Soluţie NAS pentru acasă

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
APC CS350 cumva? Doar ăsta îl găsesc compatibil şi cu preţ acceptabil?

Compatibil pe dracu! Niste aiuriti astia de la Synology, doar prin faptul ca-l indentifica cat de cat corect, nu inseamna ca-i compatibil. Am mai scris mai sus care-s problemele, nu le repet.

N-am stat cu ceasu pe el, il tine destul de mult, cam asa catre o ora.

Eu recomand sa nu-l cumperi de nou, am senzatia ca alea mai vechi 2005-2007 is compatibile. Fiindca locuiesti intr-un oras mai mare ai sanse sa gasesti unu second intr-o stare buna, eventual cu acumulatorii pe duca, dar pe aia poti sa-i schimbi. Cel mai bine ar fi, daca l-ai putea cumpara pe incercate.


LE: LNT, ma termini cu editarile ulterioare.

Si mie mi-o trecut prin cap scenariul respectiv si bineinteles ca l-am si testat. Problema-i cu UPS-ul, daca se inchide datorita faptului ca ramane fara zeama in baterie, nu mai reporneste cand revine curentul.

Pentru repornirea automata a UPS-ului, e necesarea punerea lui intr-o stare de sleep (palpaie doua leduri alternativ). Starea asta de sleep trebuie s-o induca NAS-ul Synology, dar fiindca compatibilitatea e dubioasa, n-o face... iar UPS-ul ruleaza pana-si taia craca de sub picioare si nu mai porneste.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Berti, ai încercat să legi UPS-ul la PC şi să-l setezi de-acolo cum trebuie, cu softul APC?
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Da, l-am conectat, dar nu prea ai ce seta acolo, practic majoritatea setarilor tin de soft-ul powerchute si de comportamenul sistemului in cazul unei pene de curent.

Am reusit doar sa dezactivez permanent buzzerul, setare care a ramas valabila si dupa ce l-am deconectat de la PC si reconectatat la NAS.

Sau exista vreun soft mai elaborat pentru programarea comportamentului UPS-urilor APC?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Dear user,

Volume 1 on DS210J has crashed, the server may not be able to start up.

To obtain further assistance, please contact Synology Online Support: http://www.synology.com.

Sincerely,
Synology Disk Station

Dear user,

Internal disk 1 on DS210J has crashed; please replace it.

Sincerely,
Synology Disk Station

De data asta fără nici un motiv aparent, din senin. Încep să cred că nu-i place hdd-ul. Deci rămâne să cumpăr două hdd-uri WD green (seria WD10EADS) şi un UPS care să-l închidă în cazul unei pene de curent.

Până atunci o să scot hdd-ul să-i fac nişte teste pe desktop, deşi nu mă aştept să găsesc vreo problemă.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Vezi ca nu-s chiar indicate:

Western Digital WD10EADS-00P8B0 1TB Low performance on read/write

Din nefericire, eu am unu si nu stiu daca din cauza lui sau din cauza sistemului destul de slabist nu trec de 13-14MB/s.

Daca tot schimibi hardu sunt curios de-o chestie, cand inlocuiesti complet hardurile oare trebuie reinstalat firmware-ul? Am asa o senzatie ca SO-ul e localizat pe hard-uri.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Trebuie. Memoria lui e RAM. Am văzut asta când a venit, l-am pus la servici pe un hdd de 160Gb şi făcut probe iar când am pus celălalt hdd a trebuit să reinstalez aplicaţia.

Dacă merge cu 13Mb/s e foarte ok din partea mea, reţeaua în care stă oricum nu e gigabit.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Super, deci daca scot cele doua discuri si pun altu pentru teste, cand le reinstalez pe cele doua, imi va fi totul ca inainte!

Sa-mi termin rack-ul din teava de cupru si scot hardurile sa mai fac niste teste, fiindca configuratia actuala nu vreau s-o zapacesc, fiind deja partial umpluta cu date.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Asta cu instalatul softului pe hdd nu inseamnă și că dacă se bușește HDD-ul ăla șansele de recuperare scad drastic?
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Dacă ai 2 hdd-uri în raid 1 șansele să pice ambele în același timp sunt infime.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Nu, corect. I'm selfish. :biggrin: Dar un backup se poate face.

Până la urmă cred că și hdd-ul are o bubă, o să-l pun pe desktop să văd exact, legat pe usb nu prea dă drumu la opțiuni. Am instalat firmware-ul de testare 2.3 și m-am jucat puțin cu el, mari îmbunătățiri nu prea sunt la prima vedere, mi-a plăcut Photo Managerul care e ceva mai bogat în setările de afișare.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Deoarece in viitorul apropiat prevad o mutare, care si ea va fi provizorie, am vrut sa incropesc un rack sa adaposteasca tot echipamentul aferent NAS-ului, dar totodata sa fie si usor transportabil si mutabil prin casa. Asa ca m-am apucat de bricolat si iata ce-a iesit:

DSCI0463..JPG DSCI0465..JPG

Inca nu-i in totalitate gata, mai trebuie sa-i adaug un hub USB alimentat si un hard extern, astea vor sta in spatele routerului. Iar pentru a avea o oarecare libertate de asezarea intregului dispozitiv, e pe drum un stand de relocare pentru antene.

Pareri, comentarii, critici?
 

nicolin

Membru
Joined
May 7, 2005
Messages
242
Arata fain acel stand.
Insa nu este un pic in contradictie cu faptul ca (parca tu ziceai) NAS-ul este un pic cam zgomotos?
Cel putin dpmdv NAS-ul trebuie pus undeva ascuns de ochii lumii, intr-un colt cat mai indepartat din casa, lasat sa-si faca treaba.
Si, cu acel stand, in loc sa scapi de o cutie mare (aka carcasa desktop) tu te-ai pricopsit cu ceva mai mare, deci spatiu ocupat si mai mult.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Nu, nu-i zgomotos deloc. Sau cel putin mie nu-mi pare.

E drept, ca si volum se apropie de o carcasa PC medie, dar pe langa carcasa tot aveai nevoie de UPS si router, iar daca toate alea le comasam intr-un ansamblu cat de cat portabil si compact, iesea o magaoaie si mai mare. Sa nu uitam, proiectul de HomeNAS l-am inceput cu un sistem desktop slim, deci marimea nu ma deranja, dar am renuntat datorita softului cu lacune si a consumului mare de energie. (WOL indisponibil)
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Nu ți se pare zgomotos fiindcă nu folosești torenți. Mie sincer nu-mi place, seamănă cu ceva ce-și are locul într-o magazie și nu în casă. Probabil din cauza cuștii...
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Nu folosesc torenti, deocamdata eu-s foarte multumit de RS premium. Dar nu vad legatura dintre torenti si zgomot, probabil datorita fapului ca folosesc doua harduri green, implicit mai reci, ventilatorul sta la turatii mai relaxate.

Depinde de casa! :biggrin: Bineinteles nu l-as pune nici eu in sufragerie, dar in camera de lucru, la cate goz-uri is p-acolo asta-i bijuterie. Si cum spuneam, anticipez o mutare (temporara) iar in noua locatie va sta probabil intr-un dressing.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,158
Mie-mi place ideea chiar foarte mult. Exact asa ceva imi voi face si eu in curand, am de gand sa-l pun in podul casei, la loc ferit. Mai rau e ca in pod temperaturile cresc destul de mult vara, insa am sa gasesc eu o solutie.
Berti ce fel de ţeavă ai folosit?
Eu i-aş pune si rotile.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Am folosit teava de cupru de 15 cu perete de 0.7mm. Daca-i cineva interesat de etapele de executie, sablon cositorire, proiect, etc... PM pentru link.

Rotile are merge sa-i pui daca ai un UPS mai voluminos si greu, care ar ingreuna mult standul si n-ar permite asezarea lui la inaltime.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Rotilele n-au rost de obicei, pentru că la final tot ajungi să cari chestiile în brațe. O spune unul care după ce a umplut o "comodă hi-fi" cum îi zice în magazinele de mobilă cu combină + VCR + receiver TV + televizor + mini PC și-a tras un uaiăr manajment de toată frumusețea la toate firele a mutat TV-ul LCD tot în brațe. Pentru că ansamblul, deși era situat pe rotile, era prea greu/se împleticea în covor/nu trecea peste praguri/era să agațe clanța ușii cu ecranul TV-ului și alte motive care au inclus la un moment dat și motanul proprietate personală.
 

Berti

Membru
Joined
Nov 7, 2009
Messages
125
Au rost, dar nu ca sa-l plimbi prin casa*. Ia aminteste-ti ce usor ti-a fost cand aveai ceva de mesterit in spate si-l doar intorceai pe rotile. Daca avea picioare, trageai de comoda pana se desfacea din confirmatoare.


* iar unii n-au nici praguri, nici covoare.
 
Top Bottom