Ok. Intrebare pt. medici: incerc sa urmez pe cat posibil o reteta batraneasca de carnati de Burdujeni. Cica se pune si putina silitra. Inteleg ca e conservant - azotat de potasiu??? Banuiesc ca e toxic dar vad ca il foloseste nea' Colea in toate retetele de carnati / carnuri afumate. WTF? Asa o fi fost pe vremuri? Credeam ca se manca numai ECO...
Azotat de potasiu, KNO3, E252, numit generic salpetru, silitra, pe scurt, eu nu as pune asa ceva in mancarea copiilor mei. Se foloseste in industria alimentara cam de pe la 1800 (e mentionat ca metoda de pastrare a carnii pe termen lung, chiar din evul mediu) si pe langa efectul de conservare, da si o culoare rosie carnii preparate termic. Toate micile macelarii traditionale din zona de nord, Suceava, Botosani, Falticeni il folosesc pe scara larga, de multe ori la modul extrem si exagerat. Sunt practic peste tot, in orice mezel, salam, parizer etc si eu am ales ca macar in carnatii mei de casa, sa nu pun cu buna stiinta, nicio substanta de genul asta.
Carnatii astia vor fi afumati (toata saptamana viitoare e dedicata fumului) si as dori sa-i tin atarnati de grinda pana la Craciun. Idem slana. Deci facem testul "fara congelator".
Eu am gasit asa ceva, dar poate data viitoare. Nu cred ca telina ajuta. Pe de alta parte sunt convins ca toata carnea rosie din supermarketuri e tratata asa, ca sa reziste in vitrina si sa fie aspectuoasa, chiar daca pe eticheta nu apare nimic.
Tocmai d'aia am intrebat. N-am vazut niciodata conservare la fum rece, desi am auzit de astfel de procedeu si sunt curios cat de bine conserva.
La bunici doar clasica afumare la fum cald am facut, uneori cu emotii ca ardea afumatoarea ca o torta, asta cand afara era ger de crapau pietrele si nu prea rezistam asa ca stateam in casa si vizitam la anumite intervale sa vedem stadiul si sa fim siguri ca nu arde mai mult decat trebuie. Din fericire n-am pierdut niciodata carnea ca am ajuns chiar cand se pornea treaba.
Afumarea in podul casei ce se facea pe vremuri banuiesc ca tot la fum cald intra, eu n-am prins-o insa ca nici bunicii n-au utilizat-o.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.