Soluţie NAS pentru acasă

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,374
Sint de acord ca sint diferente, dar hai sa vedem si altfel: daca scapi un hdd pe jos trebuie acceleratii de sute de G ca sa-i faci pagube. Asta daca nu locuiesti pe vreun cuirasat care are podeaua din blindaj.
Pe orice soi de HDD timpul de acces e mai mic, chiar daca necesita montaj.
Discurile, indiferent ca sint CD sau BR, sint facute dintr-un strat chimic care se degradeaza in timp. Am CD-uri Kodak cu substrat auriu (am uitat substanta) care erau foarte scumpe, dar merg si acum dupa mai bine de 10 ani, dar am si discuri care au cedat dupa nici un an, deoarece substratul s-a oxidat.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Mda, dar BD-R ar trebui să țină teoretic ~50 de ani, vezi aici un articol foarte interesant. Stocate la temperaturi/umidități corecte ar putea ține sute de ani efectiv.

În funcție de cum evoluează stocarea, oricum transferi ce ai deja pe chestii mai mari, am avut un spree la transferat CDuri pe HDD apoi pe DVD apoi iar pe HDD apoi pe BD-R, nu pot spune că-i cine-știe-ce plăcere dar nu o să apuci să ții >5 ani un backup pe același mediu pentru că pur și simplu apar discuri mai mari, deci spațiul necesar scade considerabil.


LE: la HDDuri principala problemă este că aia cu sute de G nu se aplică. Am scăpat HDD pe jos într-un rack și nu pot spune că era podea de cuirasat (covor pe linoleu or smth) și mi-a înflorit 5 baduri care nu erau acolo (fac scans regulate ale chestiilor de genul) :smile: Și nu, nu funcționa în timpul ăsta. Dar mi s-a întâmplat și să îmi cadă ~15 cm un HDD care funcționa (am agățat cablul USB) și n-a avut nici pe naiba - am transpirat vreo 25h cât a durat tot surface scan + alte teste. Concluzia pe care am tras-o este că depinde prea mult de bulan ca să dorm liniștit noaptea.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,374
In mod normal un hdd cind NU functioneaza are capetele parcate. Nu zic ca e imposibil sa faca bad-uri, ci doar suficient de greu.
La fel ca si cum ai scapa un obiect ascutit pe un disc.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Off-topic: voi lucrați cu discurile în poală, sau cum naiba cad/se agață/etc.? Fă loc pe masă, folosește rack-uri în loc de mațe întinse, stochează-le-n ambalajele alea ondulate în care vin, șamd.

On topic, mi-am făcut NAS dintr-un PC mai vechi: Gigabyte GA-MA69G-S3H cu AM2 și 690G+SB600, procesor AMD Athlon X2 BE-2350 Brisbane de 45W, și 4x2GB de memorie. Procesorul e răcit pasiv de un radiator Scythe Ninja, iar airflow-ul prin carcasa Antec NSK4400 e asigurat de ventilatorul din spate + ventilatorul din sursă, ambele foarte silențioase. Placa de bază are tot ce trebuie on-board, inclusiv rețea gigabit, deci nu-mi mai trebuie nici o placă de extensie.

Pentru cele 4 discuri am luat un rack intern Cooler Master 4-in-3, adică în 3 bay-uri de 5,25" se bagă 4 discuri de 3,5" cu un ventilator de 12cm în față. Ventilatorul cu LED-uri albastre al rack-ului era extreeeeeem de zgomotos, așa că l-am înlocuit cu unul silențios. În el au intrat 4 discuri Seagate SV35.5 de 2 TB și 7200rpm, făcute pentru utilizare în sisteme de supraveghere video care scriu și citesc date 24/7.

Din păcate, rack-ul ăsta nu avea loc în carcasa mai mică, Antec NSK4400, așa că a trebuit să fac transplant cu PC-ul ca să pun NAS-ul în Antec NSK6500. Discurile au rămas tot în rack-ul ăla 4-in-3, fiindcă acolo au răcire mai bună decât în tăvițele rack-ului intern al NSK6500 fără răcire activă.

Pe canalul IDE al plăcii de bază am pus un adaptor IDE-CF, și sistemul de operare OpenMediaVault rulează de pe un CF Kingston rapid (133x) de 8GB. Discurile ocupă cele patru porturi SATA-II, configurate într-un RAID-5 software.

OpenMediaVault e foarte mișto, deși durează un pic să te prinzi de una-alta. Instalarea am făcut-o parcă de pe un stick USB. Am avut probleme cu instalarea pe un alt CF de 16GB și 266x, nu voia nicicum să-l partiționeze și să-l formateze ca lumea; cu cel de 8GB a mers. După instalare, practic toată administrarea se face prin rețea, deci am pus capacul și am dosit NAS-ul pe lângă switch.

Matricea RAID-5 pe cele 4 discuri a durat aproape 16 ore să o construiască.

CPU usage by day:
1 - Building RAID - CPU usage by day.png

Load average by day:
1 - Building RAID - Load average by day.png

După aceasta, crearea sistemului de fișiere a durat vreo 20 de minute.

CPU usage by hour:
2 - Creating filesystem - CPU usage by hour.png

Load average by hour:
2 - Creating filesystem - Load average by hour.png

După aceasta, am început să copiez date pe NAS prin rețeaua Gigabit, obținând o viteză de scriere relativ constantă în jurul a 40-42 MB/s. Vedeți în graficele de mai jos pe CPU construirea matricii RAID, apoi a sistemului de fișiere, apoi transferul de date:

CPU usage by day:
3 - Copying files - CPU usage by day.png

CPU usage by hour:
3 - Copying files - CPU usage by hour.png

Load average by day:
3 - Copying files - Load average by day.png

Load average by hour:
3 - Copying files - Load average by hour.png

Network interface by hour:
3 - Copying files - Network interface by hour.png

Acum NAS-ul partajează fișiere în rețeaua locală prin Windows share și Linux share (merge mai bine din media playerul WDTV dintr-un motiv anume), și FTP pentru acces extern. Discurile le-am configurat cu power management mediu, după ceva timp de neutilizare se opresc și e liniște. În zilele foarte călduroase și în care am forjat discurile, acestea au ajuns la 43 de grade și a trebuit să dau ventilatorul Antec Tricool din spate de pe turație mică pe turație medie. În afară de asta, nu am nici o problemă, totul funcționează impecabil.
 

Attachments

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Intre timp mi-am schimbat iarasi NAS-ul pentru ca Brazos se misca un pic prea lent. 50 MB/sec la scriere suna bine, nu cand minunea dureaza doar pana se umple RAM-ul si apoi se agata un pic, continua cu 20-25, mai se impotmoleste si tot asa.

Am pastra carcasa no-name de 75 de lei, sursa de la ipman de vreo 230 sau 250W, am ajuns la 4 discuri de 2 TB si am schimbat placa si procesorul la un Llano dual core. Memoria a ramas 2x4GB, iar software-ul tot FreeNAS 8.2; poate o sa trec la 8.3 daca gasesc confirmarea ca performanta nu va scadea semnificativ in aceleasi conditii de utilizare (are in plus dedupe care e foarte lent si nu intentionez sa il folosesc si inca vreo cateva features cu semne de intrebare). Performanta generala e sesibil mai buna - cam 80-90 MB/sec la citire, fara fluctuatii semnificative, si 50-70 la scriere.

Recent am instalat si o masina virtuala Win7 cu discul virtual pe NAS si imaginea kitului de instalare tot pe NAS (adica citea si scria doar pe NAS) si a mers surprinzator de bine. Doar incarcarea host-ului (PC-ul meu) era destul de mare in timpul instalarii si CPU era ocupat de kernel (partea de networking) si nu de CPU-ul masinii virtuale.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
De ce atât de mult RAM? Văd că amândoi aţi pus 8 GB... Eu am 2 GB dar nu cred că am folosit mai mult de ~100 MB vreodată -- făcând abstracţie de buffers+cache care nu-s sigur cât folosesc în cazul unui NAS. Am mai profitat de RAM ca să mapez /tmp şi /var în RAM ca să lase în pace discul sistem... şi cam atât.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Tocmai am verificat, sunt 4 module de 1 GB în sistem. Nu e nici mult, nici puțin; e ieftin, îl aveam deja și își găsește utilitatea în sistem. Page cache-ul îl umple cât ce are ocazia să citească ceva. Văd pe grafice cum se umple pe măsură ce văd câte un episod din Big Bang Theory :biggrin:

OpenMediaVault Memory Usage by Month.png
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
De umplut se umple, dar nu văd la ce-i foloseşte. Că bănuiesc că nu te uiţi de mai multe ori la rând la acelaşi episod.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
FreeNAS foloseste uzual cam 6 GB pentru cache; pentru masinile virtuale e aproape esential, pentru scrieri e util, pentru dedupe e critic (si insuficient), pentru rest e doar pentru ca asa s-a nimerit sa fie.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Eu aș pune 16GB dacă mi-ar permite placa de bază, pentru că serverul ăla nu e doar NAS ci și multe alte chestii, de la DB server la VM host. Iar când instalezi un joc întreg pe share-ul NAS-ului e util să aibă un cache mare.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Hopa, tocmai am văzut că pot pune plugin-uri „neoficiale” pe OpenMediaVault - interesante sunt miniDLNA, Transmission și VirtualBox. Da, poate rula mașini virtuale. Iacătă de ce-i bună multă memorie :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Iarasi, nu vad nici un killer feature decat ca pare foarte prietenos cu cei ce vor cat mai multe features out of the box.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Mh, găsit problem cu OpenMediaVault rulat pe NAS.

Io am ocupat cele 4 SATA-2-uri cu 4 discuri în RAID, și mi-a rămas doar portul IDE pentru discul cu sistemul de operare. Din considerente de liniște și consum de curent, am pus un adaptor IDE-CompactFlash și un card rapid de 8 GB pe care am instalat OpenMediaVault. Teoretic l-aș fi putut instala și pe un stick USB și să bootez de pe el, da' mno, IDE e mai rapid, să trăiască.

Și acum, buba. După niște luni de funcționat, mi s-a blocat de 2 ori în câteva zile. Nici măcar la PING nu răspunde. N-am consolă să văd ce e, da' din discuțiile de pe forum probabil a dat un kernel panic la eroare de scriere pe disc. Pare-se că OMV nu e optimizat să ruleze de pe CF/USB încât să minimizeze numărul și volumul datelor scrise pe flash, ci presupune că rulează de pe un hard disc și îl freacă cu consecvență. Iar în astea câteva luni, a frecat CF-ul cel puțin o dată la 5 minute cu scris log-uri și generat grafice de trafic, de i-a bulit niște locații de stocare.

Deci, avertisment: fie îl puneți pe un hard disc, fie instalați OMV ca add-on peste o distribuție linux făcută pentru a rula de pe flash-uri, gen Voyage Linux, fie îl modificați ca să folosească un ramdisk și să copieze datele pe flash doar o dată la ț ore.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Partea buna la FreeNAS e ca e facut sa mearga de pe stick USB, nu de pe hard. Adica e optimizat fix invers, pentru scrieri putine in loguri. Doar ca info, ca daca ai hardurile pline nu cred ca ai chef sa incerci altceva.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Din câte-am citit e foarte, foarte greu să faci un Linux să nu mai acceseze deloc discul sistem. Oricâte şmecherii ai încerca tot îşi bagă nasul prin el şi-l trezeşte din standby. Singura variantă e ce-a zis puter la urmă, să-i pui /tmp, /var şi swap ori în RAM ori pe array şi să faci un rsync din când în când spre alea originale. Dacă ai grijă să mai tunzi din chestiile inutile periodic poţi ţine /var sub 200 MB, iar /tmp nu prea are motiv să crească mult.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Am clonat CF-ul pe cel mai silențios disc IDE găsit în cutia cu maimuțe, și merge țais. Ăsta e discul care nu se va opri niciodată, spre deosebire de alea 4 de stocare ce intră în hibernare după 30 de minute de inactivitate. Sunt doar curios dacă clonarea a făcut tot o partiție de 8 GB sau a umplut discul; practic nu are importanță, că spațiul folosit de tot e 1,2 GB.

Acuma de-oi găsi și card readerul să fac un test la CF să văd în ce stare e...

Rămân la OMV fiindcă matricea RAID e ceva format standard, o pot monta chiar și de pe un LiveCD cu alt linux dacă e nevoie. Am pus versiunea beta OMV (0.4.1) și acum am și plugin-uri third party - transmission, minidlna...

BTW, cum n-am putut conecta simultan CF-ul și discul (adaptorul de CF se înfige direct în placa de bază, nu-l pot pune pe cablu ca slave), n-am putut face simplu un dd ci a trebuit să apelez la o distribuție numită CloneZilla și folosirea unui fișier imagine pe un stick USB ca pas intermediar.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
spre deosebire de alea 4 de stocare ce intră în hibernare după 30 de minute de inactivitate.
De ce asa mult? Eu le-am pus la 10 min si pana acum mi se pare tocmai bine, dar nu stiu care ar fi valoarea optima. In general eu ori folosesc NAS-ul ori nu il folosesc ore sau zile in sir, nu prea se intampla sa ii dau pauze scurte.

Rămân la OMV fiindcă matricea RAID e ceva format standard, o pot monta chiar și de pe un LiveCD cu alt linux dacă e nevoie.
Si eu as ramane la OMV, dar din alte motive - prea greu de facut o migrare si fara avantaje esentiale. Si matricea mea e standard, o pot monta de pe un CD cu FreeBSD care se gaseste cam la fel de usor ca un Linux.
 
Top Bottom