Soluţie NAS pentru acasă

Io am alta nelamurire.
Hardware exista, inclusiv un disk de 8 si altul de 10TB.
Imi doresc sa:
- tin camerele de supraveghere pe el (5 bucati prin zoneminder)
- nu mai platesc la Netflix :-) sau HBO Max
Cam atat pentru inceput. Deci NAS

Acuma, sa fie simplu si fara scripturi sau alte tehnicalitati, ce aleg?
OMV, Freenas, Debian chel etc
Multam
 
Nu stiu celelalte solutii de NAS, dar TrueNAS e usor de instalat si configurat si nu necesita in nici un caz Docker sau Portainer. Are jails (un soi de VM) daca vrei, dar aia e alta poveste si e relativ simpla si aia.

Am 2 servere cu TrueNAS de niste ani de zile, unul e VM pe un server mai mare, unul e tot VM intr-un miniserver, dar cativa ani am avut si un computer fizic cu TrueNAS pana au aparut nevoi noi care au impus solutii (configuratii) noi.
 
Xpenology a devenit si el bag de seama, mult mai prietenos de instalat. Dar cred ca tot pierzi cateva ore ca sa intelegi ce model vrei sa iti emulezi si pe ce hardware ai. Odata instalat in schimb, e frumos rau al naibii. Bonus, cred ca poti face si update fara griji ca nu mai porneste dupa aia.
 
Da, s-a automatizat tot configul, bootezi loader-ul si isi ia singur detaliile necesare gen usb serial sau network mac, nu mai e nevoie sa editezi manual fisierele de config. Dezavantajul ar fi ca ai nevoie de un stick usb pentru boot, am unul vechi de vreo 4gb care sta conectat tot timpul.
Insa update-urile automate nu merg si e indicat sa le dezactivezi altfel risti sa nu mai porneasca. Pentru upgrade la versiunea ulterioara care e functionala trebuie doar refacut setup-ul in bootloader si migrarea se face automat fara sa pierzi date sau setari. Pentru upgrade-uri am un hdd vechi de 320gb de test pe care fac migrarea si apoi daca totul e ok fac pe hdd-urile cu date.
Asa le-am tot migrat de la versiunea 5.x la 6.x si acum la 7.1.1. Pentru 7.2 inca nu merge, astept update-ul de bootloader sa incerc.
Iar pentru alegerea modelului e relativ simplu, nu sunt suportate foarte multe variante ci ai de ales intre 918+ daca vrei maxim 4 hdd-uri sau DS3622x+ daca vrei sa pui pana la 9 hdd-uri. (DS3622x+ suporta 12 dar cred ca e o limitare in bootloader si e indicat sa pui maxim 9).

Fiindca tot am facut upgrade de la Asrock N3150-ITX la Placa de baza miniITX + i59600T am facut si o carcasa cu hotswap pentru 3HDD-uri pentru offline backup. Nu-i cea mai aspectoasa ca n-am avut suruburi cu cap ingropat dar isi face treaba si raceste mai bine hdd-urile decat SilverStone SST-CS380 in care am NAS-ul acum.
case.jpg
 
Continuare de aici: https://xf.ro/threads/ultimele-jocuri-cu-care-ne-am-delectat-impresii.580/post-216699

Hm, buna observatie. In camera tehnica am doua PC-uri, unul e NAS si altul ruleaza VM-uri doar, nu multe si light. Dar vara, caci nu e izolata termic si oricum tin geam deschis pentru ventilatie naturala, la cum a fost canicula, vajaiau ventilatoarele pana acum o saptamana si cred ca erau 40+ de grade ziua si nici noaptea nu avea cum sa se raceasca prea mult. Ma gandeam si eu sa am o sursa de rezerva dar acum ma gandesc ca poate si placa de baza sufera destul de mult. Si avand in vedere ca nu le pot racka oricum, poate nu ar fi o idee rea sa mut acele 2 PC-uri in alta parte.
 
Last edited by a moderator:
Eu m-as gandi mai intai sa le consolidez in unul singur; are impact la consumul de electricitate si sunt ceva mai putine componente care se pot strica.
 
Am si asta in plan. Vizez niste servere Dell x20, vechiute dar cautand pe google, vad ca au consumuri pe la 150-200w cand sunt kind of idle (cazul meu de fapt caci eu nu fac dev pe ele sau vreun prod de business) si cu cateva HDD in ele.
 
Eu m-as gandi mai intai sa le consolidez in unul singur; are impact la consumul de electricitate si sunt ceva mai putine componente care se pot strica.
Si totusi am pus o priza cu powermeter pe cele doua PC-uri de care spun si vad ca au un consum ce variaza impreuna intre 110 si 135w. Cu greu cred ca pot gasi un server care sa consume mai putin de atat. De fapt ma astept ca orice sever cu un numar de discuri ok ca pentru NAS, sa zicem ca un minim 6 discuri, ar consuma de la 200w in sus. Si in contextul unui failure, am totul la pamant. Asa macar imi crapa doar NAS-ul si raman cu VM-urile (care unul este Home Assistant folosit pentru chestii legate de functionarea normala a casei, nu doar ca aprinde lumini cand intru in camera). Sau invers, moare PC-ul cu VM-uri, am backup pe NAS si pot chiar sa pornesc ca si avarie pe NAS acele VM-uri cu resurse mai limitate dar ca sa nu fie complet moarte. Food for thought.
 
Ceva da cu virgula pe-acolo. La mine serverul care are si NAS consuma cam 50-60W cu totul, discurile de NAS sunt separate de restul (alocate direct VM care face NAS). Daca pica ceva, schimb piesa picata. Mai complicat daca pica un DIMM, sunt de 4x32 GB si s-ar simti pe termen scurt, dar in 2 zile il pot inlocui, iar in timpul ala PiHole si Home Assistant functioneaza fara probleme.

Apoi, 6 discuri nu consuma 60-90W. Poate din alea de polizor. Si 6 discuri pentru un NAS ma face sa ma gandesc ca sunt de 1-2 TB, nu de 8-16TB, ca daca ai avea 6x16TB deja ma intreb cat de misto poate fi tot pornul ala si cati ani iti ia sa il vezi pe tot.:dracu:

In fine, la 110W nu iti faci griji prea mari, dar se aduna cativa kW zilnic si cateva zeci lunar. Eu incerc sa ii tin sub control, chiar cu panouri solare.
 
Vorbesc de un i3 gen 4 cred cu cele 6 discuri amarate, antichitati, 640GB like mostly sau peste. Am pus peste ele un Xpenology si are doar 8GB RAM daca nu ma insel. E folosit pentru arhiva de chestii personale, backup la VM-urile de pe sistemul ce il voi descrie imediat si stocare pentru camerele de supraveghere. Nici pe departe multi tera disponibili. RAID-ul este ceva in genul RAID5 dar folosit tehnologia de la syno de RAID care probabil e ceva de pe piata dar putin modificat si rabranduit sau doar rebranduit. Chiar nu mi-am batut capul cu detalii, va rog nu dati cu pietre.
Langa asta mai sta un miniPC/SFF care are un i7 gen4, 2*8GB RAM SODIM si un SSD in el pe care stau VM-urile cu un Windows pentru chestii si Home Assistant. Nimic fancy. Cel mai fancy lucru pe care il mai face Windowsul ala acum e de fapt Plex Media server pe care l-am preferat aici decat in HASS si nici nu mai stiu de ce, cred ca pentru ca mi se parea mai baban procesorul, cand face transcodare sau din nu stiu ce alta limitare. Tot la asta mai e cu un caddy pe USB, un disc de 4TB folositor lui Plex. Cred ca e si ceva porn pe el antic.
Daca o iei ca impartind aproape egal, un sistem ar suge cam 70W si celalalt 50W, cel mai probabil.
Initial ma gandeam la un server vechi, dar acum gandind mai bine, cred ca e mai eficient sa folosesc eventual o carcasa Antec ce o am prin casa cu o sursa buna si sa iau ceva mobo+CPU+HDD mai moderne oricum si consum mai mic. Pracic un server vechi, oricat de eficient este, tot va consuma idle si fara mai nimic la el, macar un 100W singur si daca ii vari discuri multe, de 10kRPM dar totusi mici, nu ai nici vreo mare capacitate de stocare disponibila si in final nu ai nici vreo super viteza caci SAS-urile vechi de 10 ani de 10kRPM am eu o vaga idee ca sunt la fel de rapide ca niste SATA moderne de 5400RPM. Adevarul e prind mai multi IOPS pe masura ce sunt mai multe discuri. Sigur sunt mult mai multi IOPS cand discutam de 16-18 discuri vs 6-8 discuri. Dar again, cand citesc singur inceputul postului si ma mai si gandesc ca sunt unii de ruleaza HASS pe un Pi3 imi da cu virgula.

puterfixer , facem un split, sau mutam in topicul de NAS macar?
 
Well, nu. Ideea de a face un singur calculator mai nou e buna, dar te-ai pierdut pe drum.

Un SAS de 10k rpm de acum 10 ani nu e la fel de rapid ca un SATA modern de 5400 rpm, e si mai lent si mai zgomotos si consuma mai mult curent. Poti face un efort sa iei 2 discuri mai noi, gen 4TB sau 8 TB, in loc de 6 vechi.

Cum am configurat eu ca sa tin totul in 50W ? E un singur calculator, 3 HDD si 2 SSD. Cele 3 HDD sunt pentru VM cu TrueNAS, 1 SSD e pentru boot (un Intel Enterprise, din ala mic dar cu scrieri multe) si un nVME de 2 TB (90$) pentru tot ce inseamna VM si chestii care necesita viteza mare. La asta backup pe HDD la ce e important.
Cred ca alea 3 HDD consuma sub 10W impreuna, SSD-urile probabil nimic.
 
Am bagat un ochi pe OLX. Un Intel 11500 sa zicem, cu 32GB RAM si 3 HDD de 4TB, ca mai il am eu deja pe al 4-lea si mai am si un SSD de 512 pentru rulat VM si eventual boot ar duce undeva la 2000 lei. Va merge clar mai bine ca cele doua de acum si voi avea mai multa stocare. Economisesc si sa zicem 50-80W/h. Dar dintr-un calcul rapid si empiric mi-ar iesit ca pe luna, cu panouri solare, as economisii in lei la momentul actual doar 20-30lei pe luna. Si nu prea iese amortizarea in timp. Gresesc undeva la calcule? Am considerat ca 2/3 din curent il iau inapoi din injectie si ca pe el tot dau 0.8 lei/kW ca sa acopar taxe si prostii.
 
Din păcate nu greșești. Un upgrade doar de dragul consumului nu are rost, mai ales cu panouri solare.

Am făcut aceleași calcule pentru serverul meu și tot nu iese socoteala - al meu consumă 250-300W în medie (depinde ce face, că-s două CPUs de 100W pe lângă 12 HDD-uri, 4 SSD-uri, 512GB RAM). Dacă aș înlocui cu ceva mai nou (ăsta are 10 ani) aș putea reduce la probabil 150W în medie, dar costurile upgrade-ului s-ar amortiza în muuulți ani. Pe când serverul ăsta a fost amortizat din proiecte din prima lună de instalare. Nici calculele de alimentare din baterii pentru el nu duc nicăieri. Cu panouri solare singura optimizare ar fi, dacă ai task-uri scheduled care rulează pe serverele astea, să le pui să lucreze ziua, când e soare (ex: eu am toate backup-urile și sincronizările, verificări, reindexări etc puse la mijlocul zilei).

1722671928517.png
 
Macar la tine e productie intr-o forma sau alta. La mine e doar home use pur. Nici nu am ce pune sa ruleze doar ziua, ruleaza constant tot timpul. Merci de confirmare. Ca da, e nice to have sa faci scheme prin casa dar in final facand niste calcule, par sa ramana doar mofturi. Ce as putea in schimb este sa fac usor-usor trecerea de la mai multe discuri de sub 1TB la mai putine de 3-4TB (cred ca aici e sweetspot acum capacitate/pret).
 
Si nu prea iese amortizarea in timp. Gresesc undeva la calcule?
Nu gresesti la calcule, gresesti la evaluarea globala. Nu e vorba de upgrade ca scop, ideea era sa unifici 2 calculatoare intr-unul si sa schimbi niste HDD extrem de vechi care pot pica in orice moment cu ceva mai recent, cu efectul secundar al reducerii de consum. Prima parte e mai greu de cuantificat, dar daca reduci calculul doar la efectele secundare atunci indiferent cat de bun e calculul, concluzia nu e neaparat corecta.

Eu nu am facut upgrade ca sa fac upgrade decat cand am ramas fara spatiu liber pe NAS si am schimbat discurile de 4 TB cu altele de 8 TB. Cand am facut schimbarea am redus si numarul de discuri si in acel moment avea sens sa pun totul intr-un singur calculator, altfel nu as fi facut asta. Cand am pus totul intr-un calculator si am avut nevoie sa mai adaug un nVME si niste memorie era deja pe o platforma existenta si era doar o extindere de capacitate, nu o investitie noua si nu am calculat efectele economice ale faptului ca aveam nevoie de resurse ca sa fac niste munca.

Discurile de 3-4 TB nu sunt sweetspot la capacitate, cred ca punctul ala e mult mai sus acum. Doar for info, ca probabil nu o sa ai nevoie de capacitate prea mare, dar macar poti sa iei in seama un RAID1 cu 2 discuri mai mari decat RAID5 cu 3 mai mici.
 
Pentru mine sweet spot-ul sunt astea, la capacitate, preț/capacitate, consum, garanție, mtbf, availability etc:

Singura chestie e că write performance e mai slabă decât ce oferă alții, probabil pentru că sistemul de caching e un pic mai dubios (oferă un flash-based cache pentru protecție la power loss, dar nu prea scrie nimeni cum e implementat). Adică nu-s foarte ok ca desktop use, dacă mai folosește cineva HDD-uri pe desktop.
 
HDD pe desktop ... nu stiu la ce as folosi. Imi ajung SSD-urile nVME de 2 TB, HDD folosesc doar pe NAS-uri ca slow storage de chestii folosite relativ rar, un soi de arhiva online. Tot pe NAS e si folderul in care arunca imprimantele documentele scanate si un virtual disk folosit ca zona de transfer offline intre calculatoare, gen ii pun lui frate-meu un fisier si il ia el de acolo cand e pe-acasa si are nevoie. Pana si VM-urile au storage pe nVME, ca nu sunt chiar atat de mari chiar cu un cluster de SQL pe ele, iar bazele de > 1 TB cu care lucrez la serviciu nu le copiez niciodata acasa, le tin remote intr-un lab in SUA in care am cateva Threadripper fizice si cateva VM.
 
La xpenology nu e asa usor sa modifici RAID-ul din mers, am eu impresia. Ma mai documentez. Asa ca o solutie este ori sa maresc la 4TB caci sunt mai mult decat imi trebuie, in 6 discuri ca si acum, pe principiul, pun unul cate unul pana am 6 si atunci extind volumul, ori o iau de la zero caci nici nu am asa mare lucru pe el. Sau experimentez backup and restore de config daca o functiona cum trebuie. Varianta cu adaugat e facila ca pastrez hardware. Pot sa caut ceva mai rar precum 2*16GB si scot si din discutie al doilea PC. Procesorul i3 de la miahi pare suficient de potent la ce folosesc eu in general. Nu stiu cum se descurca in Plex la transcodare, dar nu as muri fara el. Varianta cu refacutul, suna a plan bun de combinat cu tot cu un PC mai nou care in final nu ar avea probabilitatea sa cada in urmatoarele luni sau ani.
 
Pentru mine sweet spot-ul sunt astea, la capacitate, preț/capacitate, consum, garanție, mtbf, availability etc:

Singura chestie e că write performance e mai slabă decât ce oferă alții, probabil pentru că sistemul de caching e un pic mai dubios (oferă un flash-based cache pentru protecție la power loss, dar nu prea scrie nimeni cum e implementat). Adică nu-s foarte ok ca desktop use, dacă mai folosește cineva HDD-uri pe desktop.
Sunt curios care-s ăia alții care oferă performanțe mai bune la scriere, nu m-am mai uitat în alte curți de când am trecut înspre Toshiba MG dinspre WD Red. Seagate îmi activează PTSDul :(

hulubei, la 4TB total ai putea efectiv să migrezi totul pe 3-4 HDDuri de 4TB RAID-Z2, dacă ai suficiente porturi pe placa de bază merg așa, dacă nu un controller LSI iar este o soluție. Depinde de cât vrei să bagi în soluție, după un punct încolo cheltuiala majoră este de fapt stocarea, nu hardware-ul în sine care să o ducă.

Ieri făceam pe hârtie niște scheme cu ce trebuie să fac la server și mi-am pus literalmente mâinile în cap. Dincolo de un punct de complexitate pentru acasă devine dificil să nu-ți pui casa-n cap la orice maintenance faci (la mine merge serverul aproape non stop de 2+ ani și trebuie să fac deploy atât la hw (extra network cards) cât și software (OPNSense) pentru a uni și balansa 2 conexiuni la internet). Invidiez sincer oamenii care au mers doar cu un NAS de-a lungul timpului, deși expansibilitatea (pare să fie un cuvânt) este foarte grea, nu mai spun de migrarea datelor.
 
Back
Top