Soluţie NAS pentru acasă

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Arctic Cooling strikes again! În sensul bun, l-am rezolvat şi pe ăsta, cu un Alpine 7 Pro. Are PWM şi sistemul de fixare LGA775 a funcţionat ca uns (spre deosebire de ăla de la coolerul stock). Procesorul şi chipsetul stau la 28 de grade, sunetul e acceptabil (am redus şi ventilatorul de pe faţă la 5v). Hardurile stau între 32-35.

Am mutat SD-ul pe un reader ieftin (şi lent, dar nu contează), pe un backplate USB fixat în interior. Aveam deja un SD şi am găsit un reader şi-un backplate prin casă şi chiar n-avea rost să mai dau bani pe alte variante.

Deja matricea e disponibilă prin NFS, o să stabilesc şi nişte rsync + cronjoburi periodice pentru backup-uri, plus un share Samba pentru care mai vine cu laptop-ul cu Windows în vizită.

Cam asta a fost, cred că pot declara proiectul încheiat cu succes, mulţumesc pentru ajutor.
 
Last edited:

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Cred că merită să fac link la acest thread de pe CG:
Unde gasesc pe stoc un NAS Synology DS209?

A pornit de la intenţia de a lua un DS209, la fel ca mine, dar a ajuns tot la una home-made, deşi diferită de a mea (FreeNAS şi carcasă mică). Şi ni s-a descris şi o experienţă a unui posesor de DS209, care nu pare deloc aşa de rea cum părea (cu minusurile de rigoare, performanţe, hardware proprietar şi cost).
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Bine v-am gasit stimati forumisti, salut in special vechea garda de pe price! :thumbs:

Eu-s omu in cauza de pe CG, initial voiam sa cumpar un NAS din comert, dar datorita lipsei stocurilor, pretului destul de mare si sustinerii lui Wirespot, m-am apucat sa-l fac in regim DIY.

Neavand nicio carcasa adecvata, doar niste rable de AT-uri, de care trebuie sa scap, am purces la cautarea unei carcase cat se poate de mici, din nefericire placile de baza mini ITX sunt scumpe, carcasele de calitate si mai scumpe, asa ca am fost nevoit sa apelez la un sistem second hand.

Am gasit la o firma din Mures, sisteme brand la preturi decente, am ales un Acer Veriton, cu cel mai mic procesor din oferta, celeron la 2800, 1Gb de RAM, placa de baza cu chipset Intel 945G si LAN onboard Marvell gigabit, fara hard, ca nu aveam nevoie, totul la 270 ron.

In cazul hardurilor am optat pentru pentru seria green, pentru a scadea sansele defectarii simultane, am cumparat doua modele diferite, un WD Caviar Green si un Samsung F2 green, ambele de 1Tb. Pret cumulat cu transport, 590 ron.

SO-ul il tin pe un CF, asa ca am mai cumparat un adaptor CF-IDE, care impreuna cu alte cablaraie n-a costat mai mult de 30 ron.

Investitia totala se ridica pana cum la 890 ron, practic putin peste jumate, fata de cazul in care optam pentru DS209 cu aceleasi harduri. La aceasta suma, ma adaug un UPS Apollo second hand 160RON, care e pe drum spre mine. Sper sa fie compatibil cu freeNas, astfel incat sa inchida sistemul in cazul unei pene de curent.

Neavand cunostinte de linux, sunt nevoit sa apelez la un SO dedicat pentru asa ceva, pana acum am testat FreeNAS, unRAID si ClarkConnect. M-am intors la Freenas, dar daca aveti vreo alta sugestie sunt dispus s-o incerc.

Atasez cateva poze: (BTW. In Vbulletin, nu se pot include pozele atasate in cadrul postului?)


Probleme de rezolvat: WOL, care merge perfect cu un XP instalat, dar indata ce trec la BSD, nu mai functioneaza, cred ca tine de felu in care BSD-ul inchide calculatorul. Am incecat sa setez din BIOS pe S1, S3, S1&S3, da' nu-i nicio diferenta.
 

Attachments

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Tray-ul in care sta Samsungul si adaptorul CF2IDE este "home-made"? Sau e ceva din comert cu/fara adaptari? (ultima poza)
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Bausto, tray-ul e asamblat de casa, practic in locul CD-Rom-ului, am instalat un adaptor de la 5,25" la 3,5" recuperat dintr-o carcasa veche, in care am fixat Samsungul. Uite o vedere laterala, partea de jos, unde-i instalat WD-ul, e de fabrica, ala era locul implicit al hardului in sistem.

DSCI0146.JPG


Adaptorul CF-IDE e din comert, mai exact de aici, iar partea frontala pentru slot-ul CF, am construit-o din forex si vopsit-o cu spray de janta.


Burebista, multam, exact asta cautam.:wink:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Neavand cunostinte de linux, sunt nevoit sa apelez la un SO dedicat pentru asa ceva, pana acum am testat FreeNAS, unRAID si ClarkConnect. M-am intors la Freenas, dar daca aveti vreo alta sugestie sunt dispus s-o incerc.
Openfiler e mult mai rapid și mai constant (ca performanță) decât FreeNAS, doar că are o problemă la care încă nu am găsit o soluție: dacă îți pică discul de boot e complicat să restaurezi volumele (documentația e pe bani, forumul e slăbuț), dar se poate, însă iSCSI nu am reușit să îl fac să mai meargă pe acele volume. Pe partea de NAS era OK.

De asemenea Starwind mai e bunicel, păcat că partea free e cam limitată și partea comercială costă de rupe. Are doar partea de iSCSI. fără NAS.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Pai in cazu' asta raman la FreeNas, ca-i usor de restuarat, chiar si cu un live CD, iar suportul prin comunitatea on-line e acceptabil.

Pun si eu o intrebare de noob.

Se dau 2 discuri de 1Tb si un disc de 160 gb.
Oare pot sa fac cate o partitie de 160 gb pe primele doua discuri, si sa le pun intr-un mirror cu 3 discuri, impreuna cu discul de 160 Gb, pentru datele mai importabte si pentru mobilitate. Iar spatiu ramas pe cele doua discuri mari, sa fie pus intr-un alt mirror de doar doua discuri (partitii)?

Intreabarea e, oare in FreeNAS s-ar putea face asa ceva?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Nu ştiu cum funcţionează suportul RAID software din BSD dar sper că e cel puţin la fel de flexibil ca cel din Linux. Dacă da, atunci se poate, pentru că lucrează cu partiţii şi nu-l interesează unde se află. Poţi să faci inclusiv chestii "stupide", cum ar fi RAID0 între partiţii pe acelaşi disc.

Nu ştiu ce înţelegi prin "mobilitate", dar dacă-l scoţi pe ăla de 160 de sistem cel mai probabil o să se producă resincronizare cînd îl pui la loc, în funcţie de ce-ai făcut între timp cu matricea rămasă sau cu el.

Repet, vorbesc din experienţa cu Linux.

wirespot said:
A mers într-adevăr WOL, cu un Realtek oarecare. Îi dau "ethtool -s eth1 wol g" în cursul procesului de boot, ca să setez placa în modul magic packet, şi ţine minte asta cînd face shutdown. Iar de pe desktop fac un "etherwake MAC" tot aşa în cursul pornirii. Pînă ajung eu pe desktop am NAS-ul disponibil.

Altă fază haioasă: îi pot zice să cînte în diverse cazuri. Am instalat un progrămel numit "beep" care poate da diverse tonuri la speaker-ul de carcasă, şi am găsit un script care poate interpreta tonuri de Ericsson la beep. Deocamdată l-am pus să cînte cînd a terminat de bootat, respectiv o dată pe minut verifică dacă matricile sînt ok şi chiţăie dacă nu.
Berti said:
Foarte tare! Practic ti-ai rezolvat toate problemele, poti sa-l muti in debara.

Ce distributie folosesti tu? E complicat de configurat un raid1 si samba? Ca tare ma enereveaza lipsa WOL-ului.

P.s. Hai sa continuam discutia doar intr-un loc, eventual doar dincolo.
Folosesc Debian Sid (stable). Mă tem că dacă nu cunoşti Linux ar putea fi complicat, pentru că toată configurarea am făcut-o din linia de comandă şi presupune să te pricepi la /etc, lucru direct cu mdadm etc.

Însă dacă mai înfigi o placă de reţea la tine şi-i bagi cablul acolo, nu o va lua oare FreeNAS pe aia în considerare? Inclusiv cu WOL, că la mine practic asta a fost soluţia.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pun si eu o intrebare de noob.[...]
Intreabarea e, oare in FreeNAS s-ar putea face asa ceva?
Dacă ai răbdare vreo 2-3 zile îți spun pentru că tocmai vreau să fac un asemenea test, dar nu am discurile disponibile.

FreeNAS se pare că nu va mai fi dezvoltat, 0.7 e ultima versiune bazată pe FreeBSD 7.x. Există un înlocuitor pe nume CoreNAS dezvoltat de aceeași persoană (Volker) care se ocupă și de FreeNAS, produsul e bazat pe Debian și o să apară când o fi gata :smile: Se speră la un working demo pe la sfârșitul anului, poate un produs utilizabil prin primăvară.

Altă opțiune este NexentaStor pe care tocmai o testez. E bazată pe OpenSolaris și folosește ZFS (nu știu ce versiune), deci suportul hardware e limitat dar dacă îți merge ești fericit.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Nu ştiu ce înţelegi prin "mobilitate".
Cand concep un device, incerc sa tin cont de toate situatiile posibilie, iar in cazul asta, m-am gandit la situatiile de forta majora. Stiu suna dramatic si poate exagerat, dar nu poti sti cand adoarme vecinu cu tigara in mana si te evacueaza pompierii ca asta are doua butelii pline in debara. Normal ca nu poti lua NAS-ul in brate, deci un hard de laptop accesibil din exterior ar fi binevenit.

Uite o solutie eleganta, rack de 2.5" pe sloturile din spate. Totusi e destul de scump, dar idea-i buna, cred ca as putea sa bricolez asa ceva, bine, fara sistemul de eject, dar pentru extragere ocazionala n-ar fi necesar.


Folosesc Debian Sid (stable). Mă tem că dacă nu cunoşti Linux ar putea fi complicat, pentru că toată configurarea am făcut-o din linia de comandă şi presupune să te pricepi la /etc, lucru direct cu mdadm etc.
E clar, raman la variantele cu interfata web, fiindca n-am timpul necesar sa invat linux la un nivel suficient pentru a putea face operatiile respective.

Însă dacă mai înfigi o placă de reţea la tine ...
Din pacate nu pot, carcasa are un singur slot, dar necesita riser, pe care nu-l am. In acest scop am sunat la Mures, dar nici una din carcase nu avea asa ceva. Iar sa comand din UK, singuru loc unde am gasit, doar pentru teste, nu prea merita.


Dacă ai răbdare vreo 2-3 zile îți spun pentru că tocmai vreau să fac un asemenea test, dar nu am discurile disponibile.
E foarte bine venit testu tau, l-a face eu, dar am nevoie de-un adaptor IDE->SATA, pentru hardul de 160Gb, care probabil nu ajunge mai repede de joi sau vineri.

Citisem ceva despre treba cu schimbarea platformei FreeNAS-ului, din cate am inteles, trecerea pe Debian, ar aduce multe avantaje.

Pare interesant NexentaStor asta, tu care versiune incerci, developer sau trial?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Începe să sune ca întrebarea lu' Granny Weatherwax, "ce-ai lua dintr-o casă în flăcări". :smile: Cred că discurile din NAS nu-s foarte sus în lista mea de priorităţi. :smile:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Nu contest, se strange mult shit digital, pe care cu putin efort poti sa-l recuperezi oricand.
Dar pozele si alte chestii personale n-ai de unde sa le recuperezi, pe moment is vreo 30-40 gb, pentru care m-as intoarce intre flacari, ca pompieru' american dupa matza.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
30-40 GB îi ţii pe un HDD de 1,8" offline, un stick de 32 GB, chestii de-astea. intră la fix în buzunar, nu-ţi trebuie NAS pentru aşa ceva.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Adică îţi trebuie şi un sistem de backup offline şi off-site, nu always on cum e un RAID. O să stai de-acum acasă tot timpul că poate-poate se întâmplă ceva şi trebuie să-ţi scoţi discul din sistem? :smile:

Ţine minte că discurile din RAID merg non-stop şi au replicare instantanee; au sens să funcţioneze aşa pentru a asigura redundanţă pentru informaţii ce se modifică frecvent. Dar o arhivă cu documente ce le accesezi o dată pe an şi care nu se modifică decât tot foarte rar n-are nici un sens să fie online non-stop. Ai o replică locală ce o poţi accesa fără RAID, şi încă un duplicat într-un dulap într-o altă locaţie, gen cutie de valori la bancă. Faci sincronizarea celor două o dată pe trimestru sau pe lună sau cât de des e rezonabil.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
E necesar sa fie on-line, fiindca nu doar eu am nevoie de fisierele respective, ba ma freaca nevasta ca vrea sa trimita pozele din concediu la nu stiu ce prietena, ba vine varu ca vrea si el documentatia referitoare la nu stiu ce.

Pana acuma aveam un rack de retea cu un hard de 250gb, care servea filme pentru un player Eboda, de foarte multe ori s-a intamplat sa-l folosim pentru stocarea temporara a unor fisiere.

Venea cineva:
- Unde sa-ti pun cutare fisierele?
- Apoi tzipa-le pe Eboda (asa era denumit NAS-u) ca le-oi lua eu.

Problema era urmatoarea, playeru E-boda are o limita de fisiere la drive-ul extern, daca-s prea multe, nu-l mai vede. Asa ca mai mereu trebuia sa mut de urgenta fisierele multe si marunte, stocate temporar acolo, pentru a putea viziona un film.

De aici a derivat nevoia unei unitati centrale de stocare. Fiindca nu voiam sa-mi incredintez datele personale unui singur hard, am optat pentru RAID1.


Cat despre back-up in alta locatie si sincronizare periodica, mi-ati dat de gandit, am sa studiez si aspectu asta. Dar deocamdata sa termin cu NASu' asta.


Iar treaba asta de am debitat-o ulterior, cu mirror pe 3 harduri din care unu maruntel, e doar un moft, pe care mi-l pot satisface, daca tehnic este posibil, fiindca componentele exista, nemaifiind necesare investitii suplimentare consistente.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E normal să vrei un NAS, dar nu să fie portabil. Într-o vreme aveam un laptop la servici pe care aveam o copie a tot ce aveam mai important: poze și documente. Discul din laptop era criptat și actualizarea o făceam cărând uneori laptopul acasă, mai apoi am luat un disc extern și aveam cu ce face ușor sincronizarea (era într-un singur sens). Acum cred că ar intra totul pe un stick de 32 GB, dar tot un disc e mai ieftin și mai rapid.

Am încercat să instalez FreeNAS 7 și NexentaStor (Comercial) sub Virtual PC for Win 7. E un soft atât de trist VPC încât nici unul nu a putut să treacă de primul ecran de boot. Am instalat VirtualBox și merge un pic mai mult - FreeNAS afișează vreo 2 pagini de "chestii" care au un sens pentru experții în Linux, masochiști și marțieni, apoi moare la asta
"Trying to mount root from ufs:/dev/md0
GEOM_LABEL: Label ... removed"
iar Nexenta incepe instalarea și după vreo 15 min e încă la 3% în condițiile în care tot kitul are vreo 500 MB. Software bine făcut, i-am creat inițial un disc de 500 MB și a zis că vrea 1024 MB, i-am făcut unul de 1.1 GB și a zis că vrea tot 1 GB și că 1.1 nu ajunge, am făcut unul de aproape 1.5 GB și a zis că vrea 1536 MB, i-am făcut unul de 2 GB și a tăcut din gură. Mama cui a făcut installerul probabil sughiță din greu :frown:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
AdrianB1, daca vrei doar sa testezi FreeNAS, poti s-o faci cu versiunea pentru LiveCD, nu necesita instalare, doar un stick pe care sa-si faca salvarile. Eu asa l-am rulat pana am finalizat slotul de CF.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
L-am avut instalat, nu mă interesează să văd cum arată sau cum se mișcă (prost, la ultima testare a fost cel mai lent din cele 4 produse încercate), vreau doar să mă joc un pic cu opțiunile RAID ca să văd ce cale de migrare aleg. Pentru asta am nevoie de 3-4 discuri cu care să fac teste și nu le am decât virtuale, cele fizice sunt pline aproape toate. Deci, am nevoie de mașină virtuală pentru asta.
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom