Da, fără măcar 4 harduri nu prea e NAS, pentru mine. Pentru doar 2 harduri ar fi existat variante mai simple.
Ok, sînt în sfîrşit în posesia tuturor componentelor (corecte) şi-i pot da drumul. Amîn momentan varianta CF pînă îmi organizez sistemul şi-mi dau seama de cît spaţiu voi avea nevoie.
Plan de bătaie:
1. Prima fază va fi să folosesc un hard de 80 GB şi să copiez pe el partiţia sistem de la desktop plus o serie de fişiere necesare (/home). Las în urmă pe RAID copii după toate chestiile astea, plus marea masă de fişiere multimedia.
Deci întîi să văd funcţional sistemul desktop în carcasa NSK3480. Sper să nu fie mari probleme, placa de bază veche şi cea nouă sînt aproape identice. Ar trebui să meargă după doar nişte mici ajustări în grub (boot manager) respectiv în /etc/fstab (indicarea partiţiilor pentru diverse chestii).
În caz că interesează pe cineva, sistemul desktop va fi partiţionat astfel:
primară: 50 MB /boot (imagini de kernel)
în extinsă:
512 MB partiţia de swap
1 GB pentru /tmp (diverse temporare)
15 GB pentru partiţia sistem
50 GB pentru /home (fişierele mele)
primară: 10 GB pentru un Windows XP
Sfîrşitul primei faze presupune un sistem desktop complet funcţional.
2. Pe NAS voi buta cu un
SysRescCD şi voi începe prin a face un Debian debootstrap într-un director pe o partiţie oarecare. Vă reamintesc că în NAS în acest moment există un RAID1 cu 2 discuri şi diverse partiţii (din ce-am pus mai sus pentru desktop vă puteţi face o idee).
Instalarea debootstrap va rula în chroot, va folosi resursele setate de SysRescCD (în special conexiunea la net) şi va putea evolua pînă la o instalare relativ completă şi upgradată la zi de Debian stable (minus configurări hardware specifice).
Moment în care pot goli vechea partiţie sistem (rămasă de la desktop) şi muta ce-am obţinut cu debootstrap pe ea. Voi avea la dispoziţie partiţie sistem, /boot, /tmp şi swap pe RAID1.
După care voi încerca să butez sistemul, să-i dau drumul la placa de reţea şi să pornesc un server de SSH. Moment în care pot pune NAS-ul undeva separat, doar cu alimentare şi cablu UTP, şi restul configurărilor de fineţe se vor face remote.
3. Introducere în sistem a unui card CF şi adaptor IDE. Mutarea partiţiei sistem pe CF şi a partiţiilor swap şi /tmp în RAM.
4. Faza asta deja nu mai e foarte relevantă pentru construcţia unui NAS dar o descriu ca să vă faceţi o idee despre flexibilitatea unui sistem *nix. Constă în principal în reorganizarea matricii RAID1, urmată de instalare de diverse softuri (Samba/NFS, setări power saving etc.)
Voi începe prin a face curăţenie prin fişiere şi compacta sau şterge chestiile inutile. Odată reduse fişierele la minim voi degrada forţat matricea RAID1 existentă scoţînd un disc din ea, pe care-l voi băga într-o matrice RAID1 diferită, tot degradată. Voi monta RAID1-ul nou şi voi face o mare partiţie pe care voi muta bulk toate fişierele de pe vechea matrice, apoi voi adăuga celălalt disc la matricea nouă, refăcînd RAID1 corect.
Urmează montarea prin NFS sau Samba (mai studiez pro şi contra) a fişierelor şi reorganizări.
Plănuiesc inclusiv o soluţie de criptare cu EncFS. Faza interesantă la EncFS este că encodează doar numele fişierelor şi conţinutul, deci nu e limitat la o partiţie de mărime predefinită sau cu anumite caracteristici. Şi mai cool este faptul că se pot monta fişierele criptate şi sistemul client este cel care va face remontarea decriptată on-the-fly.
Cu alte cuvinte, NAS-ul face doar ce face el mai bine, adică storage şi transfer, iar criptare/decriptare e făcută de desktop, care oricum are mai mult juice. Plus că introducerea cheii de acces se face din mers, cînd e nevoie de ea. Deci nu e nevoie ca această cheie să fie legată de NAS (varianta stupidă) sau ca pornirea NAS să fie împiedicată de livrarea cheii.
Există inclusiv varianta ca partiţia /home să fie montată din NAS remote dar cred că prefer varianta cu backup periodic automat prin rsync pentru anumite directoare, şi-n rest să existe un disc local pentru performanţă maximă.
5. Introducerea de discuri noi în NAS şi început transferul/ripping de pe toate discurile DVD/CD pe care le am (nu-s decît vreo 500). Am estimat un necesar total la final de sub 2 TB, poate 2 jumate' cu ce mai apare între timp.
Dar mai e pînă atunci.