Ultimele jocuri cu care ne-am delectat - impresii

Care componente au MTBF 1-2 mii de ore? Sursele? Chiar si modelul entry-mid de la Seasonic are MTBF 100.000 ore. Si 10 ani garantie.

In aceeasi ordine de idei, am si eu o sursa Corsair entry-level care a mers practic non-stop vreo 10 ani si inca merge. Low-load, ce-i drept.
Plus un TT care are cam 20 de ani si inca merge intr-un sistem vechi de 10 ani - dar totusi sursa asta a facut o pauza de cativa ani in care a stat in dulap.
De fapt, daca ma gandesc nitel, singura sursa care mi-a crapat a fost un no-name, cand faceam overclock la Athlon XP. De fapt, atunci m-am luat TT-ul care inca mai merge si azi...
 
MTBF e 1-2 mii de ore la temperatura specificată și tensiune maximă pentru caps. Crește mult (ordine de mărime) dacă nu-i ții la 105 grade. Adică 10 ani (de funcționare continuă) e normal lifespan într-o sursă răcită.

1723021564459.png

 
Last edited:
Aha, inteleg. O informatie utila, pentru ca in momentul asta am intr-un sistem o sursa la care ventilatorul nu a functionat deloc pentru cateva saptamani - am aflat doar cand si-a dat shutdown, in timpul unui joc, in Handbrake nu intra in protectie. Probabil a pierdut vreo 2 ani de viata in perioada aia. :)
 
E, asta e la nichicon, dar cand ai vazut tu ultima oara condensatoare ADEVARATE nichicon in surse? Oricare surse, chiar si Delta sau Seasonic...
De ce crezi ca am colectia de Sprague, Mallory et. al. in sura? :yeap:
 
Hm, electroliticii au diferite probleme in timp. Faptul ca sunt nefolositi agraveaza treaba.
Cat despre surse, sunt facute cu piese care scot profit. Altfel am plati pe o sursa mult mai mult si durata de viata din cauza uzurii morale nu va fi mult diferita. Ceva similar la telefoane unde majoritatea utilizatorilor le schimba in scurt timp (nu intru in dezbateri cat) asa ca daca s-ar folosi piese semnificativ mai calitative nu ar fi nici un avantaj pentru majoritatea. Plus ca si producatorul are tot interesul sa le schimbi cat mai curand dupa perioada de garantie.
 
Nu mai sunt condensatori adevarati in surse dar exista modele cu 10 sau chiar 12 ani garantie. Si nu sunt asa scumpe incat sa acopere o rata RMA de 100% sau mai mult. Chiar si modelele entry-level sau midrange au cel putin 5 ani garantie. Ca sa nu mai spun ca au cel mai bun randament si in general masuratori din istorie - a se vedea certificarea Cybenetics, chiar zilele astea Corsair a anuntat ca renunta complet la certificarea 80+ si va merge exclusiv pe Cybenetics.

Deci banuiesc ca sunt suficient de adevarati condensatorii aia.
 
Parerea mea este ca sursele in sine nu sunt revolutionare, nici nu au avut o evolutie uimitoare, dar restul de componente, in special sursele DC-DC de pe placile de baza au evoluat considerabil si asta ajuta indirect sursele.
Cat despre condensatori, ei sunt de mai multe feluri cu avantaje si dezavantaje. Sa nu uitam ca tipul de condensator low-ESR nu exista acum 30 de ani si chiar ce a aparut in perioada de introducere a lor nu se compara cu ce avem azi. Bonus hibrizii, supercondensatori, etc.
 
Probabil si cresterea randamentului a contribuit la garantia marita. Sursele stau mult mai reci acum, deci condensatorii aia ultra-quality, care rezista bine la temperaturi mari, nu mai sunt asa de importanti.
 
Cam asa, majoritatea caldurii acum vine de la VRM-urile de la CPU si placile video, care acum nu mai este inauntru sursei si poate fi ventilata oarecum mai usor.
Pana si CPU-urile in sine nu mai disipa atata caldura, dar in schimb placile video au preluat.
 
Iar sursa se afla jos in carcasele moderne, izolate de caldura sistemului. Deci da, sunt multe motive pentru care a crescut garantia la surse.

Also, asta era topicul de jocuri. :D
 
Sa nu uitam ca tipul de condensator low-ESR nu exista acum 30 de ani
Nu, ca nimeni nu-si batea capul sa faca reclama la Low-ESR. Chiar acum am pus in Hiraga niste Sprague de prin 1970 toamna de 100uF/50V cu ESR de 0.25ohmi. Masurati proaspat. Aveam 4 cu 0.25 ohmi, unul de 0.26 ohmi, doi de 0.27 si unul de 0.28 ohmi. Capacitate intre 97 si 99 uF masurati.
 
Hai sa o luam altfel: nu existau pentru ca nu existau nici surse in comutatie. ESR la 50Hz nu e acelasi cu ESR la 100kHz, deci cu totul alt animal.
Pot sa intru in detalii (daca vrei) despre metodologia de masurare a ESR-ului, care e diferita in functie de scopul in care e folosit condensatorul. Numai ca e nevoie de un LCR-metru capabil de 100kHz ca sa intelegi ceva, pentru ca unele ESR-metre nu folosesc standardul de 100kHz.
 
Am uitat sa mentionez, pe timpuri condensatorii se masurau la 1kHz, nu 100 ca cei low-esr. De asta in general aparatele LCR mai vechi nu au 100kHz, cu toate ca unele sunt extrem de precise dupa foarte multi ani.
 
Consum de curent, la priza, in timp ce joc Cyberpunk: ~250 W. Fara monitoare si amplificator. Procesor cu TDP 65W, placa video parca vreo 125W, sursa cu randament 90%. Ies vreo 40W consumati de placa de baza plus ceva in plus fata de specificatii si la procesor si la placa video.
 
O parte se transforma in lumina, monitor, led-uri, rgb-uri, etc. Si un pic in lucru mecanic la ventilatoare. Deci nu chiar 100% asta ca sa trolez un pic. :)
 
Back
Top