La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Si o poza fara carne. Dar a naibii de gustoasa.
#pentrulabirou
 

Attachments

  • 20151115_204127_Richtone(HDR).jpg
    20151115_204127_Richtone(HDR).jpg
    110.5 KB · Views: 30
Ok. Intrebare pt. medici: incerc sa urmez pe cat posibil o reteta batraneasca de carnati de Burdujeni. Cica se pune si putina silitra. Inteleg ca e conservant - azotat de potasiu??? Banuiesc ca e toxic dar vad ca il foloseste nea' Colea in toate retetele de carnati / carnuri afumate. WTF? Asa o fi fost pe vremuri? Credeam ca se manca numai ECO... :confused:
 
Azotat de potasiu, KNO3, E252, numit generic salpetru, silitra, pe scurt, eu nu as pune asa ceva in mancarea copiilor mei. Se foloseste in industria alimentara cam de pe la 1800 (e mentionat ca metoda de pastrare a carnii pe termen lung, chiar din evul mediu) si pe langa efectul de conservare, da si o culoare rosie carnii preparate termic. Toate micile macelarii traditionale din zona de nord, Suceava, Botosani, Falticeni il folosesc pe scara larga, de multe ori la modul extrem si exagerat. Sunt practic peste tot, in orice mezel, salam, parizer etc si eu am ales ca macar in carnatii mei de casa, sa nu pun cu buna stiinta, nicio substanta de genul asta.
 
În era congelatoarelor mai adaugi conservanţi la preparatele de casă? Am mâncat cârnaţi de casă şi-n luna mai, la fel de savuroşi ca-n prima zi.
 
Carnatii astia vor fi afumati (toata saptamana viitoare e dedicata fumului) si as dori sa-i tin atarnati de grinda pana la Craciun. Idem slana. Deci facem testul "fara congelator". ;)
 
Mai, cica telina pudra face acelasi lucru (adica este egal cu) conservantii sintetici.
Am gasit asa ceva pe la magazinele de condimente.
 
Eu am gasit asa ceva, dar poate data viitoare. Nu cred ca telina ajuta. Pe de alta parte sunt convins ca toata carnea rosie din supermarketuri e tratata asa, ca sa reziste in vitrina si sa fie aspectuoasa, chiar daca pe eticheta nu apare nimic.
 
Generator de fum rece. Remember? :smile: Macar incerc. Sa vedem ce zice si Salmonella. :biggrin:
Tocmai d'aia am intrebat. N-am vazut niciodata conservare la fum rece, desi am auzit de astfel de procedeu si sunt curios cat de bine conserva.

La bunici doar clasica afumare la fum cald am facut, uneori cu emotii ca ardea afumatoarea ca o torta, asta cand afara era ger de crapau pietrele si nu prea rezistam asa ca stateam in casa si vizitam la anumite intervale sa vedem stadiul si sa fim siguri ca nu arde mai mult decat trebuie. Din fericire n-am pierdut niciodata carnea ca am ajuns chiar cand se pornea treaba.

Afumarea in podul casei ce se facea pe vremuri banuiesc ca tot la fum cald intra, eu n-am prins-o insa ca nici bunicii n-au utilizat-o.
 
Să nu uiți să arunci și ceva praf de boia, ardei etc. în rumegușul de-ți generează fumul. ;)
 
Să plângă și vecinii... de poftă... :D

Vai ce pohtă m-a luat numa' gândindu-mă la copilărie și șunca păstrată peste iarnă în bidonul cu untură...
 
E frig. Cateva pe fuga... Detalii peste o saptamana... :)
 

Attachments

  • af01.jpg
    af01.jpg
    326.4 KB · Views: 46
  • af2.jpg
    af2.jpg
    93.2 KB · Views: 40
Back
Top