Soluţie NAS pentru acasă

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Zici ca ocazional "adoarme" dupa 1 minut, da' ce faci sa-l trezesti? Repornesti?

Al meu nu face asa, cel putin nu am remarcat pana acum. Dar cum spuneam mai sus, eu n-am activat atatea servicii, doar DowloadStation.
Eventual poti sa incerci un Reset to Default si vezi daca pe urma mai face asa.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Procesorul nu are cooler. Ciudat, nu? Am atașat o poză a plăcii. Chiar o să încerc într-o zi să văd cât de tare se încălzește.

La cablul de rețea m-am gândit și eu. Mergea cu cablul lui original iar aseară i-am pus un cablu de-al meu, crossover. Nici o schimbare nici când l-am legat la router și nici când l-am legat direct la computer. De supărare l-am închis azi noapte, mi-am spus că n-are rost să meargă degeaba. Azi dimineață îl pornesc și tot la fel face, intru aici și am zis să mai încerc o dată înainte să pun mâna pe ciocan. I-am schimbat cablul cu cel pe care îl am de la router și surpriză: merge. WTF? Cablul meu crossover e bun fiindcă îl folosesc uneori la laptop, atunci când am de transferat cantități mari de date.

Eh, merge acum pe ftp, o să văd mai târziu ce spune când îi dau câteva torente.

Berti la al meu la mufa de rețea se aprinde doar un led din cele două. La tine e la fel?
 

Attachments

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Vezi, placile aste noi de retea, inclusiv cea a lui DS210j, stie sa detecteze automat care-i RX/TX si nu mai este necesara folosirea de cabluri crossover. Daca si laptop-ul e cat de cat mai nou, si ala se descurca, oricum e suficient doar unu sa stie autodetect.

Eu l-am conectat pe direct cu un cablu CAT6 patch, atat cu desktopu cu o placa Gigabit de la trendnet, cat si cu un EeePC 1000 si-o mers fara probleme, cum ziceam, cu cablu straight!


Referitor la ledurile de la mufa LAN, eu unu, nu le-am observat... deocamdata, cat e in teste e orientat cu fata catre mine.

Ca tot ai adus vorba de leduri, cele doua pentru harduri, la tine, clipesc vreodata?


P.s. Nu ne-ai spus, daca ai tinut cont de recomandarea mea si ai pus firmware-ul de pe site sau cel de pe disc?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Da, știam asta cu crossoverul, dar am menționat doar ca idee. Ce transfer ai avut, la copiat și la citit? Eu n-am placă gigabit așa că n-am putut testa transferul maxim. Nu știu desktop-ul ce fel de placă are, dar mi-e lene acum să mă uit.
Eu am doar un hdd pus iar ledul ăla stă cam tot timpul aprins, clipește doar când am transfer de pe calculator unde viteza e mai mare.
Firmware-ul l-am pus de pe site, e cu două versiuni mai nou decât cel care este pe CD-ul cu care a venit.

Acum am pus un torent de vreo 7Gb la download, l-a terminat de downloadat și văd că merge, deocamdată nu mai face figuri. Dacă se mai repetă incidentul o să-l desfac să văd ce și cât se încălzește pe placă. Sper să nu fie cazul. :smile:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Ok, dar asta ar însemna să-l deschid. :biggrin:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Mi-o sosit UPS-ul APC, l-am conectat la DS210j, am facut niste teste... si simt ca-mi plezneste o vena. Problema suna cam asa:

- in cazul unei pene de curent, ups-ul trimite semnal catre nas, c-o trecut pe baterie.
- nas-ul trece dupa x minute (confgurabile) in safe mode si are o optiune de a inchide UPS-ul dupa ce a trecut in safemode. Aceasta optiune nu functioneaza, adica nas-ul trece in safe mode, dar nu opreste UPS-ul, care bipuie bine mersi in contiunare... proabil pana-si termina zeama.
- daca revine curentul in acest timp, ups-ul comuta pe retea, dar nas-ul ramane in safe mode. Mod din care eu n-am reusit sa-l scot decat prin restart manual.

Deci smerecleul asta nu poate fi mutat in pod/pivnita/ma-sa, fiindca la orice pana de curent mai mare de x minute, trece in safe mode, de unde nu poate fi trezit decat manual. BIG BULLSHIT!


In momente de genu asta imi doresc sa fi fost mare microbist si singurul meu hobby sa fi fost spartul semintelor in fata blocului.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Ai putea să setezi să se deschidă la o anumită oră și în cazul în care s-a luat curentul și s-a închis el se deschide la acea oră. Dacă e curent, bine-nțeles, altfel pornește după 24 ore. :smile:
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Bun, ne-am descretit putin fruntile, dar... trebuie sa gasim o solutie.

Acum am setat x = "until low battery" si astept sa se descarce bateria, cu scopu de a lasa intreg sistemul fara zeama si sperand ca la realimentarea lui, NAS-ul va porni.

l.e.

Buuuun, o bipuit ups-u de mi-o facut capu calendar (low battery), o trecut nas-u in safe mode si in cele din urma s-o stins si ups-ul din lipsa de zeama. L-am reconectat la retea, dar acum m-am lovit de alta problema, ups-ul nu porneste pana nu apesi butonul de power.

Are cineva idee, daca se poate cumva programa ups-ul sa reporneasca automat, cand revine tensiunea?
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Surprinzator, APC-urile astea noi, au un consum foarte redus in idle, aprox 2-3W.

NAS in hibernate + UPS idle = 13W
NAS working + UPS idle = 22-23W
NAS working + UPS loading = 30W

Eu zic, ca-i foarte bine. In schimb ma enerveaza foarte tare, ca NAS-ul nu-i perfect compatibil cu noile ups-uri APC.

Am instalat powerchute pe un sistem cu XP si am studiat putin comportametul UPS-ului. Practic, la o pana de curent, dupa ce inchide sistemul in siguranta, ups-ul trece intr-o stare de sleep, stare in care ledurile on-line si overload palpaie alternativ, iar odata cu revenirea tensiunii la retea, reporneste.

Am senzatia ca, comenzile prin care se pune ups-ul in sleep, au fost modificate recent de APC, iar cei de la Synology n-au implementat in softul lor noile protocoale de comunicatie. Altfel nu-mi explic, cum de ups-urile mai vechi, de 2-3 ani functioneaza bine cu NAS-ul. Iar astea fabricate in 2009, prezinta probleme.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
O să ţi se strice tasta de virgulă mai repede decât normal :biggrin:.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,346
Probabil mi-a scapat mie dar nu am gasit nicaieri unde ai spus modelul exact de UPS...
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Miahi,nu-i,bai.O,remapez,pe,space! :biggrin2:

E vorba de-un ups APC Back-UPS CS350. M-am conectat prin telnet si observ ca nici load-ul si nici temperatura nu-s citite corect. Deci e clar ca-i o problema la nivel de drivere.

Code:
Lomoteka> upsc ups
battery.charge: 43
battery.charge.low: 10
battery.charge.warning: 50
battery.date: 2009/10/21
battery.mfr.date: 2009/10/21
battery.runtime: 1883
battery.runtime.low: 120
battery.temperature: 3022999999999999855
battery.type: PbAc
battery.voltage: 12.7
battery.voltage.nominal: 12.0
driver.name: usbhid-ups
driver.parameter.pollfreq: 30
driver.parameter.pollinterval: 2
driver.parameter.port: auto
driver.version: 2.2.2
driver.version.data: APC HID 0.92
driver.version.internal: 0.33
input.voltage: 240.0
input.voltage.nominal: 230
output.voltage: 230.0
output.voltage.nominal: 230.0
ups.beeper.status: disabled
ups.delay.shutdown: 20
ups.delay.start: 30
ups.firmware: 807.q8.I
ups.firmware.aux: q8
ups.load: 6000000000000000180765959400843255017342919238648170772992647879419644
80026587739692667413761487458140946305810303669690780160482011826406813099701197
34319917671987370465282801562382339373773361345295581617062269728848114417118719
4985764747850583840768655
ups.mfr: American Power Conversion
ups.mfr.date: 2009/10/21
ups.model: Back-UPS CS 350
ups.productid: 0002
ups.serial: 4B0943P21xxx
ups.status: OL CHRG
ups.test.result: No test initiated
ups.timer.reboot: 0
ups.timer.shutdown: -1
ups.vendorid: 051d
Lomoteka>
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Noah... le-am relatat problema si celor de la Synology.
Thank you for this message.

Now this issue is addressed in the database and we will check it as soon as possible for a future fixing. Hope this helps and sorry for this inconvenience.

Please feel free to contact me if you have any questions.
Ce sa zic? M-ajuta pe deplin, probabil se va rezolva peste vreo 6 luni.
Cu proiectu asta, NAS pentru acasa, pur si simplu n-am avut noroc.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Când cumperi un produs abia apărut pe piață îți asumi niște riscuri. Nu au nimic personal cu tine, doar au scos produsul pe piață și acum îi fac testarea (cine mai e fraier să o facă intern când sunt atâția cobai care plătesc pentru privilegiul de a fi testeri?).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,192
Şi probabil tichetul ăsta e pe undeva pe la coada problemelor. Cel puţin eu aşa l-aş pune, sigur există chestii mai nasoale decât asta :biggrin:.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
DS210J shut down abnormally Monday, February 15, 2010 3:57 PM
From: "DS210J - Synology Disk Station"

Dear user,

DS210J suffered from power failure and was shut down abnormally.

Sincerely,
Synology Disk Station
Deci s-a luat curentul. Am căutat cablul ăla de mi s-a făcut acru, nu-l mai am, sigur l-am aruncat. UPS-ul se deschide după ce revine tensiunea, o să văd în weekend dacă se înţelege cu nas-ul şi dacă nas-ul ştie să se deschidă când revine tensiunea. Ar fi superb să meargă pe Mustek-ul meu care nici măcar nu e în listă. :biggrin:
Problemă n-ar fi se pare, doar că ia la verificat torentele.

Am uitat să menţionez, cică merge. Are vreo câteva torente la seed şi nu mai face figuri, a funcţionat ok şi când le avea la download. Yey!

LE: A crăpat:

Dear user,

Internal disk 1 on DS210J has crashed; please replace it.

Sincerely,
Synology Disk Station
Mă fufu pe panarama lor de aplicaţie, din ce am citit nu e crăpată partiţia ci el pune chiar şi un hdd în raid iar singura modalitate de a rezolva aşa ceva este înlocuirea discului (formatare) sau reinstalarea firmware-ului. Ceea ce nu e posibil la mine care am un singur hdd, deci reformatare. Bullshit!

Berti pune-ţi jucăria să se închidă atunci când e o pană de curent, măcar nu o să ai bătăi de cap. Iar pe viitor poate o să scoată un firmware care să ştie management în cazul penelor de curent (power up, power down, etc).

Am găsit un cablu usb azi dimineaţă dar n-am avut timp decât să-l pun şi am văzut că nu-l vede. Trebuie restart sau vreo instalare? Sau pur şi simplu plug and play?
Ce înseamnă mai exact Safe mode? Se închide complet sau opreşte doar hdd-ul? Dacă opreşte numai hdd-ul poate porneşte din aplicaţie. Nu ştiu, zic şi eu.
 
Last edited:

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Abia acum am observat c-ai editat postu de ieri...

SafeMode asta ii un fel de hibernate, dar ceva mai avansat, adica se stinge ledu de status si se opresc toate serviciile, nu raspunde nici macar la ping.
Problema-i ca nu pot sa-l trezesc din SafeMode decat repornidu-l din buton.

Cica in mod normal, UPS-ul ar trebui sa faca asta la revenirea tensiunii, dar din pacate n-o face.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Ok, deci e incompatibil Mustek-ul meu. Dar cred că ştiaţi asta deja. :smile: Probabil fiindcă USB-ul e de fapt serial la interior, cei de la Mustek s-au gândit să convertească vechea mufă serială în USB că sună mai interesant.

Ce model de UPS ai luat? APC CS350 cumva? Doar ăsta îl găsesc compatibil şi cu preţ acceptabil?

Cred că o să iau şi eu unul, am formatat hdd-ul şi am copiat datele pe el dar acum îl ţin închis şi îl mai pornesc doar când sunt acasă. Chiar dacă nu-l mai pot deschide măcar să ştie să se închidă la o pană de curent. Ai încercat să vezi cât timp ţine alimentarea de pe baterie doar cu NAS-ul conectat?

Încă o chestie, ai verificat dacă iese din idle? Poate nu se trezesc hdd-urile sau nu ştie el să le repornească.

LE: M-am mai gândit la un scenariu. Numai scenarii am în cap. :biggrin: NAS-ul are opţiune de pornire atunci când se ia curentul, deci teoretic el intră în safe mode şi dacă se termină bateria UPS-ul se închide. La revenirea tensiunii UPS-ul se deschide şi ar trebui să pornească NAS-ul. Rămâne deci de văzut cum închizi UPS-ul dacă s-a luat curentul în cazul penelor scurte. Şi e valabil bineînţeles dacă UPS-ul se deschide la revenirea tensiunii. Al meu o face.
 
Top Bottom