Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
In 1 min de citit pe telefon pare foarte interesant. Mai citesc diseara pe laptop.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
Nu am văzut ce soluție RAID are, sau măcar ce controller. Arată mișto. Nu-i poți trânti un alt OS ca să poți face și virtualizare?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Poti sa dai si detalii? Pe Gigabit poti sa transferi maxim 1000 Mbps in orice directie, in practica doar vreo 8-900 Mbps; daca pui doua placi pe server poate sa scoata spre 1800 Mbps, dar placa ta onboard Realtek nu o sa receptioneze mai mult de 8-900Mbps, adica spor de performanta zero.
Nu stiu cat e rata de transfer teoretica si practica prin placa de retea si nici nu ma intereseaza. Eu masor disc-memorie-retea-memorie-disc la copiatul fisierelor, adica performanta utila din Windows, nu test sintetic. Gigabit chior ~25-30 MB/s. Dual gigabit ~ 40 MB/s. De mentionat ca exista diferente intr-un sens si in altul, nu stiu de ce.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
Ți-ai făcut server de fișiere ca să meargă doar un pic mai bine decât un disc extern USB? :biggrin: Ai și switch care să suporte port trunking, pentru ca teaming-ul să funcționeze?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Nu, mi-am facut server de fisiere ca sa il pot accesa prin VPN de oriunde si ca sa mai ruleze si alte chestii pe el, altfel luam NAS la cutie.
Cablu direct, fara switch. Momentan am alta configuratie, wireless, ca m-am mutat si n-am avut timp sa trag cabluri.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Ori ai discuri vechi, ori placile gigabit sunt pe pci, ori il sugrumi cu altceva. Gigabitul din zilele noastre chiar e gigabit.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Gigabit chior ~25-30 MB/s. Dual gigabit ~ 40 MB/s. De mentionat ca exista diferente intr-un sens si in altul, nu stiu de ce.

E ceva care merge prost acolo, pe Gigabit simplu trebuie sa scoti cam 90-110 MB/sec. Eu scot 90 cu discuri SATA in RAID software (raidz), frate-meu scoate 110 pe orice server cu RAID hardware si discuri SAS.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,260
De ce-mi amintesc eu oare că Gigabitu' merge foarte prost pe conexiune directă, fără switch?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
@AdrianB1: De pe ce SO sunt cifrele alea?
@miahi: Pui doua cabluri?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
gigabit.png

Server: Asus E35M1-M, HDD-uri low power, Win 2008
Client: ăsta, Win 7 Enterprise.

Plăcile sunt alea de pe MB, Atheros AR8151 și ceva Realtek. Între ele e un router + un switch gigabit, cu cablare CAT5e + CAT7.

Bine că ai întrebat, că acum am văzut că mi-a dispărut un HDD dintr-un RAID1.
 
Last edited by a moderator:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Confirm viteze de 90-110MBps via Gbit Ethernet (router + switch fără management). Sisteme de operare - Windows 7 Ultimate, Windows 7 Home Premium și ceva Linuxuri (Mint, Ubuntu, Arch). A, și Win98 nu l-am testat, dar n-am placă de rețea gbit în ăla :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
@AdrianB1: De pe ce SO sunt cifrele alea?
@miahi: Pui doua cabluri?

Server: de la Openfiler la FreeNAS, trecand prin Windows 2003, 2008. Client: orice.
PS: pe aceleasi configuratii hardware si software cele mai bune performante sunt cu iSCSI, cele mai proaste prin SAMBA. FTP e in zona superioara.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Bine că ai întrebat, că acum am văzut că mi-a dispărut un HDD dintr-un RAID1.

Prima dată doar a dispărut un HDD, după care am dat un refresh în device manager și a dispărut și celălalt :bravo:. Dat un restart, au apărut ambele, le-am trecut online, resync. Când a ajuns pe la 25% a picat tot - probabil blue screen sau hardware, nu mai răspundea la nimic dar era pornit, în event manager nu apare nimic special. Oprit din sursă, restart... nu mai pornește de la buton. Scos de la naftalină altă sursă (Corsair 400W), cu aia pornește.

Sursa care nu mai are chef e un Fortron 300W TFX, a mers continuu din februarie 2011 și până azi. Văd că are câțiva condensatori umflați (1500uF, 1000uF, 2x4700uF @10V, făcuți de TEAPO), să văd cum face după ce-i înlocuiesc. Până una-alta Corsair-ul e ok, sistemul consumă doar 5W mai mult decât cu Fortron-ul.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Acum nu pot testa, ca aici n-am cablurile trase inca, dar daca tin bine minte incarcarea era vreo 30% cu intreruperi si DPC, in rest idle.
Hardurile erau un WD AAJS 500 GB PATA conectat la MB si un Seagate green 1TB SATA conectat la un SIL3124 PCI.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Dupa ce am tot testat diferite varianta de galerii foto pentru NAS+HTPC-ul meu, am revenit la Synology. Dar nu oricum, hardware-ul meu cu OS-ul lor. :biggrin:
Niste baieti destepti s-au apucat sa modifice sistemul original si sa-l adapteze pentru PC-uri: XPEnology. Asa ca pe sistemul meu cu placa Asus AT3IONT-I merge super firmware-ul de la Synology, deja are 2 saptamani de cand e instalat si pare stabil.
Din cateva versiuni testate de acolo, a mers doar cea de la Trantor, la celelalte cred ca nu vedea placa de retea fiindca nu seta MAC-ul corect (deloc).

Versiunea actuala la care se adauga in continuare drivere pentru diferite componente este DSM 4.2, se pare ca cei de la Synology au aflat si au inceput sa bage tot felul de piedici sa impiedice portarea pe alte sisteme. Asa ca se lucreaza momentan la DSM 4.3 si se cauta solutii.

Am adaugat si o placa PCI-E - SATA si e recunoscuta automat, asa ca voi avea 6 HDD-uri pe sistem. Nu am testat partea de DLNA inca fiindca sunt in deplasare si n-am toate cele la mine, dar pe Media Player e recunoscut, incarca continutul, deci doar daca nu duce reteaua cred ca face probleme, in rest ar trebui sa mearga flawless.

Cateva minusuri:
- nu recunoaste UPS-uri
- nu pune hdd-uri in sleep
- auto update nu functioneaza...nici nu prea are cum
- la restart are nevoie de imaginea de boot, asa ca am cumparat cel mai ieftin stick pe care l-am gasit si l-am infipt in usb

Download Station nu merge corect cu torrente, nu face seed. Am pus in schimb Transmission si pare sa fie ok. Un mare plus ar fi compatibilitatea, nu mai exista problema de compatibilitate la componente. Asta cred ca tinea de fapt de hardware-ul lor, nu de firmware.
In schimb se vede diferenta enorma la Photo Station si la viteza cu care creeaza galeria (thumb creation si db update), se foloseste de toata viteza de procesare si 4 Gb de ram sunt exact cat are nevoie ca sa nu ramana fara.
 
Top Bottom