Soluţie NAS pentru acasă

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
De exemplu, mă uit la mai multe episoade din Big Bang Theory - fiecare îl încarcă în memorie în page cache apoi stă degeaba 20 și ceva de minute până îl încep pe următorul (poate cu o pauză de suc, snack, ceva). Dacă pun 5 minute idle, la fiecare fișier văzut practic face spin-up, ceea ce e excesiv. 30 de minute mi s-a părut mai potrivit.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Am ajuns să-mi caut posturile din thread ca să aflu ce am în NAS, că e mai simplu decât să-l desfac... :lol:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Eu am făcut asta acum vreo lună ca să caut de unde am un HDD, pentru că e singurul pentru care n-am acte și pur și simplu n-am idee de unde a venit.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Daca vrea cineva sa testeze Synology 4.1 DSM pe DIY hardware sau virtual, intrati aici http://xpenology.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=41.
Un rus a facut exact ce am facut si eu si l-a pus pe net, inclusiv kernelul modificat e pe github https://github.com/andy928/xpenology. Eu nu am avut 00-le sa fac asta :smile: Nu vreau sa am probleme legale.

FYI : Daca vreti sa-l folositi in "productie" va trebui sa invatati exact cum si ce face DSM-ul. In caz de probleme, sa stiti cum sa scoateti datele de acolo.

NAS-urile mele in debara :smile:
nas.JPG
 
Last edited:

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Messages
818
Heh, super-tare. :smile: Cred ca o sa ma bag si eu la asa ceva. Am un netbook care sta degeaba prin casa.
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Messages
122
Kind of NAS, workstation folosit si ca NAS :smile:

Intel Core i5, 8GB RAM, Ubuntu 13.04

1xSSD 120GB pentru sistem
3xWD 1TB, raidz pentru poze, filme, muzica si time machine server

Code:
root@linux:~# zpool status
  pool: extra
 state: ONLINE
  scan: resilvered 7,58G in 0h1m with 0 errors on Thu Jun 27 16:17:02 2013
config:

	NAME                                           STATE     READ WRITE CKSUM
	extra                                          ONLINE       0     0     0
	  raidz1-0                                     ONLINE       0     0     0
	    scsi-SATA_WDC_WD1002FAEX-_WD-WCATRC333592  ONLINE       0     0     0
	    scsi-SATA_WDC_WD1002FAEX-_WD-WCATRC016062  ONLINE       0     0     0
	    scsi-SATA_WDC_WD1002FAEX-_WD-WCATRC322958  ONLINE       0     0     0

errors: No known data errors
root@linux:~# zpool list
NAME    SIZE  ALLOC   FREE    CAP  DEDUP  HEALTH  ALTROOT
extra  2,72T   795G  1,94T    28%  1.00x  ONLINE  -
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
OMGWTF?
Core i5 si SSD pentru un NAS? Daca SSD-ul era write cache (ZIL, ARC) mai intelegeam, dar pentru OS? Restartezi din ora in ora ca sa conteze?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Cu ce soluții de SAN v-ați mai jucat? Eu trebuie să fac rost pentru un proiect mic de ceva simplu și ușor de folosit care să știe iSCSI. Până acum am folosit Openfiler, dar pare complet abandonat. Probabil în prima fază va fi folosit într-o VM, contează mai mult să nu ocupe multă memorie decât să fie rapid.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
De ceva vreme am ramas pe FreeNAS, merge suficient de bine pentru ce am nevoie. Are uptime cam cat tine UPS-ul (mai sunt caderi de curent la care trebuie sa dau shutdown) si e activ, primeste actualizari suficient de des (versiuni mai noi de FreeBSD, SAMBA & stuff) si stie iSCSI. Cu OpenFiler am avut ceva probleme la reinstalare cand nu mai apareau iSCSI targets (nu mai tin minte detaliile, dar era destul de dubios sa recunoasca vechile setari si sa le importe).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Eu călăresc OpenMediaVault prin SMB și-mi place. Poate face și iSCSI printr-un plugin, dar nu îl folosesc. Memoria e ocupată de buffer, nu de OS.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Am instalat FreeNAS și pare ok. Problema pe care o aveam în setup-ul anterior (cu Openfiler) se reproduce și aici, deci nu era de la Openfiler, mai săpăm :smile:. Am un cluster Oracle RAC virtualizat care se resetează aleatoriu (asta pare să fie o incompatibilitate VMWare + RHEL 5.5 + Oracle clusterware >10.2.0.1, imediat ce fac upgrade de la 10.2.0.1 la orice mai nou începe distracția) și uneori după reboot nu mai are chef să monteze unul din discurile iSCSI, care pare să se corupă - trebuie reinițializat ca să-l recunoască iar Oracle. Se pare că se întâmplă și cu FreeNAS, deci nu e de la storage.

Acum am reinstalat cu VMWare + Oracle Linux 6.4 și clusterware 11.2.0.1 pe FreeNAS + iSCSI și ăsta pare stabil.

Poate m-am obișnuit eu cu Openfiler, dar FreeNAS pare mai neprietenos - adică a trebuit să sap mai mult până am făcut iSCSI-ul, nu-mi aduc aminte ca prima dată când am făcut iSCSI cu Openfiler să fi frecat așa mult documentația. Pe de altă parte, nici nu freci chiar des setările unui storage, e mai important să fie reliable decât să fie super ușor de utilizat.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Ok cer și eu un sfat. Să zicem că aș avea posibilitatea să iau un QNap TS-1079 Pro la un preț excelent, nou (cam 1/2 din prețul retail). Sau să construiesc eu unul?

Ca și configurație mă gândeam la un Intel smth smth Haswell? Placă de bază mITX, carcasa asta, 16GB RAM (dacă tot îl fac custom, probabil o să mă joc și cu virtualizare din greu), 4x4TB și un SSD de 40GB pentru SO, toate controlate de un LSI 9211-8i (sau HPul care se flăshuie la ăsta de pe ebay în funcție de ce găsesc mai întâi...). Apoi începe dansul...
- ce SO?
- ce RAID?
- ce FS?
- una sau două plăci GBit?

Ce UPS? M-am cam săturat să stau cu morcovul și cerințele ar fi să ducă și ce desktops sunt în casă deci un 2000-2500 VA ar fi necesar...

Thanks.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
- ce SO?
- ce RAID?
- ce FS?
- una sau două plăci GBit?
Windows sau Linux pentru ca vrei vurtualizare si OS pe SSD. Eu as fi pus FreeNAS pe un stick USB si as fi folosit SSD-un ca si cache pentru RaidZ, dar nu ai virtualizare in acest caz.

Doua porturi (nu placi, ca ai deja un port integrat pe orice mb si oricum gasesti placi dual-port daca insisti sa mai pui o placa) Gigabit nu iti aduc nici un spor de performanta daca nu folosesti mai multe computere simultan, intrarea in client va fi limita.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
La mine dual-gigabit (software teaming, ca hardware nu stiu daca exista) a adus un spor de performata de vreo 40%, dar clientul era Realtek onboard.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Să zicem că aș avea posibilitatea să iau un QNap TS-1079 Pro la un preț excelent, nou (cam 1/2 din prețul retail). Sau să construiesc eu unul?
[...]
Ce UPS? M-am cam săturat să stau cu morcovul și cerințele ar fi să ducă și ce desktops sunt în casă deci un 2000-2500 VA ar fi necesar...

Thanks.
Cool, and these? :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
La mine dual-gigabit (software teaming, ca hardware nu stiu daca exista) a adus un spor de performata de vreo 40%, dar clientul era Realtek onboard.
Poti sa dai si detalii? Pe Gigabit poti sa transferi maxim 1000 Mbps in orice directie, in practica doar vreo 8-900 Mbps; daca pui doua placi pe server poate sa scoata spre 1800 Mbps, dar placa ta onboard Realtek nu o sa receptioneze mai mult de 8-900Mbps, adica spor de performanta zero.

Cool, and these? :biggrin:
Nu stiu ce e QNap si nici nu am chef sa sap, oricum nu am incredere in solutii black box daca e asa ceva, iar daca e doar un NAS preconfigurat - atunci de ce nu, doar sa fie la 1/2 din pretul unul sistem similar bine configurat :biggrin:

UPS: dimensioneaza ce ai de pus pe el si vezi cat ai nevoie. Oricum nu o sa tina mai mult de 10 min in practica, am incercat un UPS de 1400VA cu un sistem de 80W si tot 30 de minute a tinut, asa ca daca vrei UPS doar ca sa ai timp de shutdown ia-l pe cel mai ieftin care are capacitatea necesara; daca vrei unul cu software bun nu stiu ce sa zic, softul de la APC era in general destul de idiot pe vremuri (ultima data l-am incercat acum 2-3 ani), iar la chinezarii am gasit ocazional s soft decent, dar e o loterie si nu o stiinta.
 
Top Bottom