Am reluat de sărbători EVE Online, din curiozitate, după mai bine de 10 ani de pauză. Remarc că s-au îmbunătățit multe în materie de experiență pentru jucători noi, cu tutoriale pe profesii și tot felul de recompense zilnice în skill points pentru diferite activități, gen scanat un număr de situri sau zburat în flotă cu alți jucători.
Don't do it. Step away from the keyboard.
A apărut de asemenea o secțiune nouă în Neocom care include informații și localizare pentru tot ce înseamnă conținut PvE, de la agenți de misiuni (pe facțiuni, nivel etc.) la centuri de asteroizi (cu tipurile de minereu pe care le conțin, pirați NPC etc.), incursiuni, situri scanabile per sistem, industrie etc.
Au transformat EvE în alt treadmill pe care trebuie să faci mișcare zilnic altfel pierzi chestii, fomo top to bottom cu events și chestii. Poate sună stupid, dar ăsta-i unul dintre motivele pentru care am renunțat și la Destiny 2.
Sunt disponibile 2 tipuri de conturi: Alpha, free, cu acces limitat la nave (doar tech 1 până la battleship) și module, și antrenabil până la 5 mil. skill points; și Omega, cu subscription, nelimitat.
Mai prost este altceva. Alpha este free dar dincolo de un nivel este extrem de limitant. Nu-i vorba doar de ce poți să pilotezi, ci și de celelalte skills - de exemplu unele support skills sunt capped la III/IV, prin urmare dacă vrei să faci ceva PvE cu un fit serios pe faction/pirate stuff (că și alea merg pe Alpha) vei descoperi că fit-ul nu funcționează, mai ales dacă era ceva la limită dpdv PG/CPU. Bhaalgornul meu este singurul care merge, de exemplu, dar ăla oricum este full faction/deadspace
Au mai apărut și skill injectors, care mi se par o idee excelentă, mai ales pentru jucătorii noi pentru care primele - să zicem - 5 mil. skill points, când nu au acces la nimic mișto, mi se par moartea. Mai ales când ei pilotează fregate și văd un Ishtar că lansează Ogre tech 2 lângă ei, verifică ce presupune asta (gen 8 luni de training) și se lasă instant.
Asta m-a făcut să postez. Skill injectors au fost o idee foarte proastă. Pentru că nu doar jucătorii noi pot să le acceseze, și injector SP cap nu contează oricum când ai trilioane în bancă. EvE Online a fost mereu despre răbdarea de a face lucrurile pe rând, cu un plan, altfel faci poc în orice ai fi (până și AT ships explodează

). Și astea
costă, și nu poți face ISK cu <5m SP astfel încât să-ți permiți skill injectors, deci ajungem la pay2win, deci prost.
A apărut și un simulator de nave care include modele de fitting pentru începători, și observ că ship tree are acum o progresie mai logică (nu mai sare de la frigate direct la cruiser, peste destroyer, de exemplu).
Sunt multicele chestii care au fost incluse în client (are și spreadsheets acum lol), problema este ce s-a scos (jukebox, de exemplu).
Ce nu s-a schimbat sunt sfaturile tembele în chat, gen la întrebarea „caut un fit pentru fregată” răspunsul e „folosește mai bine Ishtar”. kthxbye, rein anul viitor.
Help chat was always funny. Mă bucur să văd că Ishtar este încă popular de când din ce în ce mai multe NPCuri au AI tip sleeper care este psihopat cu dronele și farmatul cu drone boat este de fapt drone micromanagement să nu-ți omoare ăla un T2 Ogre care face cât tot mission reward-ul.
Deci l-au făcut mai prietenos, dar cu reținere, pentru că l33t.
L-au făcut mai bun de muls, iar faptul că pare mai prietenos este înșelător. Faci la fel de ușor poc, dar acum jucătorii noi/bogați au șansa de a da cu cardul mult mai frecvent pentru pixeli.
PS: Jita tot shithole a rămas.
Always was
P.S.: problema mea cu EvE Online este că au dat serios in the fight of the few against the many. În ziua de astâzi imperiile mari pot pune pe câmpul de bătălie în numere aberante ceea ce Rooks and Kings puneau cu 20 de oameni - faction battleships, guardians, vindicator/proteus heavy tackle. Nu mai există triage carrier cu
micromanagement, acum FAX (Force AuXiliaries) sunt brick tanked sacrificial lambs să nu moară cele 50-100 de supercaps. Combat refit nu mai există. De aceea nu vor mai exista niciodată chestii de genul
ăsta, care a fost practic un swan song al unei ere în care în EvE Online puteai să te prezinți cu 20 de oameni și să faci față la 200.
P.S. 2: CCP scoate Vanguard care-i un FPS pe PC dar în care bagă blockchain + NFT stuff. Și de parcă asta nu era destul de aiurit, mai fac și ce a făcut EvE dintotdeauna (ascunderea informației). Acum să vedem ce va ieși la final, dar nu-s chiar optimist (și nu-s chiar singurul).