum merge la alții, poate e în alt mod setat controller-ul, în AHCI nu merge.
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Messages
122
Zgomotul? Cum e cu zgomotul? :smile: Oricum am comandat unul, mâine sper sa găsesc și ceva memorie pentru el.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Diferența de zgomot e mare, e mult mai bine cu firmware-ul nou. Dar pare să fie nevoie de RAID mode anyway (înțeleg că așa poți să îi zici ce să booteze), așa că nu m-aș complica cu AHCI. În AHCI tot nu scade ventilatorul sub 25%, pe când în RAID mode l-am văzut și la 15%.

Dacă găsești o sursă de memorii mai ieftine please share.

LE: am făcut un thread pentru HP MicroServer și am pus ce am găsit eu interesant + ceva poze cu interiorul și alte detalii.
 
Last edited by a moderator:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Auziţi, interiorul ca interiorul, dar carcase mai de doamne-ajută a văzut cineva? Eu acum am Antec NSK2480 dar a început să mă cam plictisească. E prea lată, gândită doar pentru două harduri, şi cam la fel sunt majoritatea de pe piaţă. Alea care nu-s în formă de cub (cubul fiind forma ideală pentru HTPC, după părerea lor).

Mie imi place la nebunie asta si probabil ca in ea o sa construiesc si NASul. Inca ma tot hotarasc daca sa merg full custom sau sa iau un Qnap.

Adrian este mai calm cu datele, mie nu mi-ar conveni sa se buleasca colectia de poze din cauza ca m-am calicit la ECC :smile:

Cel mai important lucru până acum legat de HP MicroServer: nu poate fi convins (ușor, adică până acum n-am reușit) să booteze de pe al cincilea HDD. Nu poți să-i dai o ordine, ia întotdeauna porturile la rând și încearcă să booteze de pe primul HDD găsit. Dacă nu merge de pe ăla, too bad, nu încearcă de pe altele, trece direct la alt tip de boot. Nu înțeleg cum merge la alții, poate e în alt mod setat controller-ul, în AHCI nu merge.

Am vazut un slot microSD in pozele tale, merge sa pui un freeNAS pe ala si sa booteze de pe el?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Da, merge să bootezi de pe microSD sau de pe un stick pus pe USB-ul intern. Atunci nu mai contează cum e setat controller-ul (RAID/AHCI), rămâne doar problema ventilatorului. Eu nu mai am microSD-uri de încredere prin casă :smile:.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
585
De fapt controller-ul RAID nu conteaza cum e setat decat daca nu ai drivere pentru OS si iti vede toate HDD-urile individual (AHCI) - daca ai drivere atunci iti vede matricea cum ai definit-o.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Putin mai mult offtopic: in ideea in care fac si NAS-ul, pentru share cat mai mult, nu doar sa am eu un back-up, m-am uitat sa vad ce optiuni de upload imi da RDS&RCS. Acum am Fiberlink 100 si vad ca si Fiberlink 500 si Fiberlink 1000 au upload identic cu ce am eu acum, adica upload in internet 30Mbps si upload in retea 100Mbps. FreeNas stie sa pacaleasca in vreun fel aceasta limitare de upload? Ma gandesc ca limitarea nu este hard ci undeva o setare la ei, pe un anumit protocol....
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
585
Ai totusi un avantaj daca iti setezi NAS-ul pe post de router - majoritatea routerelor au probleme cu throughput-ul pe PPPoE si nu prea duc 500Mbps sau 1000Mbps, lucru care nu pune probleme daca folosesti NAS-ul pentru asta.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Si ai un mare dezavantaj daca folosesti un NAS pe post de router: datele tale vor fi pe cel mai vulnerabil echipament din retea. Asta pentru un throughput pe care ti l-ar duce orice router, ca e limitat de ISP.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
585
Routerele care sa duca 500Mbps sau 1000Mbps (download ca upload-ul e limitat de provider) pe PPPoE nu sunt chiar asa multe, majoritatea se limiteaza pe la 200-300Mbps, chiar si cele mai cu pretentii care costa cat un NAS.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Mda, nasoala chestia asta cu limitarea de upload. Router am luat acum cateva zile un D-Link 655, NAS-ul nu vreau sa-l pun pe post de router, dar chestia cu limita atat de mica la upload este aproape dezarmanta...
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Ia-ti o linie simetrica. :smile: Doar ca probabil va trebui sa o iei pe persoana juridica.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
De la ce preturi incep si cam ce ofera? Am cautat pe site-ul lor, mai mult de curiozitate, caci nu ma dau banii afara din casa. Si nu am vazut preturi si specificatii. Iar linie simetrica la ei am gasit doar pentru VPN, ceea ce nu ma ajuta.

Mda, am gasit, fara numar:

http://youtu.be/jvXFE3dffMs
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
585
Da vin si eu cu o intrebare stupida: la ce iti trebuie upload mai mare de 30Mbps in extern si mai mare de 100Mbps local?
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Nu o consider stupida. Pai hai sa vedem, tu imi esti amic balaure. Si vrei sa iei un film de 8GB de la mine. Dar in acelasi timp pe NAS mai sunt conectati alti 7 utilizatori. Unul mai trage un film de 4.5 GB, altul trage un filmulet cu biclele facut de noi, altul trage niste carti, altul trage niste reviste de modelism si tot asa. Mi se pare cam mica viteza de 30Mbps si asta in cazul in care se respecta. Zic si eu.... poate gresesc!
 
Top Bottom