Soluţie NAS pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Eu am schimbat WRT54GL pe router gigabit, mai mult pentru wifi-ul >10MB/s decât pentru gigabit-ul exterior (150Mbps pe modem de la UPC, se simte doar la torrents).
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
584
eu de exemplu nu mi-aş da WRT54GL pentru ceva cu Gigabit.
Well, asta a fost un router bun acum aproape 10 ani, acum gasesti altele mult mai rapide care iti ofera acceeasi flexibilitate a serviciilor suplimentare via DD-WRT sau Tomato. Conexiunea WAN gigabit ARE rost acum ca RDS ofera abonamentele de 500Mbps / 1000Mbps la doar 10 RON in plus fata de abonamentul fast ethernet. Si UPC da la promotie abonamentul de 150Mbps la acelasi pret cu cel de 100Mbps asa ca sens un router cu porturi gigabit inclusiv pe WAN.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Cati dintre voi aveti SO cu ZFS ? Ca mi-a bagat morcovul Neo dar ma doare si sa schimb jumatate din configuratie ("bunatate" de MB si procesor si memorii) doar pentru chestia asta.
Pe 8GB de memorie non-ECC, cum ma sfatuiti sa-l fac daca bag FreeNas, ZFS sau altceva?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Eu folosesc FreeNAS cu ZFS pe un computer fara memorii ECC si nu am cosmaruri noaptea. Da, e mai bine cu ECC dar nu mi se pare esential, in nici un caz mai rau decat cu alt filesystem.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Multumesc frumos!
Am comandat 2 x 2GB DDR2 800 si router-ul DIR-655 (asta n-are legatura dar nah, am zis sa dau tot din casa...)
Pe al meu de acum (DIR-615) l-am vandut impreuna cu cel de dinainte (DIR-300), la "miraculosul" pret de 80 RON :biggrin: Diferenta pana la 270 nu e chiar de nesuportat, imi iau router o data la 2 ani...
Nu e graba cu NAS-ul nicicum, caci nu arde, asa ca o sa il fac incet.

Pasul urmator este sa iau o priza ce stie sa masoare consumul ca sa stiu daca UPS-ul meu de 650VA va rezista macar pana se inchide sistemul in cazul caderilor de curent.
Si apropo de UPS-uri, eu il am pe asta:
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=bk650mi&tab=features
Si din ce vad eu in descriere are protectie la fluctuatii de tensiune insa nu se specifica de AVR iar eu din ce stiu doar UPS-urile cu AVR au acea protectie la fluctuatii. Ce nu stiu eu corect?
Pare interesant ca pret asta:
http://www.cel.ro/ups/ups-mustek-powermust-848-lcd-850va-l/
Ce ziceti?

Apoi, la cum "ma descurc" eu cu softurile.... mai mult ca sigur voi avea nevoie de ajutor serios la instalare si setare. Din cei ce stau in Bucuresti, se ofera careva sa bea cateva beri cu mine ca sa il setam? Cu cat mai multi cu atat mai bine, facem gasca. Dalti, ciocane, rangi, leviere, am eu pe-aici.

l.e. am uitat, cel mai important pas din urmatorii este sa cumpar 2 hdd-uri de 3TB. Ce imi recomandatai ca si raport calitate / pret cat mai bun?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
imi iau router o data la 2 ani...
De ce? Eu imi iau o data la vreo 5 ani, cred, poate chiar mai rar.
Pasul urmator este sa iau o priza ce stie sa masoare consumul ca sa stiu daca UPS-ul meu de 650VA va rezista macar pana se inchide sistemul in cazul caderilor de curent.
Pai ce vrei sa pui pe UPS, 2-3 computere sau NAS-ul si cuptorul electric?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Auziţi, interiorul ca interiorul, dar carcase mai de doamne-ajută a văzut cineva? Eu acum am Antec NSK2480 dar a început să mă cam plictisească. E prea lată, gândită doar pentru două harduri, şi cam la fel sunt majoritatea de pe piaţă. Alea care nu-s în formă de cub (cubul fiind forma ideală pentru HTPC, după părerea lor).
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Eu imi iau routere de-astea low entry, dupa cum vezi. Ma doare sufletul sa dau 1.000 - 1.500 RON, daca nu mai mult, pe un router. Asa ca, o data la ~2 ani, il dau cu cat pot, mai pun ~150 RON si iau altul nou si de fiecara data am simtit plusul fata de cel vechi.
Pe un UPS vreau sa pun doar NAS-ul. Am acel UPS APC Back UPS 650VA pe care de cand l-am luat l-am pus doar ca back-up la diverse chestii mai mici, router si NAS-ul vechi (Thecus N2200EVO), un neon mic de 8W ca sa nu orbecaim prin casa cand mai cade curentul, etc. Mi-a fost frica sa-l pun pe PC caci mi s-a parut la limita rau ca si putere si am zis sa nu fac vreo prostie. Din ce-am calculat eu "pe hartie" PC-ul meu ar consuma undeva intre 400-450W.
Si acum cu NAS-ul asta pe care vreau sa-l fac, automat imi mai trebuie un UPS. Chiar si home made, NAS-ul clar tot o sa consume mai putin decat PC-ul meu, l-as lua pe Mustek-ul ala pentru PC si as pune APC-ul pe NAS.
Insa la APC-ul ala vechi, de cand l-am luat am avut nelamurirea aia in ce priveste AVR-ul si daca il conectez pe DB-9 RS-232 la calculator daca pot seta un interval de XX secunde de cand cade curentul pana sa dea comanda de oprire calculatorului. Ca daca nu exista o astfel de setare la cea mai mica fluctuatie imi va da comanda sa inchida calculatorul si atunci n-ar fi prea distractiv.
 
Last edited:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
NAS-ul meu consuma uzual vreo 50W, de-aia ma intrebam daca vrei sa pui mai multe chestii pe UPS. Un PC poate sa ajunga la consumuri mari in sarcina, daca ai un procesor de 125W si o placa video de 200W si "joci" Furmark, dar nu e cazul intr-un NAS.

Eu folosesc o carcasa foarte no-name pe care o avea frate-meu prin beci. Intra suficiente discuri, racirea nu e o problema (vezi consumul mai sus), zgomotul nu e o problema asa ca pana la urma carcasa nu e o problema. End of story.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Și eu folosesc o carcasă super no-name, singurul avantaj al ei e că o aveam deja și că încap vreo 6 HDD-uri 3.5" + 3 sau 4 cu adaptor 5.25" la nevoie. Stă deschisă, așa că nu contează airflow/etc, arată nasol dar asta e :smile:.

O să vin cât de curând cu un review mai detaliat pentru HP ProLiant MicroServer Gen8, până acum pare fain ca NAS. Hardware-ul e bine făcut (carcasă zdravănă și cu nice touches, ex: ușa de la HDD-uri are grilaj de plastic pe afară, dar în interior mai e un strat de metal pe toată suprafața, se închide magnetic), iLO e util (mai ales varianta Advanced, din păcate pe (mulți) bani). Am instalat de test un Oracle Linux (= RHEL cu updates gratuite) pe un microSD legând doar portul iLO la rețea (remote console, boot de pe ISO montat de pe rețea) și acum configurez un HDD de 750GB care mai era prin casă.

Părți mai nasoale:
- se pare că se poate instala Windows pe microSD doar dacă ai un card original HP (probabil care nu raportează că e microSD, că altfel face Windows-ul urât). Win n-a vrut nici să se instaleze pe un HDD de pe controller-ul RAID, a zis doar că nu-i place acel device, fără vreun motiv clar. Probabil se pot aranja astea, n-am stat foarte mult să încerc.
- ventilatorul stă la 37% în idle, se aude de la depărtare; HDD-ul e setat într-un RAID0, dar pare să nu aibă efect - sau asta e varianta "bună"
- stă la boot ca orice server, până-și numără el toate componentele durează 2-3 minute, timp în care ventilatorul face în diverse moduri.
- alimentarea pentru ODD/HDD-ul de sus e cu mufă de FDD, trebuie să meșteresc un adaptor de la așa ceva la SATA, ca să pot pune un HDD/SSD acolo.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
E ODD slim sau normal?

De curiozitate, la ODD slim, se fac doar pentru laptops şi se montează în PC-uri cu adaptoare, sau există unele speciale pentru PC?

Am văzut o carcasă interesantă, Fractal Design Node 605, e singura pe care-am văzut-o care combină NAS şi HTPC relativ decent, are suport nativ pentru 4x HDD, aerisiri şi ventilatoare bine gândite, şi e mai scurtă cu 6cm decât NSK2480. Dar sacrifică ODD normal pentru asta, trebuie să foloseşti slim. În Antec n-am cum să pun niciun ODD, bay-urile de 5" sunt ocupate de harduri.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Cui ii mai pasa de unitati optice in ziua de azi, cand un microSD cat o unghie are capacitate de 15 ori mai mare decat un disc de 12 centimetri?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
E slim. Sunt mai rare ODD-urile de tipul ăsta pe desktops, dar e ceva des întâlnit la servere, unde nu vrei să pierzi mult loc cu o unitate mare și nici nu te poți baza 100% pe rețea sau USB sticks. Eu nu mai folosesc ODD-uri nicăieri, deci e loc numai bun pentru un HDD.

@icsfails: de unde scot ăștia BIOS-uri? Eu pe site-ul hp nu văd versiunea asta nici dacă mi-am înregistrat server-ul cu serial number cu tot.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Am pus firmware-ul (tot prin iLO) și a scăzut viteza ventilatorului de la 39% la 27%, o să văd când ajung acasă ce înseamnă asta în zgomot :smile:.

O altă problemă pe care o observ e că nu prea vrea să booteze corect de pe cardul SD (cam 2/3 încercări nu merg, se înțepenesc în "attempting to boot"), dar asta e probabil de la card (singurul card microSD pe care-l mai aveam prin casă cât de cât încăpător e unul care a pierdut deja de 2 ori sistemul de fișiere când era folosit într-un telefon).
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
@miahi: zgomotul ar trebui să fie cam la jumătate.

Cui ii mai pasa de unitati optice in ziua de azi, cand un microSD cat o unghie are capacitate de 15 ori mai mare decat un disc de 12 centimetri?
Celor care au chestii pe CD/DVD/BluRay şi nu vor să se mai complice cu unitate externă. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
WD Red, zice un articol recent al unei firme de cloud storage, bazat pe experiența lor cu zeci de mii de discuri SATA și defectele ultimilor ani.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Pe articole de genul asta m-am bazat si eu cand l-am luat pe asta dar parca sunt destul de noi astea... nu stiu daca au apucat deja "sa prinda coaja" pentru statistici.
Cred ca nu are nimic hdd-ul, mai am de copiat 1TB de pe el si pe urma il bag in teste sa vad daca de la el este buba sau de la controllerul nas-ului.
Oricum puterfixer, pana acum tot ce-ai zis a fost cat se poate de la obiect si in cunostinta de cauza, asa ca merg pe mana ta, daca pica vreunul tu esti de vina :biggrin:
 
Top Bottom