Marele "shit" in IT, care va fi si consumator pentru incredibila putere computationala disponibila in prezent si in viitor si va schimba si modul traditional de a privi infrastructura IT, este modelul de Cloud Computing si posibilitatea de a cumpara orice "as a service". Parerea mea.
Programatorii sunt aia care muncesc pe bani pentru ca cineva le da ceva de lucru. Ei nu stiu ce e aia celula si cum sa o simuleze, daca cercetatorii aia cu titlu de medic, biolog sau ce or fi nu se duc la programatori sa le dea o problema de rezolvat prin programare atunci programatorii nu au nici o treaba cu domeniul. E un rezultat al specializarii, fiecare e cu rolul lui si meseria lui.E mai ușor să omori animale decât să simulezi cu o mână de NVIDIA Tesla o celulă umană, că deh, programatorii, chiar dacă-s plătiți bine, nu se bagă. De parcă i-ar lega cineva de scaun
Vizionari cu bani nu prea exista. Exista vizionari si exista oameni cu bani, rareori se intalnesc. Daca ai un vizionar si are o idee revolutionara (nu TV-ul 4D cu floricele mov) poate o sa gaseasca finantare, problema e ca nu prea mai sunt idei revolutionare: de cand s-a inventat TV-ul lui war nu au facut decat sa imbunatateasca produsul, nu a aparut "the next thing" - gen ochelarii lui Geordi La Forge sau implanturi oculare comerciale. Sa faci un TV color, apoi mai plat si mai usor nu e revolutie decat pentru Uniunea Persoanelor cu IQ sub 50 din Ciad, pentru restul lumii e o evolutie fireasca.Hai s-o privim și pe aia dreaptă. Până nu se apucă o mână de vizionari cu bani să le dea de muncă unor oameni capabili, nu se va rezolva nimic.
Prostia vorbeste, nu banii.Lumea plătește chiar și cu până la 50% mai mult pe un produs dintr-o nouă generație care oferă un spor de 5-10% de performanță. Banii vorbesc
Nevoi inca exista. Lumea a inceput sa faca filme HD home-made si ai nevoie de putere de calcul foarte mare ca sa faci editare si recompresie la 1080p, iar interfetele bazate pe voice recognition tot nu merg de aproape 15 ani de cand am vazut prima incercare sub OS/2. Face recognition e iarasi o chestie mare consumatoare de memorie si putere de calcul (am pus Picasa sa recunoasca fetele in 30 GB de poze personale, a identificat cam 25.000 de fete individuale si inca nu a recunoscut 18.000), iar oamenii au poze personale, ca sapunierele sunt ieftine si raspandite. Jocurile sunt limitate de CPU si GPU, fizica e inca slabuta, AI-ul NPC-urilor e limitat de CPU, monitoarele nu sunt touch screen (ar putea face inutile tabletele), sunt destule chestii inca de facut si nu toate necesita revolutii, dar nu ar strica una, mai ales ca intr-o vreme ne obisnuisem cu cate una la fiecare cativa ani.Asta nu înseamnă că tehnologia nu evoluează. Înseamnă că nevoile oamenilor nu mai evoluează din cauza faptului că software-ul funcţionează suficient de bine sub hardware-ul respectiv. N-are nicio treabă cu tehnologia; are treabă cu percepţia consumatorului.
Da, plin de revolutii pe-aici: vreo cateva limbaje si medii de programare, versiuni cu numere naucitor de mari ale unor aplicatii vechi de 20 de ani, telefoane wireless (see Wall Street, 1987) integrate cu Palm III (1995), GPS (1980) si facute ceva mai mici si mai rapide, laptops mai mici (nu cu mult mai mici decat cu cele din 1995, dar impresionante fata de cele din 1985. [strike][R][/strike]evolutionar.Flash, Java, .NET, suita Office, suita Adobe, Corel, Tablet PC-ul, Netbooks, laptops, Smartphones... ohoho, e plin de inovaţii şi advancements.
Internetul nu mergea deloc acum 50 de ani, dar acum 10 ani mergea la fel fata de ce se facea atunci cu el. A crescut rata de transfer, a ramas la fel latenta, nimic nou pe frontul de vest.Da, parcă internet-ul mergea un pic mai lent prin anii '50, ca să nu mai vorbim de sateliţi, transplanturi, telefonia mobilă, computere, etc., etc., etc.
Get your shit together
Corect, era vorba de ce am adăugat apoiProgramatorii sunt aia care muncesc pe bani pentru ca cineva le da ceva de lucru. Ei nu stiu ce e aia celula si cum sa o simuleze, daca cercetatorii aia cu titlu de medic, biolog sau ce or fi nu se duc la programatori sa le dea o problema de rezolvat prin programare atunci programatorii nu au nici o treaba cu domeniul. E un rezultat al specializarii, fiecare e cu rolul lui si meseria lui.
True thatVizionari cu bani nu prea exista. Exista vizionari si exista oameni cu bani, rareori se intalnesc.
Poate este bine spus. Când am avut întâlnirea cu cineva care-mi poate oferi finanțare, m-am ferit ca de dracu` să pomenesc de chestiile revoluționare. I-am oferit doar basic stuff, a fost foarte fericit, mi-a spus că în maxim 6-7 luni am șanse 90% să primesc finanțare. Sunt 99% convins că fie eram dat pe ușe afară, fie se lua ideea și se palmaDaca ai un vizionar si are o idee revolutionara (nu TV-ul 4D cu floricele mov) poate o sa gaseasca finantare, problema e ca nu prea mai sunt idei revolutionare
Filme HD home made? Câtă putere de procesare o trebui? Cine face așa ceva nu prea se preocupă că ia mult timp recompresia la 1080p, decât dacă o face pentru profit (filmat la nunți, botezuri și-alte alea).Nevoi inca exista. Lumea a inceput sa faca filme HD home-made si ai nevoie de putere de calcul foarte mare ca sa faci editare si recompresie la 1080p, iar interfetele bazate pe voice recognition tot nu merg de aproape 15 ani de cand am vazut prima incercare sub OS/2. Face recognition e iarasi o chestie mare consumatoare de memorie si putere de calcul (am pus Picasa sa recunoasca fetele in 30 GB de poze personale, a identificat cam 25.000 de fete individuale si inca nu a recunoscut 18.000), iar oamenii au poze personale, ca sapunierele sunt ieftine si raspandite. Jocurile sunt limitate de CPU si GPU, fizica e inca slabuta, AI-ul NPC-urilor e limitat de CPU, monitoarele nu sunt touch screen (ar putea face inutile tabletele), sunt destule chestii inca de facut si nu toate necesita revolutii, dar nu ar strica una, mai ales ca intr-o vreme ne obisnuisem cu cate una la fiecare cativa ani.
So? Poate nu mai e aşa uşor să faci invenţii revoluţionare. Nu ştiu, eu nu lucrez în R&D, dar nu ştiu de ce e lumea aşa ofticată pe tema că "nu se mai inventează nimic revoluţionar". Puneţi mâna şi inventaţi voi! ...babelor - numa' să cârcotiţi ştiţiwar, tu nu intelegi ideea si te contrazici in amanunte care poate tie ti se par interesante: acum 25-20-15-10 ani erau progrese serioase si mini-revolutii frecvente, acum se taraie lent. Viteza cu care se misca acum industria este infima fata de ce se intampla acum 20 de ani, e plictisitor, nici nu are rost sa citesti stiri din domeniu decat cel mult o data pe saptamana si chiar daca o faci mai rar tot nu pierzi mai nimic, nu se intampla nimic atat de des.
Dude... mie mi-ar fi ruşine. Şi elicopterul a fost inventat prin 1505, în stadiu extrem de teoretic, dar ce contează e când a fost pus conceptul în practică pe scară mai largă decât proof of concept. Ca şi la calculatoarele cuantice; conform teoriei tale, au fost inventate deja, dar parcă chiar tu spuneai mai sus că nu e mare brânză, fiindcă nu sunt larg utilizabile încă. De unde rezultă că ridici în slăvi sau te, scuze, caci pe invenţiile teoretice după cum îţi convine. Am mai zis că ai o logică... neregulată.Din propriile tale exemple descoperi ca tranzistorul a fost inventat in 1925 si fabricat din siliciu de prin '54. De asemenea circuite integrate de prin 49, random examples spun ca tu nu citesti cu atentie: de zeci de ani nu s-a inventat nimic nou, s-au imbunatatit chestiile existente. Inventie versus facut ecranul dreptunghiular la TV - sunt discutii separate.
But then something strange happened. Lots of people switched to Apple laptops. But the nerds didn’t move on. My nerdiest programmer friends use the same computer as my wife.
My Grandma and I use the same Instant Messenger client. Every resume I get for a software engineer has a gmail address, just like my Mom’s. My sister-in-law and I both watch movies with NetFlix (although I admit our instant queue is hilariously different). That strange “why would you ever need Internet on your phone” phone that I carried looks quaint compared to my sister’s iPhone 4. Nerds ALL carry iPhones and it’s the most popular phone in the country. (NB: Android, the platform I would have expected nerds to flick to recently passed iPhone in sales, so no nerd haven there).