Soluţie NAS pentru acasă

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Asta aveam şi eu înainte, hdd legat la router. Dar am vrut ceva mai interesant, mă plictisisem de vechea configuraţie.

Până la urmă o să iau 2xWD10EADS, comanda o s-o fac cândva săptămâna viitoare. Revin cu detalii după ce reuşesc să pun jucăriile la treabă. Mulţumesc.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Azi am dat comanda si mă duc să iau
2x Samsung Spinpoint F3 1TB, 7200 rpm, 32MB, SATA 2
WD-urile nu erau pe stoc şi nici la furnizor aşa că am ales modelul ăsta, pe site-ul synology spune că e compatibil (maxim! am zis :biggrin: )
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Is tare curios ce viteza de transfer obtii cu aceste harduri. Le faci Raid1, nu?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Da, le-am pus în Raid1. Viteza maximă n-am cum s-o verific neavând reţea gigabit însă am ataşat o poză cu transferul actual.
L-am lăsat azi noapte pornit şi a intrat în hibernare, după ce termin de copiat tot, vreo 500Gb, o să verific şi managementul UPS-ului şi cât stă pornit pe back-up. Acum e setat să aştepte până la low battery. Trebuia selectată opţiunea să pornească singur după power failure sau aia e doar pentru repornire când i se taie zeama fără avertizare?
 

Attachments

  • transfer..JPG
    transfer..JPG
    54.3 KB · Views: 40

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Pentru copierea unui volum mare de date recomand TeraCopy, poti sa vezi exact daca s-au copiat toate fisierele, viteza de transfer, are pause/resume, etc...

Din pacate doar asa merge, cu low battery, pentru ca nu stie comanda ups-ul sa se stinga si ruleaza in continuare fara consumator, iar NAS-ul intra in safemode, iar daca cumva revine curentul in acest timp, NAS-ul nu mai reporneste si necesita intervetie manuala. Si da, trebuie activat "Restart automatically after a power failure", fiindca chiar si daca-i conectat la UPS, el tot prin surpindere e luat de terminarea bateriei, fiindca nu stie sa se opreasca complet, doar trece in safe mode oprind serviciile critice.
 
Last edited:

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
668
Nu mi-e clar ce fel de ventilaţie au hardurile alea, pare că nu au deloc (nu ştiu ce-a vrut să facă cu ventilatorul) şi nici evacuare (credeam că o să pună o grilă drept capac, nu ceva compact).

Şi le-a făcut RAID5. :frown: Come on, ai frumuseţe de 8 harduri şi faci RAID5. Putea face o grămadă de chestii interesante, RAID100, RAID60 etc. Cel mai mişto ar fi fost să ia 9 harduri, nu 8, şi să facă un RAID60 din 8 + shared spare. Obţinea 8 TB şi redundanţă foarte bună.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Foarte stiintifica lucratura, atelier ubercool si filmare de mare clasa pentru un amator.

Intr-adevar putea sa puna 9 hard-uri... fiindca avea 10 porturi SATA, din care 8 pentru stocare, 1 SSD pentru SO, iar cel de 2,5" de 320gb oare la ce-l foloseste? Eu n-am vazut vreo explicatie in acest sens.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
8 hdd-uri de 2Tb...cât p0rn poți avea ca să-ți trebuiască atâta capacitate?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,240
Numai filmele pe care le-a făcut cu making of-ul au 1.5 TB. Unii chiar folosesc spațiul ăla :smile:.

Ventilatorul scoate aerul din cutie, iar pe dedesubt are găuri pentru intrat aer rece. Probabil primele harduri se încălzesc mai tare, dar sunt de 5400rpm, n-au de ce să se coacă.

Berti, filmarea nu e de amator, omu' a făcut facultate de film.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,973
Deci ce să zic, rulz, dacă n-aș avea ditamai carcasa cu loc pentru 10 HDDuri mai că m-aș apuca de așa ceva :biggrin:

Oricum, sincer sincer, nu aș ține așa ceva în casă, ar deveni imediat magnet pentru motan (îi place să stea pe chestii calde) și pentru praf. Prefer să folosesc sistemul principal pentru stocare & stuff, nu deranjează chiar atât de tare (chiar deloc aș putea spune) când se face streaming de pe el pe PS3 sau pe alt computer din casă.

Ca piece of engineering însă, este superb. Dar scuze, omul are și cu ce să lucreze. Gief garaj :frown:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,240
În sistemul principal are deja vreo 8 hdd-uri :smile:.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Pentru torenţi. RTFA :smile:

Nu-s foarte familiarizat cu torentii asa ca, please explain! Din moment ce SSD-ul tine OS-ul, iar cele 8 discuri ofera 12 TB de spatiu pentru ce ti-ar mai folosi si un amart de 320gb?

Am urmarit cu mare atentie ambele filmulete, iar in calitate de bricolator amator imi permit sa critic piciorusele, care-s varza. Putea foarte bine sa puna unele de cauciuc care pe langa shockabsorbing, aratau mult mai bine.

Ca sa ma laud si eu putin, va prezint un proiect mai vechi de-al meu, care a iesit flawless la partea de prelucrare in schimb la utilitate, 0 barat. Monitor pivotabil motorizat controlat prin LPT.
 

Attachments

  • IMG_8002..JPG
    IMG_8002..JPG
    250.6 KB · Views: 44
  • IMG_8051..JPG
    IMG_8051..JPG
    121.2 KB · Views: 37
  • IMG_8073..JPG
    IMG_8073..JPG
    177.9 KB · Views: 33
  • IMG_8013..JPG
    IMG_8013..JPG
    248 KB · Views: 29
  • IMG_8064..JPG
    IMG_8064..JPG
    103.2 KB · Views: 34
  • IMG_8078..JPG
    IMG_8078..JPG
    208 KB · Views: 29
  • IMG_8055..JPG
    IMG_8055..JPG
    182 KB · Views: 27

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Revin cu impresii.
Nu ştie să facă back-up pe hdd ataşat pe USB formatat NTFS. Cică ar trebui să poată scrie pe el dar back-up nu vrea să facă. Acum îmi pare rău că n-am încercat să transfer ceva pe el înainte să-l pun să formateze hdd-ul ext3.
Ieri s-a luat curentul, de aceea nu reuşeam să-l accesez (apropo de ce spuneam pe topicul despre firewall). Iar mail n-a reuşit să-mi trimită fiindcă eu setasem routerul să blocheze pachetele nespecificate (?), adică asta:
Packets not specified will be: DROPPED
This field defines those LAN to WAN packets which are not specified in IP Filter Table will be accepted or dropped.
După ce am frecat setările la SMTP am realizat că de fapt nu acolo era buba ci la router. Acum merge, doar că nu ştiu dacă s-a închis sau nu UPS-ul. O să fac şi testul ăsta de power back-up imediat ce-mi termină de indexat folderul cu poze (la care tot munceşte de sâmbătă, mai mult din cauza unor filmuleţe la care durează destul de mult conversia).
În rest e destul de ok, temperatura la procesor stă la 45 grade iar hdd-urile variază între 39-41 (cel mai rece, celălalt e tot timpul cu 2 grade mai cald). Acum văd că a ajuns la 42 pentru prima dată, poate şi din cauză ca lucrează intens la back-up.
Ca zgomot e ok cât e închis, când e pe hibernare sau nu are transfer de date :biggrin: Când scrie sau citeşte cârâie, nu deranjant dar destul cât să nu-l poţi ţine în cameră. Iar asta numai de la hdd-uri, ventilatorul ăla e neglijabil fiind la turaţie maximă doar când porneşte iar după vreun minut scade turaţia şi nu se aude. Oricum, a dispărut sunetul ăla rezonant al cutiei când era un singur hdd montat.
 

Attachments

  • DS_info..JPG
    DS_info..JPG
    66.5 KB · Views: 27
  • backup..JPG
    backup..JPG
    35.3 KB · Views: 20

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,973
Ai putea încerca să calmezi HDDurile cu WinAAM :smile:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Pentru Win și MacOS dar pentru Linux? Că asta rulează NAS-ul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,240
Îl pui într-un calculator cu Windows, îl setezi și îl bagi la loc. Setarea rămâne.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,234
Ok, o să încerc şi asta. Ms.

Mi-am făcut forum. :biggrin: Vreau să fac un load test, ceva sugestii? Am pus vreo două clipuri youtube embeded, nişte poze, vreo două ataşamente la mesaje. Am şi un torrent activ la download. Nu prea am de unde să fac rost de useri, dar cred că se poate rezolva şi asta dacă dau free la postare, într-o săptămână se umple de spam.
Mai am şi procesul de conversie al pozelor, încă n-a terminat. Dar din câte am văzut la procesele care rulează cred că a terminat cu filmuleţele, alea iau mult timp. Au mai rămas o parte din poze, sper ca până mâine să le rezolve.
 
Top Bottom