Am luat o VM de unRAID v5 să înțeleg cum funcționează, că nu mi-era clar din ce pălărie ar putea scoate datele picate. Concluzia e simplă: nu le scoate de nicăieri.
Fiecare disc e văzut separat (nu unifică storage-ul) și pune kindof parity pe discul de parity. Cum discul de parity poate fi la fel de mare cât celelalte, e clar că nu poate să copieze 100% datele pe parity (deci nu e chiar RAID1), așa că nu mi-era clar, dacă pică un disc de date, de unde le recuperează. Pe de altă parte, dacă freci câteva discuri cu writes în paralel, discul de paritate o să se dea cu capetele de toți pereții (deci șanse mai mari să pice discul de paritate în principal). Presupun că de-aia e marketed ca
media storage, că la altceva nu ține. Înțeleg că se poate pune un cache disk SSD, să facă buffering la parity pe ăla.
Acum ce văd eu în VM:
- când scrii, scrie pe parity și pe discul pe care scrii.
- când citești, citește doar de pe discul de date, nu pare să verifice dacă a citit corect. Aici e posibil să fie totuși o chestie de VM, poate dacă face RAM caching nu se mai aprinde "becul" de la HDD.
Am scris niște date pe unul din discuri (SMB share), cu verificare MD5
după care am dat cu toporul, să vedem unde crapă:
Code:
dd if=/dev/zero of=/dev/hdc bs=51200
Ce s-a întâmplat a fost că datele s-au bușit:
Am dat check parity din interfață, mi-a zis că a reparat 56800 de erori. Aici mai e o chestie, singura opțiune la check parity e "Correct any Parity-Check errors by writing the Parity disk with corrected parity." - din asta înțeleg că dacă datele-s bușite, vrea să updateze parity disk și cam atât.
Am încercat să calculez iar MD5-ul, dar mi s-a bușit și programul cu care făceam MD5, iar device-ul s-a cam dus:
I-am dat un reset, după reboot zice că discul respectiv e unformatted, singura opțiune fiind format.
Concluzia: îi zice unRAID pentru că n-are vreo legătură cu redundanța; tot nu mi-e clar cu
ce are legătură, pentru că un singur disc de paritate de, să zicem, 1TB nu are cum să țină date pentru a recupera 2 discuri de 1TB. Dar se pare că nici măcar dacă ai date mai puține nu merge. Poate am fost eu prea dur cu sistemul
.