Super! Multumesc puterfixer!
Neo,
il gasisem intre timp dar iti multumesc frumos! N-am stiut ca este asa de recent.
Ai dreptate, nu era chiar anosta citirea posturilor vechi, insa in conditiile in care am luat topicul de la zero, din 2009, cautand ceva anume si incercand sa citesc in diagonala, era totusi oarecum frustrant sau usor anost, cum vrei sa-i spui.
No offense please
Multumesc mult Thor, pretul este tot cam pe-acolo. La cel.ro este chiar mai ieftin D-Link-ul (in USA pretul D-Link-ului este la promotie, 69USD, in Romania ar trebui sa fie 69 EUR insa comerciantii nostrii au uitat sa-l mai dea jos, deocamdata vad ca doar cel.ro l-a scazut):
Router D-Link DIR-655:
http://www.cel.ro/wireless/router-wireless_n-d_link-dir_655-300mbps-l/ 269 RON
Router TP-Link TL-WDR3600:
http://www.cel.ro/wireless/router-wireless-tp_link-tl_wdr3600-l/ 278 RON
Specificatiile sunt clare, TP-Link are dual band si 1 USB in plus.
Ca si control al calitatii (retururi), care o fi mai bun?
Stai calm, nicio problema
Despre routere, folosesc DIR-655 si merge exceptional, atat wireless cat si wired. As fi vrut sa-l schimb sa iau ceva care stie wireless ac, pe de alta parte doar Macul stie de asta si cel mai probabil o sa astept sa se mai maturizeze tehnologia.
In privinta USBurilor, sincer nu prea vad la ce-ti folosesc. Sa conectezi un HDD cu date pentru share este inutil, este mult prea lent. Sa conectezi o imprimanta - da, atata timp cat este o singura imprimanta. Pe de alta parte, eu a trebuit sa-mi iau un print server pentru ca a) am 2 imprimante si b) nu vroia sa recunoasca una din ele. Nimic spectaculos, este ca un mini router si la fel de prost la configurari, dar macar merge
Cu dual band - meh. Un amic spunea zilele trecute ca banda de 5GHz e minunata si cool numai ca nu foarte multe devices pot s-o si acceseze. Asta-mi aduce aminte de Sony Playstation Portable care nici pana in ziua de astazi nu stie alta chestie decat WEP dpdv wireless, deci orice retea macar remotely secure nu-i buna si sa-ti desecurizezi reteaua pentru un device e penibil. Nu este la fel de crippling, dar este cam tot pe-acolo de penibil.
@
wirespot - parca da, din cate stiu. Ideea era ca registered si unregistered sunt la fel de bune pentru un NAS de-acasa. ECC sa fie

Cat despre HDDuri, cred ca
puterfixer se referea la faptul ca este bine sa fie de aceeasi capacitate si aceleasi specificatii (i.e. WD Red 3TB, iei unul acum, iei unul mai tarziu, iei doua mai tarziu). Chestia este ca ai sansele sa fie din loturi diferite la aceeasi comanda si din acelasi lot la comenzi diferite, in functie de cat de mare, respectiv mic este magazinul respectiv. Sunt de acord ca-i bine sa fie din loturi diferite sau serii diferite ale aceluiasi model, dar nu-s de acord ca a pune un Seagate 3TB 7200RPM in RAID cu un WD Red 3TB este o idee buna, deoarece primul este sensibil mai rapid (cel putin teoretic). Evident poti face RAID din orice cu orice, inclusiv SSD cu HDD, WD Raptor 36GB cu WD AAKS 320GB (yeah, I did these

), dar nu inseamna ca-i si intelept sau indicat sa faci asta
Pe de alta parte, am RAID-at 2x AAKS 320GB cu un Hitachi de 640GB si totul a mers uns, fara probleme. Timp de vreo 2 ani, pana cand am inceput sa mai vand din ele pe masura ce le-am inlocuit, o alegere cam proasta pentru ca mai am sisteme pe care HDDurile alea erau cel putin OK fie si numai pentru stocare (AAKSurile sunt inca printre cele mai misto HDDuri SATA facute vreodata).
Eu unul nu as recomanda Linux pur pentru un incepator intr-ale stocarii, este foarte usor sa strici ceva si fara sa faci nimic - vezi experientele voodoo ale lui
miahi cu diverse periferice hardware care s-au hotarat sa nu mai mearga

la care as adauga experienta mea din ultimele luni cu Arch/Debian/Ubuntu/Mint/FreeBSD (da, stiu, shh), care mi-au lasat un gust amar.