Întrebări pe care ni le punem de mult

Am citit normele, sunt foarte ambigue: e obligatorie pentru anumite circuite gen spa/hidromasaj. Enel nu pune nici la instalatiile noi decat sub forma de exceptie (daca te certi cu ei cu normele in mana), iar normele au sub 10 ani, 99% din casele din Romania si toate blocurile nu au asa ceva.

Si daca ar pune in BMPT ar fi de 300, altfel sare intr-una.
In Brasov toate casele aveau asa ceva obligatoriu in afara casei intr-o cutie de plastic transparenta. O fi ceva local, in Bucuresti nu am avut instalatia noua.
Da, exista combinatie de RCD si siguranta clasica (protectie la supracurent) dar cu greu gasesti alta curba decat C.
 
Nu am avut probleme in a gasit RCBO (combinatie magneto-termica cu disjunctor) cu curba B, doar ca nu se cumpara din magazinele de bricolaj. Se gasesc ABB, Hager, ETI, Schneider etc. Eu am mers pe Schneider pentru ca aveau si documentatie buna la dispozitie si au si cativa distribuitori care aduc aproape orice se fabrica, in schimb ABB sau Hager se gasesc prin magazine care au doar o parte din componente si trebuie sa cauti cam mult sau sa contactezi distribuitori care nu lucreaza cu publicul, ci doar cu electricieni.

10mA e extrem de rar si nu prea folositor, 6mA nici nu stiam ca exista si nu imi imaginez scopul. Asa exista si curba A, dar pentru ce?
 
Singura chestie mai specială la diferențiale e că multe nu au și funcție de siguranță la supracurent (relativ simplu de văzut, dacă au sau nu au litera de curbă B/C înainte de amperaj), trebuie avut grijă să fie RCBO (RCD+MCB) sau să fie puse în combinație cu o siguranță normală.
Prin definitie diferentialele nu au protectie magneto-termica. Exista dispozitive combinate, RCBO, dar alea nu sunt diferentiale.
 
RCBO sunt cele mai bune*, dar cele mai scumpe solutii. Costa cat vreo 10 MCB, daca ai un tablou cu 10 circuite e mult mai ieftin sa pui un singur diferential si 10 MCB; in plus, iti incap intr-un tablou de 12 module (presupunand ca nu ai separator, releu monitorizare faza, contactor etc), pe cand 10 RCBO ocupa 20 de module.

* Pana cand vine cineva si arunca un AFCB pe masa si cardul de credit se topeste ...
 
Intotdeauna am facut instalatiile in cutii aerisit, sa mai am loc de 10+ module. Te costa putin mai mult o cutie mare, dar lucrezi comod in ea si ai loc pentru a extinde reteaua. Iar la firme cat de cat serioase gasesti doar diferentiale, deja sunt si oameni care acasa isi pun toate diferentiale, nu numai una in fiecare tablou.
 
Edis0n : sunt si oameni care beau sampanie zilnic, nu doar de Craciun (sau la nunti). Da, nu contest deloc asta.

O cutie mai mare trebuie sa si incapa, mai ales daca e incastrata si eventual ai profile de rigips de jur imprejur si nu vrei sa demolezi o portiune de perete. Nu e o problema de cost, ci de spatiu. Cand ai o instalatie existenta, uneori de 80-100 de ani, te descurci cum poti. Pana si cartierul Drumul Taberei din Bucuresti face 50 de ani si aproape nimeni nu a schimbat un tablou electric acolo, inca mai gasesti sigurante automate din alea care se infileteaza in socluri de fuzibile, 4 sigurante la un apartament cu 3 camere, fara generala (e una afara, pe scara, din 4 in 4 etaje), fara diferential, fara nimic.

Am vazut 2 tablouri facute recent in zona Vatra Dornei, amandoua de eletricieni autorizati (pe bune), unul lucreaza la o mare companie internationala, al doilea la una locala. Nu exista nici un diferential, iar MCB-urile succesive au aceeasi valoare, cand sare o siguranta de obicei sare direct aia de pe stalp desi teoretic nu ar trebui pentru ca are valoare o idee mai mare (32A fata de 25A, dar sare partea magnetica asa ca nu conteaza amperajul). Am vazut o gramada de filme cu blocuri noi in Bucuresti, gasesti cativa electricieni romani pe YouTube care pun asa ceva: piese din 2022, tehnologie si proiect din 1972. Pana si tablourile rezidentiale de la distribuitorii de energie electrica sunt varza de multe ori.
 
Nu văd legătura, nu vrei să detaliezi?
Pai parca pe simplist, X lucruri egal Y bani. Daca bagi sau scoti bani din piata si ramant tot X lucruri, atunci inflatia se modifica cu plus sau minus. Acum, pe cripto, nu ai nimic tangibil deci tot X lucruri, dar si in piata raman Y bani numai ca blocati cumva. Atunci asta va genera un efect de ca si cum retragi bani din piata si deci va influenta inflatia?
 
Dacă vorbești de piața monetară normală, probabil tu consideri crypto ca fiind ceva care are valoare, de-asta nu-ți dă socoteala :D. Crypto e doar o schemă piramidală împachetată ca un vis frumos. Banii (fiat) pe care-i dai "pe crypto" nu ies din piață și nu sunt blocați în nici un fel, doar schimbă proprietarul cu unul mai norocos ca tine. Ție nu îți garantează nimeni că mai poți să-i și scoți înapoi în fiat, ăsta e și jocul de fapt - care nu vinde repede rămâne cu cartoful.

Dacă te referi strict la inflația înăuntrul crypto (cauzată de mining în principal, faptul că se produc coins continuu), discuția e foarte lungă pentru că depinde de monedă. Ex. la bitcoin există o acțiune planificată anti-inflaționistă, care scade în timp cantitatea de bitcoins primiți pentru mining. Dar sunt monede care nu au așa ceva, sau au metode deflaționiste (o parte din moneda folosită la tranzacții se pierde).
 
Iar daca pretinzi crypto ca si un asset? Si titeiul cand il scoti, iei un ban, muti proprietarul si tot aproape din neant il scoti ca si pe crypto. Pare sa aiba logica ce zici dar in acelasi timp, care este diferenta intre crypto si produsele tangibile?
 
Crypto e doar vaporware, zero valoare pe termen lung. Ca si NFT: iei niste imagini cu Pokemoni si le vinzi cu $10,000 bucata unor idioti care cred ca se vor vinde mai departe cu $200,000. Schema Ponzi.
 
Iar daca pretinzi crypto ca si un asset? Si titeiul cand il scoti, iei un ban, muti proprietarul si tot aproape din neant il scoti ca si pe crypto. Pare sa aiba logica ce zici dar in acelasi timp, care este diferenta intre crypto si produsele tangibile?
Petrolul are o valoare intrinsecă pentru că faci chestii cu el. Crypto este absolut inutil pentru că nu are nicio valoare reală. Ai un wallet cu 5 bitcoins? Ești bogat doar în momentul în care le vinzi și bănuții îți intră în contul personal. Nu bagi bitcoins în rezervor la mașină, nu pui ketchup pe wallet să-l mănânci să îți țină de foame. Este o "ceva" care poate fi apreciat eventual prin cantitățile absolut nebunești de energie electrică consumată pentru generare, dar pe când energia aia electrică în teorie o poți stoca și vinde mai departe și are o valoare intrinsecă (doar dacă îți place să citești la lumânare, să speli vase și rufe la râu și să te împaci cu ideea de a nu putea folosi un computer și internetul) - variile scamcoins nu au nicio utilizare reală.

Da, poți în teorie să-ți iei droguri sau arme sau muniții sau probabil un chinez sau o chinezoaică. Dar nu știu cât te interesează astea, plus că spre deosebire de achiziția respectivelor cu cash - scamcoins lasă o urmă permanentă în blockchain despre cine a plătit cui și cât. Există și mitul persoanei care și-a cumpărat pizza cu bitcoins când bitcoin era 1$ sau ceva de genul, personal cred că se încadrează în aceeași categorie cu extratereștrii gri cu capul mare și legenda regelui Arthur.

Valoarea oricărui scamcoin ca asset este fix zero. Depinzi de o rețea foarte limitată prin care ai putea face cash out într-o monedă universal acceptată și cu o valoare universal agreată, dacă mâine se închid exchanges de pe internet rămâi cu buza umflată.

De aia cred că și cine minează la modul amator ar trebui să-și facă un script prin care să facă dump la scamcoins săptămânal. Astfel nu pierzi decât curentul electric pe maxim o săptămână. Evident te poți juca cu o cantitate de scamcoins mutându-le în alte scamcoins și să te prezinți ca "investitor" la petreceri. Are vreun rost? :)
 
Am vazut filmul de la cap la coada acum ceva vreme. E adevarat ca era pe unul din monitoare in timp ce lucram la ceva, dar e interesant si util daca vrei sa stii ceva despre domeniu sau daca iti trece vreodata prin cap sa te bagi in asa ceva (nu mi-a trecut).
 
  • Like
Reactions: Neo
Eu nu zic de ce pot face eu cu crypto ca nu am, altii poate au si fac. Facutul lor influenteaza cumva totul dpdv argumentand acel da sau nu, inflatia? Nu am intrebat ce e un crypto si nici parerea personala daca e bun sau nu. Efectiv nu imi pot aduna mintea sa fac o analiza daca chiar da. Iar faptul ca un exchange are back-upuita o suma teoretica plus ceva asigurare cu sume blocate, inseamna ca niste bani reali raman infipti, o vreme, undeva. Scamcoins sunt bune doar alora de le fac si de aia le fac mici, sa poata si face un cashout pe urma lor.
 
Back
Top