Soluţie NAS pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Citisem articolul ăsta mai demult, după cum arată e cam ciudată soluția și nu mi-e clar ce se întâmplă când crapă ceva.
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Messages
122
Mda, destul de ciudat. Cred că o sa fac un mirror pentru chestiile mai importante si al treilea hard il las pentru pr0n & stuff.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Deci cam ce recomandări ar fi la sisteme de operare pentru NAS? Mă tot dau pe sites cu configurații diverse, dar mă interesează în general ce ar fi cel mai ok pentru siguranța datelor. Am auzit din anumite surse că ZFS fără ECC RAM este cam disaster waiting to happen, dar nu-mi prea arde de căutat RAM ECC registered sau chestii de genul plus mobo compatibilă etc.

Mulțumesc.

Ok, deci am ramas la FreeNAS. Acuma mai ramane hardware-ul :biggrin: HDDuri o sa folosesc WD Red (probabil 3TB x4 sau x6), carcasa inca oscilez, dar probabil o sa iau un dulapior din ala rackmount si carcasa sa mearga cu el, dar:
- am procul din desktop, Xeon X3440; cu ce placa de baza as putea sa-l imperechez ca pot folosi ECC RAM? Ceva linkuri directe ar fi super (Amazon sau eBay UK);
- daca renunt la procul din desktop, ce Xeon mai nou ar duce ceva VMs and stuff fara sa moara-n chinuri si fara sa sparga portofelul? Mobo + RAM suggestions?

Danke :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Pentru ECC îți trebuie server chipset, gen Intel 3420 pentru Xeon-ul tău.

Orice Xeon nou îți duce VMs and stuff fără să moară-n chinuri, indiferent de preț. Tot așa, dacă vrei ECC, îți trebuie server chipset, adică producători gen Supermicro sau Intel, din gama de preț "sub-entry-level", cum o numește Intel (din cauză că $2-300 sunt bani de cumpărat șuruburi când vine vorba de server stuff, plăcile astea sunt mai mult pentru workstations). Și vezi că plăcile vin cu lista de memorii certificate, naiba știe dacă merg și cu alte memorii (o să vezi și la vânzare "memorii pentru Dell" sau "memorii pentru HP").
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
Nu găsești pe eBay ceva servere de generație oleacă mai veche, de care să se descotorosească IT-ul vreunei companii, și care să-ți dea ceva mișto la preț rezon? Nu m-aș supăra deloc cu un Dell PowerEdge 2950, deși are doar 6 tăvițe pentru discuri SAS/SATA de 3,5". :smile: Uite unul cu 2 Xeon E5410 2.33 GHz și 16 GB memorie, plus 4 discuri SAS de 450 GB de 15krpm, 300$ + transport din Colorado; trăbă să fie și-n UK de-astea. Mai greu de găsit un model cu 8 discuri de 3,5" în carcasă, chiar și de 3U/4U/5U; mai nou au trecut pe discuri de 2,5", cum e HP DL380 G6, HP DL580 G5...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
În afară de faptul că orice server rackabil face ca trenu' și dacă-l ții la 18 grade, ideea nu-i așa rea.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
Păi n-a specificat că vrea să doarmă cu el sub pernă :tongue: Dacă controlează un pic ventilatoarele din setări atunci ar trebui să fie ok, iar scandalul cel mai mare îl fac discurile de 15k. Oricum am o vagă impresie că dacă e să fie luat pe bucăți s-ar putea să coste mai mult, plus riscul unor inerente greșeli de compatibilitate.

Beef it up, fă un RAID hardware că poți, pune un hipervizor bare metal, fă mașini virtuale pentru ce-ți trebuie (NAS legat direct la volumul RAID, alta pentru procesare de date...), și te ține bine mersi.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Eu cred ca Neo nu realizează cam cat de zgomotos e un server rack mountable, in special daca e in load sau temperatura din camera e mai ridicata.
Ia de aici Dell-ul dat ca exemplu de puterfixer:


 
Last edited by a moderator:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
Yep, așa face, zici că e un turbojet pregătindu-se de decolare. Să vezi ce frumos e când la asta mai adaugi și cele 6 discuri care fac spin-up la 15k, pe rând :biggrin: Am făcut reorganizarea cablurilor de power/LAN în două rack-uri de echipamente într-un weekend, fără să oprim sistemele (trăiască redundanța :biggrin:), și seara eram răgușit de la cât de mult zbierasem toată ziua către ceilalți tehnicieni fiindcă doar așa ne înțelegeam om cu om.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
M-ati spart, ideea mea era sa fac ceva in genul asta. Cu ventilatoare de 120mm si componente alese cu grija iese ceva de mai mare dragul, silentios si fara sa manance ca disperatul curent. Evident, nu la modul cum a facut ala, ca nu am 100TB de pr0n :biggrin: Prin urmare, ideea de server din ala "de-a gata" nu-mi surade, pentru ca fac ca trenul si va trebui sa fie piesa de mobilier dulapiorul respectiv (aka mai pune consoarta un mileu, un pejte de sticla, o vaza de flori pa el type of mobila, nu JumboJet engine type of furniture :biggrin:). De-aia vreau WD Red si nu discuri SAS de 15000RPM, plus racirile de server care sunt de-a dreptul penibile (duh, blade stuff).

Ca idee, vreau un procesor cu cat mai multe cores care sa consume cat mai putin, ca una din VMs va face parte dintr-un render farm care l-am planuit, deci vor exista situatii in care va fi full load si macar sa nu fie full load degeaba. De-aia preferam un Xeon cat mai nou, daca tot nu folosesc X3440-ul, pentru ca nucleele Haswell sunt excelente la power management (asta evident cand nu sunt fully loaded).

Ma interesa un echivalent la Ivy Bridge-E (4930K), dar au scos astia la Xeoane de ma doare mintea si nu stiu de pe unde sa incep cu researchul. Iar placi de baza ce sa mai spun... sunt tufa :smile:
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Salut!
Din vara anului trecut am un Thecus N2200Evo in care am pus un WD Red 3TB. NAS pe care l-am tinut foarte putin in functiune dar deja intampin ceva probleme cu el: nu mai pot sterge multe din directoare iar cand incerc, la acele directoare se blocheaza si trebuie sa-i dau restart din buton. Am tot sapat si ori hdd a capatat ceva bad-uri ori FS-ul s-a facut varza, nu pot afla care anume din astea doua probleme este si asta pentru ca testele pe care stie sa le faca NAS-ul hdd-ului se opresc pe la jumate fara sa arate vreo problema. Iar la linux nu ma pricep deloc, ca sa pot intra cu puty si sa ii fac un test asa hdd-ului. Am de gand sa golesc hdd-ul si sa-l bag intr-un calculator cu Windows si sa-i faca acolo teste. Asta dupa ce-l golesc, ca acum trebuie sa-l golesc si nu prea am pe ce....
Bun, dee aceea ma gandesc serios sa trec pe un sistem custom si platforma FreeNas. Am un calculator care cam freaca duda el pe-acasa, asta este configuratia lui:

Processor
Model : Pentium(R) Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz
Speed : 1.6GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Type : Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 Cache : 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Mainboard : DFI BI P45-T2R
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/14/2009
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 3GB DIMM DDR2

Chipset
Model : Intel P45/P43/G45/G43 DRAM Controller
Front Side Bus Speed : 4x 266MHz (1GHz)
Total Memory : 4GB DIMM DDR2
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 399MHz (798MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Mushkin 991599 996599 2GB DIMM DDR2 PC2-8500U DDR2-1066 (5-5-5-18 3-23-6-3)
Memory Module : Mushkin 991599 996599 2GB DIMM DDR2 PC2-8500U DDR2-1066 (5-5-5-18 3-23-6-3)

Video System
Video Adapter : NVIDIA GeForce 9500 GT (32 SM4.0 1.4GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.38GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 1.4GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)
CUDA Processor : NVIDIA GeForce 9500 GT (32SP 4C 1.38GHz, 1GB DDR2 800MHz 128-bit)

Storage Devices
Seagate ST3160023AS (160GB, SATA150, 3.5", 8MB Cache) : 149GB (C:smile: (E:smile:
ASUS DRW-24B1LT (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (D:smile:

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
Hard Disk (C:smile: : 77GB (NTFS) @ Seagate ST3160023AS (160GB, SATA150, 3.5", 8MB Cache)

Network Services
Network Adapter : Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20) (Ethernet, 100Mbps)

Si pe langa, am intrebari cat cuprinde:

1. Despre FreeNas, am vazut ca ieri a aparut si versiunea 9.2.1:
Am citit un pic din descriere dar la un moment dat se cam bat cap in cap informatiile. Pot sa-l instalez pe un hdd mai mic de pe masina sau numai pe ceva extern, ca si imagine?
As vrea sa folosesc acel Seagate de 160GB, este un hdd vechi dar parca nu l-as arunca doar pt ca este vechi....
Apoi, daca moare acel hdd cu S.O. pierd toata informatia de pe hdd-urile de stocare?

2. Vad ca in cerintele S.O. se spune ca fara 8GB sa nu ma gandesc la versiunea de 64 biti. Acum am 4GB. Masina mea ar duce, daca ii maresc memoria la 8G, versiunea pe 64 biti?

3. In FreeNas pot adauga hdd-uri in timp fara sa stric (sterg) nimic? In Thecus N2200EVO am incercat sa adaug un hdd si nu m-a lasat, ca sa il pot adauga trebuia sa sterg RAID-ul JBOD cu care era setat hdd-ul deja existent (acel RED 3TB) si apoi sa-l refac cu cele 2 hdd si am renuntat. Nu avea optiune de append la raid, trebuia refacut de la zero....

Bun, dupa toata povestea asta voi ce-mi recomandati?
Desigur, multumesc anticipat!

:biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
1. Nu are rost sa il pui pe un disc pentru ca merge de pe un stick USB de 4 GB, restul hardului de 160 nu va fi utilizat. Si cum nu il pornesti des nici nu conteaza viteza mediului pe care e OS.
Daca moare OS nu pierzi datele, le importi pe altul. S-ar putea sa fie nevoie sa faci din nou shares si useri, dar atat.
2. Da. Merge si cu mai putin RAM, dar prea prost; de asemenea trebuie sa stai sa gasesti singur valorile la diversi parametri ca sa mearga pe mai putin de 6 GB. Din cate stiu 6 GB e de fapt minimul, nu 8 GB, iar daca stai sa cauti parametri merge si cu 4 GB, doar ca e mai lent.
3. Poti sa adaugi, dar ca sa le folosesti trebuie sa faci un nou pool, nu poti sa extinzi din mers unul existent. JBOD nu e tocmai RAID ...
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
1. Nu are rost sa il pui pe un disc pentru ca merge de pe un stick USB de 4 GB, restul hardului de 160 nu va fi utilizat. Si cum nu il pornesti des nici nu conteaza viteza mediului pe care e OS.
2. ....
3. Poti sa adaugi, dar ca sa le folosesti trebuie sa faci un nou pool, nu poti sa extinzi din mers unul existent. JBOD nu e tocmai RAID ...

Multumesc mult de tot AdrianB1!
Acum, eu fiind bata la chestiile astea, imi cer scuze dar am ceva (tone de) neclaritati. Mare lucru sa ai niste "batrani" ca voi!
1. As vrea sa mearga non stop si as vrea sa dau acces si la altii, ca de-asta-i nas si nu sa-l folosesc doar eu ca si htpc. Deci, cand zici ca nu o sa-l pornesc prea des... la ce te referi?
3. Evident ca as vrea sa le si folosesc. Ce inseamna un nou pool si ce presupune? Care este solutia cea mai buna, in conditiile in care nu vreau un nici un raid sigur si nici unul rapid ci doar sa vada hdd-urile asa cum sunt ele, adica JBOD?
4. Sistemul ala imi permite sa pun memorii DD3? Acum sunt DDR2 pe el. Daca da, mai am doua memorii de cate 2GB pe calculatorul meu (care insa sunt DD3) si parca daca as face o investitie, as face-o cat mai mica si cu efecte cat mai mari... adica as cumpara 2 memorii de cate 4GB dar le-as pune pe calculatorul meu si as pune toate cele 4 memorii de cate 2GB pe NAS. Ce ziceti? Functioneaza 2xDDR2 + 2xDDR3 pe NAS? Daca da, pierd Dual Channel-ul. Este o problema?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
T2rs nu duce ddr3 si dimmurile ddr2 de capacitate mare sunt foarte scumpe.

Citeste ce am postat si eu relativ la de ce e bine sa ai ram ecc pe freenas. Aceeasi intentie o aveam si eu sa reciclez un sistem mai vechi, dar... Ma rog, depinde si ce tii pe el, daca e ceva neimportant te poti juca cu orice sistem. Daca e ceva irecuperabil, eu as merge pe ecc.

De asemenea, aia cu stick usb merge, dar poate fi o problema daca trece cineva si il agata sau il scoate ca are nevoie si nu te intreaba :smile: As recicla un ssd minuscul sau as lua cel mai ieftin ssd posibil, pentru spatiul liber se gasesc intrebuintari (masini virtuale, de ex).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
BTW, dacă vă gândiți să cumpărați un adaptor USB3 de forma asta, asigurați-vă întâi că încape. Eu l-am folosit vreo două săptămâni în desktop, până am făcut upgrade la placa grafică; cum cea nouă a fost mai lungă, a acoperit unul din porturi, iar în dreptul celuilalt sunt niște cabluri. Mie-mi trebuia la receiver-ul de la gamepad (header-ul intern e Intel, cele externe sunt 3rd party, prima dată când bagi receiver-ul merge și în alea, dar dacă intră gamepad-ul în standby nu mai e recunoscut).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
1. As vrea sa mearga non stop si as vrea sa dau acces si la altii, ca de-asta-i nas si nu sa-l folosesc doar eu ca si htpc. Deci, cand zici ca nu o sa-l pornesc prea des... la ce te referi?
3. Evident ca as vrea sa le si folosesc. Ce inseamna un nou pool si ce presupune? Care este solutia cea mai buna, in conditiile in care nu vreau un nici un raid sigur si nici unul rapid ci doar sa vada hdd-urile asa cum sunt ele, adica JBOD?
1. Adica nu il pornesti de x ori pe zi ca sa conteze timpul de boot, ci il lasi pornit permanent sau pe-aproape si atunci poti astepta sa faca boot in 3-4 minute o data la Y luni.
3. Un pool e un disc JBOD sau un RAID. Da, poti folosi JBOD cu FreeNAS, dar nu stiu daca are rost.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Sistemul asta este mai bun pentru un NAS decat ce am eu?

http://www.pchouse.ro/hp-xw9300-2-40.html

Neo, inca mai caut postul tau referitor la memorii, eu habar n-am ce inseamna ECC dar sunt curios sa aflu ce si cum, mai am de citit 10 pagini, este asa de anost sa citesti niste pagini de acum 4 ani, care nu mai au nici-o sustinere in realitate....
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Sistemul cu Opteron nu e mai bun; folosește memorii DDR2 (adică rare și mici) ECC non-registered (adică și mai rare), ca să aduni 8GB DDR2 ECC o să-ți ia ceva; cei 2GB sunt 4x512, adică nu poți să refolosești nimic. Pe urmă, Opteroanele de genul ăla nu-s prea eficiente energetic și mai greu de răcit. Aș rămâne la sistemul actual.

ECC memory - teoretic bună, practic e server-oriented, adică server priced.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
Aveti idee, MB meu stie sa gestioneze memorii ECC?

Mainboard : DFI BI P45-T2R
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 09/14/2009
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes

Un amic zice ca imi poate aduce memorii DDR2 ECC Kingstone la un pret f. bun (cca 85 RON bucata) dar mi-a zis ca s-ar putea sa nu stie MB-ul meu sa le gestioneze.
 
Top Bottom