Soluţie NAS pentru acasă

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,576
Foloseşte RAID + LVM. Dacă au reuşit să tragă un GUI intuitiv peste ele, are şanse să găsească adepţi printre power-userii care vor un NAS, ştiu să profite de flexibilitatea acestei soluţii de stocare, dar nu se simt confortabil folosind CLI-ul. Mie mi-a plăcut ce-am văzut aici.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,258
Dacă e și suficient de rapid, prefer oricând o soluție simplu de administrat web-based decât să bălăuresc printr-un CLI nefamiliar. Mulțam de sugestie, o să-l încerc și eu :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Am facut upgrade prin GUI la FreeNAS (8.04. p1) si s-au dus naibii setarile, copia cu 15 MB/sec si s-a panicat kernelul dupa cateva zeci de GB. Apoi am facut upgrade la 8.2 si asta a refacut setarile, copiaza pana in 75 mb/sec (scriere pe raidz) si e stabil. Cine e interesat sa se fereasca de GUI upgrades, mai bine mai scrieti pe stick imaginea completa.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Am instalat/testat proxmox astazi. Este o solutie foarte buna, merge foarte bine. Eu am acum de ales intre proxmox + o placa raid hw ori gentoo linux + raid software + lvm.
Proxmox este gandit pentru raid hardware, dar este destul de simplu sa fie facut pe el si raid software http://www.howtoforge.com/proxmox-2-with-software-raid.
E o problema cumva cu upload-ul de poze ? Primesc mesajul "image invalid".
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,576
Din ce-am văzut în specificaţiil, raid-ul software n-are trebui să aibă un impact major asupra performanţei sistemului. În funcţie de ce placă raid hw ai în minte, s-ar putea ca raid-ul software să fie mai flexibil (sau nu).

Verifică dimensiunea, formatul şi rezoluţia pozelor.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25






Cateva poze cu NAS-ul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Interesantă carcasa. Nu pare foarte silențioasă totuși, sursa și CPU-ul se cam bat pentru același aer, și în rest airflow-ul e destul de ciudat (ventilatorul de la HDD-uri trage aer doar printr-o fantă laterală și pare singurul care bagă aer activ în carcasă). Cu 5 HDD-uri o să se aglomereze un pic, bine că are backplane. Ți-ar trebui niște cabluri foarte scurte să faci frumos conexiunea cu backplane-ul, altfel se umple de fire pe-acolo prin spate.

Vezi că de Seagate-urile Green se cam plânge lumea că nu-s prea fiabile, orice RAID faci asigură-te că e simplu de schimbat un HDD :smile:.

Am ridicat și eu problema cu atașarea de poze și "invalid picture", mi s-a zis același lucru, am încercat și cu aceeași poză care e deja uploadată mai demult, n-a mers. Nu zice că e prea mare sau altceva, zice că e invalidă și nu continuă upload-ul.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
N-ar strica niște detalii, specs, componente enumerate. Văd că procu-i Intel și cam atât :frown:
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Detalii sunt pe pagina anterioara.
Ventilatorul din fata (14 cm) trage aer prin 2 fante laterale. Cel de sus (12 cm) scoate aerul. Mai este o gaura de aerisire in partea de jos de 12 cm acoperita cu un filtru.
Carcasa este destul de silentioasa, singurele lucruri care se aud fiind ventilatoarele (evident :smile:).

Posted from mobile device.
 
Last edited:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Păi scuze, speram să nu te deranjeze să specifici și-n postare, m-am lămurit din poza cu componentele, nu prea sufăr să dau click pe un link ca să-mi dau seama ce componentă este, call me dumbass :smile:

Oricum e cam overkill dpdv al hardware-ului imho pentru un NAS :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Daca tot avea piesele prin casa si nu avea ce face cu ele :biggrin: Fara discuri e doar de vreo 8 ori mai scump decat al meu, daca performanta ar fi macar tripla ar fi bine, dar pariez ca nu este, insa pasiunea nu se masoara in bani si randamentul marginal e intotdeauna negativ (adica din ce in ce mai multi bani pentru din ce in ce mai putina performanta suplimentara), e o regula bine cunoscuta in economie pe care nu ai cum sa o eviti.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Eu m-am gandit sa dau mai mult acum, dar sa il am cel putin 4-5 ani de zile. DS209 il am din 2009, dar de abia acum se simte ca nu mai poate si asta din cauza serviciilor extra de pe el (mai ales crashplan).
Aveti idee unde gasesc cabluri sata cat mai mici ?

NAS-ul il folosesc cam asa:
1. stocare (poze/filme de familie, filme si muzica, documente ...)
2. streaming video. am 2 playere WDTV Live prin share samba (player-ul nu stie de subtitrare externa prin DLNA)
3. streaming muzica de pe receiver Onkyo prin DLNA
4. inregistrare video (motion detection) camere IP (bona cu copilul in timpul zilei)
5. VPN. Ma conectez acasa de pe telefon/laptop daca intru pe un wifi si am de facut ceva important
6. Ocazional mai pun la download cate ceva remote.

Asta fac foarte bine acum cu DS209. Problema a fost cand am pus crashplan, care in orice moment ocupa 50% din procesor si 50% din memorie.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Văd că există de 15 cm (Livrabile furnizori: 14 buc) dar par relativ scumpe pentru ce oferă. Bine, comparat cu restul chestiilor nu mai sunt aşa scumpe...

NAS-ul tău e ceva mai puternic decât desktop-ul meu de joacă, sigur o să te ţină :smile:. La nivelul ăsta problema e că reţeaua gigabit e prea puţin, că din RAID poţi trage >200MB/s dar n-ai cum să-i scoţi în afară. Eu ţin server de Oracle (şi servere de aplicaţii şi multe altele) pe placa asta şi tot mai e loc (vreo 2GB RAM liber).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Exact ce zice miahi mai sus: limita e Gigabit Ethernet (de-acolo pariul meu, eu am doar 50-75 MB/sec) si atunci merge si ceva mai slab. Peste 3-4 ani daca ai nevoi mai mari trebuie neaparat sa gasesti o modalitate de conectare mai buna, degeaba e un i7 daca-i gatuit.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Eu scot 90MB/s cu placa de mai sus şi HDD-uri 2TB Green, cu 9k jumbo frames şi SMB.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ce organizare ai la discuri? Cred ca asta conteaza cel mai mult, eu citesc cu 75 MB/sec (copieri de zeci sau sute de GB pe un alt NAS mai puternic) si scriu doar cu 50 MB/sec, RAID5. Probabil cu RAID1 as avea rezultate mai bune, cu RAID0 nici nu ma indoiesc.
 
Top Bottom