Windows 7

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Ei, diferentele intre sisteme sunt ceva mai mari, nu e numai single core, dar are si memorie mai lenta (iar lui W7 ii place memoria). Dar intr-adevar, se descurca mult mai bine decat XP in multicore (pe Atom dual core + HT se misca decent, chiar daca e underpowered pentru chestii CPU intensive).

Cu ultimele "retusuri" la upgrade pot spune ca se misca excelent, orice ar rula in background tot mai e loc de ceva.
 

Attachments

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Măcar ştiu că numai placa video mă mai ţine jos; CPU-ul merge overclocked la 3.6 GHz (testat, probat), viteza HDD-ului nu mă interesează, memorie este căcălău...
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Hardul e la 5.9 la cei mai multi. Probabil acolo e un RAID sau SSD :smile:.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
5.8 hardul, 5.4 procesorul la mine și mă simt foarte bine așa. Cred că peste 5 e decent pentru un computer contemporan, 6 e bine și 7 e excelent (overall).
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
E sesizabil binişor şi pe XP. Nu prea ai cum compara însă... arhitectura diferă. La aceeaşi frecvenţă, nici vorbă. Ca idee, E2180@2GHz (default) se mişcă mai bine decât un P4 631@4GHz. Şi, normal, toate testele susţin acelaşi lucru.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E sesizabil binişor şi pe XP. Nu prea ai cum compara însă... arhitectura diferă. La aceeaşi frecvenţă, nici vorbă.
Poți să explici ultimele 5 cuvinte, că nu mă prind ce ai vrut să spui?
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Adica arhitectura noua nu se poate compara cu cea veche la aceeasi frecventa. Prima, evident, fiind mult superioara.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
Folosesc W7 doar pe laptop unde cate-o data imi pare ca ramane intepenit rontaind de zor HDD-ul. Culmea ca asta se intampla inclusiv la deschiderea unui Y!M. Inca sper ca e vorba de laptop si al sau HDD puturos, oricum curand ii voi da un test de lunga durata si pe un desktop.

Ah, laptopul e un HP 6730B, cu C2D P8600, 2GB RAM si 250GB HDD.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Mie mi se pare că Win 7 se mișcă mai prost decât XP pe același computer cu același procesor, iar pe un calculator cu același procesor, dar dual-core, se mișcă mult mai bine. E vorba de Athlon 64 939 versus X2 AM2, discul de pe 939 e o fix generație de Seagate mai nouă și e 50% mai mare, RAM au din belșug (da, pe AM2 e DDR2 cu latență infernală), în rest nu sunt alte diferențe care să conteze pentru OS.

Win 7 pe dual-core se mișcă la fel de bine ca un XP pe single core. Win 7 pe single e leeeent, iar ciudățenia e că procesorul nu pare a fi ocupat.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
hulubei, Win7 am vazut ca tine foarte mult la viteza hardului. O masina virtuala W7 instalata pe un hard mai lent caraia constant si uneori aveam impresia ca nu misca deloc dar imediat ce am mutat-o pe unul rapid si-a luat zborul.

Zi si tu ce viteza ai la hard, nu ce capacitate. 7200RPM?
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
5400RPM, asa cum e vorba de mai toate hardurile default din laptopuri.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu mai e default, HP-ul meu (6530B) a venit default cu un Fujitsu de 7200 rpm. E chestie de configurare sau ce a cerut retailerul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Hardul e la 5.9 la cei mai multi. Probabil acolo e un RAID sau SSD :smile:.
Da, am luat SSD-ul pe care-l vindea florin zilele trecute. Am vrut sa vad cum merg si la ce pot fi folosite SSD-urile. Rezultatul (fata de Seagate 7200.11, care avea scor 5.9) este deschiderea aproape instanta a tuturor aplicatiilor uzuale si scaderea timpului de boot al W7 64-bit la jumatate. Compilarea unui proiect mare e mult mai interesanta cu o jucarie de-asta. Da, 40GB nu e foarte mult pentru W7, dar oricum pentru aplicatii mari aveam partitie separata.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
O intrebare legata de performanta W7 la copierea de fisiere. Zilele astea am avut multe chestii (cam 1TB de date) de copiat de pe un HDD pe altul, si am observat ceva ciudat. In primul atasament aveti memoria ocupata in timpul unei copieri, cam asa face la tot se copiaza intre HDD-urile din sistem: memoria ocupata creste, creste, creste... iar cand ajunge la un anumit punct (marcat cu sageata galbena) incepe sa scada, iar copierea se opreste pana cand ajunge memoria in punctul de minim (poate sa dureze si 1 minut), dupa care procesul se reia. Daca copiez fisiere mari nu apare problema, doar daca copiez multe fisiere mici (am vreo 700GB de poze JPG de 2-4MB).

Ce am incercat:
- Copiere din Windows/alt program (SpeedCommander): nici un efect.
- Windows bootat de pe SSD/HDD: nici un efect.
- Antivirus enabled/disabled/dezinstalat: nici un efect.
- Swap file system managed/fix/pe HDD/pe SSD/disabled: nici un efect.
- Disable la file indexer: nici un efect.
- Disable la thumbnails (ca poate conta ca e vorba de JPG-uri): nici un efect.
- Disable la UAC (ca lumea zice ca sta mai mult sa se lamureasca daca e ok sa copieze): nici un efect.
- Formatat full HDD-ul "destinatie" si scanat de probleme: n-are probleme.
- Instalat ultimele drivere pentru P55 de la Intel de pe site, in locul celor default: nici un efect.

Pana acum nu am observat situatia pentru ca aveam un singur HDD in sistem si retea de 100Mbps, deci nu prea aveam cum sa fac trafic "serios" de date in sistem.

Daca copiez de pe un share din retea problema nu apare, graficul arata ca in al doilea screenshot, memoria nu ajunge asa sus ca sa se "strice". Si asta chiar daca copierea interna se face cu viteza mai mica decat cea din retea (sursa locala e HDD-ul asta, nu poate citi cu mai mult de 45MB/s, iar viteza in retea era in jur de 60MB/s cand am facut screenshot-ul). Discul destinatie este acelasi, un Seagate 7200.11 de 640GB, cam 60MB/s e viteza lui de scriere.

Ce am mai facut in ultimul timp a fost sa pornesc AHCI (daca tot am reinstalat windows-ul, ca folosesc hot swap la HDD-uri), dar problema nu pare de hardware, ci de software. Inca n-am incercat cu AHCI oprit. Daca copiez din retea si in paralel pornesc un benchmark pe alt HDD, viteza de copiere nu scade, iar benchmark-ul merge normal, asa ca nu pot sa zic ca e o problema de controller.

Aveti vreo idee ce sa mai incerc?

Sistem: i5 750 + P55, 4GB RAM, SSD 40GB Kingston V Series, HDD1 750GB Seagate 7200.11, HDD2 640GB Seagate 7200.11, HDD3 Hitachi 120GB, Windows 7 Enterprise x64 cu updates la zi si doar 3-4 programe instalate, no tweaking
 

Attachments

Last edited by a moderator:

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Eu am recreat conditiile dar nu am reusit sa obtin rezultatul ala. Am copiat un folder cu ~16.000 de jpg-uri si desi graficul ocuparii seamana cu cel de la tine la mine nu am observat o incetinire a copierii. Hardurile caraiau in continuare, iar pozele apareau in destinatie.
 

Attachments

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nici eu nu am întâlnit așa ceva deși la ultima schimbare la discuri am avut de copiat peste 1 TB. Doar că eu copiez doar cu Total Commander, îmi place mai mult decât Windows Explorer.

Poate fi o problemă de cache management: la fișiere mari e ușor să se prindă când să mai golească din cache ca să intre următorul, la mici și multe cred că le adună în cache până ajunge la o limită la care încearcă să scape de ele - fiind multe poate explică de ce stă un pic înțepenit.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Si cu Total Commander face la fel. Nu m-ar deranja daca ar fi cateva secunde, dar sta si mai mult de un minut in "transa". In timpul asta orice altceva functioneaza, adica daca am doua copieri in paralel pe acelasi HDD nu se opresc ambele in acelasi timp.

M-am mai uitat prin Resource Monitor, se pare ca memoria "Modified" creste pana pe la 400MB+ in timpul copierii, iar atunci cand se intampla fenomenul memoria aia scade incet la vreo 60MB (timp in care copierea se opreste, si nu exista activitate prea mare de CPU si deloc de HDD). Well, e timpul sa citesc despre noile metode de memory management si ce e de fapt Modified Memory aia, ca nu prea inteleg unde se duce.
 
Top Bottom