Pe scurt: Europa vrea (de fapt cine vrea) crestere economica? Sa vedem:
- scaderea populatiei in sine inseamna venituri individuale mai mari chiar la stagnare economica; se imparte la mai putin
- o productie mai mare de bunuri si servicii se poate duce ori in consum (cu impozitele uriase din aproape toate tarile europene asta e aproape imposibil), ori in export; da, produsele se mai exporta, serviciile mai greu: daca serviciile ar fi exportabile atunci clientii le-ar cumpara din China si India, de fapt sunt ramase in europa in special acele servicii care nu mai pot fi exportate, gen vanzatorul de la magazinul din colt
- o productivitate mai mare se va traduce in somaj mai mare pentru ca nu vor fi cumparatori mai multi
Iar afirmatia ca salariile sunt cu 70% mai mici in Europa fata de SUA e bomboana de pe tort: carui antreprenor ii pasa de asta si nu de costul fortei de munca, chestia aia care apare in balanta contabila? Salariile sunt cu 70% mai mici in Europa pentru ca taxele sunt de vreo 3 ori mai mari, deci cea mai mare parte din diferenta provine din nivelul de taxe; la cost egal colegii mei din SUA castiga dublu (am facut calculul acum vreo 3-4 ani), faptul ca eu am salariul de 2 ori mai mic nu inseamna ca cineva o sa isi deschida o afacere in Romania cand o poate face in SUA cu fix aceleasi costuri.
Da, Europa a ajuns un batran invalid care se preocupa foarte mult sa ii fie bine angajatului pana ajunge sa nu mai vrea nimeni angajati din cauza conditiilor prea restrictive; si apoi se mira ca prostii de ce o duc prost si maresc taxele ca sa le ajunga banii in noua situatie. Si cum nu sunt complet idioti si stiu ca taxele nu se pot mari peste 100% vin cu alternative:
nationalizarea. Iar dupa ce se va face si asta nu mai conteaza, ca nu vor mai exista tari de condus, ci doar cimitire.