Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  Intregul si maretul progres din ultimul secol se bazeaza (cu mici exceptii) pe rafinare tehnologica. Omenirea nu a mai descoperit nimic nou in electronica dupa 1940-50. Parerea mea.
  Deci e normal ca la un moment dat sa se atinga o limita. We are doomed. :biggrin:
   
 2. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  Fix`d :biggrin:
   
 3. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Programatorii sunt aia care muncesc pe bani pentru ca cineva le da ceva de lucru. Ei nu stiu ce e aia celula si cum sa o simuleze, daca cercetatorii aia cu titlu de medic, biolog sau ce or fi nu se duc la programatori sa le dea o problema de rezolvat prin programare atunci programatorii nu au nici o treaba cu domeniul. E un rezultat al specializarii, fiecare e cu rolul lui si meseria lui.

  Vizionari cu bani nu prea exista. Exista vizionari si exista oameni cu bani, rareori se intalnesc. Daca ai un vizionar si are o idee revolutionara (nu TV-ul 4D cu floricele mov) poate o sa gaseasca finantare, problema e ca nu prea mai sunt idei revolutionare: de cand s-a inventat TV-ul lui war nu au facut decat sa imbunatateasca produsul, nu a aparut "the next thing" - gen ochelarii lui Geordi La Forge sau implanturi oculare comerciale. Sa faci un TV color, apoi mai plat si mai usor nu e revolutie decat pentru Uniunea Persoanelor cu IQ sub 50 din Ciad, pentru restul lumii e o evolutie fireasca.

  Prostia vorbeste, nu banii.

  Nevoi inca exista. Lumea a inceput sa faca filme HD home-made si ai nevoie de putere de calcul foarte mare ca sa faci editare si recompresie la 1080p, iar interfetele bazate pe voice recognition tot nu merg de aproape 15 ani de cand am vazut prima incercare sub OS/2. Face recognition e iarasi o chestie mare consumatoare de memorie si putere de calcul (am pus Picasa sa recunoasca fetele in 30 GB de poze personale, a identificat cam 25.000 de fete individuale si inca nu a recunoscut 18.000), iar oamenii au poze personale, ca sapunierele sunt ieftine si raspandite. Jocurile sunt limitate de CPU si GPU, fizica e inca slabuta, AI-ul NPC-urilor e limitat de CPU, monitoarele nu sunt touch screen (ar putea face inutile tabletele), sunt destule chestii inca de facut si nu toate necesita revolutii, dar nu ar strica una, mai ales ca intr-o vreme ne obisnuisem cu cate una la fiecare cativa ani.

  Da, plin de revolutii pe-aici: vreo cateva limbaje si medii de programare, versiuni cu numere naucitor de mari ale unor aplicatii vechi de 20 de ani, telefoane wireless (see Wall Street, 1987) integrate cu Palm III (1995), GPS (1980) si facute ceva mai mici si mai rapide, laptops mai mici (nu cu mult mai mici decat cu cele din 1995, dar impresionante fata de cele din 1985. [strike][R][/strike]evolutionar. :lol:
  Internetul nu mergea deloc acum 50 de ani, dar acum 10 ani mergea la fel fata de ce se facea atunci cu el. A crescut rata de transfer, a ramas la fel latenta, nimic nou pe frontul de vest.
   
  Last edited by a moderator: Sep 30, 2010
 4. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Mie mi-e teamă că o să fie marele "shit". E o formă ciudată şi nemaiîntâlnită de comunism, de genul "nu deţii nimic, totul e la comun", şi dacă ţi se taie macaroana, stai pe margine şi plângi în pumni.
   
 5. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  Corect, era vorba de ce am adăugat apoi :smile:


  True that :frown:

  Poate este bine spus. Când am avut întâlnirea cu cineva care-mi poate oferi finanțare, m-am ferit ca de dracu` să pomenesc de chestiile revoluționare. I-am oferit doar basic stuff, a fost foarte fericit, mi-a spus că în maxim 6-7 luni am șanse 90% să primesc finanțare. Sunt 99% convins că fie eram dat pe ușe afară, fie se lua ideea și se palma :smile:


  Filme HD home made? Câtă putere de procesare o trebui? Cine face așa ceva nu prea se preocupă că ia mult timp recompresia la 1080p, decât dacă o face pentru profit (filmat la nunți, botezuri și-alte alea).

  Voice recognition merge beton sub windows 7 (da, cea integrată), mă înțeleg chiar bine cu PCul, singura problemă e modul în care mi se adresează (prea anorganică vocea). În rest, învață permanent, pe măsură ce "discuți" mai mult cu el, pe atât te recunoaște mai bine. Evident consumă RAM și CPU ca dracu`, da` merge :smile:

  Face recognition? <5 zile îți fac un review la Alienware M11x, care se laudă cu face recognition login, sunt și eu curios, ei zic că rupe, eu mă aștept la ceva decent (gen să mă recunoască cu barbă, dar să nu se logheze chiar la orice bărbos :biggrin:).

  Picasa sux. Howgh.

  Jocurile sunt meh dintr-un singur punct de vedere (personal), anume interfața cu utilizatorul. Vreau mânuși ca-n Minority Report, 3D în cameră, feedback serios (să simt că dau în inamic, nu că mângâi tastele), chestii de genul. Tehnologia există, bizonii cumpără iPad, evident vom vedea ceva accesibil la Sf. Așteaptă.


  Monitoare Touchscreen
  . Sensibil mai scumpe, un TN e la preț de PVA cu diagonală echivalentă, dar sunt. Multe. Prețurile vor scădea. Sper eu repede. Windows 7 oferă multitouch. Da, vreau.
  :biggrin:
   
 6. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Adrian, eu zic de inovaţii şi advancements, tu îmi răspunzi că nu, nu e plin de revoluţii. Nu ştiu ce-are sula cu prefercura, dar te rog să nu (mai) interpretezi ce spun, fiindcă poluezi thread-ul cu o logică defectă.
  Problema e că lucrurile astea avansează suficient de lent ca omul să uite cum era a cum 5-10-20 de ani, şi de-aia zbiară forumişti pe-aici "Nu s-a inventat nimic", că au uitat cum era acum 10 ani.
  Quark, lol. Cum adică nu s-a descoperit nimic în electronică după 1940-50? Random example. Another random example. Şi astea două sunt cam baza întregului hardware cu care lucrăm noi acum.
  'Ai mă băieţi, 5 minute de documentare pe netul ăla care "mergea la fel şi acum 10 ani" nu strică.
   
 7. Thor

  Thor Membru Senior Sugar daddy

  Acum 10 ani (chiar 11): PII 400Mhz, 128Mb RAM, Ati Rage Pro 8Mb, HDD 8Gb placa de sunet Aureal Vortex, ethernet 10/100Mbps, floppy, modem, CRT 15'.
  Anul asta: i5 2.66Ghz, 4Gb Ram, Ati Radeon HD 4670 512Mb, HDD 1Tb, sunet onboard, ethernet 10/100/1000MBps, LCD 22'.

  Remarc disparitia unor compomente depasite moral si o crestere cantitativa. In rest nimic nou, care sa zic ca imi trebuie acum si in urma cu 10 ani nu aveam de unde sa iau.
   
  Last edited: Oct 1, 2010
 8. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Nu te împiedică nimeni să te întorci la PII-ul ăla. Dar va trebui să renunţi la orice fel de multimedia stuff. Pa-pa youtube and the like, au revoir filme, sayonara content-rich websites...
  O să poţi să asculţi MP3-uri though. So... ce te opreşte?
   
 9. Thor

  Thor Membru Senior Sugar daddy

  Faptul ca s-a prajit placa de baza/procesorul? :biggrin:

  Din nou e vorba de o evolutie cantitativa, nu de inovatie. Majoritatea feature-urilor promovate sunt variatii pe aceeasi tema, cu mici imbunatatiri de la o versiune la alta, fara a aduce in plus ceva semnificativ.
   
 10. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  war, tu nu intelegi ideea si te contrazici in amanunte care poate tie ti se par interesante: acum 25-20-15-10 ani erau progrese serioase si mini-revolutii frecvente, acum se taraie lent. Viteza cu care se misca acum industria este infima fata de ce se intampla acum 20 de ani, e plictisitor, nici nu are rost sa citesti stiri din domeniu decat cel mult o data pe saptamana si chiar daca o faci mai rar tot nu pierzi mai nimic, nu se intampla nimic atat de des. Lasa balariile cu vazut filme pe Youtube, ca nici asta nu s-a inventat ieri si ideile din spatele lui sunt vechi de 30 de ani. Da, sunt o gramada de maruntisuri, nimic serios.

  Din propriile tale exemple descoperi ca tranzistorul a fost inventat in 1925 si fabricat din siliciu de prin '54. De asemenea circuite integrate de prin 49, random examples spun ca tu nu citesti cu atentie: de zeci de ani nu s-a inventat nimic nou, s-au imbunatatit chestiile existente. Inventie versus facut ecranul dreptunghiular la TV - sunt discutii separate.
   
 11. JustIn

  JustIn Membru Senior

  Inventii si inventatori sunt cu duiumul, daca stii unde sa cauti gasesti informatii despre ei. Problema care nu era acum 15-20 ani e "zgomotul" care insoteste fiecare inventie, si datorita caruia n-o prea mai poti deosebi de lucrurile comune. Societatea in care functionam ca indivizi e canalizata in anumite directii mult prea solid definite pentru a mai putea fi schimbate de vreo inventie revolutionara, tot ce poate aparea nou e ori cumparat, ori ascuns, dupa marimea riscului de a deteriora echilibrul din respectivul domeniu. Ca sa nu mai zic ca nici interesul nu mai e asa mare, ducem o viata mai mult decat comoda fata de inaintasii nostri. Nu zic ca n-ar fi subiecte (in medicina probabil ca vor fi cele mai mari descoperiri in viitorul apropiat), dar individul de azi nu prea mai e preocupat de teorii revolutionare, ii sunt suficiente berea de dupa servici si circul de la TV.
   
 12. war4peace

  war4peace Membru Senior

  So? Poate nu mai e aşa uşor să faci invenţii revoluţionare. Nu ştiu, eu nu lucrez în R&D, dar nu ştiu de ce e lumea aşa ofticată pe tema că "nu se mai inventează nimic revoluţionar". Puneţi mâna şi inventaţi voi! ...babelor :smile: - numa' să cârcotiţi ştiţi :tongue:
  Mie avansarea tehnologică mi se pare suficientă. Sigur, aş vrea şi eu 2 TB de spaţiu şi rată de transfer de 1 GB/s pe un gizmo cât un timbru, dar mă gândesc că dacă era fezabil s-ar fi construit deja şi ar fi fost pe piaţă already. Nu subestima lăcomia chinezilor care vor şi ei ceva profit (şi mai nou se pare că R&D-ul serios pe-acolo se întâmplă). Şi dacă nu există, înseamnă că ori suint nişte limitări (principiul nedeterminării or some shit) care împiedică acest progres tehnologic, ori tehnologia e enorm de scumpă pentru mainstream (de genul un HDD de 2 TB e 419 RON, iar un device mititel şi rapid de aceeaşi capacitate ar fi 419.000 RON).

  Dude... mie mi-ar fi ruşine. Şi elicopterul a fost inventat prin 1505, în stadiu extrem de teoretic, dar ce contează e când a fost pus conceptul în practică pe scară mai largă decât proof of concept. Ca şi la calculatoarele cuantice; conform teoriei tale, au fost inventate deja, dar parcă chiar tu spuneai mai sus că nu e mare brânză, fiindcă nu sunt larg utilizabile încă. De unde rezultă că ridici în slăvi sau te, scuze, caci pe invenţiile teoretice după cum îţi convine. Am mai zis că ai o logică... neregulată.
  iar argumentul cu îmbunătăţirea chestiilor existente... centrala termică e, la mod extrem, o îmbunătăţire a focului din peşteră, la fel şi motorul cu combustie internă; avionul e o îmbunătăţire a zborului lui Icar, deci all is lost, nu s-a inventat nimic de mii de ani :smile:
  Să fim serioşi.
  Nici eu nu mă aştept să apară ceva care să revoluţioneze întreg mapamondul, dar nici nu mă piş de sus pe tot ce s-a "îmbunătăţit" în ultimele două-nouă decenii.
   
 13. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Efecte ale aceleiaşi stagnări: http://benjaminste.in/post/1223476561/hey-guys-whatcha-doing

   
 14. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Sauna hidrateaza sau deshidrateaza? Cam cat de mult?
   
 15. Cosmin_C

  Cosmin_C melomaniac

  Pierzi apa mai rau ca in desert asa ca deshidrateaza; din pacate se pierde infim de putina grasime, nu prea ajuta la slabit, doar curata fooarte bine pielea si porii de tot praful orasului.
   
 16. SCViper

  SCViper Membru Senior Sugar daddy

  What he said :smile:.
   
 17. spooky51

  spooky51 Obi-Wan Kenobi's cousin

  Apropo de cum se misca lucrurile in IT, nu vad nici o diferenta fata de acum 20 de ani.
  Singura diferenta e aceea ca eu am 20 de ani mai mult :damn: .

  [​IMG]
  Amiga: remember when computing was fun. Pentru cei ce au prins calculatoarele anilor '80-'90 este imposibil sa te adaptezi la ceea ce este astazi. Anii aceia au fost perioada de glorie a unei industrii in plina expansiune, in care daca aveai acces la un home-computer erai un semizeu, iar daca te intalneai cu un alt semizeu cu calculator, toate discutiile erau legate doar de calculator. Era fun, pentru ca nimeni nu intelegea ce vorbeai, se stia ca va veni o vreme in care toti vor folosi calculatorul, iar tu erai semizeul deja pregatit pentru asa ceva, care inspira teama si respect :bravo: .

  http://www.imdb.com/title/tt1459467/
  Pentru nostalgici, e un film excelent, despre Sir Clive Sinclair.

  Intrebati orice pustan de 14 ani despre calculatoare, si veti vedea acelasi entuziasm ca acela pe care il aveau tinerii de 14 ani... in orice perioada. Crisis, Facebook, Yahoo Messenger, porno, Youtube, torrent, asa cum pe vremuri erau Space Invaders, Pong, Lode Runner, Dan Dare, River Raid, Pacman. Singura diferenta e ca acum calculatorul e pentru mase, iar masele trebuiesc tinute cu IQ-ul la locul lor, iar daca acesta este prea mare peste medie, trebuie corijat urgent. Iar pustimea care foloseste un computer de 5 ani, nu e in stare sa instaleze un sistem de operare, sa foloseasca un antivirus, si sa se fereasca de un virus. Bineinteles ca e nevoie de procesoare quad-core, iti trebuie resurse, nu gluma, sa rulezi o intreaga procesiune de troieni si sa mai deschizi si Yahoo Messengerul in timp ce privesti la Youtube ultimul clip cu Adrian Copilu' Minune.

  Daca ai prins perioada '80-'90 este absolut imposibil sa ai acelasi entuziasm acum. Imi amintesc cum veneam de la scoala si ma repezeam direct la Cobra cu casetofon Elektronika-302, sau ce ochi am facut prima oara cand m-am jucat pe un Cub-Z un joc cu un purice saritor, reprezentat de... caracterul "P". Si imi amintesc si acum anul 1987 sau 1988, cand diriga ne-a dus cu clasa, eram a saptea sau a opta, la o chestie organizata de ICE Felix in Bucuresti pe Calea Victoriei, unde ne-am putut juca la discretie pe HC-85, imi amintesc ce fericiti erau cei de la Felix sa ne arate cum functioneaza totul, cum numai despre asta am vorbit pe tren la intoarcere. Iar acum folosesc un calculator Pentium 4 cumparat cu 100 de euro acum 2-3 ani la second hand, are vreo 5-6 ani vechime si l-am ales la modul "Sa se asorteze socotitoarea cu mobilierul". Am insa un amic care se apropie de varsta de 30, si e inebunit dupa calculatoare. Primul calculator l-a vazut insa acum 4-5 ani, iar de atunci face upgrade de 2-3 ori pe an, evident ca are un i5 acum, cu o placa video care da sa decoleze din carcasa. Si evident ca il foloseste in general la ce folosesc si eu Compaq-ul meu negru care se asorteaza si mai frumos insa cu mobilierul, si a fost si de vreo 15 ori mai ieftin. Omul stie basic stuff, sa instaleze un sistem de operare, evident Windows, insa nu-i prea perspicace la configurari si chestii din astea, se lipesc virusii de el frumos, insa stie absolut totul despre ce placi video au mai aparut si cache-ul procesoarelor Intel. Si evident uraste orice calculator mai vechi de 2 ani, a zis ca nici platit nu ar tasta la un jaf de Pentium 4 ca al meu, pentru ca nu are rabdare sa se miste calculatorul greu, desi pe web, la filme si in Winamp cred ca se misca la fel, iar pe Messenger nu cred ca ajung mai repede mesajele de la un i5.

  Concluzia ar fi ca... varsta isi spune cuvatul :capu: . Iar societatea e din ce in ce mai de cacao, oamenii sint mai putin spontani, mai introvertiti, televizorul si publicitatea dicteaza liniile de urmat in viata, atata pentru masteranzii care viseaza legume cultivate organic, computere i7 si masini de mic litraj, cat si pentru white trash-ul care viseaza plasma in perete, carnea de porc prajita si BMW-ul de 2l injectie si 150 cp din anul 1985 si inmatriculat la bulgari.
   
 18. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Dude, cheer up!
   
 19. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  What spooky51 said. :approve:
   
 20. Velkan

  Velkan Moderator

  Nu rezonez la partea legată de IT în anii '80 pentru că primele mele amintiri sînt de prin 1998, și implică Tomb Raider III și mp3-uri Pearl Jam la 128 kbps pe motiv că raportul 1 MB/1 min e ideal pentru dial-up, dar legat de societate și IT în prezent cam are dreptate.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice