Ultimele jocuri cu care ne-am delectat - impresii

Factorio e pentru telefon, cand astepti autobuzul. Sa joci asa ceva pe PC e o risipa de timp si curent. E ca si cum ai juca Minesweeper.

Posibil sa nu fi inteles ce cauti? Jocuri cu grafica buna si poveste? Alea le joci o singura data si gata - povestea a expirat. Incearca This War of Mine, Walking Dead.
Jocurile vechi si foarte vechi pun accentul pe poveste, pentru ca aia era tot ce putea oferi hardware-ul. Vezi poate te satisfac jocurile cu grafica/fundaluri pre-randate: Longest Journey (1 chiar e bun ca poveste, puzzle-urile sunt mediocre), seria Myst, Blade Runner (originalul, nu remake), I Have No Mouth and I Must Scream, Septerra Core, Bioforge.
 
Am jucat jocurile mentionate, la vremea lor. Adventure e categoria lor, am prins vremea de glorie cu Monkey Island, Maniac Mansion, seriile Space Quest, Kinds Quest, Police Quest etc. Fun, light, dar dupa cum ai spus, au o poveste liniara si dupa ce le termini o data nu exista motive sa o mai faci urmatorii 20 de ani (am jucat Monkey Island acum cativa ani).

In schimb Witcher 3, Skyrim, Deus Ex, Fallout 3-4 sunt RPG. Mass Effect e action-RPG. Grafica nu e fabuloasa, dar e adecvata (in contrast cu Morrowind, de exeplu, care e depasit). Au povesti complexe, non-liniare, deseori alternative, le poti juca de 3-4 ori ca sa afli toate povestile alternative si multiple endings. Si in general construiesc credibil un univers in care se desfasoara povestea, fie ca e fantastic-medival (Witcher, Skyrim), alternativ-futurist (Fallout 3-4) sau pur si simplu sci-fi (Deus Ex, Mass Effect). Da, unele te imbie la escapism, dar cand traiesti si muncesti in Romania si intr-o corporatie ultra-woke cam ai nevoie din cand in cand sa evadezi.
 
Am vazut cateva articole recent care spun ca oamenii joaca jocuri vechi, din ce in ce mai mult.

Unul din motive ar fi ca nu exista jocuri noi interesante, care sa merite jucate. Jocurile noi ori sunt chestii trase de par in a 17-a iteratie (Assasin Creeed in pampas pe dreapta, Call of Duty 302), ori chestii online de care ar fi cazul sa te plictisesti (de la WoW, WoT la ce o mai fi la moda acum gen Fortnite) sau balareli fara nici o poveste, fara nici un suflet. Asa ca ajungi sa joci din nou jocuri mai vechi, cu o poveste buna, chiar daca grafica e un pic in urma si l-ai mai jucat de 2-3-5 ori.

Si mai sunt si jocuri de care te apuci mai greu. Eu am incercat Red Dead Redemption 2 de cateva ori, nu am trecut de partea de inceput (1-2 ore) pentru ca tipul are niste skills de-a dreptul penibile, nu sunt in stare sa vanez o caprioara sau sa nimeresc niste lupi cu pusca. De asemenea am incercat Cyberpunk 2077 de cateva ori, tutorialul e cam non-intuitiv si nu stiu de ce, dar nu m-a prins desi sunt mare fan al intregii serii Witcher.

Ma uit in biblioteca din Steam si am peste 100 de jocuri, dar sunt sub 10 alea pe care le joc. As juca un Tachyon: The Fringe, dar nu merge pe sisteme actuale (last tried: 2018) si grafica are vreo 20 de ani, e mult prea slaba pentru un monitor 1080p. Asa ca am instalate, fara o ordine anume:
- Fallout 4. Bun ca poveste, nu extraordinar dar placut pana te enervezi ca nu poti curata insula in Far Harbor, lumea devine pustie in Nuka World daca iei misiunea de a scapa de banditi (nu mai ramane aproape nimeni in urma) si settlement management e cam slabut
- Deux Ex HR si MD. Ambele sunt superbe, dar exista o limita in cat de des poti sa le joci din nou. Cam o data la 2 ani.
- The Witcher 3: Wild Hunt. Same as above.
- Mass Effect 2. Pacat ca varianta de Steam are probleme cu complicatiile cu DLC-uri. Varietatea de povesti e interesanta, se poate juca de mai multe ori pentru asta

Apoi ar mai fi X universe (X2: the threat, X3: Reunion, X3: Terran Conflict si X3: Albion Prelude; Farnham's Legacy e extrem de scurt), dar game engine e limitat la un singur CPU core si se simte. X4 e o balarie fara poveste, cu game engine la zi si deviat spre empire builder, fara suflet.

Si ar mai fi Skyrim sau chiar Oblivion, dar sunt mai putin imersive ca poveste si mai putin re-jucabile. Morrowind are o mentiune speciala pentru atmosfera, dar grafica e totusi veche de 22 de ani. Un remake ar fi interesant, totusi. Oblivion a fost un salt urias in materie de grafica, dar cam repetitiv in poveste (inchide portalul, repeta de o duzina de ori) si are un sistem de levelling dubios si complicat. Si are si Oblivion varsta de vot. Pana si Skyrim are 12 ani si mai dureaza inca 5-6 ani pana la urmatorul joc, asta inseamna aproape o generatie umana. De la Morrowind la Oblivion a luat 4 ani, apoi 6 la Skyrim si 16-18 pentru urmatorul ... ?

Nici unul din jocurile de mai sus nu e recent. Nu din ultimii 2 ani, ci sunt vechi de 10-15 ani, ceea ce in lumea computerelor e aproape o vesnicie.

Ce a disparut complet e genul de simulators cu poveste. De la Strike Commander , Tachyon: The Fringe si Freelancer la seria X Universe pana la X3, erau flight sims sau space sims/compat space sims cu o poveste, campanie single player cu un scop in viata. Avem X4 sau MS Flight Simulator in care posibilitatea de a-ti gasi singur un scop in joc nu e un feature optional, ci e tot ce primesti. Creatorii jocurilor au fost prea lenesi sa ii adauge si o poveste, o campanie, ceva. Companii gen MicroProse, NovaLogic sau Origin Systems au fost cumparate si distruse de corporatii tembele, iar jobul de creative writer ori a fost desfiintat, ori inlocuit de dependenti de marijuana ori de diversity hires care nu fac nimic original. Companiile mai mici gen Egosoft au ramas doar cu skeleton crew de mai putin de 10 oameni care intind pelteaua fara sa aibe capacitatea de a veni cu ceva major.

Btw, lumea se plange in mod similar de filmele recente. Omenirea involueaza la un nivel ingrijorator, Idiocracy e mult mai aproape decat ne-am asteptat.
Recomand așa:
- Armored Core 6 ("simulator cu poveste" cum îi zici tu, cu mechs)
- Elden Ring - a apărut "DLC" pentru el care-i de fapt un joc nou pe lângă original;
- God of War 2018 (este pe Steam) aka Disappointed Dad Simulator 2018;
- Sekiro;
- seria Dark Souls;
- Spider-Man Remastered (dumb fun, mecanici de joc mișto);
- Control Ultimate Edition (este pe GOG) - poveste + grafică top;
- Hollow Knight și seria Ori dacă te atrag metroidvania;
- FTL: Faster than Light și Convoy pentru doza de roguelike;
- seria Bioshock și Dishonored dacă vrei un alt twist în ale FPSurilor;
- Prey și Prey Mooncrash dacă ți-au plăcut Deus Ex;
- Ace Combat 7 Skies Unkown; joacă demo, cu gamepad, apoi zi-mi că nu-i simulator dar este fun :D

Factorio a mai scris cineva mai sus, cine îl joacă doar pe autobuz nu vrea să ajungă la serviciu, se joacă cu 3 monitoare și pe 2 dintre ele ai Excel deschis. Cine nu face așa este greșit :D
 
Văd că a apărut un nou joc din seria Homeworld, un RTS care mi-a plăcut mult la vremea lui. 60€ acum pe Steam, n-am votat cu portofelul că am luat multiple țepe de 60€ each in ultima vreme. Dacă cumva il are cineva și l-a jucat, poate ne spune aici daca Homeworld 3 se ridica măcar la nivelul primelor doua din serie.
 
Văd că a apărut un nou joc din seria Homeworld, un RTS care mi-a plăcut mult la vremea lui. 60€ acum pe Steam, n-am votat cu portofelul că am luat multiple țepe de 60€ each in ultima vreme. Dacă cumva il are cineva și l-a jucat, poate ne spune aici daca Homeworld 3 se ridica măcar la nivelul primelor doua din serie.
Nu.
 
Back
Top