Soluţie NAS pentru acasă

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Am descoperit un procesor foarte haios: Conroe-L (Celeron 420, 430, 440, 450) care rulează pe la 1V şi 35W. Nu speram că mai există pe piaţa de desktop ceva atît de low-power.

Ar merge perfect pe o placă de genul ASRock G31M-GS care are Gigabit, 4xSATA II, video integrat şi DDR2. Şi obţin materia primă pentru un box NAS cu doar 270 de lei.

Asta dacă nu le găsesc la SH şi mai ieftin. Chiar, dacă aveţi aşa ceva prin debara să-mi ziceţi.

Sînt curios dacă se mai poate obţine ceva reducere de W prin undervolting sau scădere FSB. Că multiplier înţeleg că-s locked la orice Intel.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Depinde, la mine e unlocked în jos, pe asta se bazează C1E la Intel - reduce frecvenţa când nu e în load prin multiplicator.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
La un TDP de 35W dacă nu are power saving dezactivat (puțin probabil) în idle probabil merge răcit pasiv. Iar la caracteristicile și prețul respectiv soluția găsită pare imbatabilă.

Fii liniștit, zgomotul o să vină de la discuri, mai ales dacă nu o să facă spindown în idle.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Am găsit un review care sugerează că seria lor stă în idle la 10W şi în full load sub 25W. De la cîţi watts în jos devine ok răcirea pasivă?

PS: Sau te refereai la un passive cooling "forţat"? Înţeleg că procesoarele Intel au protecţii incluse şi intră în regim de power saving forţat dacă ating anumite temperaturi. (Ar fi primul meu Intel. :smile:)
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
Un Q6600 merge racit pasiv si chiar si putin OC facut la el daca tot e radiatorul bengos. Iar TDP-ul se duce spre 100W sau chiar peste la dracovenia aia.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Power saving-ul "forțat" (thermal throttling) funcționează, insă nu vrei așa ceva, performanța scade extrem de mult, sistemul e pur și simplu inutilizabil până se răcește procesorul. Nu cred că are rost să te complici cu răciri cine știe de care pe procesor (adică radiator bengos și scump), pentru că oricum se vor auzi hdd-urile. Cooler-ul cu care vine sigur are reglare de turație, și n-o să-l auzi peste hdd-uri. Dacă nu-ți convine cum se incălzește poți apela și la rmclock, să mai scazi din consum.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
De la cîţi watts în jos devine ok răcirea pasivă?
Depinde de cooler, dacă îmi amintesc bine un articol mai vechi cu un cooler gen Southbridge puteai răci pasiv vreo 8-10W (depinde de temperatura la care poți să ajungi), cu unul de procesor stock vreo 15W, cu unul custom (mare) chiar și spre 40-50W. La drăcia ta ar merge un cooler mai mare pasiv.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
maxu, tehnic vorbind n-o să fie nici carcasa mică (NSK6000) nici sursă fanless. :smile: În NSK3480 mă voi muta cu desktop-ul.

Absolut întîmplător soluţia NAS de carcasă pe care o căutam era chiar sub nasul meu dar dacă n-aş fi avut-o deja chiţăiam în continuare.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Eu zic că depinde foarte mult şi de temperatura ambientală (ambiantă?). Dacă ai 15 grade în locaţia respectivă e una, dacă ai 25 e alta. Eu aş recomanda un radiator mai măricel, cu un ventilator mai măricel şi un Speedfan instalat (sau echivalentul Linux where applicable). All-in-one solution :smile:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Pe de altă parte s-ar putea să mă trezesc făcînd nişte gimnastici foarte amuzante plimbînd datele cînd o veni momentul extinderii...
Nu si daca ai LVM. pvcreate /dev/discul_nou && vgextend numele_vg-ului /dev/discul_nou is all you need.

Daca ai si RAID, mai intai trebuie sa adaugi discul in RAID.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Hai că i-am dat drumul, cu componentele descrise mai sus (sînt pe cale să le achiziţionez).

Acum studiez problema discului sistem pentru NAS. Alternative: hard de laptop mic (cît mai mic posibil, vorbim de doar cîteva sute de mega), cuplat cu un adaptor la portul IDE.

Altă variantă ar fi un USB stick sau card (CF sau SD) băgat într-un reader şi cuplat la USB.

Practic se va citi de pe suportul ăsta doar la butare şi cîteva sute de mega cred că vor fi suficienţi de fapt pentru tot sistemul.

Pro/contra: varianta HDD necesită adaptor IDE, consumă mai mult (deşi va face idle în majoritatea timpului), cicluri read/write practic nelimitate. Varianta "SSD" consum practic nul, cicluri read/write limitate şi nu-i exclus să crape oricînd (că am mai văzut stick-uri ieftine sau carduri care o păţesc). Plus că va trebui bibilită să nu ţină loguri şi-n general să fie cît mai read-only. Şi mai uşor cu update-urile de pachete.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Sau CF pus direct pe IDE, cu un adaptor d-ăsta, și scapi de configurări in plus pentru boot de pe USB.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Chiar, cam suspecte preţurile alea. Eu cred că au pus virgula o cifră mai la stînga. :smile:

M-am mai dat pe Google căutînd "ide cf" pe site-uri .ro şi nu prea mişcă mare lucru. Am găsit adaptoare CF dar la IDE de laptop, care are nevoie şi ăla de adaptor la IDE de desktop. :smile: Plus că o să trebuiască să găsesc şi CF (aparent n-am) şi văd că nu se mai găsesc decît minim de 4 GB la 45+ lei. Păi în 50 de lei încape şi un HDD de laptop mic SH şi un adaptor IDE laptop-desktop.

Bine, aşa am şi o partiţie sistem direct pe RAID1-ul vizat să intre în NAS dar e un caz aparte. La RAID1 încă e ok să faci asta dar dacă faci RAID5/6/10 şi-un LVM deasupra nu mai ţine, că nu vede boot managerul prin toate şmecheriile astea.

RAM-ul va fi un stick de 1 GB, din care aş folosi o bucată pentru swap şi /tmp (cam 256 cu 256). Poate şi /var.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Am luat eu de la ăia mai multe chestii, îs ok (în stilul chinezesc), au trimis rapid şi chiar merg. Îţi pot da un CF de 1-2 giga, că nu prea le mai folosesc (am trecut la de-alea de 8).
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Mise pare ca am eu un adaptor IDE-CF. Il dau cu imprumut sa vezi cum iti merge, sau pana iti soseste al tau.
Nu te astepta la cine-stie-ce viteza. CF-urile mai vechi nu stiu nici macar UltraDMA. Eu am avut un CF de 2 GB 130x si viteza era cam de 10 MB/s.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Bine, aşa am şi o partiţie sistem direct pe RAID1-ul vizat să intre în NAS dar e un caz aparte. La RAID1 încă e ok să faci asta dar dacă faci RAID5/6/10 şi-un LVM deasupra nu mai ţine, că nu vede boot managerul prin toate şmecheriile astea
Tu cum vrei să faci? Nu instalezi sistemul pe CF, iar discurile le laşi doar pentru storage?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Ba da. Ziceam doar că, în configuraţia curentă, care e un RAID1, îţi poţi permite să pui sistemul pe matrice. Ceea ce am şi făcut. Dar nu e o soluţie flexibilă pentru un NAS.

Mulţumesc pentru oferte. @miahi, s-ar putea să apelez la tine dacă nu fac altfel rost de un CF. @Marius mersi dar dacă merge comandat de la nenea ăia o să iau de acolo.

Nu-i foarte mare graba oricum, o să trebuiască întîi să încep să mut desktop-ul în noua "casă".

PS: FanCurier suge. Nu-s în stare să prevadă la ce oră vor fi undeva, de unde rezultă alternativa fie să-mi iau liber să-i aştept acasă aşa vreo 3 ore, fie să-mi livreze la muncă. Că de aia am apelat la curier, ca să car tot eu 10 kile de colet. Eu nu înţeleg, oamenii ăştia-s demenţi, şi curierii şi ăia cu instalările de orice fel; de ce au impresia că e normal să fii acasă oricînd în timpul zilei? Sau că e super-simplu să-ţi iei vreo juma' de zi liber ca să-i aştepţi pe ei?

PPS: Mai bine facem split că deviem. :smile:
 
Top Bottom