Soluţie NAS pentru acasă

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
OK, mi-am facut timp pentru FreeNAS8. Pana acum am consumat vreo 3-4 ore.

Plusuri:
- interfata web curata si extrem de rapida
- boot time foarte bun , vreo 30 sec de pe stick USB
- merge impecabil de pe USB si asta conteaza mult, placa de baza de o folosesc pentru teste are doar 4 SATA
- usor de configurat, ca de instalat nu e nimic

Minusuri:
- prepararea pentru boot cam ciudata: scrii imaginea direct pe stick, mai departe nu stiu ce se intampla, face boot direct si doar am configurat adresa de IP; dar imaginea de 8.0 a mers scrisa fara probleme, cea de 8.0.3 nu e vazuta bootable, ce se poate descarca sunt in formate diferite
- mi-a dat un warning pe consola ca vk.mem trebuie sa fie minim 512 MB si sa modific /boot/loader.conf. Nu stiu cum sa fac asta (am deschis fisierul in VI, dar nu e nici o asemenea linie acolo)

- managementul discurilor e rudimentar, informatia disponibila e insuficienta:
=== am creat un volum raidz din 3 discuri inegale, 1 de 250 GB si 2 de 500 GB; nu a comentat, dar nici nu raporteaza care ar fi capacitatea volumului
=== i-am schimbat discul de 250 cu altul de 500 GB, nu a comentat nimic de schimbare, doar ca acum apare degraded (nici macar un warning sau information message), nu stiu daca a crescut sau nu capacitatea volumului
=== e in mod degraded dar nu spune daca reconstruieste, pe la cat a ajuns, nimic; nu are buton de rebuild.
- thin partitioning - e scris mare in specifications, nu ma prind cum functioneaza

- nicaieri in interfata nu raporteaza cat RAM are computerul (de fapt, cat vede si/sau utilizeaza); in Running Processes e un raport pe care nu stiu sa il citesc:
=== 50 MB Active, 603 MB inactive, 276 wired
=== 3256 MB cache, 91 MB buffer, 1689 free
Mie totalul imi da 6 GB, computerul are 8 GB
- prin documentatie e mentionat ca e recomandat sa faci scrub saptamanal, dar nu se poate face prin interfata
- complet neintuitiv: am facut un dataset read-write, merge impecabil; unul fara drepturi, tot apare ca share, si unul read-only - nu merge decat daca dai si drepturi de execute pe el pe langa read-only, altfel Windows 7 da eroare cand incearca sa il deschida
- nu se poate extinde raidz daca mai adaugi discuri decat facand alt raidz si adaugandu-l la volum; asta inseamna ca de la 3 discuri la 4 nu se poate extinde, de pilda
- in interfata nu am gasit optiuni zfs gen dedupe
- o chestie stupida la interfata: shutdown e un link; daca faci shutdown din interfata si dupa restart dai refresh o sa faca shutdown din nou

Performanta e slaba comparativ cu un Brazos (acelasi model) cu Windows Home Server is RAID5 din 3 discuri:

WHS Read Write - 70 MB/sec 50 MB/sec
Freenas 8.0 Read Write - 50 MB/sec 35 MB/sec

Concluzia personala: pentru un produs free e bun, dar pe bani se poate mai bine la acelasi nivel de cunostinte tehnice (GUI only). Varianta testata a fost 8.0 din iunie 2011, nu 8.0.3 din ian 2012.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Update: FreeNAS 8.0.3
++ Performanta imbunatatita, 50-85 MB/sec read (variabila, desi erau niste fisiere de 5-6 GB fiecare; initial a variat intre 60si 85, pe la jumatate s-a stabilizat la 50 MB/sec), cam 48MB/sec write constant, fara fluctuatii
+ ZFS status screen
+ Utilizarea memoriei tot nu e raportata prea clar, dar acum are peste 5 GB wired (ce o fi aia), pare sa foloseasca 8 GB de RAM
+ se poate face scrub din interfata, nu spune insa ce s-a intamplat, cand s-a terminat si care a fost rezultatul
+ nu mai apar mesage despre vk.mem sau alte balarii
+ SMART test programabil pe fiecare disc in parte, nu stiu unde gasesc rezultatele insa

Concluzia personala: sensibil mai bun, comparabil ca peformanta in file sharing cu Windows Server, dar mult mai rapid in interfata de administrare (WHS se misca ca mortul, mai ales pana incarca consola) si cu administrare mult mai simpla.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Mi-am făcut şi eu pe la sfârşitul anului trecut NAS.

Placa de bază am luat-o din desktop. Pe ea pusei un Sempron 145 şi 2GB de RAM. Discurile sunt WD de 750GB, Samsung de 1.5TB şi Seagate de 2TB. Sursa e Antec EA380, iar carcasa BitFenix Merc Alpha.

Sistemul de operare (Debian) e instalat pe un Compact Flash băgat într-un card reader legat pe USB. Discurile sunt configurate ca-n poză
raids.png
md0 e RAID5, md1 e RAID1, iar md2 e tot RAID1, dar degraded şi toate sunt criptate cu cryptsetup/dm-crypt/LUKS. Fiecare md e iniţializat ca un PV şi toate fac parte din acelaşi VG. Am creat două LV-uri: unul peste md0 şi md1 („protejat”), iar al doilea peste md3 („neprotejat”) pe care le export via NFS. Prin urmare, lucrurile stau cam aşa:
Code:
user@nas:~$ df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sde1             3.5G  1.6G  1.8G  49% /
udev                  866M  8.0K  866M   1% /dev
tmpfs                 351M  384K  351M   1% /run
none                  5.0M     0  5.0M   0% /run/lock
none                  877M     0  877M   0% /run/shm
/dev/mapper/NASvg-protectedLV
                      2.1T  1.9T   38G  99% /srv/data/protected
/dev/mapper/NASvg-unprotectedLV
                      460G  348G   89G  80% /srv/data/unprotected
Vitezele sunt în jur de 9 MB/s (n-am încă gigabit) şi momentan nu simt nevoia de mai mult.

Planul era să mai cumpăr un disc de 2TB după care să extind md0, să convertesc md1 din RAID1 în RAID5 şi să întregesc md2, dar, având în vedere preţurile discurilor, cred că mai repede o să-mi pun totul în CrashPlan, iar datele super importante le ţin şi pe un disc de 250GB rămas şomer după ce mi-am pus SSD în desktop.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Update: FreeNAS 8.2 beta. In weekend o sa fac niste teste serioase, tocmai trebuie sa extind un RAID5 de la 3 la 4 discuri prin mutare si inca nu sunt hotarat daca trec pe FreeNAS permanent sau il folosesc doar ca storage temporar pe timpul migrarii. Pentru teste sunt anuntate vreo 6 discuri de 2 TB cu boot de pe USB, deci un RAID5 de vreo 10 TB sau RAID10 de 6 TB.

Pacat ca nu exista FreeNAS bazat pe FreeBSD 9 sau macar 8.3, ZFS ver 28 nu strica, dar se spune ca aparea la vara sau toamna. Pana atunci cine vrea neaparat ZFS v 28 poate instala FreeBSD si utiliza command prompt :smile:

Sistemul de operare (Debian)
De curiozitate, de ce Debian si de ce de pe Compact Flash si nu de pe stick USB?
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
De curiozitate, de ce Debian si de ce de pe Compact Flash si nu de pe stick USB?
Dacă întrebi de ce Debian şi nu alt Linux, răspunsul e că sunt obişnuit cu Debian de la lucru. Şi cu Ubuntu de acasă. Cu RedHat/Fedora/CentOS/etc. am lucrat foarte puţin, aşa că am ales Debian.

Dacă întrebi de ce Debian şi nu FreeNAS sau altceva ZFS-based, răspunsul e că ZFS nu-mi oferă flexibilitatea de care am nevoie.

Nu am avut un motiv anume pentru care am ales CF, probabil din inerţie (aşa am şi pe router).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Eu as intreba de ce CF pe USB daca placa are port IDE. Castigi ceva viteza/iops in plus cu un adaptor ide-cf ieftin. Nu bootezi asa des un NAS dar tot se cunoaste. Si nu mai depinzi de USB-uri cu controllere nasoale.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Cam așa ceva vreau să fac eu, am luat un card CF încăpător și rapid și câteva adaptoare IDE (poate mai vrea cineva unul). Și-n laptopul antic voi face SSD cu ajutorul unui CF și adaptor CF-IDE 2,5" :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Singura problemă cu CF-urile e dacă vrei să instalezi Windows pe ele, de obicei le vede ca removable disk şi n-are chef să se instaleze, iar dacă-l chinui până la urmă să se instaleze nu poţi activa caching pe ele, aşa că nu e foarte rapid.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Spune asta CF-urilor care se identifică Removable. Dacă nu există suport hardware/software pentru hot plug la IDE nu înseamnă că device-urile nu pot trimite string-urile de identificare către host cu biţii de removable setaţi. Iar când Windows-ul vede că device-ul se identifică aşa, nu te lasă să foloseşti CF-ul pentru diverse chestii (gen instalat Windows, partiţionat, etc).

Google.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Salut.
De multa vreme ma gandesc sa-mi fac un NAS mai capabil. Momentan detin un Synology DS209 de care sunt multumit, dar are limitarile lui, mai ales la RAM.
Ca sistem de operare o sa folosesc Gentoo Linux pe care o sa folosesc masini virtuale facute cu xen.
Pe acest NAS ma gandesc sa am 2 masini virtuale de baza, una cu un linux Synology DiskStation (http://www.trilulilu.ro/video-jocuri/syno-generic-x86) si inca una cu Windows 7 pe care sa-l pot deschide la nevoie remote. Vor si si altele cu sisteme de operare pe care vreau sa le testez.
Partitionarea va fi :
100 GB sistem de operare gentoo RAID 1 pe toate diskurile
4 GB Swap pe toate diskurile
restul RAID 5 cu LVM2
Sistemul final este :
Placa de baza : http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asus/p8h67-i/
Procesor : http://www.pcgarage.ro/procesoare/intel/core-i7-2700k-350ghz-box/
Memorie : http://www.prostore.ro/memorii/corsair-ddr3-8gb-1333-mhz-cl9-rev-a-p92088.html x 2
Carcasa : http://www.shop4pc.ro/carcasa-lian-li-pcq25b-miniitx-black-p-32774.html
Sursa : http://www.pcgarage.ro/surse/seasonic/m12ii-520-bronze-520w/
Lipsesc hdd-urile (5 x 2TB Seagate Green) pe care o sa le achizitionez luna viitoare. Momentan o sa-l testez cu 2 hdd-uri mai vechi.

L-am montat, o sa revin cu poze.

Cei care aveti experienta cu virtualizare/nas-uri, aveti sugestii pentru setup-ul de mai sus ?
 

Attachments

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ala nu e tocmai NAS decat daca insisti sa ii spui asa, caz in care nu se supara nimeni datorita faptului ca libertatea cuvantului se aplica si in situatii bizare :biggrin:

Sursa e mult supradimensionata, dar daca o ai deja nu mai e nimic de facut. Carcasa e tare interesanta in poze si specificatii, cum e in realitate?

Ce fel de sugestii doresti? Teoretic sistemul e destul de puternic in specificatii ca sa faci ceea ce doresti, practic ca la orice "Jack of all trades, master of none" nu stii ce iese pana nu incerci.
 

VeNoM

Membru
Joined
Mar 26, 2012
Messages
25
Stiu de sursa. Este cea mai low sursa modulara cat de cat de firma. Eu cautam una de 300-400W dar nu am gasit. Da, de la un NAS am ajuns la altceva :smile:, asta asa e. Ii spun NAS pentru ca principalul rol asta este :smile:, sa inlocuiasca cu succes DS209. Ce va mai fi si pe langa voi vedea.
Ma refer la sugestii de genul ce virtualizare sa folosesc, xen/kvm/vmware care se preteaza bine pe acest sistem. Eu lucrez si am experienta cu xen/kvm. vmware fiind un produs comercial nu m-am jucat cu el decat la nivel basic.
Carcasa este foarte bine facuta, sunt multumit de alegere. Uite aici un review cat de cat ok http://www.overclockers.com/lian-li-pc-q25. Am avut de ales intre Q25B si http://www.fractal-design.com/?view=product&prod=42. Singura chestie care ma deranjeaza la ea este partea exterioara care parca ar fi special facuta sa retina amprente.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Cu VMare am avut de-a face o vreme (2-3 ani) la munca, apoi nu am mai avut nevoia si ocazia sa il folosesc. Oricum nu stiu cum s-ar aplica in acel setup, ca produsul mi s-a parut foarte bun, chiar un pic overkill pentru un singur host. Frate-meu are o mica ferma de hosts cu cateva zeci de masini virtuale pe Hyper-V de care e multumit, dar nu se preteaza la ce vrei tu sa faci.

Celelalte solutii de virtualizare pe care le-am utilizat erau pe platforma Windows, asa ca nu se aplica. Cea care are si varianta de Linux e VirtualBox care e OK, dar cu ceva probleme pe ici pe colo, asa ca daca te impaci bine cu Xen probabil e cea mai buna alegere pentru tine.
 
Last edited:

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Am evaluat ambele solutii o perioada buna de timp si am ramas la Proxmox din urmtoarele motive:
- administrarea se face web-based si e foarte "light". Incepand cu versiunea 2.0 au mai fost adaugate multe optiuni dar totusi nu e la fel de stufoasa ca in cazul ESXi.
- stie OpenVZ, iar in cazul meu majoritatea sistemelor guest vor fi linux based
- clusterele se creaza/administreaza foarte usor
- migrarea sistemelor guest se face usor si fara downtime de pe un host pe altul

In principiu fiecare isi alege solutia de virtualizare in functie de nevoi, iar pentru mine Proxmox a fost solutia potrivita.
In cazul meu, serverul pe care am facut testele (Dell PowerEdge R210) avea un controller RAID mai "nefericit", fara cache, iar performanta in lucrul cu diskul era dezamagitoare sub ESXi. Pe acelasi hardware, sub Proxmox, viteza HDD-urilor a crescut simtitor.
Un alt motiv pentru care am alex Proxmox (dar care nu are legatura cu cazul de fata) - este open source, am servere cu > 32GB RAM si am considerat ca nu merita sa platesc licenta pentru VmWare.
 
Top Bottom