Soluţie NAS pentru acasă

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Rotilele n-au rost de obicei...
Ce-mi place mie genul asta de strong statement, de genul "daca la mine n-a mers, e o prostie, punct". :biggrin:

Si 10 centrimetri daca am nevoie sa-l plimb rotilele sunt bune, pentru ca ma ajuta sa depun mai putin efort. Si evident ca nu i-as pune rotile ca sa ma dau cu el prin casa!
Si da, nu am covoare si nici macar praguri. Iar măţele imi plac doar in fotografii. :smile:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Uşor off-topic: care-i faza cu limita capacităţii HDD-urilor ce pot fi puse în anumite rack-uri? Am găsit modele în ale căror specificaţii scrie că suportă discuri de până la 800GB. Sau de până la 1500GB. Şi am găsit modele care suportă orice mărime. De ce nu-s aşa toate? Ce treabă are interfaţa (că de fapt asta e) cu mărimea discului?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Nu, n-am instalat nimic. M-am uitat pe lista de compatibilităţi şi n-am văzut nimic nou. Deci în spate firmware-ul cred că a rămas la fel şi s-au orientat doar pe interfaţa şi aplicaţiile ce o compun. Iar cum deocamdată n-am nici hdd-uri şi nici UPS nu mă complic, dar o să instalez în weekend pe aaks-ul meu să văd ce spune.
Între timp am pus hdd-ul pe desktop şi n-are nimic, merge brici. Deci nu se pupă. Chiar sunt curios dacă acum o să facă la fel pe versiunea asta nouă, deşi nu mă aştept să facă minuni.
Berti ce model de hdd-uri ai?

Cred că limitarea vine de la controler, teoretic unul dedicat pe un maxim ar trebui să fie mai bun decât unul care suportă orice. Dar asta e valabil la dispozitivele cu aplicaţii pe ele şi nu la rack-uri, acolo unde nu există management ci doar o punte de legătură.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Eu cred ca-l instalez astazi.

Referitor la hard-uri, din pacate le-am cumparat inainte sa iau Synology-ul, le-am folosit atat in PC-ul cu FreeNAS cat si in Edimax, dar dintr-o coincidenta nefericita ambele is pe lista gri de la synology, adica partial compatibile:

1. Western Digital 1TB Caviar Green (WD10EADS), care cica ar limita viteza de transfer
2. Samsung 1 TB EcoGreen F2 (HD103SI), cica nu permite intrarea in hibernare a DS-ului.

Viteza n-am cum s-o testez, fiindca n-am alt hard la dispozitie, deci nu pot sa confirm daca o limiteaza sau ba.
In schim despre Samsung pot sa spun ca nu blocheaza modul de hibernate, DS-ul intra fara probleme in hibernate dupa timpul specificat. Poate hardurile testate de Synology aveau alt firmware decat al meu.
 
Last edited by a moderator:

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Eu mă gândeam la WD-ul green - seria EADS - la 5400rpm. Mă gândesc că aşa voi mai micşora huruitul ăla ce rezonează în cutie. Ce rata de transfer ai? E mai mică de 10Mb/s cumva? Asta mă interesează în principal
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Prin gigabit, cam scot 14-15 MB/s... suficient, dar totusi fata de cifrele oficiale e mult prea scazuta, poate o fi hardu WD de vina, cine stie?
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Aseara am facut update-ul la DSM 2.3 ... ce sa zic, probleme n-au fost. Dar incompatibilitatea cu UPS-ul tot n-au rezolvat-o, cum ziceam si mai in urma, probabil la pu!ivara.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Am dat comandă de UPS, ajunge mâine. Acelaşi model ca al tău, altceva nu am găsit care să nu mă rupă la buzunar. Şi oricum nu prea mă interesează decât să închidă NAS-ul în cazul unei pene de curent, aşa că e ok. Dacă rezolvă berbecii de la synology problema cu redeschiderea o să-l consider drept bonus. :biggrin:
Am o întrebare totuşi, cam cât ţine bateria? Eu voi pune şi routerul pe el, dar ăla nu consumă mult. Iar pe ups-ul actual o să las doar laptopul.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Si la mine-i conectat routerul si un alimentator de 5V@1000mA care duce un HDD extern.
N-am idee cat le tine pe toate astea, in DSM imi arata 4000 sec, deci vreo ora, dar n-am avut rabdare sa astept atat. Cand am facut testele de descarcare si repornire am infipt un bec 100W.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Mie încă mi se pare mai ieftină şi mai bună soluţia lui bausto de aici. Diferenţa de preţ până la un Synology d-ăsta de-al vostru acoperă diferenţa de consum pe mai mult de 2 ani, iar diferenţa de performanţă e imensă, fără să mai vorbim de customizare şi bug-uri enervante.
 
Last edited by a moderator:

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Miahi, uiti de la ce am pornit ? Din partea mea a fost bunavointa, dar pur si simplu nu m-am descurcat cu linia de comanda... aveam nevoie de ea pentru a putea seta diferite drepturi de acces, care inca nu-s implemtate in infeterfata grafica a freenas-ului.

Cine stie cunoaste, dar cine nu... sare cu banu!
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, ştiu de la ce ai pornit, dacă puneai un amărât de Windows nu aveai problemele alea :smile:.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Am băgat UPS-ul în priză. :biggrin: Apoi am pus un monitor pe el care ce consumă 12-14 W şi l-am deconectat de la priză. După cum raportează PowerChute în 15 minute bateria a scăzut de la 70 la 60%.
Berti dacă tu consideri ăsta un zgomot deranjant să vezi cum ţiuie Mustek-ul meu, intermitent de te scoală din morţi. :biggrin:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
1. Western Digital 1TB Caviar Green (WD10EADS), care cica ar limita viteza de transfer
2. Samsung 1 TB EcoGreen F2 (HD103SI), cica nu permite intrarea in hibernare a DS-ului.

In schimb despre Samsung pot sa spun ca nu blocheaza modul de hibernate, DS-ul intra fara probleme in hibernate dupa timpul specificat.
Mă uit după HDD-uri, NAS-ul meu prinde praf degeaba de ceva timp. :frown:. Tot la modele alea am ajuns dar nu ştiu ce naiba să iau. Aş lua WD EADS, dar îmi face cu ochiul şi Samsung F2. Altceva rezonabil n-am găsit. Seagate nu mă încântă fiind la 7200rpm. Berti tu ce sugerezi? Aş merge pe F2 dacă la WD nu e sigură intrarea hdd-urilor în hibernare. Pe forumul synology nu prea am găsit ceva relevant, doar discuţii între modele, EARS-ul de exemplu are probleme din cauza partiţionării pe sectoare de 4Kb care cică ar trebui să fie suportate de firmware şi culmea, nu merg. Încep să regret că am luat ceva dedicat în speranţa că nu voi avea bătăi de cap când puteam să asamblez o râşniţă silent dar mă durea la bască, compatibilitatea era chiar ultima mea grijă. Dar nah, testăm pe banii noştri. :frown:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
LNT, vezi ca ai incurcat putin treburile, nu la WD ii problema cu hibernarea ci la Samsung, asa scriu ei, dar eu personal n-am sesizat-o, dupa timpul specificat NAS-ul intra fara probleme in hibernare. Poate problema apare fie cu doua harduri Samsung, fie cu alte editii...

Iar la WD, in special la EADS-uri cica-i problema de limitare de viteza, treaba pe care tind s-o cred, fiindca acum cu noul sistem cu i7, tot n-am reusit sa trec de 28-32MB/s si cica trebuia sa ma pot apropia de vreo 50MB/s... bine, pe mine prea putin ma intereseaza vitezele astea astronomice, sunt foarte multumit si cu 28.

Din pacate in gama Green la 5400 nu prea ai alte optiuni, asa ca fie mergi pe doua harduri diferite, fie alegi aceeasi marca pentru ambele... cea in care ai tu mai mare incredere.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
NAS-ul săracului

Eu am făcut aşa: am luat un disc pe care l-am conectat la router prin intermediul unui rack*. :biggrin: Pe router am vsftp şi rtorrent. Download-ul de pe router pe desktop merge aproape wirespeed (aprox 11 MB/s), iar în rtorrent am văzut cam 4 MB/s.

Recent mi-a venit ideea să criptez discul şi m-am orientat spre LUKS. Deşi Geode LX800 are un security block care e special conceput să accelereze operaţiile de criptare/decriptare ce folosesc ca algoritm AES pe 128 de biţi, se pare că acesta nu e suficient de performant, viteza de transfer scăzând la puţin sub 9 MB/s după criptare. Pe de o parte mă irită treaba asta, pe de altă parte, e mai mult decât suficient pentru a putea viziona filmele direct de pe ftp. What to do, what to do...

* am căutat special un model cu eSATA şi USB în speranţa că pot folosi ambele output-uri. Planul era să leg rack-ul la router via USB şi la desktop via eSATA. Pe router îl montam read-write, iar pe desktop read-only. Eh, n-a fost să fie. :smile: Când cuplez cablul eSATA, USB-ul e tăiat automat.
 
Top Bottom