Îmi cer scuze pentru exprimarea dură. Ideea este că discurile optice sunt mult mai sigure și convenabile decât HDDurile din mai multe motive:
- factorii care le afectează sunt mult mai semnificative în cazul HDDurilor - i.e. scapi un HDD pe jos, damage +++, scapi un BD-R pe jos, damage inexistent sau minim;
- influențele EM nu au niciun efect asupra discurilor optice, dar au un efect (discutabil, într-adevăr, în funcție de ecranare/etc) în cazul HDDurilor;
- volumul ocupat este mult mai mic în cazul discurilor;
- nu trebuie să deschizi computerul ca să montezi un disc optic; nu trebuie să ai vreun rack pe birou sau în computer pentru un disc optic (da, am un Akasha pentru HDDuri pe birou, 95% din timp este nefolosit deși am și eu backups pe HDDuri, deoarece backups de sistem nu prea poți să le faci pe discuri optice din cauza dimensiunilor); toate unitățile optice sunt backwards compatible cu orice tip de disc posibil și nimic nu se va schimba aici
Deci una peste alta, poți aduce un BD-R la același preț/GB cu un HDD și să ai backups care să fie stocate mai sigur și mai convenabil. Una peste alta, problema este că unitățile sunt în continuare scumpe - un DVD-RW este ~50-60 RON, un BR-RW 350RON+, dar, pe lângă faptul că scrii backups cu date poți viziona filme pe Bluray and what-not, ce-i drept cu software separat.