Soluţie NAS pentru acasă

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
OK deci sînt complet idiot. Dintr-un motiv care momentan îmi scapă eram convins că am placă M3A78-EM în desktop. Şi nu m-am deranjat să verific ochiometric. Guess what, este -EH, deci ATX, şi acum stau şi mă uit la carcasa mATX. :smile:

Pe chestia asta o scot la vînzare că să achiziţionez varianta mATX.

PS: Nu faceţi bancuri că oricum a fost un moment WTF. :biggrin: A trebuit să o măsor cu ruleta ca să mă conving că e adevărat.
 
Last edited by a moderator:

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Cred ca daca retezi ultimele 2 sloturi cu un ferastrau pendular, o iei un pic la pila si smirghel sa nu ramana aspra si dai si doua gauri sa ai cum sa o prinzi, te facu cu un mATX de moare lumea... :goofy:
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Aţi văzut pe la noi aşa ceva? Adică port serial care se cuplează la headerul de pe placa de bază. Chiar şi fără backplate. (Ştiu că există plăci de extensie, încerc să economisesc un slot PCI.)
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Am tot primit cu placile de baza si le-am aruncat de fiecare data, cum fac acum cu cablurile IDE. Cred ca se mai gasesc, din pacate :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,281
Cred ca mai am asa ceva gata-facut pe la ai mei, insa nu stiu cand mai ajung pe-acolo. Oricum, stai linistit, iti poti face un d-ala cu piese sub 10 lei de pe Maica Domnului.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Am tot primit cu placile de baza si le-am aruncat de fiecare data, cum fac acum cu cablurile IDE. Cred ca se mai gasesc, din pacate :smile:
Intamplator am asa ceva chiar aci pe coltul mesei :biggrin:. Imi spui cand vrei sa vii sa il ridici :smile:.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Mulţumesc tuturor pentru oferte. :smile: Măcar de l-aş vedea pe picioare odată. Faza cu placa din desktop m-a deraiat oleacă.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Și se zice că măsori de 3 ori și tai o dată. Acum chiar că trebuie să tai ca să încapă :biggrin:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,581
MB-ul mi se pare că reprezintă o opţiune de luat în calcul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Are doar 2 SATA, din ce mi-am putut da seama. Cerințele sunt 4 discuri, primul post.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Da, fără măcar 4 harduri nu prea e NAS, pentru mine. Pentru doar 2 harduri ar fi existat variante mai simple.

Ok, sînt în sfîrşit în posesia tuturor componentelor (corecte) şi-i pot da drumul. Amîn momentan varianta CF pînă îmi organizez sistemul şi-mi dau seama de cît spaţiu voi avea nevoie.

Plan de bătaie:

1. Prima fază va fi să folosesc un hard de 80 GB şi să copiez pe el partiţia sistem de la desktop plus o serie de fişiere necesare (/home). Las în urmă pe RAID copii după toate chestiile astea, plus marea masă de fişiere multimedia.

Deci întîi să văd funcţional sistemul desktop în carcasa NSK3480. Sper să nu fie mari probleme, placa de bază veche şi cea nouă sînt aproape identice. Ar trebui să meargă după doar nişte mici ajustări în grub (boot manager) respectiv în /etc/fstab (indicarea partiţiilor pentru diverse chestii).

În caz că interesează pe cineva, sistemul desktop va fi partiţionat astfel:
primară: 50 MB /boot (imagini de kernel)
în extinsă:
512 MB partiţia de swap
1 GB pentru /tmp (diverse temporare)
15 GB pentru partiţia sistem
50 GB pentru /home (fişierele mele)
primară: 10 GB pentru un Windows XP

Sfîrşitul primei faze presupune un sistem desktop complet funcţional.

2. Pe NAS voi buta cu un SysRescCD şi voi începe prin a face un Debian debootstrap într-un director pe o partiţie oarecare. Vă reamintesc că în NAS în acest moment există un RAID1 cu 2 discuri şi diverse partiţii (din ce-am pus mai sus pentru desktop vă puteţi face o idee).

Instalarea debootstrap va rula în chroot, va folosi resursele setate de SysRescCD (în special conexiunea la net) şi va putea evolua pînă la o instalare relativ completă şi upgradată la zi de Debian stable (minus configurări hardware specifice).

Moment în care pot goli vechea partiţie sistem (rămasă de la desktop) şi muta ce-am obţinut cu debootstrap pe ea. Voi avea la dispoziţie partiţie sistem, /boot, /tmp şi swap pe RAID1.

După care voi încerca să butez sistemul, să-i dau drumul la placa de reţea şi să pornesc un server de SSH. Moment în care pot pune NAS-ul undeva separat, doar cu alimentare şi cablu UTP, şi restul configurărilor de fineţe se vor face remote.

3. Introducere în sistem a unui card CF şi adaptor IDE. Mutarea partiţiei sistem pe CF şi a partiţiilor swap şi /tmp în RAM.

4. Faza asta deja nu mai e foarte relevantă pentru construcţia unui NAS dar o descriu ca să vă faceţi o idee despre flexibilitatea unui sistem *nix. Constă în principal în reorganizarea matricii RAID1, urmată de instalare de diverse softuri (Samba/NFS, setări power saving etc.)

Voi începe prin a face curăţenie prin fişiere şi compacta sau şterge chestiile inutile. Odată reduse fişierele la minim voi degrada forţat matricea RAID1 existentă scoţînd un disc din ea, pe care-l voi băga într-o matrice RAID1 diferită, tot degradată. Voi monta RAID1-ul nou şi voi face o mare partiţie pe care voi muta bulk toate fişierele de pe vechea matrice, apoi voi adăuga celălalt disc la matricea nouă, refăcînd RAID1 corect.

Urmează montarea prin NFS sau Samba (mai studiez pro şi contra) a fişierelor şi reorganizări.

Plănuiesc inclusiv o soluţie de criptare cu EncFS. Faza interesantă la EncFS este că encodează doar numele fişierelor şi conţinutul, deci nu e limitat la o partiţie de mărime predefinită sau cu anumite caracteristici. Şi mai cool este faptul că se pot monta fişierele criptate şi sistemul client este cel care va face remontarea decriptată on-the-fly.

Cu alte cuvinte, NAS-ul face doar ce face el mai bine, adică storage şi transfer, iar criptare/decriptare e făcută de desktop, care oricum are mai mult juice. Plus că introducerea cheii de acces se face din mers, cînd e nevoie de ea. Deci nu e nevoie ca această cheie să fie legată de NAS (varianta stupidă) sau ca pornirea NAS să fie împiedicată de livrarea cheii.

Există inclusiv varianta ca partiţia /home să fie montată din NAS remote dar cred că prefer varianta cu backup periodic automat prin rsync pentru anumite directoare, şi-n rest să existe un disc local pentru performanţă maximă.

5. Introducerea de discuri noi în NAS şi început transferul/ripping de pe toate discurile DVD/CD pe care le am (nu-s decît vreo 500). Am estimat un necesar total la final de sub 2 TB, poate 2 jumate' cu ce mai apare între timp.

Dar mai e pînă atunci.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
3. Faza trei deja nu mai e foarte relevantă pentru construcţia unui NAS dar o descriu ca să vă faceţi o idee despre flexibilitatea unui sistem *nix.
Say again, ce știe *nix special de face ceea ce poți face cu aproape orice sistem RAID din ultimii 10 ani? Nu mă prind care e șpilul, e prea subtil pentru mine :smile:
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Poate trebuia să spun "*nix şi RAID software". Degradare forţată (inclusiv matrici RAID5 de 2 discuri sau RAID6 de 3), partiţii remote, soluţia de criptare etc. În fine, dacă riscă să devină război Linux contra altui sistem de operare mai bine o lăsăm baltă de acum, am vrut doar să detaliez la obiect nişte facilităţi pe care le voi folosi aproape sigur.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Că tot veni vorba de plăci miniITX. Pe de o parte e cool că tot scade form factor-ul la plăci. Dar pe de alta e naşpa dacă înseamnă că tot pierzi sloturi (PCI, SATA, RAM etc.) De ce nu se pot face plăci format mATX dar cu componente miniITX pe ele? E vreo regulă care zice că toată placa trebuie să fie plină de circuite?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,281
Nu cred că ar avea succes o placă mATX cu Atom. În general îţi iei un Atom pentru chestii low-power, cu toate prostiile integrate, şi nu te apuci să bagi alte 3-4 plăci în el sau să-i pui 8GB RAM, pentru asta oferta de plăci mATX şi tot felul de procesoare e imensă. Aia cu SATA depinde, sunt şi plăci miniITX cu mai multe SATA-uri.

Eu am înlocuit de curând o placă full ATX cu una miniITX (cu un slot PCI) şi-s foarte mulţumit, în PCI am pus o placă cu mai multe porturi SATA şi acum pot să instalez 9 HDD-uri în sistem (4 IDE, 5 SATA). Are 2GB de memorie, are sunet, video, gigabit, tv out onboard, are 8 USB-uri, ce să-i mai cer?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Dar pe de alta e naşpa dacă înseamnă că tot pierzi sloturi (PCI, SATA, RAM etc.) De ce nu se pot face plăci format mATX dar cu componente miniITX pe ele?

Depinde ce scop are placa respectiva. Daca vrei NAS atunci nu ai nevoie de sloturi de RAM (2 GB ajung) si nici prea multe PCI (un controller SATA ar fi suficient), 6 porturi SATA ar fi ideale, dar sigur vrei o placa cat mai mica pe care sa o pui intr-o carcasa mica, nu mATX. Daca vrei computer vrei sa fie mai puternic decat un Atom, vrei o placa video potenta care nu prea se impaca cu o placa de baza miniITX. Deci, pentru fiecare scop ai un tip de placa, singurele care nu prea mai au justificare sunt cele ATX.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Am dezasamblat maşina desktop şi m-am oprit dintr-un motiv neprevăzut: peticul de pastă termică boxed a lipit procesorul de radiator şi nu le pot separa.

Interesant este că (nu ştiu cum şi de ce dracu') am reuşit să scot procesorul de pe placă, încă lipit de radiator, fără să-i stric niciun pin.

Evident, nu vreau să-mi forţez norocul şi-n sens invers. Bănuiesc că voi avea nevoie de un solvent. Acetonă, sau am auzit de alcool izopropilic. Acetonă bănuiesc că găsesc la orice raion de cosmetice, alcool din ăla unde găsesc?

Cum se procedează? Procesoarele astea au practic toată partea superioară din metal, nu e ca la cele cu pastilă, e o ditamai regiunea cît tot procesorul de curăţat. Bănuiesc că nu pot să cufund pur şi simplu toată afacerea într-un castron cu acetonă şi să revin peste 2 ore. :smile:

În altă ordine de idei: procesoarele Intel boxed n-au pastă termică? În manualul de la Celeron nu pomeneşte absolut deloc de vreo pastă termică. Radiatorul are trei dungi din ceva alb pe partea de contact, habar n-am ce sînt.
 

ElisaDay

Membru Senior
Joined
Jul 11, 2008
Messages
132
Dungile de pe radiator sunt pasta termica. E asezata asa ca sa aiba spatiu sa se intinda in momentul in care coolerul e presat pe procesor.

Eu nu as incerca acetona. Nu stiu in ce mod ar putea ataca procesorul dar e totusi un solvent puternic chiar si in varianta "dizolvant pentru lac de unghii", ca sa nu mai spun de acetona "pe bune".
 
Top Bottom