Soluţie NAS pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,245
Nu le poţi separa pentru că nu e pastă termică, ci e probabil un thermal pad. L-ai scos cu totul din socket, dar de băgat la loc nu mai merge. Thermal pad-ul e de obicei ceva pe bază de ceară, care la prima încălzire a procesorului se topeşte şi se aşează mai bine radiatorul pe procesor. Ar trebui să încerci să încălzeşti radiatorul şi procesorul (cu un foehn or smth) şi să vezi dacă se mişcă atunci. După ce le-ai separat, te apuci de răzuit cu ceva de plastic, tot aşa, mai la cald. Îţi recomand să pui procesorul înapoi în socket când te apuci să-l răzui, dacă-l ţii în mână nu-l ţii la fel de bine şi poţi îndoi pini.

Procesoarele intel boxed vin cu pastă termică sau thermal pads (de-alea de nu mai ies) gata aplicate. Dacă dungile cu ceva alb sunt cu pastă (adică e moale şi se ia) e ok, dacă-s ceva mai dense cel mai bine e să le răzui şi să pui pastă termică, altfel păţeşti ca la ăsta când vei vrea să îl scoţi.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Well fuck, ca să zic aşa.

OK o să iau şi acetonă, să fie. Eventual pentru faza finală de curăţare, cînd oi ajunge acolo.

Pentru încalzire... cred că o să demontez ventilatorul de pe radiator şi bag cuplul-minune la cuptor. Altă sursă de căldură puternică n-am. N-am foehn şi la calorifer nu ştiu dacă e suficient de tare căldura (deşi o să încerc).
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
Cu un patent poti face asta lejer la flacara de la aragaz, nu trebuie sa insisti prea mult. Testat cu un skt. 478
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,287
Acetona s-ar putea să fie prea dură, şi alcoolul izopropilic la fel. Caută alcool tehnic la magazinele de chimicale, e mai ok. Eu curăţ de regulă pasta cu o periuţă de dinţi şi săpun :smile:

Fă cum a zis miahi să încălzeşti radiatorul şi poate aşa se desprinde. Bagi radiatorul cu procesorul în sus într-o oală cu apă pe foc mic, sau îl încălzeşti cu uscătorul de păr. Nu cred că e nevoie să treci de 70-80 grade, în cuptor e periculos că ajungi la temperaturi mai mari fără să-ţi dai seama.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Abia aştept să văd moaca gagicăi cînd m-o vedea cu oala pe foc. "Oau, găteşti?! :eek: WTF, ce-i aia din oală? :confused:"
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
...şi data viitoare, când vezi că e lipit, nu mai tragi de el, ci porneşti calculatorul, dai 10 minute în cap cu un prime '95, închizi sistemul şi în loc să tragi în sus de cooler, îl roteşti uşurel stânga-dreapta.
 

JustIn

Membru Senior
Joined
Jun 6, 2005
Messages
302
Acasa mai e cum mai e, mai poti pune apa pe foc sa fierbi un procesor, dar la clienti nu prea ai cum. O metoda neortodoxa ar fi sa il desprinzi cu o surubelnita dreapta si cu multa grija. Nu zic sa faci si tu la fel, dar crede-ma ca am desprins in felul asta prea multe de toate soiurile. Singurele care nu se prind in felul asta sunt socket-ul A si cele de la Intel 775 si peste. Sistemul e bine sa il deschizi putin timp inainte de a umbla la procesor, dar daca e rece nu e recomandat sa rotesti coolerul, daca procesorul iese cu o parte din pini din socket situatia nu e prea roza...
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
wirespot, eu am facut fix aceeasi treaba :biggrin:. Am incalzit cu un foehn si nu a mers mai deloc. In final am folosit o surubelnita foarte fina, am proptit-o in muchia IHS-ului de la procesor si am fortat un pic. S-a desprins procesorul destul de repede, adica nu a luat ai mult de 3 secunde de aplicat forta :biggrin:. Oricum nu facea contact perfect pe toata suprafata. Mai exact nu era lipit pe toata suprafata. In unele zone nu prea era pasta.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,245
Solutia e buna pentru thermal pads, pentru pasta termica nu, aia doar se usuca si nu se mai desprinde la incalzire.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Pai "cimentul" care tinea procesorul meu lipit de cooler era cel pre-aplicat pe coolerul box.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
A mers perfect cu oala cu apă pe foc, s-a desprins foarte ușor după 2 minute. Și s-a curățat și relativ simplu (periuță și săpun :smile: urmată de vată și bețișoare de urechi cu alcool medicinal).

Acum sînt în procesul de instalare/restaurare a mașinii desktop, am decis să pun Ubuntu Karmic pe 64bit, că tot mă bătea gîndul să fac asta de ceva vreme, și tot l-au lansat oamenii. M-am distrat ceva cu el, mobo cel nou nu vroia să buteze de pe stick nici de-al dracu' (nu ştiu de ce, cîteodată apare în BIOS stickul cîteodată nu). Altfel nimic de zis, numai chestii interesante are placa asta prin BIOS: configurare de LAN boot, upgrade de BIOS ROM cu browsing de stick. Au rezolvat şi o problemă idioată de la M3A78-EM cu placa de reţea integrată, o punea Windows-ul într-un sleep de nu mai ştia decît el s-o trezească, acum i-au băgat o chestie care testează link-ul şi o trezeşte deci o pot folosi şi eu în Linux ca oamenii.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Cutia NAS e pregătită, am montat tot ce trebuie pe ea dar nu i-am dat încă drumul. Bănuiesc că o să buteze. :smile: Trebuie să pregătesc un sistem de operare. O să folosesc un card SD de 2GB băgat într-un reader USB pentru început.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Mie mi s-a bușit un NAS box aseară - am pus la copiat pe el vreo 300 GB (cu 7-8 MB/sec) și după mai multe ore a încetat să răspundă. Discurile sunt OK, cutia e neutilizabilă - dacă era un PC îl reparam, așa e un black box în care doar discurile sunt piese de schimb, restul e ceva integrat. Oricum performanța era jalnică, dar măcar consuma foarte puțin și are dimensiuni foarte mici, cam 16x21x23.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Cum ziceam, principalul motiv pentru paranoia mea. Se pare că nu e nefondată. :/
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Este viu şi sistemul NAS. Probleme:

* Sistemul nu ridică una dintre matricile RAID, habar n-am de ce, cînd o ridic manual sau cînd butez de pe live CD (mă rog, de pe stick) merge. Om vedea.

* Coolerul stock de pe Intel suge, ca zgomot. Cum pot să-l subturez? N-are PWM din păcate şi reductoarele mele sînt pentru ventilatoare de carcasă şi au 5V minim. Se găsesc din alea sub 5V? Uite, asta e mişto la M3A78-EM, că are inclusă în BIOS subvoltare la CPU fan, ehe.

* Cum fac underclock la procesor? Are o chestie despre frecvenţă în BIOS dar cînd o modific face spume şi apoi revine şi zice că "failed boot de cîteva ori, poate te mai gîndeşti". Văd că are şi o chestie "sync cu PCI sau nu", cpu e pe 200 şi aia pe 100.

Deocamdată procul şi chipsetul stau pe la 30 de grade, ceea ce e excelent. Şi asta fără să încerc limitare forţată la CPU din Linux încă. Nici nu m-am uitat ce posibilităţi oferă, matricile întîi.

PS: sistemul complet are sub 400 de mega deci se pretează excelent pentru orice fel de flash. Cred că o să merg pe USB stick pînă la urmă că e cel mai simplu de scos de acolo şi bibilit la el.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
* Coolerul stock de pe Intel suge, ca zgomot. Cum pot să-l subturez?
Cum am făcut eu cu ventilatorul plăcii video: l-am cuplat direct la un Molex pe 5V și apoi pe 7V (un pin pe +5, unul pe 12V) și mi-am ales voltajul după zgomotul scos. Singura problemă e că la 5V nu pot să joc nimic mai serios, după o vreme (20-30 min) se încinge și se resetează, dar la 7V merge, poți să încerci și tu și vezi cum îți este mai bine: probabil la scrieri lungi pe NAS (când îl populezi prima dată) în RAID 5 e bine să îl lași la 12V sau 7V, după aceea poți să îl reduci.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Stai că la CPU fan nu cred că e cum zici tu. La ăsta voltajul normal e 5V, dacă l-aş pune la 7 sau 12 ar zbura de acolo. :smile: Aş avea nevoie de o metodă care să-l ducă la 4V.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,245
Fan controller cu regulator de tensiune, dar multe ventilatoare nu pornesc sub 5V (de-aia în sistemele cu controller integrat, la pornire se dă un mic impuls cu tensiune mare, ca să fie sigur că porneşte ventilatorul, şi pe urmă reduce tensiunea/turaţia).
 

ElisaDay

Membru Senior
Joined
Jul 11, 2008
Messages
132
Stai că la CPU fan nu cred că e cum zici tu. La ăsta voltajul normal e 5V, dacă l-aş pune la 7 sau 12 ar zbura de acolo.
Voltajul la orice conector de fan de pe placa de baza e de 12V daca nu ai tu vreo setare in BIOS prin care sa modifici asta.

Fanurile sunt standard de 12V ca sa nu il arzi cand il conectezi la placa de baza. Daca nu ai optiune in BIOS care sa controleze turatia scazand voltajul la 5V inseamna ca fanul tau e de 12V, alimentat la 12V si functioneaza la turatie maxima :smile:.

Ai grija sa ii dai tensiune suficienta cat sa porneasca. De la 12V la 4V e distanta mare.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,368
Stai că la CPU fan nu cred că e cum zici tu. La ăsta voltajul normal e 5V, dacă l-aş pune la 7 sau 12 ar zbura de acolo. :smile: Aş avea nevoie de o metodă care să-l ducă la 4V.
Inca nu am vazut cooler de PC care sa nu mearga nominal la 12 volti, fa-i o poza ca-i unique item. :smile:
 
Top Bottom