Ei uite fix de-asta a început să mă doară-n pix de cât consumă PCul. Am becuri economice, am mașină de spălat și frigider clasa A+, sistemul underclockat, sting tot ce nu-mi trebuie, factura tot vine mare. Din câte am realizat cu ajutorul prizometrului, este de fapt un prag de consum sub care nu pot să scad din cauza cerințelor (cui îi convine să aștepte să se încarce un flash pe quad core mm?).
Soluția simplă și (zic eu) elegantă e una singură. Eliminat orice NAS sau echivalent al lui și orice alt computer nu e musai necesar. Amu să nu se înțeleagă că am casat desktop-ul jumătății mai bune. Nu. Dar pur și simplu am eliminat complet orice era inutil. Concentrat totul într-un desktop puternic, la o adică pot să-l folosesc și ca stocare, și ca workstation, și ca FTP server (duamne mulțumescu-ți pentru filezilla), și ca gaming station, și ca media server, și ca backup server, you name it. Cu banii cu care aș fi asamblat un NAS, am cumpărat componente care să-l facă silențios. A, e mare. Ghinion. Decât jde pietricele prin casă, mai bine un singur bolovănoi pitulat pe sub vreun birou.
Acum cât sunt plecat pre alte meleaguri, stă frumos în idle pe la 1GHz, dar dacă-i dau să randeze sare pe-aproape de 4GHz. Consum în idle = uber. Problema e cu placa video, dar meh, vrei gaming, suferi.
A, că am și un sistem vechi pe post de Dos-box hardware, my bad, trebuia

Dar asta e irelevant.
Per total nu-ți spun să faci un super-sistem să-ți stochezi datele. Dar ia tu ce mai ai prin casă, unește-le într-un singur sistem, aruncă/donează/vinde ce nu e necesar și cu banii respectivi ia o carcasă cu 5-8 bays de 3.5", o sursă silențioasă, ceva ventilatoare, mă rog, chestii de genul.
Un NAS e atât de sugrumat prin diverse metode -> mai ales dacă e home made <- încât mie pur și simplu mi se pare exagerat să te străduiești. Time is money. Or other stuffs