Dupa ce am tot testat diferite varianta de galerii foto pentru NAS+HTPC-ul meu, am revenit la Synology. Dar nu oricum, hardware-ul meu cu OS-ul lor.

Niste baieti destepti s-au apucat sa modifice sistemul original si sa-l adapteze pentru PC-uri:
XPEnology. Asa ca pe sistemul meu cu placa Asus AT3IONT-I merge super firmware-ul de la Synology, deja are 2 saptamani de cand e instalat si pare stabil.
Din cateva versiuni testate de acolo, a mers doar cea de la
Trantor, la celelalte cred ca nu vedea placa de retea fiindca nu seta MAC-ul corect (deloc).
Versiunea actuala la care se adauga in continuare drivere pentru diferite componente este DSM 4.2, se pare ca cei de la Synology au aflat si au inceput sa bage tot felul de piedici sa impiedice portarea pe alte sisteme. Asa ca se lucreaza momentan la DSM 4.3 si se cauta solutii.
Am adaugat si o placa PCI-E - SATA si e recunoscuta automat, asa ca voi avea 6 HDD-uri pe sistem. Nu am testat partea de DLNA inca fiindca sunt in deplasare si n-am toate cele la mine, dar pe Media Player e recunoscut, incarca continutul, deci doar daca nu duce reteaua cred ca face probleme, in rest ar trebui sa mearga flawless.
Cateva minusuri:
- nu recunoaste UPS-uri
- nu pune hdd-uri in sleep
- auto update nu functioneaza...nici nu prea are cum
- la restart are nevoie de imaginea de boot, asa ca am cumparat cel mai ieftin stick pe care l-am gasit si l-am infipt in usb
Download Station nu merge corect cu torrente, nu face seed. Am pus in schimb Transmission si pare sa fie ok. Un mare plus ar fi compatibilitatea, nu mai exista problema de compatibilitate la componente. Asta cred ca tinea de fapt de hardware-ul lor, nu de firmware.
In schimb se vede diferenta enorma la Photo Station si la viteza cu care creeaza galeria (thumb creation si db update), se foloseste de toata viteza de procesare si 4 Gb de ram sunt exact cat are nevoie ca sa nu ramana fara.