Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Scrie la ei pe site cum functioneaza prostia aia de unRAID:

"When capturing data, unRAID® writes an independent file system to each data drive. When you save a file to the system, it’s stored in one data disk’s file system. unRAID® updates the corresponding blocks on the parity disk to reflect the new data. As long as the parity disk is as large as or larger than all the other drives, unRAID® can use all the space on all its data drives for user files."

In traducere simpla scrie cate o copie pe discul de paritate, disc care trebuie sa fie cat suma tuturor celorlalte ca sa poata sa scrie paritate pentru ele. E un soi de JBOD software cu n-1 discuri cu copie pe discul n. Putea sa ii spuna si unRahat, ca tot aia e.

BTW, am făcut aceleași teste cu RAID 5 din Win 2008 înainte să încerc în mașină fizică, și a supraviețuit la:
- ...
Pai asta si trebuie sa se intample, prin definitie. Si la RAID-Z e la fel, cu singurul semn de intrebare daca le poti muta de pe un OS pe altul. Singura restrictie la ZFS e sa nu il muti pe un sistem mai vechi care sa nu stie versiunea curenta (ZFS are versiuni compatibile backwards, dar nu si invers).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Dacă ar fi supraviețuit la primul test, aș fi încercat să văd ce face când se umple discul de "paritate", dar n-a fost să fie.

Cu Win 2008 știam cam ce ar trebui să se întâmple, dar la partea de import nu mi-era foarte clar dacă toate metadatele sunt pe discuri sau mai trebuie ceva în plus - adică dacă îți crapă Windows-ul original, ai neapărată nevoie de un backup al lui ca să ajungi la date. Se pare că nu.

Pe de altă parte, nu poți să conectezi un dynamic disk de Windows prin USB, îți zice că e invalid, nu te lasă să-i faci nimic - deci îți trebuie cel puțin o placă de bază care să aibă suficiente SATA-uri.

Știu că la controllere hardware cam trebuie să ai unul la fel ca să recuperezi datele dacă îți crapă controller-ul, mai ales pe RAID5. N-am avut ocazia până acum să văd cum se face, dacă descoperă automat array-ul vechi sau trebuie să îi mai dai din metadate.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
585
Știu că la controllere hardware cam trebuie să ai unul la fel ca să recuperezi datele dacă îți crapă controller-ul, mai ales pe RAID5. N-am avut ocazia până acum să văd cum se face, dacă descoperă automat array-ul vechi sau trebuie să îi mai dai din metadate.
Controller-ul hardware detecteaza automat matricea veche si o importa. Se spunea ca discurile trebuie puse in aceeasi ordine dar a mers si cand am "amestecat" discurile, just for fun.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Din ce am vazut intr-un test mai vechi (vreo 2-3 ani, cred) controllerele de la fabricanti diferiti nu importa matrici RAID facute cu alte controllere, doar cu ale lor si nici atunci nu e asigurata compatibilitatea cu orice controller de la acelasi fabricant. Ex. Adaptec si LSI au moduri diferite de a scrie informatiile despre matrice si nu se poate importa direct una facuta cu Adaptec pe un LSI. De asemenea daca e o matrice facuta pe un controller LSI nu o sa mearga importata chiar pe orice alt controller LSI.

La fel si cu cele facute din OS, nu am incercat si chiar nu stiu daca o matrice facuta sub Win 2008 poate fi importata in Win 2000 Server.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
E totuși mai simplu să găsești un OS decât un controller.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Surprize placute cu FreeNAS. De ceva vreme imi tot puneam intrebari despre performanta, copiam volume mari de date cu aproximativ 60 MB/sec in medie de pe desktop, chiar de pe SSD. Stiam ca uneori obtin si mai mult, dar nu ma prindeam cand si de ce. Nu ma prind nici acum despre detalii pentru ca am facut mai multe schimbari odata, dar:
- am pus o placa de retea Intel "Gigabit CT Desktop Adapter" si am dezactivat Realtek-ul onboard atat pe NAS, cat si pe desktop. Copiere constanta la 80 MB/sec fata de 57 MB/sec in conditii identice cu 2 ore in urma
- am activat MTU 9000 pe ambele computere, viteza de copiere a crescut la 100 MB/sec constant, initial a inceput cu 105 dar dupa vreo 30 de secunde s-a stabilizat la 100.

Este absolut singura schimbare pe ambele computere, partea de networking. Si a scazut si ocuparea procesorului pe desktop (masurata cu Task Manager si ochiometru) si in FreeNAS, raportata de loguri. Confirm rapoartelor Interface traffic a crescut de la 500 Mbps la un pic peste 800Mbps, in acelasi timp si CPU usage de la 30% la 50% (ca doar calculeaza paritati) si System load (aici de greu de spus cat, e un grafic multiplu care nu e tocmai constant).

Deci, me happy si "bravo Intel!".
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Asta sună mai degrabă a drivere proaste; eu aveam un Realtek 8169 în NAS-ul vechi și se descurca cu 100MB/s. MB-ul nou are un Intel I217-LM, n-am văzut vreo diferență, și fără jumbo frames.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Din pacate a trebuit sa scot jumbo frames, laptopul Acer (retea broadcom pe fir si un Atheros wireless) nu vede deloc NAS-ul in retea pe wireless si il vede, dar nu poate copia nimic, pe cablu. Win 8.1 pe laptop si fara optiune de Jumbo Frames in driverul placilor.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, de-asta n-am nici eu activat jumbo, că nu toate device-urile se descurcă ok.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Am încercat și eu jumbo frames, dar rămân fără net: routerul Belkin, deși cu switch Gigabit, nu mai rutează pachetele cu jumbo frames. Meh.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Tocmai ca internetul merge fara probleme de pe desktop, doar intre unul din laptopuri si NAS e problema desi sunt conectate in acelasi switch.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
După upgrade de array de la 2x1 TB la 2x2 TB am zis că le vând pe alea vechi, dar până la urmă m-am uitat eu mai bine prin carcasă (NSK 2480) şi le-am vârât în cuşca de 5", suspendate cu elastic de chiloţi. Ţin minte că mai încercasem pe vremuri şmecheria dar se încălzeau ca naiba. Acum am pus lângă ele şi un ventilator şi o duc bine (30, 31 alea din sloturile dedicate, 31 şi 33 de grade alea din cuşcă, ăla de deasupra probabil suge niţel şi de la ăla de dedesubt).

Long story short, upgrade de la 1 la 3 TB.

Cu ocazia asta am mutat şi partiţia sistem pe o matrice RAID1, că era pe un card SD ieftin înfipt într-un cititor USB ieftin înfipt într-un bracket de extensie USB înfipt în placa de bază. Şi avea o viteză magnifică. (Deh, asta am avut prin casă când am încropit sistemul şi nu-ş de ce nu mi-a dat prin cap să pun partiţia sistem tot pe discuri.)

Am făcut upgrade şi la procesor, de la un Celeron single core la un E5300 dual core (mersi, Velkan, e ăla pe care mi l-ai dat în 2012 :biggrin: ).

Tot cu ocazia asta am înfipt înăuntru un TV tuner Hauppauge PVR 150 care cică ar avea encodare hardware MPEG2. Mai am şi un senzor infrared two-way, vreau să pun un MythTV şi să văd dacă pot să scot un PVR din toată afacerea. Senzorul two-way e ca să îl lipesc pe geam lângă ăla de la STB, să-şi poată schimba singur canalul când vrea să înregistreze.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Eu țin un HDD de 2TB 7200rpm suspendat în cauciuc, nu se încălzește chiar așa de rău, uzual ~37 de grade. Cele din NAS stau la la 31-32, cu ventilator de 800rpm într-o parte.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Data trecută când am încercat era cu unele multe mai vechi, de vreo 250 GB. Astea mai recente probabil că-s mai şmechere, mai ales că o pereche sunt din seria Green. Le-am dat şi acoustic management pe maxim, sleep când nu foloseşte nimeni serverul... ar trebui să fie chiar nesimţite să se mai încingă.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Deci WD Red are a thing până la urmă :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Și eu sunt plin de Seagate-uri, mai nou de-alea de 4TB pentru care încă nu-s deciși. Tocmai am făcut cadou unul de 1.5TB de care zic că-s proaste de bubuie, luat prin 2009. Mai am 2 de 2TB. Redundanța să trăiască.
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Messages
122
Aveti ceva experienta cu Storage Spaces in Windows 8? Nu stiu daca sa folosesc asta sau onboard RAID5 (Intel h87)
 
Top Bottom