Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Ce vremuri, Sibelius. :smile:
   
 2. Sibelius

  Sibelius Membru Senior

  Da, eram mai tineri si cu mai mult timp liber. :smile:
   
 3. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Mulțumesc, VirtualDub-MPEG2 e ceea ce am nevoie. Am căutat VirtualDubMod, făcea același lucru dar e mort de vreo 5-6 ani, nu știam de această variantă.
   
 4. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Cu plăcere, domnu'. :smile:
   
 5. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  ...si data viitoare nu mai trage mpeg2. :biggrin:
   
 6. _~_

  _~_ Membru

  Cu mencoder:

  transcode -i movie.mpg -o movie.avi -y divx

  Bineinteles, se poate seta orice codec si toate setarile necesare.

  Ce-mi place software-ul simplu, bine documentat :biggrin:.

  Apropo de VLC, daca-i dai parametri poti sa faci fine tuning la chestii ce nu le gasesti in GUI. GUI is useless, anyway.
   
 7. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  mencoder sună bine pentru batch processing, o să fac o probă. Pentru mine tot VLC-ul e useless, anyway :biggrin:
   
 8. hulubei

  hulubei questionable intruder

  Daca tot se pune recent problema ecologizarii, de ce se mai vand in magazine bateriile. Nu sunt oare acumulatorii mai eficienti si din punct de vedere ecologic cat si economic per total? Tot din acelasi punct de vedere, ce este mai eficient, incarcatorul rapid de 30min sau cel lent de 16 ore?
   
 9. Spawn

  Spawn Membru Senior

  M-am jucat acum vreo săptămână cu GK vs AutoGK. AutoGK s-a dovedit a fi prea spartan, în cazul meu aveam nevoie de un deinterlace şi GK-ul a dat rezultate mai bune.
  Subţire oferta în domeniul ăsta... mkv-ul a devenit mainstream?
   
 10. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  hulubei, nea Gheorghe și-așa nu le poate deosebi, așa că le ia p-alea mai ieftine, oricum. Că dac-ar ajunge și acumulatorii la prețul bateriilor (unii tind), poate altfel s-ar pune problema. Pe de altă parte, tu propui să dispară o industrie și știi și tu că, în general, se respinge noul, renunțarea dintr-o dată la ceva care totuși aduce profit.
  DPDV al acumulatorilor, cred că mai bun e încărcătorul lent. Dar până nu știi care e randamentul încărcătoaarelor, nu poți să te pronunți care e mai eficient dpdv ecologic, fiindcă tot cantitatea aia de curent o bagă în acumulatori, de-i lent sau rapid încărcătorul.
   
 11. hulubei

  hulubei questionable intruder

  Cum se va pune acea taxa pentru becurile cu filament, asa se poate pune la baterii pentru a se favoriza acumulatorii. Producatorii de baterii nu cred ca vor avea multe de modificat in liniile de productie pentru a putea produce acumulatori. In plus, traiasca revolutia.

  Imi pun problema daca sigur tot acelasi curent este folosit la incarcarea de 30min fata de cea de 16ore. Imi cer scuze ca ma aberez la ora asta dar chiar nu pot face un rationament logic sa-mi dau seama daca e acelasi curent sau daca exista o diferenta semnificativa. Pentru ca daca diferenta este semnificativa imi pot pune problema ce prefer: sa consum curent electric timp de 16 ore dar sa maresc viata acumulatorului cu 15% pentru ca asta inseamna cheltuieli mai mici pentru mine si deseuri mai putine, sau prefer 30min pentru ca factura de curent contrabalanseaza faptul ca trebuie sa cumpar mai des acumulatori cat si faptul ca vom avea mai multe deseuri de dezintegrat?
   
 12. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Păi, e logic, cele cu încărcare lentă "sug" mai puțin curent, fiindcă și "pompează" în acumulatori mai puțin. În termeni de putere P=U*I sau energie = P*timp (parcă, din ce mai țin și eu minte). Totul depinde de eficiența, randamentul încărcătorului, dacă și disipă energie (calorică, de exemplu) în afară sau nu (și cât de multă). Eu cred că-i tot un drac. Totul ține de opțiune: rapid, dar scurtezi viața acumulatorilor, lent, dar îi ai mai mult timp. Cu energia, cred că e neglijabilă diferența. Cel puțin teoretic.
   
 13. hulubei

  hulubei questionable intruder

  Sunt sanse mari sa aberez dar enunt urmatoare:
  -energie reprezinta lucrul mecanic.
  -lucrul mecanic in electricitate reprezinta miscarea electronilor din A in B.
  -lucrul mecanic in electricitate este reprezentat de tensiune (E enyone?).
  -la incarcarea unui acumulator, se specifica tensiunea de incarcare si nu curentul.
  -pentru incarcarile rapide se folosesc tensiuni mai mari de incarcare.
  -pentru incarcare consum un curent de valoare constanta pe perioada incarcarii. Valoarea totala consumata nu este in functie de capacitatea acumulatorului in mod direct ci de timpul de incarcare (Itotal=t*Iincarcare). Timpul de incarcare este probabil in functie de capacitate (t=F(c)).

  Imi e si frica sa ma uit sa vad cat am aberat.
   
 14. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Păi, ce faci, ăia s-au chinuit să despartă electricitatea de mecanică și tu o faci pe Einstein și le unifici? :wink:
  Ce-are lucrul mecanic cu energia?
  Se specifică curentul de încărcare (intensitatea, bre, nu tensiunea, aia e constantă) pe încărcătoare: unele încarcă cu 50 mA, altele cu 400 mA. De aici, și ținând cont de capacitate, poți afla timpul de încărcare.
  Dacă, să presupunem, ai acumulatori de 800 mA, cu 50 mA îi vei încărca în 16 ore, iar cu 400 mA, în 2 ore. Capisci? Tensiunea e constantă.
  Hai, noapte bună! Ori n-ai somn, îți scârțâie iar moroii prin casă? :biggrin:
   
 15. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Raspunsul la intrebare se poate afla si printr-o logica mai simpla:
  Tot curentul consumat trebuie sa se duca undeva. Sunt doar trei locuri posibile: ori in acumulatori, ori transformata in caldura de acumulatori sau de incarcator.
  Pana acum n-am vazut incarcator sa se incalzeasca, deci consumul incarcatorului este neglijabil.
  Cantitatea ce ajunge in acumulatori este aceeasi, ca doar n-o sa intre mai mult decat "plin".
  Mai ramane doar caldura degajata de acumulatori in timpul incarcarii. Ce crezi? Cati KWh in plus apreciezi ca se degaja la incarcarea lenta?
   
 16. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Am văzut și încărcător și acumulatori care să se încălzească. Am unii Uniross care au venit la pachet cu încărcătorul rapid și frige totul (încărcători și acumulatori) spre sfârșitul ciclului. Trec de 40 de grade.
   
 17. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Totul despre baterii şi acumulatori aici.

  Unul din cele mai folosite circuite integrate ce controlează încărcătoarele rapide inteligente pentru acumulatori NiMH: Maxim 712. Încărcarea se face la curent constant, circuitul măsurând tensiunea acumulatorului. La NiMH încărcarea se termină când variaţia tensiunii (delta V) e zero într-un anumit timp. De acolo se păstrează un curent slab de încărcare (trickle charge) pentru a menţine acumulatorii 100% încărcaţi. Chiar şi neutilizaţi, NiMH pierd în mod natural 10% din încărcare în primele 24 de ore de la încărcare, apoi 5% în a doua zi şi cam 1% în fiecare zi după aceea. În timpul încărcării acumulatorii pot ajunge până la 55 grade din cauza rezistenţei interne; temperatura poate fi şi un criteriu pentru întrerupere a încărcării. Pentru încărcare mai eficientă, mai ales la un grup mare de acumulatori puşi în serie, Maxim are un exemplu de schemă ce leagă chip-ul de încărcare de un chip PWM.
   
 18. hulubei

  hulubei questionable intruder

  Tocmai vroiam sa mentionez ca pe langa pierderile in caldura, se mai realizeaza si pierderi in acumulator efectiv prin consumul acestuia. Adica descarcarea aceea naturala de care spune puterfixer si care observ ca nu e chiar neglijabila pe cat credeam.
  Apropo, Sanyo Eneloop chiar tin foarte bine capacitatea si dupa o perioada lunga. Sa nu spun ca mereu cand i-am cumparat, incarcarea lor era aproape maxima, ceea ce nu se prea poate spune despre restul acumulatorilor AA/AAA.
   
 19. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Da, da-s și de 2 ori mai scumpi.
   
 20. _~_

  _~_ Membru

  Sper că nu te superi pe mine dacă-ți spun că asta e un fel de fizică pe butuci :biggrin:.

  Energia nu reprezintă lucru mecanic. Există o legatură strânsă între energie și lucru mecanic dar este mai subtilă de atât și nu e doar un detaliu insignifiant, ci este o problemă conceptuală :smile:. Energia reprezintă capacitate de a efectua lucru mecanic. Mai exact variația energiei este lucrul mecanic.

  Lucrul mecanic efectuat de o forță ce acționează asupra unei sarcini electrice într-un câmp electric este L = q ΔV, nu este reprezentat de tensiune și nici nu este o mișcare :smile:. De asemenea, de obicei nu este o idee bună să gândești la nivel de electroni în electrocinetică. Rar e nevoie de așa ceva iar acum nu e cazul deloc. Nu te ajută cu nimic :smile:.

  Cât despre fraza din ultimul punct, nu e coerentă și e lipsită de sens :smile:.

  Nu s-a chinuit nimeni să facă nimic. Electricitatea e foarte legată de mecanică.

  Pai o foarte strânsă legatură după cum am spus mai sus.

  Ce tensiune e constantă? Majoritatea circuitelor de încărcare funcționeaza la curent constant (deși nu este unicul tip de circuit). Tensiunea e chiar foarte variabilă în ciclul de încărcare.

  Randamenul e cu totul altul la încărcarea rapidă fața de cea lentă, dar asta e altă discuție.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice