Soluţie NAS pentru acasă

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Puteti va rog sa estimati cam cat va consuma NAS ul din imagine, populat pt inceput 2HDD X 2TB ?
Ma gandesc sa-l folosesc "motorizat" de FreeNAS, pt filesharing, ceva torenti, backup secundar pt documentele neesentiale in WIP sau poze cu telefonul, genul de calculator care nu e stins decat atunci cand pica curentul sau cand plecam in concediu.

Ideea de baza e sa consume cat mai putin, din pacate alta sursa n-am gasit.

NAS.PNG


Multumesc!
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
Eu folosesc acum pentru NAS un Corsair de 400W și e destul de ok, a crescut cam cu 3W consumul mediu față de sursa care a crăpat (Fortron de 300), de la 50 la 53W.

La soluțiile astea consumă mai mult MB-ul decât CPU-ul de obicei, și e greu de spus. CPU-ul are TDP 55W, clar nu consumă atât (și Xeonul meu quad are tot cam atât), dar nici nu găsesc multe date de consum în idle (nu prea se înghesuie lumea să facă review la celeroane, vezi link-ul de la sf. paginii pentru un grafic, nu pot să-l pun direct că are paranteze drepte). CPU-ul e super ok ca performanță, e ~echivalent cu i5-ul 580M din T510-ul meu, dar nu suportă la fel de multe idle states - un i3/i5 e mai eficient în idle, dar la alți bani. Așa de la depărtare aș zice 55W +/- 10W pentru tot sistemul. În testul de aici diferența între idle și full load e mică, deci nici dacă bagi ceva mai cpu-intensive no să se simtă mult.

Dacă vrei consum scăzut neapărat vezi că e e35m1-m în lichidare de stoc, dacă nu-ți trebuie chestii CPU-intensive (nu e chiar cel mai tare CPU de pe piață, da' e pasiv) sau virtualizare specială (ex: rulat OSX în VM, se poate doar dacă CPU-ul știe VT-x) e super ok și consumă puțin. Al meu (exact cu placa asta) consumă 53W cu 5 HDD-uri (+unul mic de boot) și 8GB RAM. Doar că știe max 8GB (2x4). Și nu e upgradabil (eu simt mai ales la memorie, aș avea ce pune în 16GB). Ar consuma și mai puțin cu o sursă eficientă la puteri mici (brick), dar una de încredere costă cât alea mari și sunt rare, și n-au 6 alimentări SATA.

O diferență de consum de 10W te costă ~40 de lei pe an.

Code:
http://uk.hardware.info/productinfo/benchmarks/3/processors?products[]=173891&specId=11774&tcId=324
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
Da, e frumoasă, dar nu cred că a fost vreodată în stoc în RO.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Multumesc mult miahi, consumul cat mai mic nu e chiar obiectivul principal, insa vroiam sa ma lamuresc daca pot face ceva in sensul asta.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
628
Da, e frumoasă, dar nu cred că a fost vreodată în stoc în RO.
M-am jucat eu cu una zilele astea (luata de pe CG). E misto ca stie sa opreasca ventilatorul :smile:
In rest face cam ce face orice placa de dimensiunile si caracteristicile ei.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
586
Vezi ca unele placi E350 suporta 16GB RAM chiar daca in specificatii e pus doar 8GB (am eu o SAPPHIRE Pure Mini E350 cu 16GB RAM).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
Merci de pont. Acum n-are rost să încerc; mai văd când s-o ieftini DDR3, e prea greu de scos RAM-ul din desktop.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,346
Puteti va rog sa estimati cam cat va consuma NAS ul din imagine, populat pt inceput 2HDD X 2TB ?
Acum 2-3 saptamani mi-am refacut si eu sistemul secundar, folosit la (foarte) casual gaming, seara 1-2-3 ore filme si in rest merge 24 de ore pe zi cu torrents. Deci placa de baza GA-P85-D3, procesor Pentium G3220, 2x2gb DDR 1333, un HDD 2.5" 500 GB WD Black (sistem de operare si cateva jocuri) si un HDD 3.5" 2TB WD Green 100% dedicat filmelor. Sursa e noua, un Corsair CX430 80+ Bronze. Consumul la priza (fara monitor) in IDLE/torrent a fost de ~47-48W cu placa video HD5450 si vreo 10W in plus cu HD7770 (care sta la frecvente crescute din cauza de dual-display). Probabil ca pe grafica integrata consumul scade sub 45W dar nu am fost interesat de acest test. Ah, si am mai adaugat un WD Green de 2 TB care a adaugat cam 3-4W la consum (am doua rack-uri SATA hot-plug pe sistem).

Deci daca vrei sa consume putin mergi pe Haswell (configuratia aleasa de tine va consuma cel putin 10W in plus fata de cea descrisa de mine, am masurat sisteme cu Ivy Bridge in repetate randuri) si pe HDD-uri Green - acele Toshiba numai "green" nu par, dar e posibil sa ma insel pentru ca nu mai sunt la curent cu acest brand. Oricum, un HDD "normal" de 7200 rpm consuma cel putin 7-8W in idle / low load.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,259
Vezi ca unele placi E350 suporta 16GB RAM chiar daca in specificatii e pus doar 8GB (am eu o SAPPHIRE Pure Mini E350 cu 16GB RAM).

La ce te ajută atât de multă memorie când procesorul e slab și nici storage prea mult nu poți pune? Pentru un NAS nu-ți trebuie 16GB RAM ci 4-6-8 discuri, pentru alte aplicații ce pot folosi atâta memorie (gen mașini virtuale) nu te duce procesorul. I don't get it.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Multumesc mult Cosmin, la Haswell nici nu ma gandisem ca ar putea fi o optiune.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
La ce te ajută atât de multă memorie când procesorul e slab și nici storage prea mult nu poți pune? Pentru un NAS nu-ți trebuie 16GB RAM ci 4-6-8 discuri, pentru alte aplicații ce pot folosi atâta memorie (gen mașini virtuale) nu te duce procesorul. I don't get it.

Al meu nu e chiar NAS, e "whatever server I needed at some point", acum rulează Windows, Oracle DB, MySQL, backup stuff, tot felul de tâmpenii de monitorizare, și aș fi vrut și un VM cu OEL, dar nu prea mai are loc în 8GB RAM. Cel mai CPU-intensive e backup-ul cu Crashplan, că face compresie și criptare.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
La ce te ajută atât de multă memorie când procesorul e slab și nici storage prea mult nu poți pune?
Pentru cache. Tocmai ca daca procesorul e slab un cache urias la scriere faca treaba foarte bine. Mai ales la FreeNAS + ZFS unde 8 GB e minimul recomandat (vor sa puna 6 GB ca verificare la instalare :smile: ) si nu exista limita pentru maxim, iar daca vrei dedupe iti trebuie inca cel putin 1-2 GB de RAM per TB de disc, dar preferabil macar 4 GB de RAM per TB de disc.

Aseara am facut si eu un NAS nou, migrez de la 4x2TB la 3x4TB pentru spatiu total de la 6 la 8 TB. Din pacate pentru o vreme tot cu 8 GB de RAM ramane, ca nu are decat 2 sloturi si memorii de 8GB nu am in plus. FreeNAS 9.11, cu o problema la reporting - collectd porneste dupa NTP, dar nu avea default gateway configurat si normal ca NTP nu mergea si collectd nu colecta date pentru rapoarte. Rezolvat dupa ceva sapaturi pe net si invatat minte :smile:

Iar peste noapte am copiat cam 1.5TB de pe cel vechi pe cel nou. Ce e ciudat e ca daca Total Commander are focus copiaza cu vreo 80 MB/sec sustinut, daca fac altceva scade la 40-45. Asta inseamna ca il las noaptea sa copieze ceilalti 4 TB.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
Nu există o soluție să transferi direct de pe unul pe altul, fără TC pe al treilea PC?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Teoretic exista, dar nu prea simplu. Nu merge, de exemplu, sa declar volumul de pe primul ca iSCSI pe al doilea si sa copiez local in BSD, dar ar putea merge ceva gen share de la unul la altul si copy. Daca era Windows pe unul foloseam WinSCP, dar nu stiu suficient Unix/BSD ca sa stiu care e cea mai buna metoda, drept pentru care o folosesc pe cea care imi e la indemana.

rsync ar fi o idee, dar nu stiu ce performanta are.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
Păi dacă ai ssh și ai acces local la filesystems, ar trebui să meargă și scp, cu un nohup peste ca să nu moară dacă dă timeout sesiunea. Performanța e ok de obicei.
Code:
nohup scp -r /localpath celălalt_server:/remotepath
(dacă nu-i același user, user@celălalt_server)
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Corect. Doar ca am mai rearanjat la copiere folderele dintr-un volum in altul, am mai sters cate ceva pe masura ce puneam in coada de copiere si mi-a fost mai usor sa o fac in Total Commander; in plus am copiat deja aproape tot ce era de volum mare, au mai ramas niste maruntisuri pe care trebuie sa le mai triez. Multumesc oricum, de notat pe viitor.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Idee pentru un NAS/media server/server bun la toate rulând Linux:

* Raspberry Pi board (28.70 GBP)
* SATA-USB adapters (1.95 GBP)
* powered 4x USB hub (21.35 GBP)

Acel USB hub are sursă proprie (şi recenzii pe Amazon care spun că merge bine cu Pi). Conectezi alimentarea microUSB a lui Pi la hub şi ieşirea de date a hubului la Pi pe unul dintre cele 2 porturi USB. Conectezi SSD la adaptorul USB care ocupă alte 2 mufe USB în hub.

Rezultat: Pi, un SSD, un hub, o singură sursă de alimentare şi conexiune la priză. Rămân şi 2 USB libere.

Opţional se poate conecta un mini Wifi adapter pe USB. Şi evident se poate pune un al doilea SSD + adaptor pentru RAID, caz în care trebuie suplimentat hubul, fie direct cu un model cu mai multe porturi, fie cu un alt hub non-powered.

Cost total pentru Pi + 2x SSD de 60 GB + 2 adaptoare USB-SATA + powered HUB ~= 150 GBP.

Evident, nu are spaţiu de stocare foarte mare, dar e suficient ca central file storage şi backup. Avantaje: consum, temperatură foarte coborâte, zgomot inexistent, no moving parts. Carcasă: un castron de plastic cu câteva găuri în capac, din care scoţi doar firul de alimentare.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,197
N-are rost să strici SSD-urile pe raspi, pentru că le legi pe USB, pentru care și un HDD de 5200rpm e prea rapid, placa de rețea e tot USB de fapt (adică împarte bus-ul cu HDD-urile), iar raspi-urile nu-s chiar așa de stabile, mai ales când legi multe device-uri de ele. Adaptorul wifi "oficial" e foarte prost (ping uzual în rețeaua locală 200ms) și n-am reușit să-l țin mai mult de 2 zile conectat continuu, mi-am făcut script-uri care să dea restart la networking din când în când. Și mai nasol e că trebuie să înșiri multe cabluri USB ca să faci un astfel de setup, și trebuie să ai încredere în alimentările USB.

Da, se poate face, dar eu n-aș ține nimic important pe un astfel de NAS. Prefer să plătesc 30 de lei pe lună curentul pentru un NAS cu gigabit și RAID-uri. Iar un NAS de 120GB... hmmm... poți să iei un USB stick de 128GB în loc, îl bagi într-un router cu USB și aia e.
 
Top Bottom