Băbăieți, azi am zis să-mi fac o dambla (de fiecare Crăciun o fac, una și aceeași): să-mi iau o sticlă de Metaxa 7*, cel mai bun coniac midrange, pe care vi-l recomand dacă nu l-ați încercat deja. Rețineți, 7*, nu 5*, e diferență ca de la STAS la parastas între ele. Nu că n-aș fi avut băutură (eu beau chiar din Paști în Crăciun și fac stocuri serioase), ci efectiv ca dambla. Bun! Am "atins" fo 50 ml și gândurile au început să umble... Tot umblând ele pe-acolo din neuron în neuron s-au metamorfozat într-o altă dambla: ia să-mi fac eu mici de casă, nene, că tot voiam de multă vreme, dar niciodată "coana Lene" nu m-a lăsat. Ce, numa' Quark să piardă vremea pe la afumătoare?

Urcai în fugă în mașină, poposii la "Furcar" și cumpărai 1 kil de pulpă fără os și juma de kil de vită. Condimente și toate cele le aveam deja (nu-mi lipsesc niciodată), așa că periplul prin magazin a durat puțin.
Ajuns acasă, am poposit în bucătărie unde i-am dat liber nevestei de prin zonă, care a intrat în stand-by cu laptopul meu în față. Am spălat/curățat/pregătit de tocat carnea. Am dat-o prin mașina de tocat de 2 ori. Am pregătit condimentele, usturoiul, sarea și bicarbonatul. Usturoiul l-am curățat, apoi mojarat intens și lung presărat cu o linguriță de sare, până la consistența unei paste. Până aici a fost floare la ureche... Nene, cine nu-și apreciază nevasta pentru munca depusă în bucătărie, e un mare guguman. Trebuie să vă spun că cele 20-25 de minute, cât timp trebuie să frămânți CONTINUU amestecul de carne + celelalte ingrediente, mi s-au părut un calvar. Evident că am luat pauze lungi și dese, că mă dureau mâinile de behăiam singur, dar am căutat ca, însumate, perioadele de frământare să facă cele 25 de minute necesare. A ieșit o pastă de mici trăznet, cu miros bestial! În final, compoziția obținută se netezește BINE cu o lingură, se înfoliază vasul să nu candească-n frigider, fiindcă trebuie lăsat cel puțin o noapte la odihnit. Hints: la frământare se adaugă 3-4 linguri de ulei de măsline și cam tot la fel apă, poate chiar mai bine, așa încât pasta finală să nu fie foarte vârtoasă, dar să adere puternic la mâini și lingură. În loc de apă se poate folosi supa de oase (face micii și mai savuroși), dar chiar n-am avut chef s-o lungesc, că mâine vreau mici.
Necesar de materiale:
1 kg carne porc
1/2 kg carne vită
1 căpățână de usturoi
cel puțin câte un plic din următoarele (sau 10 g): boia de ardei dulce, busuioc, piper negru, cimbru, măghiran (acesta din urmă e recomandat a se pune 1/2 plic sau 5 g).
Ingrediente
esențiale:
1 căpățână usturoi (sau chiar mai mult, după gust)
bicarbonat de sodiu alimentar (20-30 g)
Sare, absolut după gust.
Personal, am pus și piper, și boia mai mult decât "rețeta". La mirodenii se poate "umbla" după gustul fiecăruia.
Berea e-n frigider (mi se pare cea mai "asortată" micilor), micii tot acolo... știu de unde le iau mâine.
Hai să trăim... bine!
PS: mâine, după unboxing, revin cu review nou despre hardware-ul home made.
