Soluţie NAS pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
@beberobu: eu zic că te complici prea mult dacă te apuci să ții cont de RAID hole pe un sistem cu o singură sursă de alimentare și o placă de bază care nu știi cât mai ține. RAID hole înseamnă că poți pierde un fișier atunci când crapă sursa, dacă nu ia și toate HDD-urile cu ea :smile:.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Se poate folosi un SSD mai mic pentru cache in FreeNas cand esti la limita cu memoria?
Daca da, asta n-ar fi deloc rau: http://www.amazon.co.uk/Kingston-mS...&ie=UTF8&qid=1394093845&sr=1-109&keywords=ssd

l.e. am gasit:

http://doc.freenas.org/index.php/Hardware_Recommendations:
L2ARC: ZFS uses a RAM cache to reduce read latency. If an SSD is dedicated as a cache device, it is known as an L2ARC and ZFS uses it to store more reads which can increase random read performance. However, adding a cache device will not improve a system with too little RAM and will actually decrease performance as ZFS uses RAM to track the contents of L2ARC. RAM is always faster than disks, so always add as much RAM as possible before determining if the system would benefit from a L2ARC device.
 

Dashu

Membru
Joined
Oct 7, 2004
Messages
226
OK, got it, asa voi face si eu doar ca mi-a bagat AdrianB1 parlamentarul in casa cu RAID5 hole, tocmai cand ziceam ca am mai "scapat" de 500 RON...
Afaik RAID-Z n-are "hole issue", deci n-ai avea problema asta daca faci raid software.

Eu nu pricep de ce te gandesti acum la cache pe SSD si alte nebunii. Pune mana fa-l acum cu ce ai, testeaza tu sa vezi exact ce se intampla in cazul tau. Pentru ca nimeni nu stie exact cum ai sa-l folosesti tu, si daca vei fi limitat. Si chiar daca vei fi limitat, in functie de nevoi poti sa traiesti cu o limitare sau nu.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
[Off-Topic]
Eu daca n-am NAS, am voie sa ma intreb la ce e bun?
In afara de
"Pot accesa oricand atat pozele din concediu cat si back-up-ul lor - inclusiv cand sunt in alt concediu"
Serios acu'
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Ia-ti unul, ca apoi ii gasesti utilitate. :smile:
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Gandirea, in principiu, este gratis, ca oricum mananc si daca gandesc si daca nu. Si-atunci prefer sa mai si gandesc, ca am vazut cateva situatii, pe la TV, cand a ajutat :biggrin:
Nu prea-mi plac situatiile cand imediat dupa ce faci ceva pe principiul "hai ca merge asa" aflii ca de fapt era mult mai bine altfel si nu prea mai poti face acum cum era mai bine. Asadar nu ma costa nimic sa intreb si sa caut si sa incerc sa mai si inteleg. Pentru asta s-au si inventat forumurile, inclusiv acesta.
"Masoara de zece ori inainte sa tai o data!"

Afaik RAID-Z n-are "hole issue", deci n-ai avea problema asta daca faci raid software.

Eu nu pricep de ce te gandesti acum la cache pe SSD si alte nebunii. Pune mana fa-l acum cu ce ai, testeaza tu sa vezi exact ce se intampla in cazul tau. Pentru ca nimeni nu stie exact cum ai sa-l folosesti tu, si daca vei fi limitat. Si chiar daca vei fi limitat, in functie de nevoi poti sa traiesti cu o limitare sau nu.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
[Off-Topic]
Eu daca n-am NAS, am voie sa ma intreb la ce e bun?
Păi pentru distracție. Eu l-am făcut (la origini) pentru download 24/7, fără cine știe ce storage. După care am tot pus servicii pe el (remote access, remote storage, http, db) până a ajuns ceva mare și complex. Între timp a tot suferit upgrades, RAID-uri, am mutat aproape toată stocarea non-SSD din casă pe el, i-am pus un kil de memorie, l-am virtualizat, i-am mai pus o interfață de rețea... Acum "nas" e doar o mașină virtuală cu 8GB RAM între multe alte mașini virtuale cu diferite funcții.

Adică exact contrar metodei lui beberobu, pun componente unele peste altele și văd ce iese. Bineînțeles, asta nu se potrivește tuturor, probabil că sunt puțini cei care instalează un Oracle RAC pe "NAS" :biggrin:.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
LNT said:
Ia-ti unul, ca apoi ii gasesti utilitate.
Am avut Microserveru' Gen8. I-am pus 8GB de RAM si l-am dat dupa 2 saptamani.
:smile:
Acu urmeaza sa ramana asa:
G630 + MB cu 6 SATA si 8GB RAM + carcasa microATX
2 x VelociRaptors, 2TB Green, 2 x 500GB de 2.5"
miahi said:
IAcum "nas" e doar o mașină virtuală cu 8GB RAM între multe alte mașini virtuale cu diferite funcții
Deci se incepe cu una bucata ESXi
..sau ProxMox.

Asta deja merita subiect nou, gen
Serverul de acasa
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
ESXi e mai pretențios la drivere, eu am stat vreo oră-două până am mânărit un kit să-mi accepte placa de rețea onboard, pentru că e "desktop version".

Ah, și nu face spin down la HDD-uri.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Când am zis de raid hole ma gândeam la performanța, nu la pierdut fisiere. Poate am încurcat denumirea, dar sunt anumite configurații in raid5 când performanța scade si sunt legate de numărul de discuri si de modul in care se face procesarea paritatii si scrierea.
Eu am pus ssd pentru cache la ZFS si l-am scos după o săptămana pentru ca nu era nici o diferența practica.

LE. Stupid iPad autocorrect. I-am pus tastatura romaneasca si face autocorrect partial, cuvinte in care pune jumatate din diacritice si altele la care pune ciudatenii. Editat pe PC.
 
Last edited:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cred că e vorba de problema descrisă mai jos, dar nu are un nume clar și nu e legată de write hole.
For large write blocks, drive numbers such as 3, 5, 9, (2^n+1) will work better, because the block size will be an even multiple of the sum across the stripe. When you take parity into account, even numbered drive setups produce an odd write size that doesn't divide evenly onto all drives. On R5 parity is distributed across all drives, yes, but writes still work on a basic write stripe + parity stripe basis. If you have 4 drives, you'd be dividing stripe writes onto 3 drives + parity. Normal settings don't allow for a cluster/stripe combination that divides evenly to 3 drives. Your always over (4 stripes on 3 drives) or under (2 stripes on 3 drives) writing stripes, slowing down performance considerably. If you use odd numbers, your writes will divide cleanly onto 2, 4, 6 etc drives, with parity rotating on to the odd drive.
https://communities.intel.com/message/126581

Adică dacă ai 4 discuri cu RAID5, și (să zicem) stripe size 32k (cât scrie o dată) și chunk size 8k (cât scrie pe fiecare HDD), împărțirea 32/8 la 3 (că sunt 3 discuri pe care scrie date + 1 pe care scrie parity) dă cu rest, adică trebuie să facă încă o scriere pentru ce a rămas - accesează de 2 ori un HDD la scriere.

SSD cache-ul pe ZFS e bun dacă măsori performanța în IOPS, nu în MB/s. Pentru home use nu e cazul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Exact despre asta e vorba. Pe forumul FreeNAS ei spuneau ceva de write hole in acelasi context si de-aia am incurcat denumirile. De asemenea ei nu recomanda orice numar impar de discuri, se pare ca in teste unele combinatii impare au totusi performanta redusa, fara o explicatie anume. Am retinut ca 3 si 9 erau cele mai rapide variante, 5 un pic sub, 7 nu era recomandat. O cautare pe forumurile FreeNAS poate aduce mai multe detalii.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Eu l-am făcut (la origini) pentru download 24/7, fără cine știe ce storage.
E foarte interesant câte idei îţi vin odată ce-l ai la îndemână (în afară de cel evident cu storage în LAN şi media server): server de calendar şi agendă; tuneluri SSH (mai simplu şi mai portabil decât VPN criptat); cloud storage mirror; maşini virtuale; PVR; printer server.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Exact despre asta e vorba. Pe forumul FreeNAS ei spuneau ceva de write hole in acelasi context si de-aia am incurcat denumirile. De asemenea ei nu recomanda orice numar impar de discuri, se pare ca in teste unele combinatii impare au totusi performanta redusa, fara o explicatie anume. Am retinut ca 3 si 9 erau cele mai rapide variante, 5 un pic sub, 7 nu era recomandat. O cautare pe forumurile FreeNAS poate aduce mai multe detalii.
Da, impar e o potrivire la numere mici, se pare că regula e de fapt 2^n+1. Adică 3, 5, 9, 17...
Probabil 2^n vine de la raportul stripe size / chunk size. Pentru că dacă ai un stripe/chunk = 2, se mapează foarte bine pe 2+1 (dar nu cred că e uzual, probabil s/c e mai mare); dacă stripe/chunk = 4, se potrivește pe 4+1; în mod normal (dacă nu forțezi setări "anormale", nici n-am idee dacă se poate) nu poți să ai un stripe/chunk = 6, ca să se mapeze pe 6+1.

@wirespot: păi dacă tot ai un device care merge 24/7, îl folosești la tot ce poți.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Nu prea-mi plac situatiile cand imediat dupa ce faci ceva pe principiul "hai ca merge asa" aflii ca de fapt era mult mai bine altfel si nu prea mai poti face acum cum era mai bine. Asadar nu ma costa nimic sa intreb si sa caut si sa incerc sa mai si inteleg. Pentru asta s-au si inventat forumurile, inclusiv acesta.
"Masoara de zece ori inainte sa tai o data!"
De acord, dar tu treci în cealaltă extremă şi nu mai tai. :smile: Perfect is the enemy of good enough.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Pai oricum sunt pe asteptare caci n-am acum banii de hdd-uri, nici de 2 darmite de 3. Si pana fac rost de banuti mai dau cu sapaliga.... :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Mai devreme ziceai că ai 2x3TB. Și dacă-s pline poți deja să instalezi un FreeNAS pe un USB stick, să vezi ce poate, cum îl setezi, cum îl accesezi...
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Am si sunt aproape goale :biggrin: (am cca 1TB pe unul si asta pentru ca nu am unde sa pun acel TB) si ambele acum sunt formatate NTFS. Poveste lunga.... unul a fost initial intr-un Thecus N2200EVO, chiar nu are sens sa va plictisesc. Va trebui sa gasesc un prieten care sa ma poata ajuta cu un hdd pentru acel TB si din cauza asta as vrea sa fac totul cat mai rapid si mai curat cand va fi sa instalez FreeNas-ul caci nu stiu cat mi-ar putea imprumuta cineva un hdd.... nu as vrea sa abuzez de un asemenea ajutor si sa devin nesimtit.
 
Last edited:
Top Bottom