@
AdrianB1
2. Pe scurt, eliberarea energiei din ce mănânci se face oxidând chestiile carbonice (de-asta glucoza e sursă rapidă de energie, că e simplu să o pregătești să reacționeze spontan cu oxigenul). Pe lung, poți începe de la
Aerobic respiration, trecând prin
ATP, monozaharide și alte chestii interesante.
3. În restul lumii nici nu au voie să-ți ceară actele, cel mult te pot întreba adresa (la hotel, de exemplu). La noi îți cer buletinul și dacă ai câștigat o înghețată de 3 lei la McDonald's. Iar românii nu știu că pot să zică "nu ai voie", că nu sunt obișnuiți cu protejarea datelor personale, așa cum nu sunt obișnuiți cu protejarea altor drepturi.
@
takeda: Pentru orientare:
Birds can see the Earth's magnetic field. Asta este probabil o sursă importantă de "date" de orientare, pentru că și păsările duse în cușcă departe de casă (deci fără repere vizuale sau de alte feluri) reușesc să vină înapoi (ex: porumbei voiajori).
Migrarea e complexă. Durata zilei se pare că este principalul factor care o declanșează, și nu conștient ci hormonal, atât de "adânc" este înrădăcinată. Alt factor care determină această mișcare e temperatura. De când cu schimbările climatice s-a observat modificarea perioadelor de migrare, iar asta e o problemă, pentru că nu se mai sincronizează cu alte evenimente (ex: dacă păsările vin cu 3 săptămâni mai târziu, pot să piardă perioada de maxim a omizilor din primăvară) și se duce naibii ecosistemul.
Pe de altă parte, locul migrării se învață, de obicei cu stolul. O pasăre rătăcită de stol tot migrează, dar poate ajunge în alte părți, unde poate sau nu să găsească hrană. Iar odată învățat, locul nu prea se uită, așa că păsările născute într-un loc vin și anul viitor în același loc.
În paragraful doi dai un exemplu simplu de evoluționism. Prin care se poate răspunde la o multitudine de întrebări specifice acestui topic, de exemplu ăia pe care nu-i dureau testiculele la lovituri nu prea au avut urmași

.