La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Metaxa nu e coniac, e brandy! Exista 4 producatori mari de coniac - Courvoiser, Hennesy, Martell, Remy Martin - astia cam detin monopolul si pe langa ei s-au strecurat inca alti vreo 200 de alde Camus, Moyet, Otard etc. Metaxa sau Jidvei nu e printre ei! :smile:
 
Ca și șampania cu spumantu' sau spumosu'.

Iar pe vremuri nici dreaq nu le zicea brandy. Erau coniace toate. Deh, reminiscențe franțuzești. Acum, de când se cacă anglofonii pe noi cum vor ei, se rebotezează nu doar neologismele, ci se pervertește toată limba română.
 
Brandy = coniac, sau coniacul e o varietate specifică de brandy "patentată" de franțuji. Gura mea când le bea nu distinge acreditările pe care trebuie să le aibă. Mai mult, prefer Metaxa lui Hennessy (de exemplu), altă slăbiciune de-a mea pe care mi-o permit ceva mai rar.

PS: preferința mea e de a le spune coniac la toate. E vreo problemă? :wink:
PPS: brandy-ul Cognac e printre spirtoasele brandy cam cum e salamul de Sibiu printre salamuri. :hihi:
 
La noi (dar nu numai) șampanie = vin spumant, coniac = brandy și xerox = copiator; după cum au fost introduse strâmb în limbă. La ei Champagne și Cognac sunt DOC (Denumiri de Origine Controlată), care permite ca 1ha de vie p-acolo să coste milonu' de euro și producția e strict controlată (pentru produse DOC ai limite de producție anuală pe care n-ai voie să le depășești, ca să nu scadă brandu'/prețul că-s prea multe sticle pe piață). În unele cazuri deținătorii numelor se chinuie să corecteze astfel de erori de limbă, pentru că le diminuează brandul.

Și Lexus-ul e un fel de Toyota (și un fel de automobil), da' nu poți să zici că ți-ai luat Lexus când de fapt ți-ai luat Yaris sau Dacie :smile:.
 
Comparația cu mașinile e total irelevantă aici. O merge în alte părți, nu aici. Aici relevant e gustul licorii. Ori, ca un băutor ocazional și consumator de licori bune, prefer oricând Metaxa unui coniac certificat. Marketingul, acreditările, certificările nu dau gust, ci doar scumpesc. Apoi tehnologiile de obținere sunt aproape identice, asta mi se pare iarăși relevant. Și mai e preferința mea de a le spune "coniac". Că de-aici a pornit discuția. Pentru mine nu contează că licoarea e făcută din distilat de vinuri grecești și nu franțuzești... :wink:
Dar dpdv al denumirii, da, aveți dreptate. Convențional. Dpdv al calității intrinseci și a modului de obținere, coniac = un tip de brandy. Cu sistem de management al calității încorporat mai mult sau mai puțin decât la alte firme producătoare de distilat din vinuri.
 
Gustul e subiectiv și n-are legătură cu ce ziceam mai sus, cum nu are nici management-ul calității (ăla e mai mult să nu te otrăvească, în rest fiecare prepară după ce rețetă a făcut/moștenit de la străbunicu'). Denumirea românească a brandy este Vinars (și îl vei găsi pe sticle). Adică ce bei tu "în română" e vinars Metaxa. Ceea ce nu e condamnabil, fiecare bea ce-i place :smile:.
 
Prefer sa-i zic coniac grecesc. :wink: Asta fiindca nu i-as spune niciodata brandy. Vinars nici atat, termen creat numai de dragul de a nu incalca "drepturile" unei marci inregistrate.

Statistic, subiectivul se poate transforma in obiectiv, testand preferintele mai multor subiecti.
 
Omu' are niște pastă dementă-n frigider și voi vă discutați despre definiția relaxantului de verticală. Ce uameni.

Pentru amestecat chestii, io m-am făcut cu un stand mixer/mixer planetar. Nu un Kitchen Aid de sute de euro, ci un Tefal (parcă) la vreo 600 lei, și cu un bol micuț de numa' vreo 4l, nu 7 sau 11. Ăsta era inițial cu rol de meștecău de blat de cupcakes, specialitatea nevestei, dar are și un atelaj sârmos încovrigat pentru cărneturi și frământat aluat. Cu unul din ăsta în casă, viața domnului cârnățar e domnie și manichiura doamnei nu are de suferit.
 
Intrebare care ma macina de cand am inceput sa afum in propria ograda: procedeele astea gen afumare sau pus la saramura, ele doar blocheaza inmultirea bacteriilor patogene sau le si distrug? Idem despre virusi. Imi dau seama desigur ca parazitii inchistati ("recomandati" de Marius'95) nu sunt afectati in niciun fel. :confused:
 
Principiul care sta la baza proprietatilor conservante ale afumarii este cel al abiozei, mai precis al chimiobiozei, manifestat prin actiunea exercitata de substantele antiseptice din fum (aldehida acetica, formolul si compusii fenolici), precum si prin xeroanabioza ce determina deshidratarea partiala a carnii, ca efect al caldurii produse in timpul afumarii.

Aici:
http://www.fabricadecarne.ro/afumar...-si-crestere-a-calitatii-produselor-din-carne
 
Problema mea e ca tot ce pun la sare si afum este in stare cruda. Si tot asa le mananc la sfarsit. Adica sunt carnuri care se gasesc pe raft sub denumirea de mezeluri crud-uscate. Si tare mi-e frica sa nu scape naibii vreo trichinella... :sad:
 
Back
Top